Chcem byť ženou v domácnosti: Skúsenosti a tipy od ostatných žien
Ahojte,
Predtym, nez ma tu odsudite - mam 26r, roky pracujem full time, zaroven som nedavno nastupila na externe studium VS. Viem sa o seba postarat (len pre rypalky, ktore sa pri tejto teme urcite najdu).
Ale chcela by som byt zena v domacnosti - tzn. Muz pracuje a zena “udrziava ohen”, domacnost, vari, pecie, nakupuje, riesi vsetko tak, aby fungovalo atd.
Tieto cinnosti ma velmi bavia. Chcela by som sa starat o muza a tvorit nam ten “tip-top” domov.
Asi vela zien to ma podobne, ale okrem toho este chodia do prace + deti, pridu domov a nezastavia sa az do vecera… su unavene, vycerpane, znicene, zanedbane (to nie je urazka, ale fakt - na zeny je toho proste vela, ked sa to tak spocita dokopy, praca + domacnost, tak robia aj 13hod denne, vikendy samozrejme tiez). Ja tak proste nechcem zit.
Su tu zeny, ktore funguju tymto systemom? Ze muz dobre zaraba (kludne aj nadpriemerne) a vy ste zienky domace? Vedeli by ste mi povedat, ako to u vas presne funguje, ako vam to vyhovuje, co nevyhovuje atd?
@mabenn deti sa potom postaraju😂
A ked si muz zalozi po 20 rokoch manzelstva krb domova inde? Z coho budes zit?
Nasi tak ziju a pritom otec ani nezaraba nadstandarde, ale velmi priemerne. Mama pracovala asi do 45tky, potom ju prepustili, lebo omladzovali kolektiv. Odvtedy nepracuje, uz asi 10 rokov. Vypiplala mojho mladsieho brata, venuje sa sebe, svojmu zdraviu, vari, upratuje.. zda sa, ze su vsetci spokojni.. Ale to je ine ako ty.. Ona si co-to odpracovala.. uz len caka do dochodku..
My sme tak fungovali ked sme chceli a ked som potrebovala zmenu, tak uz nie.
A uprimne, za mna a vlastne pravdu povediac aj za mojho muza to bolo najlepsie. Miesto dnesneho typickeho ,,prezivania" kde nevies co skor, sme žili. Muz vsetko potiahol financne a mal aj cas na svoj konicek, ja som zas tahala domacnost plus nase dieta ( viacmenej ja kedze on pracoval) a rovnako som mala inak dost casu na to co som chcela a potrebovala. Boli sme vela von vsetci spolu, pohodicka.Pri malych detoch je to najlepsie co moze byt , ci skrz choroby alebo ich potreby a aj to ze sa mu dokazu rodicia co najviac venovat. Rovnako vylety a dovolenky boli super, zobrali sme sa ked sme chceli a hotovo. Ja zeny v domacnosti absolutne neodsudzujem KED TO VYHOVUJE obom partnerom, vela krat ma zena ovela viac roboty doma a nezastavi sa, nez niekde v praci. Pamätam sa ze ked mal syn 1 rok, chodila som do prace oddychovat 😄. Takto som chodila oddychovat od jeho 1roka az po nejake 3 roky cca 3x do tyzdna na 4hodky . Ale to bolo pocas materskej. Tym len chcem povedat ze nemam rada take tie reci ze zeny co su doma sa len na zadku skrabu. Neprisla som sem diskutovat a natahovat sa s niekym o tom, svoj nazor nezmenim. Len som Ti chcela napisat odpoved 🙂
@stanulienkat z tej externej vs🙄😂
🙋🏼♀️ja len že, robím full time, mám dve deti, jasné, že bývam vyčerpaná, ale haloooo...zanedbaná teda rozhodne nie som 😁.
Mňa by vykotilo doma "udržiavať oheň" 😁 a som si istá, že keď budeš mať dieťa/deti, vykotí aj teba😁
este chcem dodat, ze ta moja znama mala aspon tolko rozumu, ze si zalozila pred rokmi nejake inv. sporenie a tam ma nejake uspory, lepsie ako nic.
@petronelag vieš, ona si to možno predstavuje ako zenusky milionárov po rozvode odchádzajú s miliónmi "vo vačku". Ze keď by ju aj nechal, bude mať naďalej auto, dom/byt a svoje pohodlie. Asi teda štedré vyzivne na seba a deti. 🤔
Ja teda poznám viacero bohatých rodín, ale ani v jednej žena vyslovene nesedka doma na zadočku (to skôr byvavalo kedysi), minimálne pracuje v rodinnej firme (ano, ma to tam voľnejšie ako v normalnej praci, ale robi). Muži už nie sú tak naivní ako kedysi.
@belllinka odíde s "tucnym" vyrovnaním. 😁
Ja mám kamarátku, ktorá keď mala deti malé tak tiež bola doma, potom aj keď vyrástli ostala doma len variť, upratovať a doma vegetiť. Keď mala okolo 48 rokov muž si našiel milenku a vykašlal sa na ňu. Ona nemala žiadnu prax tak v tom veku musela ísť robiť do Rakúska opatrovateľku a veru jej už ani zdravie neslúžilo. Nemala nič našetrené, do dôchodku ďaleko a muž na ňu kašlal. Musela začať úplne od nuly. Zháňať kde bude bývať. A teraz má dôchodok minimálny. Takže môže to aj tak dopadnúť.
Však buď. Ale pri tomto musíš naraziť na muža ktorý to cíti tak ako ty. Lebo väčšina mužov (čo počúvam od zien) vyčíta ženám že si doma neprispievajú do rodinného rozpočtu a podobne. A nebodaj že nič nerobia…
Viem si to predstaviť, keby som nemala deti.
Musíš si nájsť partnera ktorému to bude vyhovovať ale v prvom rade ťa bude naozaj ľúbiť a vážiť, nech ťa nemá iba ako slúžku a potom ťa odkopne pre inú.
Ja si tak viem predstaviť žiť na istú dobu- pri malých deťoch, ktorým sa treba ešte plnohodnotne venovať a každé 2t dovlečú chorobu zo škôlky. Aj keď som na RD, čo by niekto neoznačil, že je vtedy žena v domácnosti, tak u nás to tak je, manžel dosť robí, vyše mesiaca nemal ani deň voľna. Ja riešim absolútne všetko čo sa týka domácnosti či jeho živnosti. Po práci sa nám venuje na maximum, lebo je doma všetko porobené. A ak nevládzem a porobené náhodou nie je, urobí to bez slova on. A úprimne? Vyhovuje nám to obom maximálne a sme úplne spokojní. Školu isto dorob, keby si v domácnosti aspoň si rob rôzne kurzy, aby si nebola úplne vypadnutá z pracovného života a keby musíš, tak sa uchytíš. Muž by si ma nevybral keby som hlúpa, nevzdelaná a bez ambícii. Počas RD si chcem dorobiť druhý stupeň VŠ, keďže mám len prvý a popri tom nejaké kurzy, aby som sa mala kde uchytiť- chcem mať reťazové pôrody a viem ako ma to znevýhodní na trhu práce. Toto radím aj tebe. Nikdy nevieš čo nastane.
Ale Boh vie, možno mi z detí a bytia doma tak prepne, že pôjdem od 1,5r do roboty😄.
Vždy mi bolo jasné, že manželstvo je pre mňa práca na plný úväzok, takže určite nechcem dve full-time práce súčasne. Ale som introvert s množstvom vlastných záujmov, nenudím sa, že nechodím do práce. Manžel je tiež introvert, tak sme si to rozdelili, on zarába, ja robim vsetko ostatné. Ale musíte mať veľmi dobrý plán pre prípad, že by sa niečo pokazilo. Aj keď nejde o rozvod, ľudia ochorejú a zomierajú. Moja matka ovdovela v 27, takže musi existovať aj nejaky iný zdroj príjmu ako práca manžela, aby si to mohla dovoliť.
Ten nadštandard by musel byt veľmi vysoký. Lebo ak by som mala zostať doma tak nie aby som varila, prala a upratovala. Svoj čas by som chcela vyplniť cvičením, kozmetikou, meditovanim, welnesmi. A doma by som chcela mať pani na upratovanie. Myslím že aj to by ma omrzelo. Keby sme nepotrebovali peniaze tak si nájdem prácu na 4 hodinky denne. Niečo čo by ma bavilo a budeš mať čas aj na seba aj na domácnosť. Teda ty urob ako pasuje tebe. Toto hovorím ako by som to riešila ja
Čiže roky rokúce sa rovná šesť rokov, mám odpracovaných 26 +MD 2deti
@pribinak tiež poznám jednu takú žienku domácu, deti dávno na vš, ona sa asi fakt nudila doma, furt len so susedom kávičkovala až dokavičkovala keď ju muž načapal. Rozviedli sa lenže sused nebol taký blb aby ju živil, je sama, robí upratovačku, deti jej prispievajú, len neviem do kedy ich to bude baviť
veď môžeš pracovať 4 hodiny, ja som takto pracovala pokiaľ som mala malé dieťa, bolo to fajn , ale potom som sa už nudila, pre mňa bola vždy práca dosť dôležitá
Dostuduj a ked budes tou zenou v domacnosti, tak chod do roboty aspon dva dni v tyzdni.
Ja som mala tiez inu predstavu o zivote. Nechcela som byt taka ustvana ako moja mama.
3 X do tyzdna 12,5 hodiny, sem tam nadcas, no super, 4 dni volno v tyzdni.
Ale. Manzel zomrel. Tak som unavena, ustvana, taham 8 cky full time.
To Len any si vedela, ze v zivote SA mozes spolahnut iba Sama na seba. A to doslovne.
Moj este za slobodna v takej zene nevidel nic zle, taky mal uz vtedy na to pohlad. Pri 3 detoch po sebe som bola 7r doma a bolo to casto psycho, lebo hrozny stereotyp. On chcel cez nedelu oddych po fyzickej praci, ja zase niekam vypadnut. Uz su deti vacsie, sme na dedine, kde mna zahrada bavi, aj kosenie a pod. Robim na skrateny uvazok, ale aj tak je skoro vsetko okolo deti a domacnosti na mne...ucenie, nakupy, lekari, riesenie veci okolo deti, skoly, domacnosti. Manzel pomoze ked treba, ale on casto riesi technicke veci okolo domu, auta, zvierat...pokial toho nie je vela, tak je to ok. Nestiham kolko by som chcela popri praci, ale byt len doma tiez nebolo pre mna uplne ok.
Mňa by len zaujímalo, či tieto vysoko ambiciózne ženy v domácnosti tušia, čo budú robiť, keď deti vyrastú a nebudú potrebovať 24/7 servis...a keď si ich manželia nájdu ženy ktoré sú samostatné a majú aj iné ambície a koníčky, ako variť a upratovať.
@nyusika tak daleko nepremyslaju😉
Ja momentalne som ta zienka domaca,cca rok a pol. Niezeby ma to extra naplnalo,ale mame v rodine vacsiu pohodu. A mam cas vyriesit si zdravotne problemy. Nenudim sa doma,peciem aj torty. Prihlasila som sa na kurz a pod. Odhadujem to takto este mozno na 2-3r,kym deti nebudu moct byt doma same,resp same ist do skoly. A este dufam,ze snad najdem nieco aspon na 4h. Nech sa idem vyvetrat medzi ludi 😁
Trošku ma pobavilo "roky pracujem full time" 🙂🫢😂 6 rokov? Roky? 😂 Mám odrobených 3-krát viac a aj tak mi to príde ešte málo. Po 6-tich rokoch som sa považovala za zelenáča s minimom praxe.
@zuzanockamt nám sa taka hlásila do prace, ktorá tiez mala "roky odrobene". Potom sme zistili, ze z 10 rokov praxe, ktoré si v CV uvádzala, reálne odrobila necelé 2 roky, zvýšené "roky" bola retazovky MD+RD. Myslím, že toto bude (zmyslanim) podobný typ.
A preco si vsetci myslia, ze zena v domacnosti len vari a upratuje? Ja teda neviem, ako mi ujdu dni, ked mam aspon 2 deti doma a stale je co robit, ale keby aj neboli doma, ze su vacsie, tak mam plne skrine latok a sila by som, len taky fukot. Realizovala by som sa v tom. Mozno maju nejake konicky, ciasyocny uvazok, nieco svoje "male", co ich bavi, ale nezodieraju sa v praci na nocnych, 12-tkach atd...🤔. Aj take existuje, nie? Ze prioritne je zena "doma", ale moze sa realizovat aj tak.
Myslím si, ze si ešte mladá na pani v domácnosti, ja som bola doma 6 rokov, ale nenaplnalo ma to. Ale rovnako ako ty, nikdy som nechcela pracovať fultime, preto som si po vš otvorila svoju firmu kde mam zamestnancov a pracujem pár hodín týždenne a pritom mam čas starať sa o dom, deti, seba, varím domace jedla fakt mam čas na všetko a som finančne nezávislá. Ženy ti dobre rádia, nie je pre teba dobre byt vo všetkom závislá na mužovi.
My sme tak boli par rokov, ale teda pre mňa to nebolo. Nebaví ma to. Pre mňa bolo utrpenie upratovať, variť, starať sa o domácnosť. Nič iné len toto. Áno, išla som do fitka, na kozmetiku ale to bolo tak všetko. Čiže pre mňa to nie je.

Za mna radsej (bezpecnejsie) byt schopna byt samostatna a spolu zarobit tolko, aby ste si dovolili pomoc v domacnosti zaplatit (upratovacka, babysitting apod... )