icon

Deti na pohreb - áno/nie

13. mar 2025

Ahojte, aky mate nazor na chodenie deti na pohreb.. jedna sa o cirkevny pohreb a vkladanie truhly do zeme.. deti male. 8r, 5r, 2r.

janickacrazy
13. mar 2025

Aha, teraz čítam, že 8-ročný je autista, tak v tom prípade asi by som ho nebrala, teda neviem, ako sa správa, ty si ho poznáš najlepšie, či by to zvládol.

balerina2025
13. mar 2025

@kavasmliekom mrtvy sa nemaju detom davat vidiet. hold tvoji rodicia to nezvladli

balerina2025
13. mar 2025

@veronikaszabova preco? aby nevedeli co je smrt? ako im to inac vysvetlis?

balerina2025
13. mar 2025

@zuzubb007 a ked umrie dakto dalsi ako vysvetlíš, ze to je bublina?

balerina2025
13. mar 2025

@ik70 neskoro. chovas v ruzovej bubline?

bucko555
13. mar 2025

Dcéra mala 5 rokov keď jej zomrel dedko, 7 rokov keď moja babka....bola na oboch pohreboch a chcela ísť aj pozrieť k truhle...ja som moc nechcela ale proste ona šla a nemá žiadnu traumu .

viestta
13. mar 2025

Psychlogovia hovoria, ze aj detom treba dat moznost sa rozlucit s blizkou osobou aby pochopili, ze k zivotu patri aj smrt a smrt je definitivna.

marcellka32
13. mar 2025

Ešte sa niekde spúšťa truhla do jamy pred ľuďmi? Lebo to je podľa mňa najväčšia trauma....
Na posledných 3 pohreboch (dedina), sa počkalo kým ľudia odídu a potom to chlapi v bielych rukavičkách dali do hrobu a zahrabali, keď sme už boli preč ....

balerina2025
13. mar 2025

@viestta presne toto mi povedali viacerí. a preto potom deti nevedia narábať s emóciami, lebo tie iné, nepoznajú. a píšem o viacerých doktoroch...

ľudia nevychovávajte deti v rúžových bublinách. ale to neznamená že im zoberieme detstvo.

janickacrazy
13. mar 2025

@marcellka32 u nás to robia bežne stále aj na dedinách aj v meste, ľudia tam hádžu kvety a hrudku hliny, taký zvyk, mne to príde normálne, lebo ked mi niekto blízky zomrie tak som smutná aj tak

muchotrafka298
13. mar 2025

@marcellka32 ja mam skusenost v BA pred 1,5 rokmi. Ano, truhla isla dole pred ludmi, vsetci sme isli na miesto ulozenia za knazom, on tam este nieco malo odsluzil, za sprievodom isla hned truhla a do zeme. Pred vsetkymi. Nasledne kondolencie pri hrobe.

autor
13. mar 2025

Deti by bolo inak skola skolka, maju kde byt,toto je najmensi problem

januska12323
13. mar 2025

Keďže o deti by si sa tam musela starať asi ty zariaď sa tak aby si mohla kedykoľvek odísť. Rozlúčiť sa môžu aj bez toho aby boli celý čas prítomné.

euka210
13. mar 2025

Zase k otvorenej truhle by som ich nebrala, iba ak by chceli oni sami. Ja sama niekedy idem a niekedy nie.

martinka13
13. mar 2025

Áno. Smrť patrí k životu. Nie sú len pekne dni.

euka210
13. mar 2025

@marcellka32 aj u nas co sme boli ci na dedine, ci v meste, stale sa spusta do hrobu. U greko to aj musi, lebo tam je tusim potom este akesi "pecatenie" hrobu ked sa pamatam.
Pri manzelovej tete deti a vnucata hodili do hrobu cervenu ruzu...toto sa mi velmi pacilo, ze aj ja take budem chciet 😁 ...ziadne umele vence, tie sa mi nepacia.

autor
13. mar 2025

@januska12323 keby sli aspon do kostola, boli by pri mojich rodicoch a sestre, zas uz sadnut k truhle do prveho radu na hodinu by som ich nedala..

veronikaszabova
13. mar 2025

@balerina2025 predstav si, ze moje deti vedia, co je smrt a nemusia kvoli tomu chodit na pohreb

lalala94
13. mar 2025

Min. rok sme boli na pohrebe s dvomi malými deťmi - dcéra mala v tom čase takmer 2 roky, druhá 6 mesiacov. Boli väčšinu času vonku, striedali sme sa s manželom. Nemali sme ich kde nechať a rozlúčiť sme sa chceli obaja. K truhle v dome smútku sme tú staršiu nebrali, vkladanie truhly do zeme videla. Aký mali vzťah tvoje deti s starou mamou? Ak dobrý, podľa mňa na tom nebude nič zlé, ak sa rozlúčia. Ja nesúhlasím s názorom, že malé deti nepatria na pohreb. Smrť patrí k životu. Doteraz si pamätám pohreb svojho starkého. Mala som vtedy 8 rokov. Zvládla som to ok.

pralinka25
13. mar 2025

Mojim detom zomrel dedko ked mali 13 8 a 3
3 rocneho som nebrala lebo stale melie a rusil by. Pytal by sa na dedka a kedze sme ako najblizsi stali v predu nebolo by to vhodne.
8 rocne som brala len na omsu. Je to citlivka a tazko znasala necakanu smrt. K truhle nepripadalo do uvahy. Takze bolo len 13 rocne a aj pre neho to nebolo lahke.
Zalezi aj na vztahu a povahe deti. Ak ne to tvoj rodic alebo rodic tvojho manzela asi budes v predu. Tak odtial.asi odchadzat nebudes ked 2 rocny bude hlucny alebo nervozny.
Kazde dieta je ine. Niektore to daju v pohode niektore nie. Treba mysliet aj na ostatnych smutiacich

kikiballa
13. mar 2025

Úprimne? Nebrala by som ich. Ani ja ako dospelá neznášam pohreby a naozaj na nich chodiť nechcem. Deti sú malé.

euka210
13. mar 2025

Nie, tak sadnut k truhle na hodinu, co sa u nas modlia atd, toto urcite nie je pre take deti. Ani ja to nemam rada. Treba najst pravu mieru...nie z extremu ze nepojdu, do extremu, ze "absolvuju" vsetko ako dospeli.
U nas ked zomrel svokor, tak sla skor a sedela tam jasne svokra, manzel, svagrina,...ale ja s detmi a aj svagor s ich detmi sme prisli tesne pred zacatim obradu...cely pohreb ma max.1h, to deti vydrzali, prinajhorsom s malym pojdes vonku. My to tak robime, ze ten druhy, ktoreho to nie je pokrvna rodina, ma na starosti deti v pripade nudze.

kiki68
13. mar 2025

Normalne som chodila ako dieta na pohreby, teraz na cinter aj s dietatom. Proste bezna vec, smrt treba tiez vysvetlit tym detom.

ndrag
13. mar 2025

Zalezi od povahy. Mne je napr stale trochu luto, ze som nebola jednej babke na pohrebe, Bola som len na kare a pamatam si ten den.. aj to, ze som tu smrt brala ako dieta inak ako teraz a nebolo to nejake strasne pre mna.

balerina2025
13. mar 2025

@veronikaszabova ok mas uzasne deti a vedia spracovat emocie, len asi sim im to vysvetlila na obrazku alebo su genialni. klobuk dole ! daj nam navod.

lulu0123
13. mar 2025

Za mna ano.Ak si to manzel ziada.Ak by deti nesli, tak ty ostanes s detmi?A tym padom by tam bol sam?Moje deti boli na pohreboch blizkych ludi.Vela sme sa o tom potom rozpravali.Ziadne traumy z toho nemaju.Jasne,ze ked je otvorena truhla,ostal s nimi niekto vzadu.A tak isto pri davani truhly do zeme sme stali trocha dalej.

veronikaszabova
13. mar 2025

@balerina2025 ukludni sa prosim ta. Co si taka akcna a utocna?
Ci pardooon, len tvoj nazor je ten spravny. Super 🤣🤣

euka210
13. mar 2025

@lulu0123 rozumny nazor a riesenie 👍

cukroska
Autor odpoveď zmazal
cukroska
Autor odpoveď zmazal