icon

Bývanie u svokry

rebelle_fleur
21. okt 2016

Prosim poradte mi. Neviem ako zacat tak len tak v skratke s objasnenim situacie. Manzelova mama zije sama v dvojgeneracnom dome,na ktory ma hypoteku. Chce si kupit byt na dalsi uver. A od syna chce aby kupil jej dom a zbavil ju jedneho dlhu s tym ze v dolnej casti domu bude byvat este asi tak 10 rokov ,chce tam dochovat svojich rodicov. Ale ja sa toho bojim. Bojim sa byvania so svokrou ,dom je velmi obrovsky obcianska vybavenost ziadna vsade treba dochadzat. Brali by ste taku moznost? Ja som vzdy chcela s manzelom byvat sama v nejakom peknom byte ,ale viem ze ked nekupi od nej dom tak ona to neutiahne a bude od nas pytat peniaze. Ako doteraz a dom nechce predat nikomu inemu. :( bojim sa ze nevydrzim v manzelstve za takych podmienok.

zuzicek88
21. okt 2016

@rebelle_fleur byvam so svokrou a keby sa mam este raz rozhodnut,nikdy viac.Radsej budem byvat v maringotke.

kim12345
21. okt 2016

super ,nemam slov ,tak svokra si to dobre premyslela.Najskor ju tam budete mat 10 rokov a ked uz konecne ,,vypadne,, tak k vam bude chodit na vikendy.Ona si bude mat v byte svoje sukromie a vy ho budete mat kedy ako???
Ja by som muzovy povedala na rovinu,ze s tym nesuhlasim,ze sa mi to nepaci a chcem byvat sama a musis to urobit skor ako zacnu nieco vybavovat,aby nebolo neskoro

kim12345
21. okt 2016

@rebelle_fleur ak sa smiem spytat,kolko mate rokov? Ty aj tvoj muz?

lennulik1
21. okt 2016

@rebelle_fleur zila som v dvojgeneracnom dome so svokrinymi rodicmi (spolocny vchod a kupelna, inak kuchyna,obyvacka,spalna kazda svoje) a svokra mala postaveny novy dom na zahrade.nez prisli deti,bolo vsetko ok,mali sme nadstandardne vztahy.a ked sa narodilo prve dieta... Po 3 mesiacoch som bola na prasky- svokrovci chodili 5xdenne, babka 13x denne, ved co,boli vo vlastnom ( i ked my sme takmer vsetko prerobili).dohovor bol z mojej strsby velmi citluvy,ze ako by sme nasli kompromis,co by vyhovoval vsetkym...nemalo to zelany efekt. Casom sa to troska polepsilo ( asi po vyse roku),ale bola som tam nestastna a nemala som pocit domova.teraz v lete sme kupili dom,par ulic od toho predosleho. NAJLEPSIA VEC NA svete!, ze sme odisli.takmer po 7 rokoch byvania a konecne som stastna a hadky a nervoxita zmizli.ak budu moje deti velke,budem robit vsetko preto,aby som im pomohla k samostatnemy byvaniu. Drzim palce,nikdy by som uz taku vec neurobila, a to sme si dovtedy vychadzali fantasticky!

rebelle_fleur
autor
21. okt 2016

@kim12345 obaja mame 24 brali sme sa len nedavno preto riesime byvanie az teraz ....

loginexistuje
21. okt 2016

@rebelle_fleur to je cesta k rozvodu

lennulik1
21. okt 2016

@rebelle_fleur a este rada: muzovi povedz,ze by bolo voci obom fer, aby ste mali rovnaky zaciatok obaja,pretoze tym domom by in mal vyhodu domova,ty by si sa necitila dobre,ako pristahovalec, tak nwch si domov vybudujete spolocne kazdy s castou svojich zvyklosti. Takto by si sa musela prisposobovat im zvyklostiam, a muz by hadam nechcel byt voci tebe nefer ak ta ma rad. Treba mat vlastne sukromie.aj na vnucatach budete pracovat potom co, na tajbasa,aby vam nahodou niekto nevbehol do izby?

kim12345
21. okt 2016

@rebelle_fleur ked pridu deti,budete v tom dome 4 generacie

rebelle_fleur
autor
21. okt 2016

@dominika6 svokriny rodicia byvaju vedla vo svojom dome ale uz nevladzu tak ona si ich chce zobrat k sebe aby ich mala pod palcom

hivanik
21. okt 2016

A este k tomu potrebuje svokra dochovst svojich rodicov, fost podstatne. Preco chce ist za pracou do mesta a aj kupit byt. Aby ste si z domom nekupili aj starkych na dochovanie.

katche
21. okt 2016

Predat dom, vyplatit uber a nastahivat svokru do rodicovskeho domu. So svokrou ani keby mi za to platili...byvali sme u nasich a uz nikdy viac...ani len na vikend...

sardinka32
21. okt 2016

@rebelle_fleur Neviem, preco by si mala z toho jemne vycuvat...vsak narovinu povedz chlapovi, co si o tom myslis. Ved tu hypo budete splacat OBAJA, kedze ste zobrati! Byvat so svokrou by som nechcela ani zadarmo... je to to najhorsie, co mozes urobit (Ty budes vzdy len nevesta...Tvoj chlap sa tesi, lebo vsak bude pri mame). Ziadne sukromie - vyjde Ti do bytu, kedy si zmysli, nebudete si moct urobit po svojom na dvore, navyse mozno budes musiet svokru aj doopatrovat a ktovie ako to poriesite aj financne s chodom domu, svokra asi bude chciet byvat zadara, kedze to bude akoze uz Vase. Ak je to este aj Panu Bohu za chrbtom, to je tiez o nicom. Nesla by som do toho ani nahodou.

puklica13
21. okt 2016

@rebelle_fleur ako jemne vycuvat? No nijako..bud budes na rovinu komunikovat s muzom o vyhodach a nevyhodach..alebo sa zo strachu nechas navliect do niecoho co sa ti protivy uz teraz...
Coho sa bojis od svokry? Co ta udrie? Co si male decko? A ze sa urazi? A?

mihula
21. okt 2016

ja by som sa skor opýtala kolko rokov ma svokra,ked riesi este hypo a mysli si že jej daju prachy z banky.Nechce sa mi verit aby svokra aj s rodicmi a ich dochodkami neutiahla terajšie splatky.Svokra nech si bere svojich rodicov k sebe a vy mladý chodte za svojim.V konecnom dosledku tvoj manžel dom aj tak zdedí raz.A preco nerozmýsla,že preda rodicovský dom a vuplati si svoje podlžnosti?

moni244
21. okt 2016

@rebelle_fleur jemne? Ake jemne? Narovinu, ako to vidis ty, to ake mate vztahy s muzom? Ze on ide sam do banky? Ved to budete platit obaja, to ste sa pred svadbou o byvani nerozpravali? Neriesili? Ako jeden lepsi ako druhy

maminkasisa
21. okt 2016

nechapem, svokra pojde do bytu do mesta a o starkych sa budete starat Vy? ale ved potom ked bude dom Tvoj a Tvojho muza, preco sa bude chciet vracat na vikend oddychnut? ved to uz nebude jej? sa mi zda nejaka moc vypocitava.... urcite sa na rovinu porozpravat s manzelom, ze nesuhlasis, a razne povedat, ze nie, nech sa svokra hneva....ak si mate kupit dom so "zavazkami" to radsej malicky, ale svoj vlastny byt...

sasa1310
21. okt 2016

@rebelle_fleur ono záleží veľa od okolností, ktoré si nenapísala. Výška úveru, ktorým je dom založený + trhová hodnota danej nehnuteľnosti. Či bude manžel ziskový. Ide aj o to, či je jedináčik, či bude jediný majiteľ domu atď.
A ak by to tak bolo, tak do toho ísť, prečo nie? Veď budete majiteľmi domu vy. Vy si môžete určovať kedy bude u vás bývať a či bude u vás prespávať alebo iba navštevovať.
Čo sa toho tak bojíš? Veď kúpi byt, kde bude bývať.

sasa1310
21. okt 2016

@maminkasisa nejaká moc vypočítavá? A mladí, keď sa koľkokrát ani neopýtajú a idú bývať k rodičom automaticky, to nie je vypočítavosť? Koľko je tu takých príspevkov "bývame u rodičov" to je v poriadku? A keď chce rodič pomoc od detí, tak už je to vypočítavosť???

saurian
21. okt 2016

neviem aky vysoky uver by prebral... a potom... nepochopila som - jeho mama si kupi iny byt na uver, kde bude alebo nebude byvat? ak bude byvat v tom inom dome - bude vladat tahat aj naklady aj hypoteku? ak tam nebude byvat tak bude ako byvat s vami a byt prenajimat, alebo?
a jej rodicia - oni budu byvat v tom dvojgeneracnom dome? ten bude v konecnom dosledku napisany na tvojho manzela? alebo na vas oboch?
lebo neviem vysku uveru, ale ak preberie ten uver, tak uz do svojho zrejme nikdy nepojdete, jeho mama asi bude chciet aby bol jej dvojgeneracny dom tvojho manzela, nie tvoj... v tomto pripade skoncis bez nicoho, vo velkom manzelovom dome na ktorom je uver, na krku starky, ich stary dom, manzelova mama pretoze nebude stihat platit hypoteku a este nebudes mat ani svoje sukromie.... netvrdim ze to urcite tak skonci, ale moze.
takze ak aj do toho pojdes - tvoj muz to predsa uz slubil, tak uplne samostatny byt v tom dvojgeneracnom dome pre vas a aj vchod samostatny zvonka, jasne pravidla - ako spolunazivacie tak aj financne.
ma mm aj inych surodencov? je sam? o mamu ci starych rodicov sa niekto postara? kto bude tahat ten dalsi uver na jej byt?.... je to cele cudne, neviem ci som to spravne pochopila.

maminkasisa
21. okt 2016

@sasa1310 no tak asi sa tam len tak nenasackuju, asi im to rodicia ponuknu.... a dotycna svokra chce, aby mladi kupili jej dom, ona vyplati dlhy a kupi si byt.... a to je co? laskavost?

sasa1310
21. okt 2016

@maminkasisa nenasačkujú? a ponúknu? A čo majú koľkokrát robiť rodičia? Nechať dieťa s deckom na ulici?
Svokra ponúkla a on súhlasil...On odkúpi dom s dlhom, ktorý je isto menší ako samotná trhová cena domu (inak by na neho úver nedostala, ak by tak nebolo) a ona si vezme úver na menší byt. Čo je na tom také nepochopiteľné, keď asi tak či tak by chceli nehnuteľnosť nejakú kupovať na úver.

rebelle_fleur
autor
21. okt 2016

@saurian dom bude pisany iba na manzela, ale svokra si stanovila ze tam bude mat dozivotne pravo dozitia. Dom ma uz 2 samostatne bytove jednotky. Zatial ma svokra pracu v okoli kym ju ma chce pracovat tam a starat sa o rodicov. Ten byt chce preto lebo ked sa jej rodicia pominu chce odist do mesta zit aj pracovat a ze ked bude stara chce si zit v byte lebo dom treba vykurovat uhlim a drevom a ze to nezvladne na stare kolena. Uver nie je az tak vysoky lebo na vychode je byvanie lacnejsie ale o peniaze nejde. Nechapem preco muz chce na seba take bremeno. :( od kedy sme spolu len sa stara o mamu uz sme vdaka tomu utrzili urcitu financnu stratu

sasa1310
21. okt 2016

@rebelle_fleur aké bremeno na seba vezme? Hypotéku? Veď tú by ste mali tak či tak, no nie?
Inak mimochodom ak je dom založený hypotékou, nemôže mať svokra na ňom doživotné právo dožitia t.j. vecné bremeno.

A mimochodom ak kúpi nehnuteľnosť v manželstve, tak automaticky budeš aj ty polovičná majiteľka

perdiem
21. okt 2016

@rebelle_fleur a kde si ty? Tvoje nebude nič? Odídeš z manželstva s holou riťou, ak by vám náhodou stroskotalo? To je super. Rázne nie.

rebelle_fleur
autor
21. okt 2016

@sasa1310 ano,ale mali by sme hypoteku na malometrazny ,lahko udrzatelny byt v meste a nie na obrovsky dom ktory ani nevyuzijeme a vsade fakt vsade treba dochadzat riadne km

perdiem
21. okt 2016

@rebelle_fleur a starostlivosť o starkých bude na vás, ona bude chodiť iba na víkend, 5 dní v týždni sa musíte starať vy.

moni244
21. okt 2016

@rebelle_fleur dom bude len na manzela a hypoteku bude tiez sam platit? To co je za kravina?

rebelle_fleur
autor
21. okt 2016

@sasa1310 s tym dozivotnym pravom si si ista ? Lebo ona tvrdi ze ho ma aj tak

timea7
21. okt 2016

@rebelle_fleur nie, nie nie!!!! Nikdy, kravina ako Brno, väčšiu blbosť by ste už urobiť nemohli.

sasa1310
21. okt 2016

@rebelle_fleur na 100% istá. Dom na ktorom je záložné právo v prospech banky (pri hypotéke) nesmie byť vecné bremeno vo veci dožitia. To ti nik neurobí.

Veď si pozri ten dom na www.katasterportal.sk