Chodíte na chatu? Vaše skúsenosti a tipy
Čaute. Asi mi na staré kolená preskakuje, ale uvažujem nad chatou. Teda, že by sme ju kúpili a chodili tam. Niekde v lese alebo pri jazere tak do hodinky od ba. Tak, aby sme to dali aj na otočku.
Len teda neviem. Chodíte na chatu?
Máme karavan, ale to s nami už nechce staršie dieťa chodiť, že tam nemá súkromie.
Vaše skúsenosti?
Mamina má chatu približne 15 rokov a nevieme si vynachváliť. Neriešime na nej ani plnohodnotnú sprchu ani kúrenie keďže je 10 minút autom od jej domu a chodí na otočku od polovice jari do konca jesene. Je tam plnohodnotný splachovací záchod (pre nás všetkých absolútny must have😂) a spí sa tam celé leto keď je teplo. Rovnako keď je teplo funguje záhradná sprcha. Všetky oslavy, stretávky a aktivity sa preferujú tam lebo záhrada je záhrada a psy a deti sú absolútne spoko. Keďže všetci máme byt v okolí tak je to ako vykúpenie hlavne v lete keď človek už nevie kam by z toho tepla utiekol 🙂 že by s ňou teda bolo nejako veľa starostí alebo že by to bolo bremeno sa nedá povedať pretože ak sa chodí pravidelne tak sa pravidelne aj upratuje a všetko je väčšinu roka zapnuté = žiadne nárazové povinnosti.
Áno.Ale starosti máš I s tým.
A zase by som nebrala do úvahy názor tých, čo majú rodinnú chatu čo patrí svokrovcom alebo rodičom. Rodičia upracú, pokosia, nakúpia, človek len cestou niečo kúpi nech nejde s prázdnymi rukami a príde do uprataného, pokoseného, kde je navarené, zakúrené, ostáva mu len oddychovať... Ako možno niekto pomôže s niečím, ale aj tak gro práce a údržby urobia rodičia/ svokrovci a je to iné ako ak je staranie sa o údržbu, upratovanie, kosenie, nákupy, varenie ak sa o to človek s partnerom stará sám. Poznám takých, chodili každý víkend na chatu, kedže rodičia na dôchodku a bavilo ich sa starať, ale ako rodičia ochoreli alebo nevládali chata sa predala, lebo všetká starostlivosť ostala na nich a už sa im to nechcelo. Mladá rodina má dosť toho v práci, v svojej domácnosti, s deťmi a ešte tá chata je dalšia starosť.
Mame rodinný dom ,asi hodinu od bytu. Chodíme tam podľa pocitu. Kúpili sme to za fajn cenu počas korony, deti sa zabavia. Muž to postupne opravuje.
@darinelainey ešte teda musím dodať že ja s malou a priateľom sme tam dokonca pobývali aj dlhsie obdobie kým sme doriešili byt a hypotéku tak isto teraz mama keď bude prerábať byt, bude prevažne na chate.. ale to je výhoda chaty ktorá je naozaj blízko. Dá sa z nej každý deň dochádzať do práce aj do škôlky.
@marsmykkok no neviem ako ste boli vy vychovana ale teda my s manzelom robime na tej chate viac nez svokrovci, a vyuzivame ju rovnako. Neviem preco by oni mali nakupovat pre nas potraviny, upratovat za nami. A aj take kosenie ci odhrnavanie snehu predsa to nenecha manzel robit svojho 68 rocneho otca ked on ma o polovicu menej. Ja tam umyjem aj kupelnu aj okna aj podlahy. Aj kvietky som si nasadila. Nemam problem a aj tak mam kopec casu na oddych. Jedine co sme mali vyhodu ked sme tam isli v januari s rocnym synom. Tak svokrovci isli 2dni pred nami aby vykurili aby sme s rocnym dietatom prisli do tepleho.. a to bolo raz. Inak plati uzivam to staram sa o to.
@marsmykkok my tam vlastne chodime castejsie nez oni a okrem vianoc sme tam boli 80% casu sami alebo s kamaratmi bez svokrovcov.
Vies jak hnusne byva v chorvatsku v zime? Kto moze z letovisk uteka a nie travit pri mori zimu, v chorvatsku casto ani nohy niet pri mori, len stari ludia tam dozivaju a sluzby nefunguju
My sme mali chatu 10rokov, 3x nás vykradli, odporúčam fotopascu a GSM alarm, nakoľko kamery akurát tak vidíš prd,keď majú kapucne a nekvalitný obraz v noci. Minulý rok sme ju predali,že si kúpime teraz dom a ideme sa zatiaľ zblázniť na byte keď je pekne 🙉😁 hlavne si chodiť odpočinúť na chatu, my sme ju kúpili v pôvodnom stave a celý ten čas sme len prerábali 🙂
@jajanka31 my mame dom veľký co využívame ako chatu, ale len tam povysavam a dlazky umyjem raz za sezónu okná. Potraviny mam nakúpené aj tam aj doma, aj oblečenie tam mame, drogéria kozmetika všetko dvojmo, takže iba urobím nákup čerstvých potravín a zapnem chladničku po príchode.
Najviac roboty je ze treba kosiť dva pozemky , ale interiér zas nie je nič také zatazujuce
Tak toto vsetko su veci priorit a nastavenia, ako to by dvaja citite. Moj muz niekedy o chate snival, ale zatial v tom ani jeden nevidime nejaky prakticky vyznam. No ktovie casom, co Bude.
@jajanka31 ja to vôbec nemyslím v zlom. Ako poznám takých, čo fakt sa nechali len obskakovať. Ale aj takých čo ak tam boli, si aj oddýchli, ale aj chytili sa roboty. Ale predsa len 90 percent roboty urobili pred nimi rodičia lebo ako dôchodcovia mali čas, im ostalo 10 percent. A je to aj iné ked tam ideš, kúpiš niečo na opekanie, nejaké nápoje a vieš, že základné potraviny tam sú, iné ak musíš kupovať aj základné potraviny a myslieť na to a nakoniec neuvaríš, lebo múka nie je alebo sú v nej nejaké červíky. Proste to ak tam rodičia alebo niekto z rodiny je často to je poznať, aj ked druhá strana sa snaží pomôcť.
@marsmykkok s týmto bezvýhradne súhlasím.
@jajanka31 "A aj take kosenie ci odhrnavanie snehu predsa to nenecha manzel robit svojho 68 rocneho otca ked on ma o polovicu menej." Prečo by nenechali? A s radosťou. Robíte svokrovcom medvediu službu. Pre človeka je prospešné aby sa "motal" okolo domu a záhrady hoci aj v 100-vke. V momente, keď sú starí ľudia od takejto roboty odstavení, ide to s nimi dolu vodou fyzicky aj psychicky. Videla som to nespočetnekrát.
@zuzanaam no ide o to ze ked svokor povie idem na chatu kosit ide. Ked povie idem na chatu malovat ide.. a robi to. Teraz sme tam nikto neboli od velkej noci lebo prisli necakane veci. Kto pojde prvy bude kosit 1x toho roku. Ak by sme nahodou isli spolocne tak bude kosit manzel. A svokor bude pri nom stepovat a hocorit mu ako to ma robit 🙂 ale napriklad v zime ked tam pridu tak sneh odhrnavaju ved my predsa nepojdeme 230km im odhrnut sneh.. kto pride prvy robi.
@marsmykkok tak s týmto musím súhlasiť.Brat ide na chatu len keď tam sú rodicia ,čo im navaria , upracu a pomôžu s deťmi. On väčšinou sedí a číta si a takto je vychovana podľa mňa veľká väčšina.
Chata je fantasticka vec. Starostlivost o nu nevidim vobec tak tragicky, pretoze napr. to chystanie dreva, praca okolo chaty, ci nejake upravy su sucastou psychohygieny.
@katulienkax my chodievame do chorvátska v zime. Boli sme aj v decembri aj v januári aj februári aj v marci a apríli. Pršalo a zima bola len raz a aj krúpy, inak bolo väčšinou slnko a okolo 15 -20 stupňov. Boli sme aj vyše vkuse prelom február/marec a bolo vynikajúco. Chodievame buď istria alebo okolie Zadaru
Ale o chorvátsku tu nikto okrem teba nepísal. Chatu v chorvátsku by som nechcela. Majú kamoši dom tam.
@elizita hej, špekulujem, vymýšľam. Našla som pár pozemkov, pôjdeme sa previesť. Aj jeden domček pri palave. Uvidím. Každopádne, vždy to viem predať. Zas my máme celkom také špekulantsvo v krvi, nekúpim nepredajnú blbosť. Zatiaľ, čo sme sa bavili bolo, že kúpime pozemok, našla som dve nové štvrte pri jazerách do 30 km od ba, postavíme tam bungalov, zariadime, urobíme trávu, závlahy, záhradku apod a uvidíme. Keď s tým bude ostara, predáme. Sme stavari, takže premyslieť a postaviť nebude problém.
Ďalšia možnosť je ten domček na Morave má veľký pozemok, možno by sme nahovorili kamošov, nech idú do toho s nami...
Ešte jednu možnosť sme pozerali, našla som pozemok v novej štvrti za dobrú cenu pri neusiedleri, to by bola tiež možnosť. Keďže jedno z našich detí chce ísť robiť na schwechat.
@tululu hlavne, keď urobíš novú, všetko vieš riešiť na diaľku, len potrebuješ Wi-Fi. My už teraz kopec vecí riešime na diaľku cez apky...

@amel mate to nejake velke? Ci preco tolko upratujete? Ved ak pridete staci utriet prach a povysavat.. ked upratujete aj pri odchode. Nam trva 2hodiny, povysavat poutierat, otvorit okenice, okna vyvetrat, spojazdnit vodu elektrinu, zapnut ladnicku,zakurit, natiahnut antenu na tv, doniest drevo a najdlhsie aj tak trva doniest veci z auta a ulozit hlavne potraviny do ladnicky a skrin a neviem uz len spravit kavu ,co viac?