icon

Charakter ľudí na sociálnych sieťach

svetluska82
25. júl 2016

Ahojte, chcem sa len podelit o moju skusenost, mozno sa trosku zamyslime nad charakterom nas ludi. Pred 3 tyzdnami sme boli na ture na Dumbieri, kde nam skolaboval pes-zlaty retriever, upadol do komy. Nastastie to malo stastny koniec, zachranari psa zniesli dole sli sme k veterinarovi, pes sa zotavuje. Ked som povedala tuto moju skusenost kamoske, tak mi poradila nech zavesim foto psa na nositkach s popisom co sa mi stalo do skupiny na fb turistika, lebo ze tam sa kazdu chvilku niekto pyta ci pes vyjde tam a tam. S dobrym umyslom som ju pocuvla ateda dala koment s foto psa, nech si davaju bacha lebo pes moze skolabovat. To co sa dialo nasledujuce min. bolo cudne. Nadavky, aka som sprosta, hlupa, ako by mi na mieste zachranarov nepomohli, ze co keby pomoc potreboval clovek...Sme si vedomi toho ze to bola hlupost psa tam brat,ale zas cakala som aspon trosku empatie. Nejako som to zle niesla, mi pridu ludia uz podobni zverom co za kazdu cenu si potrebuju rypnut a cloveka udupat. Kedze som na tu skupinu nezanevrela, tak som dnes pridala otazku, ze kde by mi odporucili ist na celodennu turu do Tatier nie velmi nenarocnu. Tiez o par minut posmesne komenty nech idem do Grandhotela Praha, ked sa nechcem unavit a pod. dristy. Proste utok, utok, útok. Manzel je zdrav. postihnuty a ja zas nemam az taku kondicku preto tak otazka. CHodime po turach sice svojim pomalym tempom s milion prestavkami, ale dame to a sme radi. No to co sa deje s ludmi poslednu dobu nema obdobu. Len som sa potrebovala postazovat.....Prislo mi to divne 😒

svetluska82
autor
26. júl 2016

@andra77 ano presvedcila, preco ta to zaujima?

blankaj
Autor odpoveď zmazal
svetluska82
autor
26. júl 2016

@blankaj a ako sme to mali riesit? Si predstav pes upadol do komy po Dumbierom, muz nema jednu ruku...Okoloiduci nam ani vodu neboli ochotni dat, kedze sme cakali 5 hodin...AKo by si zniesla zlateho retrievera?

womankc
26. júl 2016

@svetluska82 skor by som povedala, že v tejto modernej dravej rýchlej dobe plnej ponúk vecí na dosah sú ľudia frustrovaní a strácajú empatiu a do popredia nastupujú nepravé hodnoty a identita sociálnych sietí dáva ľuďom možnosť vypustiť paru.................

lucinka511
26. júl 2016

@svetluska82 @blankaj .prepac ale pisala si v uvodnom prispevku zachranari.ale to na veci moc nemeni.nabuduce si rozmysli ci toho psa hore zoberes.i ked vysiel hore.ziskel by aj dole. a neber to ako nieco zle.smus si z toho zobrat ponaucenie.nik ta nechce uazat ani rypat.aby si sa tak zbytocne necitila.dokonca ta ani jik neuraza.len obcas aj konstruktivna kritika je v poriadku..v zivote budes esteviac krat kritizovana☺

blankaj
Autor odpoveď zmazal
svetluska82
autor
26. júl 2016

@blankaj kazdy sme mali po 2 l vody aj pes a ano ked sme cakali na pomoc 5 hodin voda sa minula, kedze to bola nepredvidana situacia
NA tury chodime pravidelne, nikdy sa psovi nic nestalo az na ten jeden raz

lucinka511
26. júl 2016

@svetluska82 a este k tomu noseniu.sestra ma labradorku.velku a raz dostala na poli.daleko od domu nejaky zachvat.sestra ju domov zniesla bolo to cca 7km.

blankaj
Autor odpoveď zmazal
stardust
26. júl 2016

predpokladam, ze zachranari na hlavu padnuti nie su a vyhodnotili si, ci mozu ist zachranovat psa...Zomrel nejaky clovek alebo mu nebola poskytnuta pomoc behom znasania psa dole? Tak kde je problem. Mudrovat vie kazdy a hlavne v anonymite na internete. Taki v realnom zivote cucia ako chrasty 😀

Poziarnici tiez chodia zachranovat zvierata...no a?

anjelicek26
26. júl 2016

@svetluska82 - ved pomoct vam mohli (ak mali cas), ale preplatit by ste celu akciu mali komplet, bolo nerozumne tam zviera brat, ublizili ste mu tym, tak by ste si mali niest aj plne nasledky. Ako si clovek casto pomysli - niektori ludia si svoje deti ani nezasluzia, tu to bohuzial plati rovnako, len zo zvieratkom. Treba rozmyslat dopredu, ano zviera je schopne zvladnut aj tury, ale musi byt na ne trenovane, postupne zvysovat kondicku. tuto to asi tak nebolo.

No a k socialnym sietam, ano clovek si casto bez emocii povie, co si o tom mysli. Niekedy je to dobre, inokedy nie.

mysicka36
26. júl 2016

@anjelicek26 tak potom aj horolezcom a iným adrenalínovým šialencom by mohli vystavovať faktúry nie?

Okrem iného mama pracovala na dispečingu záchrannej služby a ver, že tam pre psa neposlali záchranárov ktorí sú v pohotovosti, ale iný tím, ktorý nieje určený na prvotnú záchranu života. Preto aj tak dlho čakali.

Ludia uvedomte sa, kým niečo vypustíte z klávesnice. 😠

anjelicek26
26. júl 2016

@mysicka36 horolezci a ine sialene individua si platia zdravotne poistenie, pes nie ;) Ten zasah stal urcite nemale peniaze, ktore "nejako" budu musiet preratat na ine zasahy, aby pokryli naklady.

svetluska82
autor
26. júl 2016

@anjelicek26 aj ludia musia mat poistenie na hory, inak si tiez platia

anjelicek26
26. júl 2016

@svetluska82 toto urcite nie je pravda, ked slapem na Chopok, sa mam akoze pripoistit, inak ma neznesu, ked si podvrtnem clenok a nebudem schopna pohybu? Urcite nie, ved toto patri pod normalne zdravotne poistenie.

svetluska82
autor
26. júl 2016

@anjelicek26 ano musis mat poistnie na hory cez komercnu poistovnu

lucinka511
26. júl 2016

@mysicka36 asi sa v tomto systeme vyznas lepsie ako my .ale hadam je rozdiel zachranovat cloveka alebo psa.okrem toho za psa nik neplati specialne .zdrav alebo urazove pripoistenie....Ide tu o princip.

svetluska82
autor
26. júl 2016

@lucinka511 ved my sme si zasah samozrejme zaplatili

anjelicek26
26. júl 2016

@svetluska82 ako myslis, nemam cas hladat to teraz, ale som si absolutne ista, ze to tak nie je a ze ludom v terene pomahaju uplne bezproblemovo aj bez nejakeho extra poistenia navyse. Aj tak pointa je inde, tuto ide o zasah mimo beznej praxe, nebola to ich praca a ani povinnost, ale dobra vola a velka nezodpovednost a podcenenie situacie majitela zvierata. Je jedno, z akej strany ci uhlu sa na to pozries. Nabuduce budu vediet a teraz mozu len dakovat, ak im neprijde 4ciferny ucet do schranky.

charlie1980
26. júl 2016

Dufam, ze milovnici psov sa na mna teraz nenahnevaju, ked ozrejmim, ze na Slovensku a v slovenskej legislative je zviera (pes) povazovany za vec. Ak sa majitel rozhodne bezdovodne psa utratit, tak ho utratia. Preto sa divim, ze zachranarov vobec vyslali. Na druhej strane som rada, ze mu pomohli. No nemuseli. A ked uz pomohli na vase zelanie, ano, pozadovala by som financnu nahradu.

mysicka36
26. júl 2016

V hocijakej cigánskej osade je zásahov za blbosti až až... bola by si velmi prekvapená za čo všetko sú schopní volať sanitku 😒 a nie, neplatia si žiadne poistenie, lebo sú to sociálne prípady a ešte dostávajú dávky v núdzi. Takže jedno znesenie zraneného psa do doliny, náš záchranný systém nijako nevytrhne zo zabehnutého. Verím, že autorka je sama sklamaná, že podcenila situáciu a kondičku psa, ale takéto útoky voči situácii sú nemiestne a poukazuje to naozaj o charaktere. Viac už k tejto téme nemám čo povedať.

Téma totiž vôbec nebola o psovi, ale o tom osočovaní. Hlavne keď o tom z poza klávesnice nič nevedia.

anjelicek26
26. júl 2016

@mysicka36 bohuzial prave toto je paradoxne nespravne zmyslanie, ze ved jeden zasah hore-dolu zdravotnictvo nevytrhne. Presne o tom to je. Zasahy su casto neodovodnene a najvyssi cas za to zacat vystavovat faktury bez rozdielu. K teme osocovania - ja tu take nic nevidim, len zhrnutie faktov. Proste to, co sa stalo na "pochvalu" ci "like" majitela jednoducho nie je a nebude.

jana_eyre
26. júl 2016

@svetluska82 podla mna si ludia prestali uvedomovat, ze na druhej strane pocitaca tiez sedi clovek - beru to podobne ako ked vidia vo filme mrtvoly, ci vrazdy - nie su pre nich skutocne a tak sa im otupuju zmysly a pomaly im ani nie je luto take nieco vidiet..

tak je to aj za pocitacom - proste otupene zmysly, ziadna empatia, stracaju zabrany v etikete spravania a slova vyslovuju neuvazene, co by robili malokedy osobne..

viem, ze sa cloveka vie dost dotknut ked mu niekto napise nevrly komentar.. preto sa vzdy snazim diskutovat tak, akoby som diskutovala v skutocnom zivote /len na nete som ukecanejsia, lebo su mi blizsie pismena ako hovorene slova 😅 /

urcite sa uz aj mne stalo, ze som niekoho urazila, ale nikdy som to nemala v umysle, pokial sa ten clovek ku mne nespraval ako blbec.. ked sa mi stalo, ze som niekoho nechtiac zranila nevhodne zvolenymi slovami, vedelo ma to riadne dlho mrziet.. asi rovnako, ako ked niekto zranil mna..

blankaj
Autor odpoveď zmazal
maria1989
26. júl 2016

@charlie1980 Zvlášne je, že tie veci niekedy tiež zachraňujú ľudské životy.

lucinka511
26. júl 2016

@mysicka36 nikto tu autorku neosocoval.len su tu rozdielne nazory .neznamena ..eozsielny nazor-osocovanie...ukaz mi tu jediny priklad. ....a k tym ciganom .hold ale su to tiez ludia...

charlie1980
26. júl 2016

@maria1989 To je Fakt, napriek tomu si doteraz nezasluzili vyssi status. Ja som mojho 15r psa, ktory bol uz velmi chory, nevedela v zahranici utratit. Mal nador na creve a krv v stolici. Musela som ho priniest na SK, lebo sa trapil. V zahranici ho chceli len operovat, s cim som nesuhlasila.

loginexistuje
26. júl 2016

@anjelicek26 ano to sa plati ... lebo ide o zasah mimo rozsahu zdravotneho poistenia...
https://www.hzs.sk/casto-kladene-otazky/

ak nemas poistenie na hory tak doplacas za zasah horskych zachranarov .. do takych terenov sa sanitka nedostane.

Inak rodicia napr. platia aj zdravotnu starostlivost ak sa nieco stane dietatu a je tam nedbanlivost .... /zdravotne poistovne to mozu ziadat uhradit dajme tomu ze dieta ide na disku opije sa a ide do nemocky na vyplach infuzku a pod.. to musis zaplatit

anjelicek26
26. júl 2016

@loginexistuje dobre vediet do buducna. Len sa teda fakt cudujem, ze teda vyjazd k psikovi oni neplatili ak je to takto.

svetluska82
autor
26. júl 2016

@anjelicek26 VYJAZD Sme platili uz som to pisala