Bola som zbytočne zlá?
Môj manžel je Čech, jeho kolega má tiež manželku - Slovenku. Pozvali sme ich k nám na večeru, zoznámiť sa. Jeho žena mala potrebu ma neustále buzerovať, použila som napríklad niektoré slová, ktorým naši manželia moc nerozumeli, napríklad slovo vychýrený, dienko atď... Keď sme sa bavili, pýtali sa čo to znamená a jeho žena mala neustále potrebu hovoriť, že ja nehovorím správne, že v bežnej komunikácii sa slovo "vychýrený" nepoužíva atď...tých príkladov je veľa. Bolo toho dosť a ja už som vybuchla, neviem prečo by ma mala opravovať a hlavne poučovať, som predsa dospelá. Tak som sa nahnevala a povedala jej "A choď do riti, tomu rozumieš?"... Ako teraz ma to trochu mrzí, ale cítim sa v práve. Čo si myslíte, zachovala som sa ako hlupaňa?
bola to navsteva pouzivala si slova ktore dalsi dvaja ucastnico rozhovoru (chlapi) nerozumeli a museli sa im vysvetlit resp min jej muzovi
mala si sa prisposobit a take slova nepouzivat vtedy neubudlo by z teba
strapnila si manzela resp on ti povedal ze sa za teba hanbil a strapnila si ho a okrem poslania do riti si odisla od stola
to je neslusne a nevhodne spravanie predpokladam ze ostatni ostali sediet a muz sa za teba ospravedlnil
ja by som sa im na tvojom mieste ospravedlnila a najma svojmu muzovi
Trosku nevhodne chovanie. Ale uz sa stalo. Tak si to vtedy citila, co uz teraz riesis. Zavolajte ich na navstevu, ospravedln sa a normalne jej povedz, co sa ti nepáčilo. Ze aj na Sk je mnoho nárečí a netreba opravovať nikoho. Hotovo uzavreté.
Ja by som si nedovolila takto zareagovať, ale začala by som robiť zrkadlo(tiež opravovať). Zareagovala si pohotovo a vtipne, ale takto sa správajú školáci😅. Podľa mňa by si im mala poslať dobrý koláč na uzmierenie.😉
Ja si vôbec nemyslím, ze to manželom pokazí vzťahy. Chlapi takéto ženské malichernosti absolútne neriešia. Pravdepodobnejšie je, že sa na tom budú ešte dlho baviť. Pokiaľ nejde o nejakých naškrobených konzervatívcov...
vsak slovo dienko ani neexistuje. ani denko. teda urcite nie su spisovne
troska si prehnala, ale my ludia mame take rychle emocie, ak sa chces zachovat spravne, napis jej v SMs prepac trocha som prehnala, vies citila som sa zle ked si mi hovorila co mam hovorit. (alebo pri osobnom stretnuti jej povedz,"vies ja hovorim veci takto a citim sa dobre, ked to ludia akceptuju." lebo ty si potrebujes postrazit tiez svoje hranice a ona ti ich prekrocila, ale zase potom ty si sklzla do urazok, miesto aby si jej povedala, ze sa ti to nepaci.
neriesis problemy za pochodu. ak by si mala spravnu asertivitu a ohradila sa primerane vzdy ked pride utok, nemuselo by sa to kopit a nemusela si explodovat.
@monuska112 daju sa robit aj napravy neskor, nie kazdy sme dokonali, skor nikto nie je dokonaly a zevraj aj ked neskor povies prepac, stale si este v "kurze" ako clovek so spravnym pristupom🙂
@denkatn ale jake napravy, ospravedlnenie? ved vpodstate bola v prave aj mna by to nastvalo, len treba vypustat paru postupne, staavat hranice...teraz vyzera v tej spolocnosti ako neslusna histerka, pritom neslusne je stale do niekoho rypat a opravovat ho, sak to nerobim ani detom.
@monuska112 bola v prave, ale aj sposob akym sa obranis je dolezity.
@denkatn ved ano to moc nevyslo.
@simona20201309 tiež si nemyslím že by to kazilo vzťahy chlapom, jeden sa ospravedlní druhému za svoju ženu, zasmejú sa na tom a poviedia si že ženy sú hysterky 😅 to len ženy by taketo čosi riešili, čo nejako tiež nechápem, prečo by malo pokaziť vzťah niečo čo nepovedal on sám, ale partner.. veď keď je niekto partner to neznamena, že sú jedno telo a jedna myšlienka 😂
@jana_eyre_2 tiez myslim, ze chlapi to nebudu riesit. Ibazeby bol jeden z nich precitlively na svoju zenu a kto sa na nu krivo pozrie, je jeho nepriatel.
A je kludne mozne, ze aj ten druhy cestou domov tej svojej povedal, ze nemala s tym rypat stale, ze tak sa na navsteve nechova a tak jej treba.
vov mne sa to paci, tomu sa povie "asertivne nastavenie hranic" na modrom koniku nie je dobra audience aby toto pochopili, tu sa nosi nechat sa otlkat, podvazdat, ponizovat 🙂
Tych ludi si videla prvykrat, urcite si o tebe nespravili pekny obraz a uprimne je mi luto tvojho muza, ma pravdu, urobila si mu hanbu. Bolo by namieste sa ospravedlnit. Reagovala si velmi prehnane az vulgarne. Chapem, ze ti liezla na nervy ale dalo sa to povedat aj slusnejsie.
@jasomzabka Nie tu su vsetky extremne damicky… Vzdy spravne riesenia, dokonale deti, perfektnych muzov, vela penazi, 4svetove jazyky, a dokonale vsetko 😁
@jasomzabka Asertívnym by som to nenazvala určite. Vybuchnúť, poslať niekoho do riti, postaviť sa a naštvane odkráčať, nie je asertivita.
Nehnevajte sa baby, ale točíte sa okolo nepodstatné veci. Je jedno, či je to dienko alebo denko, ide o niečo celkom iné. Ona tiež používala slová ako Češi, pritom správne je to Česi alebo slovo hybaj, namiesto choď. Mňa by nenapadlo ju opravovať, hlava mi to neberie prečo by som to robila. No ona sa tam hrala na neviem čo.
Inak písal mi manžel, chlapi sú v pohode 🙂
Chápem, že asi sa nedá vyjadriť názor, keďže ste neboli pritom, to by ste fakt museli vidieť ako film. Ale cítila som útok a dosť veľký na svoju osobu.
Ja som jej nespisovné výrazy rešpektovala a ani som nemukla, že to nie je správne atď..
tu ked chces radu, niektori sa do teba este viac pustia, neviem co ich vediet. maju len napisat ako by sa zachovali oni a veci na ktore sa nepytas nekomentovat, ale nefunguje to tu tak..
@denkatn Áno, viem ako to tu chodí a aj som s tým počítala 🙂
Ano, ona sa správala nevhodne (zrejme je taká povaha) ale ty si reagovala absolútne neadekvátne. Aj keď ťa opravovala, ale nebola vulgárna, nikam ťa neposlala.
Netuším, ako by som reagovala v takej situácii. Buď by som to odignorovala (a ďalšie stretnutie s ňou by sa už neuskutočnilo) alebo by som jej slušne ale jasne dala najavo, že ťa nemusí opravovať, že slovenčinu ovládaš, usmiala sa a neriešila. Opäť by sa už ďalšie stretnutie neuskutočnilo.
A tebe odporúčam zapracovať na sebaovládaní. Po takomto výstupe by som sa nečudovala, keby už muž s tebou nechcel chodiť do spoločnosti alebo na návštevy, keďže ho vieš slušne strápniť (neadekvátne reagovať a vybuchovať). Asertívne sa zastať samej seba sa dá aj bez posielania ľudí niekam.
@anjelicek26 Nemyslim si, ze by inakost navstevy bolo nutne respektovat, az do takej miery, aby som menil nejake vyrazy, ktore pouzivam, aj ked nie su bezne.
Slusny clovek sa spyta, co ten konkretny vyraz znamena a nebuzeruje, ze sa dotycny vyjadruje zle.
Kazdy jazyk ma niekolko nareci, ktore pouzivaju rozne vyrazy, ktore v spisovnom jazyku nie su.
A teraz akoze budeme buzerovat kazdeho, ktory pouziva narecove vyrazy a nie spisovne?
A okrem toho, moj dom, moj hrad a navsteva sa tomu ma laskavo prisposobit.
Ani ja by som nestrpel, aby ma v mojom dome niekto buzeroval.
A autorka to vyriesila velmi spravne a humorne.
aj ked su niektori ludia primitivni, ked sme v kontakte s nimi nemali by sme prijat ich sposoby a spravat sa tiez ako primitivy. vlastne taketo udalosti su cesta ako zo seba spravit lepsieho cloveka, kto chce to prijme, a zamysli sa nad tym. mna by to tiez urazilo, tak isto ako autorku ako sa ta baba spravala, neviem ako by som to zvladla, tiez niekedy vybuchujem, hlavne doma, len som jej chcela pomoct vidiet v tom lekciu zivota, a to co sa da zlepsit. podla mna sebavedomy clovek, zrely so skusenostami sa uci zvladat aj primitivov s graciou.
@jasomzabka tak asertivne znamená bez urážok, čo sama autorka uznala že poslať do riti bolo moc 😉 takže to s asertivitou nemá nič spoločné..

Ste sa stretli dve rovnako rypajuce🙂načo si voláš domov ľudí čo nepoznáš stretnite sa v kaviarni a, keď Ti nesadne odídeš.Musela to byť vtipná hustá atmosféra.Chlapi také veci neriešia len ženy sa robia dôležité.Myslim, že viac nepríde a o to islo