Čo ak muž nechce, aby som pracovala?
Muž dobre zaraba, hovori že nemusim pracovať, ( mam pracu ktora nieje priam dobre platena a travim tam vela času) hovorí že nemusim vobec robit ze sa o nas postara, no deti ja nechcem takže žena v domacnosti byt asi teda neviem v tom pravom slova zmysle, čo by ste robili vy?
Nie je toľko peňazí na svete, ktoré by ma donútili prehnit vlastný život. Neláka má z nudy prebrazdit obchody, chodiť cvičiť s trénerom a každý deň ísť na vlasy a nechty, len aby som sa doma neutlkla nudou. Nejaké ciele, rast, sebarealizácia sú kde? Je minimum žien, ktoré by takýto tupý a prázdny život naozaj dokázali žiť. Aj tie superbohate často končia na drogách či chlaste, lebo je to ubijajúce. Takže nie, nesúhlasila by som.
@lenkakravcova pekne si to idealizujes...
ak nema zena pracu, uspory, ani kde byvat, tazko sa jej bude zivotom pretlkat.. S min.mzdou, ak ju rodina neprichyli, moze v takom pripade tak ist do azylaku..
Nepredvidatelne udalosti nie su len smrt manzela. Moze to byt, ze chlapovi pocas krizy stredneho veku drbne, nabali si inu zensku, zacne pit, drogovat, gemblit, vplyvom psychickej choroby zacne rodinu terorizovat, prepadne sekte atd. atd.
Smutnych osudov je tolko...
Preto pisem, ze zena by sa mala tak zariadit, aby si deti uzivila, a to aj, ak nema potrebu karierne rast.
Prip. sa tak poistit, aby v pripade, ze chlapovi drbne, nesla s detmi na ulicu.
@beronsche tak ja ti neviem, ale vydatá žena má kde bývať - väčšina ľudí vlastní alebo spláca nehnuteľnosť. Nežije na ulici. Ak sa rozvedie polovica je jej. Neodchádza s holým zadkom. Jedine že je blbá a žije s ním v jeho byte bez manželstva, práv.. alebo žeby žili v podnájme - ale zase takej muž asi nebude súhlasiť s tým žeby nepracovala, keď sám rodinu neutiahne. Čiže reálne nepracujúci ženy sú zvyčajne dobre zabezpečené (na výnimky: invalidi a pod ).
V tých prípadoch ďalších čo opisuješ, je na mieste rozvod. Súd ohľadom nehnuteľnosti atď. Zase tiež to nie je tak, že on môže vyhnať manželku zo spoločnej domácnosti, ktorú majú v BSM. Smutných osudov je toľko, koľko je hlúpych žien.
Ak je žena manželka, majú spolu nehnuteľnosť, deti, - pri rozvode skončí tak, že má polovicu majetku a výživné na deti (alebo striedavu starostlivosť). Tam už jej potom ťa minimálna stačí. Alebo sa nechá vyplatiť z nehnuteľností a má opäť peniaze..
Len keď je blbá a žije na kopke s nejakým mužom v jeho nehnuteľnosti, tak dopadne zle. Ale tak to už sú ženy, ktoré nepremýšľajte nad svojím osudom. A nemá to nič spoločné s tým či pracujú alebo nie.
Nepracujúci žena, ktorá má polovicu majetku je na tom lepšie než žena ktorá pracuje v priatelovom byte.. a takých je oveľa viac než tých nepracujúcich manželiek 😃 tým treba radiť ako sa zabezpečiť.
Ak je muž spoľahlivý čo sa týka financií, žena je za neho vydatá, majú dom/byt v BSM, on životnú poistku a jej platí dobrovoľné poistenie, tak nie je o čom. Potom to už je len a len na tom ako sa oni dvaja dohodnú. Hoc by aj sedela doma na zadku a piekla celý deň koláče, tak sa bude mať lepšie než nejaká žena čo mala od rána do večera v priatelovom byte za minimálny plat.
@lenkakravcova Ak je žena vydatá, ale býva v nehnuteľnosti, ktorú vlastnil muž pred manželstvom, po rozvode na ňu nemá nárok len preto, že ona je vydatá a tak jej patrí polovica. Nepatrí. A aj v prípade, že s manželom nadobudnú nehnuteľnosť spolu, čiže patrí jej polovica, ale splácajú hypotéku, tak v prípade rozvodu buď nehnuteľnosť predajú, splatia zvyšok hypotéky a až to, čo zostane, si rozdelia na polovicu. Za to sa často nedá kúpiť ani garsónka. Ďalšia možnosť je, že jeden druhého vyplatí. Žena, ktorá nechodí do práce, reálne nemá z čoho muža vyplatiť. Čiže vyplatí on ju, čo je de facto to isté, ako predošlý prípad, dostane len zlomok hodnoty nehnuteľnosti.
A k tomu, čo si písala, že aj žena, ktorá celé roky nepracovala, sa v prípade núdze môže zamestnať, áno, môže, nikto jej to nezakáže. Ale zrejme sa zamestnávatelia o ňu nepobijú. Nemá prax, nemá pracovné návyky...
@h2 O tom som ale ja nepísala. Písala som o situácii, kedy sa vezmú, potom kúpia nehnuteľnosť, - alebo keď sa vezmú a on ju vpíše do listu vlastníctva (ak to nadobudol pred tým). Zase keď je blbá a býva v jeho, tak je to jedno či je vydatá, alebo slobodná (+ slobodná ešte nebude mať ďalšie práva, ale to je jedno..).
"jej polovica, ale splácajú hypotéku, tak v prípade rozvodu buď nehnuteľnosť predajú, splatia zvyšok hypotéky a až to, čo zostane, si rozdelia na polovicu. Za to sa často nedá kúpiť ani garsónka. Ďalšia možnosť je, že jeden druhého vyplatí. Žena, ktorá nechodí do práce, reálne nemá z čoho muža vyplatiť. Čiže vyplatí on ju, čo je de facto to isté, ako predošlý prípad, dostane len zlomok hodnoty nehnuteľnosti."
- však áno, o tom som písala. Zase väčšina manželov nebýva v garzónke. Ak majú splatený aspoň 3 izbový byt, tak áno, za to si garzónku obaja vpohode dovolia pri predaji.
- ak splácajú, a majú splatených aspoň 5 rokov, tak má na pár mesiacov nájmu vpohode, jeden i druhý - či už po predaji, alebo keď ju vyplatí (medzitým sa zariadi).
- a ak splácajú rok, tak za ten rok snáď nestratila všetky pracovné návyky :D to by aj ženy po rodičáku boli nezamestnateľné.
Nie je to až také strašidelné, ako sa to vykresľuje. Normálne žena čo má pracovitého muža a je k nemu dobrá - všíma si ho, trávia spolu čas, sa nemá vpodstate prečo čoho obávať a kľudne, ak on zabezpečí financie, môže ostať bez problémov doma. XY párov to takto malo v minulosti a bolo to okej. Áno, xy sa aj rozviedlo, mali rôzne problémy - ale to je vždy tak, že "ako si kto zariadi - tak aj má". Vo vzťahu sú vždy dvaja. A ak zdieľajú názory, pohľad na svet, je im spolu dobre, tak je to asi iné, než keď len sa nejaká vydá za nejakého, len aby mala dieťa, lebo jej tikajú biologické hodiny,, alebo sa brali len kvôli dieťaťu (inak by sa rozišli ak by nebolo).
Každý z nás vie premýšľať, a áno, je fajn sa zabezpečiť z každej stránky - dá sa to aj pri kariére ale aj v domácnosti. Iné sú len spôsoby ako mať kľud na duši 🙂
@lenkakravcova "Keď je blbá a býva v jeho", tak neviem, keď on má napríklad veľký, po všetkých stránkach vyhovujúci byt, alebo dokonca dom, ktorý nadobudol pred manželstvom, kým žena je napríklad čerstvo po škole a nemá našetrené nič, alebo len minimum, tak čo má robiť, aby podľa teba nebola blbá?
@h2 Tak ja osobne by som tam nešla (predať a kúpiť po svadbe spolu). Išla by som tam len za podmienky, že sa vezmeme a pri tej príležitosti skočí na kataster a zapíše ma tam tiež ako vlastníčku nehnuteľnosti.
Keď je blbá, tak tam bývať bude, častokrát aj bez svadby a potom po 20 rokoch ak sa niečo stane, tak na to doplatí len ona sama (či už bude pracovať, alebo nebude pracovať).
@lenkakravcova Ty by si to na mieste toho muža urobila? Veď potom by bol blbý on a teda poriadne! Predstav si, že by si ako slobodná napríklad zdedila krásny veľký dom. Dáš sa dokopy s mužom, ktorý je úžasný, miluješ ho, aj on teba, všetko klape, má dobrú robotu... Až na to, že okrem nevysokých úspor nemá nič. Už vidím, ako by si mu prepisovala polovicu TVOJHO domu, alebo ho predávala, aby ste si za TVOJE peniaze kúpili iné bývanie pol na pol.
@h2 Ja by som to urobila - ak by som chcela daný vzťah a stála by som si za tým, že idem do vzťahu úprimne.
Vždy je to o určitom riziku.
Ja proste píšem za seba, že by som do cudzieho bývať nešla.
Som v tomto ohľade radšej za predaj nehnuteľnosti a kúpu spoločného - ak už to daná polovčika neprekúsne (ten zápis na katastri 🙂 ).
Osobne takýto zápis teraz známi budú riešiť, takže to nie je až tak výnimočné.
@lenkakravcova Prepáč, ale človek, ktorý by to takto urobil, je zase blbý podľa mňa. Ty môžeš ísť do vzťahu úprimne, dokonca aj ten chlap. Ale môže mu po čase prepnúť, rozvedie sa s tebou a prídeš o polku nehnuteľnosti, ktorá bola predtým celá tvoja.
@h2 pozri, žena bežne polku nehnuteľností len tak nemá - nepoznám takú, ktorá by niečo také mala. To by musela byť fakt asi sirota, ktorá niečo zdedila: koľko je takých vo veku, keď vstupujú do vzťahu? Hovoríme teda o dosť hypotetickej situácii, čo nemá ani zmysel diskutovať a totálne to odbočuje od toho čo som písala ja (ochrane ženy).
Naopak situácia, kedy má muž hypotéku na byt/dom a potom sa ožení je úplne bežná - v tom prípade som za to, aby keď idú spolu do vzťahu, ju zapísal na list vlastníctva po svadbe. Ona bude doma s deťmi pár rokov určite, je viac finančne ohrozená, takže v takom prípade nech ju zapíše na list vlastníctva, ak to s ňou myslí vážne. Ak nie, tak aspoň cúvne pred svadbou a deťmi 🙂
@lenkakravcova Ja poznám veľa žien, ktoré majú nie že polku nehnuteľnosti, ale aj celú a bez muža. Ja mám tiež svoj dom len na seba napísaný a hoci s mužom som takmer 20 rokov a podľa všetkého to už spolu doklepeme do konca, tak prepisovať sa mu nechystám. Lebo nie som blbá. 😉
@h2 mne toto príde také nie veľmi pekne a správne v manželstve. Ak ste spolu 20 rokov a každý má svoju nehnuteľnosť, okej. Ale snáď nemáš nehnuteľnosť len ty a on kupuje nábytok, stará sa o výdavky pol na pol, opravuje a keby niečo, nič nemá. Neverím, žeby si bola taká prasiatkovska samička v prípade rozvodu a takýchto okolností 😀
@lenkakravcova ona to naňho prepise a o rok si nájde frajerku a bude sa deliť o svoj majetok a hľadať so synom byt, ktorý jej za tie peniaze vyjde.
Jo takých blbych tu je plný koník ako vypiect jeden s druhým stačí sa len dobre vydať.
Každý je hrdina, pokým sa mu to nestane úprimne ty by si uživila a zabezpečila bývanie pre teba a 3 deti?neodpovedaj len sa zamysli
@eliska13 Mne to príde, že väčšina manželstiev sa rozpadá z jedného dôvodu - lebo ľudia pozerajú na to, ako si napísala "ako vypiect jeden s druhým".
Potom to tak aj vyzerá..
@autorka, ja to citam, tak, ze ta to aj laka a hladas pre a proti, kedze ta praca ktoru mas nie je az taky ten sen tvojho zivota.
Ja neviem ake mas deti, ci mas alebo ci mas aktualne doma co robit, no byt doma, neznamena, ze len lezis, chodis na kavy a nic, sede bunky a pod ako tu niekto pisal maju dozivotny frei, ved to moze by aj konecne cas na seba, nielen v zmysle kava, pohoda, leharo ale sebarozvoj, dalsia skola, alebo rekvalifikacia ak mas ozaj nejaky sen pracovny kde sa vidis...mozno je to sanca pre teba uchopit to takto a byt spokojnejsia
Teda sa asi doma porozpravajte, ak ty vravis, ze ani nezaraba az tak vela a doprial by ti to, tak asi ta ma rad a chce aby si bola pri nom stastna a snazi sa a asi sa vie aj uskromnit, pretoze citam tu aj o takych, ktori zarabaju celkom dost ale maju pocit, ze zena na materskej ma za 80-200 eur nielen mat nakupene pre seba a dieta ale mohla by sa podelit este aj s nim. Teda mas doma niekoho pri kom by slo plnit si sny, alebo s kym si mozes plnit sny a to je krasna sprava minimalne pre vas vztah.
Skuste najma doma, dalej tuto temu rozvijat, aby vedel, ze si vdacna za tu prilezitost aj ked ju napr. odmietnes. Drzim palce nech sa co najlepsie rozhodnes/te.
@lenkakravcova Že "prasiatkovská samička" 😂😂😂, to si mohla rovno napísať, že sviňa. 😉
Môj muž má tiež svoju nehnuteľnosť, hoci, keď sa máme držať faktov, tak v podstate len pol nehnuteľnosti. Ale to je jedno. Necítim sa, ako sviňa, ani si nemyslím, že by som svojho muža hnusne zneužívala, keď mu umožním bývať v našom dome. Mala by som po správnosti napísať v mojom dome, ale nejde mi to cez prsty, proste je to náš dom, našej rodiny. Nevidím dôvod, aby neprispieval, aby tu nič neopravoval, aby sem nemohol kúpiť jediný spotrebič, či kus nábytku. Veď tu býva. Užíva to tu. Neplánujem ho odtiaľ vyhodiť, ani sa tu netvárim, ako "pani domu", práve naopak, všetko si tu môže prerobiť, ako on chce, väčšina vecí, čo sme tu prerábali, je podľa neho, ako on chcel. Ja sa ho opustiť nechystám. Ak sa tak niekedy rozhodne on, tak potom áno, budem tá prasiatkovská samička 🐷 a budem rada, že som nebola taká sprostá, aby som mu niečo prepisovala. A keď sa to nestane a zostaneme spolu až do smrti, tak je to aj tak jedno.
@h2 chcela som to tak krajšie 😅😀
Keď má svoju nehnuteľnosť tak to je opäť úplne iná situácia. Vtedy ty nemáš nárok na jeho, on na tvoju, máte to podelené.
@lenkakravcova A keby on nemal, potom čo? Potom mám povinnosť mu prepísať? To, či on má, či nemá, s tým nemá nič spoločné podľa mňa.
@dzulli1980 zas tieto rady 🤦🏼♀️ “ odkladaj peniazky nevies ci sa to nezvrtne” nechapem naco sa niektore vydavate, ked len setrite peniazky na rozvod.
autorka, je to jednoduche .. ak chces pracovat tak pracuj. Inak zaujimavy pohlad mi dal minule moj kamarat, tiez nechce aby jeho snubenica pracovala .. lebo pracuje dlho a on potom musi makat na domacich pracach a to sa mu nechce 😂 nie je to u Vas o tomto?
Čiastočný? Ja som skúšala byť doma a nebolo to dobre na moju psychiku, sebavedomie šlo úplne že dolu vodou. Teraz mám čiastočný, veru by som brala aj plný, mne je v práci dobre 🤭. Len viem, že by som potom mala nervy v kýbli a nedávala by som decká, úlohy, atď. (Muž robí bežne do 19-20.00, takže tam nejaké extra delenie povinností nehrozí, aj keď sa snaží aspoň cez víkendy a po večeroch, na druhej strane, presne ako tvoj, má to dobre zaplatené).
Ak ťa práca až tak nebaví, hľadať inú, ktorá ťa baviť bude. Ak takú nenájdeš, tak aspoň na skrátený úväzok. Základ je, aby si si udržala schopnosť pracovať/zarábať peniaze a mala niečo "svoje". A to sa dá aj na polovičnom úväzku. Pokiaľ máš takúto možnosť, nevidím dôvod hrdlacit 8 alebo viac hodín v práci, ktorá ťa nebaví resp. nebaví až tak, ako píšeš.
skús pouvažovať nad skráteným úväzkom.. prípadne nájsť inú prácu na kratšiu dobu,ktorá by ťa bavila,alebo aspoň tak neunavovala.
Keď chceš pracovať tak pracuj, to nie je len o užíveni rodiny ale aj o tom ako sa ty cítiš a co chceš, čo ťa napĺňa. Niekomu nerobí dobre byť doma nemať žiaden cieľ a muž by to mal pochopiť aj z tejto stránky.
Aby ti ta práca časom nechýbala. Lebo byť doma viac rokov po sebe a iba upratovať a zadky cistit môže byť časom vycerpavajucejsie ako práca. Závisí, aký si typ človeka.
@hendikep , prečo hneď na rozvod. Muž môže ochorieť, môže sa stať našťastie, jednoducho, život sa vie niekedy zvrtnúť. A žena, ktorá bola 20rokov doma, s pár deťmi na krku, bez praxe, v "neatraktívnom" veku zrazu ostane odkázaná sama na seba, to je veru situácia na maslu. Zrazu ma živit rodinu, možno i toho muža, odkázaného na nu, toto by mňa veru desilo na smrť, nemať ani prácu, ani finančnú rezervu.
Myslite aj na dôchodok,zdravotné poistenie atď? To nie je len tak,že človek nebude chodiť do práce. Náhodou zostanete sama a čo potom..