Chcem sa volať ako moje deti
Ahojte. S priateľom máme dve deti 2r a 3r. Zobrati niesme a tu je kameň úrazu. Chcela by som sa volať rovnako ako moje deti. Ale s priateľovou rodinou nemáme dobré vzťahy. Nebavíme sa už pretože ma nemajú radi nikdy ma vlastne neprijali. Aj keď ja som sa snažila roky. Myslím že im by to asi mohlo vadiť že mám priezvisko ako oni. Už premyslam pár dní. Je mi to aj proti srsti ale na druhej strane chcem sa volať ako moje deti. Kašľať nato? Alebo kašľať na nich a s priateľom sa vziať?
Na úrade si zmeníš priezvisko za poplatok.
Inak aj Babisova sa volala Babisova a zobraty neboli, ona si zmenila priezvisko. Brali sa az potom.
@matkahelka uff,tak to hej,to je pádny dôvod 🙂
Dobre ženy tak takto hromadne: keď už tu spomínate situáciu že by sa mu niečo stalo atď. Tak keby dám deťom priezvisko po mne tiež majú z majtku hovno. Takto dedia všetko deti takže podľa mňa žiadne naťahovačky s jeho rodinou by neboli. Ďalšia vec pokiaľ viem tak ak žijeme v spolocnej domácností viac ako jeden rok tak dedím tak isto ako keby som bola manželka. Takže z tohto hľadiska je to úplne jedno či sme zobrati alebo nie sme. Mne len to meno prídem si ako cudzia
Opravím ta, dedila by si jedine keby ste nemali spolocne deti.
Deti mate, cize dedia deti. Ty nie.
to nie je pravda. ak by to jeho rodina napadla, ty nededis nic. ty si cudzia. deti by dedili bez ohladu na priezvisko. maju rodny list, kde je on zapisany ako otec.
@lienka.7
@matkahelka tak by dedili deti veď to je jedno
Ved normalne poziadaj cez sud o zmenu priezvisku kvoli detom. 100eur a mas hotovo. Neviem ci sa teda chcete teraz brat kvoli menu. To mi pride naozaj nie dostatocny dovod, meno sa da zmenit aj inou cestou na jeho meno. Ako je to prakticke nas volat rovnako ako deti. Ale tak da sa riesit aj tak, ze sa detom da este jedno priezvisko cez pomlcku.
@matkahelka zmenia ak je na to dovod. Deti su na to dovod. Akurat to musi ist ofiko cez sud a ten rozhodne za poplatok. Samozrejme musi menit vsetky dokumenty, nakolko je to ine ako pri vydaji
Ty si z úcty k nemu dala. Deťom priezvisko po nom, on by si ta mal z úcty k tebe vziať napriek tomu ze ta rodina nemá rada aby ste sa teda volali rovnako
Ja sa tak predstavujem 10 rokov nechapem tu dramunokolo toho. Dieta ma meno po otcovi divod uplne jednoduchy zijeme v zahranici atu by mu prepisali cele meno po mne aj s ova ak by som dala ova neskor odstranit co by nebol problem znelo by jeho meno v cudzej reci ako prasok na skrvny. Cize som to vyriesila menom po otcovi.
Zaznelo tu niečo v zmysle, že bez svadby nemá nárok na OČR. To takisto nie je pravda, člen rodiny je definovaný okrem priamych rodinných väzieb a manžela/manželky aj ako osoba s rovnakým trvalým pobytom. Čiže spolubývajúci partner/partnerka alebo hocikto iný, s kým zdieľaš domácnosť.
Z ucty k tebe by ti partner asi mal sam navrhnut riesenie... Ked uz z úcty k nemu ai dala detom jeho. Priezvisko.
Jeho rodinu by som neriesila. To nech si rieši on. Mimochodom priezvisko vies zmeniť aj bez svadby.
@autorka, presne tak. Ale plati sa tusim 100 a nemusia ti to spravit, no vyskusaj.
nemáš vôbec pravdu. Ty nededíš po ňom nič, aj keď s ním bývaš lebo tvoj priateľ má deti. Keby nemal potomkov, vtedy by si dedila ako spolubývajúca spolu s jeho rodičmi.
@kiki68 na Slovensku deťom nemôžeš dat priezviska oboch rodičov cez pomlčku
Že z úcty k priateľovi sa deti volajú po ňom? A on má k tebe akú úctu, keď si mu ich porodila? Nikdy by som nedopustila, aby sa deti volali inak ako ja.
@barboraalexej to fakt to nejde? Lebo podla mna je to naj riesenie
Autorka ty to nechápeš. Tu nejde o priezvisko ale svadba nie je len papier. Napisem ti to so skusenosti jednej známej, narodili si im dvojcky, priatel zomrel ked nemali ani rok, ostala s príjmom na rodičovskej, s uverom v banke po muzovi, sice s bytom ale napísaným na deti. Cize v mínuse bola 600€ kazdy mesiac. Ak chcela byt predat, musela požiadať sud, to trvalo tak rok. Ak by si ju ten chlap zobral, vdovsky dôchodok po nom by jej platil uver. To iste sa stalo v nasej rodine, ak by otec nemal vdovsky po mame, tak nevie platit uver. A od tychto skusenosti ja hovorim, ze manželstvo nie je len papier.
Syn mal tiež priezvisko po otcovi. Mal takmer 9 rokov (v novembri mal narodeniny a svadbu sme mali v októbri) keď sme sa vzali. Jeho rodina je taká, že keď človek skáče tak ako oni pískajú je dobre. Keď si otvorí ústa, je zle. Aj napriek tomu sme sa vzali a voláme sa všetci rovnako. A je mi maximálne ukradnuté ako to vnímajú oni.
Ježiš to je tak strašne komplikované. Áno má to svoje výhody vziať sa , ženy ale ja nemôžem navrhnúť svadbu to ma urobiť muž... už sme sa x krát o tom bavili ale on len v rámci srandy podľa mňa to nikdy nemyslel vážne.. jedine sa nejak nenútene dohodnúť no rada by som bola keby sme sa vzali takto to voči mne nie je fér ako píšete aj v prípade že sa nedaj bože niečo stane.
@mamula20 😀😀😀 všetko iniciujem ja vieš už má to nebaví. Ale asi budem musieť to riešiť takto lebo už má porazí
Svadbu “ma navrhnut muz” - to je akoze pravidlo? Nema to byt spolocne rozhodnutie?
on k tebe nema uctu ked si ta nevzal ani po dvoch detoch naplanuj svadbu len malu bez jeho rodiny a postav ho pred hotovu vec a uvidis ako zareaguje
ako partnerka tahas za kratsi koniec mala si to riesit este pred porodom prveho dietata ale co uz skus aspon teraz
Mate spolu deti, je rok 2022, fakt môžeš svadbu navrhnúť aj ty. Nemusíš predsa hned s prsteňom poklaknut.
Chápem, že ťa nebaví, že všetko riešiš ty ale žiaľ takého muža si si vybrala...
Ale vy nie ste len cisto frajeri, čo spolu chodia rok a čakáš kedy priatel navrhne posun vztahu na iný level - do manzelstva.
Vy ste síce len priatelia, ale uz mate detičky, čiže sa prepokladá, že asi to nie je len čisto o chodení.
Ste dospelí, ty si dospelá, nie je dovod sa tu hrať na "dievčatko", treba zasadnut a komunikovat - priamo.
Poviem to takto, chlapom viac vyhovuje mat iba frajerku, čo im rodí deti - ideálne, ze oni maju vlastný byt a frajerka s detmi u nich býva.
Vzdy, skutocne vzdy je zvaznejsie a narocnejsie pre chlapa najprv si zenu vziat za svoju ZENU, realnu zenu, nie frajerku, ktoru bude "akoze" nazyvat zenou, kúpit si s nou nehnutelnost a az potom mat deti v manzelstve.
Je tu kopec tém, kde zeny zili u frajeroch (hovorí sa tomu aj "partneri") dlhe roky, mali s nimi dve deti, robili im sluzky ao patrovatelky a teraz sa cuduju, ze maju holu rit
@zmrzlinka2021 no jo máte všetky pravdu. Asi treba už viac konať ako očakávať. Porozprávam sa sním o tom a uvediem ho do deja že má dve deti. 🤷🏻♀️

tebe priezvisko bez sobasa predsa na urade nezmenia