Deti na pohreb - áno/nie
Ahojte, aky mate nazor na chodenie deti na pohreb.. jedna sa o cirkevny pohreb a vkladanie truhly do zeme.. deti male. 8r, 5r, 2r.
@kavasmliekom mrtvy sa nemaju detom davat vidiet. hold tvoji rodicia to nezvladli
@veronikaszabova preco? aby nevedeli co je smrt? ako im to inac vysvetlis?
@zuzubb007 a ked umrie dakto dalsi ako vysvetlíš, ze to je bublina?
@ik70 neskoro. chovas v ruzovej bubline?
Dcéra mala 5 rokov keď jej zomrel dedko, 7 rokov keď moja babka....bola na oboch pohreboch a chcela ísť aj pozrieť k truhle...ja som moc nechcela ale proste ona šla a nemá žiadnu traumu .
Psychlogovia hovoria, ze aj detom treba dat moznost sa rozlucit s blizkou osobou aby pochopili, ze k zivotu patri aj smrt a smrt je definitivna.
Ešte sa niekde spúšťa truhla do jamy pred ľuďmi? Lebo to je podľa mňa najväčšia trauma....
Na posledných 3 pohreboch (dedina), sa počkalo kým ľudia odídu a potom to chlapi v bielych rukavičkách dali do hrobu a zahrabali, keď sme už boli preč ....
@viestta presne toto mi povedali viacerí. a preto potom deti nevedia narábať s emóciami, lebo tie iné, nepoznajú. a píšem o viacerých doktoroch...
ľudia nevychovávajte deti v rúžových bublinách. ale to neznamená že im zoberieme detstvo.
@marcellka32 u nás to robia bežne stále aj na dedinách aj v meste, ľudia tam hádžu kvety a hrudku hliny, taký zvyk, mne to príde normálne, lebo ked mi niekto blízky zomrie tak som smutná aj tak
@marcellka32 ja mam skusenost v BA pred 1,5 rokmi. Ano, truhla isla dole pred ludmi, vsetci sme isli na miesto ulozenia za knazom, on tam este nieco malo odsluzil, za sprievodom isla hned truhla a do zeme. Pred vsetkymi. Nasledne kondolencie pri hrobe.
Deti by bolo inak skola skolka, maju kde byt,toto je najmensi problem
Keďže o deti by si sa tam musela starať asi ty zariaď sa tak aby si mohla kedykoľvek odísť. Rozlúčiť sa môžu aj bez toho aby boli celý čas prítomné.
Zase k otvorenej truhle by som ich nebrala, iba ak by chceli oni sami. Ja sama niekedy idem a niekedy nie.
Áno. Smrť patrí k životu. Nie sú len pekne dni.
@marcellka32 aj u nas co sme boli ci na dedine, ci v meste, stale sa spusta do hrobu. U greko to aj musi, lebo tam je tusim potom este akesi "pecatenie" hrobu ked sa pamatam.
Pri manzelovej tete deti a vnucata hodili do hrobu cervenu ruzu...toto sa mi velmi pacilo, ze aj ja take budem chciet 😁 ...ziadne umele vence, tie sa mi nepacia.
@januska12323 keby sli aspon do kostola, boli by pri mojich rodicoch a sestre, zas uz sadnut k truhle do prveho radu na hodinu by som ich nedala..
@balerina2025 predstav si, ze moje deti vedia, co je smrt a nemusia kvoli tomu chodit na pohreb
Min. rok sme boli na pohrebe s dvomi malými deťmi - dcéra mala v tom čase takmer 2 roky, druhá 6 mesiacov. Boli väčšinu času vonku, striedali sme sa s manželom. Nemali sme ich kde nechať a rozlúčiť sme sa chceli obaja. K truhle v dome smútku sme tú staršiu nebrali, vkladanie truhly do zeme videla. Aký mali vzťah tvoje deti s starou mamou? Ak dobrý, podľa mňa na tom nebude nič zlé, ak sa rozlúčia. Ja nesúhlasím s názorom, že malé deti nepatria na pohreb. Smrť patrí k životu. Doteraz si pamätám pohreb svojho starkého. Mala som vtedy 8 rokov. Zvládla som to ok.
Mojim detom zomrel dedko ked mali 13 8 a 3
3 rocneho som nebrala lebo stale melie a rusil by. Pytal by sa na dedka a kedze sme ako najblizsi stali v predu nebolo by to vhodne.
8 rocne som brala len na omsu. Je to citlivka a tazko znasala necakanu smrt. K truhle nepripadalo do uvahy. Takze bolo len 13 rocne a aj pre neho to nebolo lahke.
Zalezi aj na vztahu a povahe deti. Ak ne to tvoj rodic alebo rodic tvojho manzela asi budes v predu. Tak odtial.asi odchadzat nebudes ked 2 rocny bude hlucny alebo nervozny.
Kazde dieta je ine. Niektore to daju v pohode niektore nie. Treba mysliet aj na ostatnych smutiacich
Úprimne? Nebrala by som ich. Ani ja ako dospelá neznášam pohreby a naozaj na nich chodiť nechcem. Deti sú malé.
Nie, tak sadnut k truhle na hodinu, co sa u nas modlia atd, toto urcite nie je pre take deti. Ani ja to nemam rada. Treba najst pravu mieru...nie z extremu ze nepojdu, do extremu, ze "absolvuju" vsetko ako dospeli.
U nas ked zomrel svokor, tak sla skor a sedela tam jasne svokra, manzel, svagrina,...ale ja s detmi a aj svagor s ich detmi sme prisli tesne pred zacatim obradu...cely pohreb ma max.1h, to deti vydrzali, prinajhorsom s malym pojdes vonku. My to tak robime, ze ten druhy, ktoreho to nie je pokrvna rodina, ma na starosti deti v pripade nudze.
Normalne som chodila ako dieta na pohreby, teraz na cinter aj s dietatom. Proste bezna vec, smrt treba tiez vysvetlit tym detom.
Zalezi od povahy. Mne je napr stale trochu luto, ze som nebola jednej babke na pohrebe, Bola som len na kare a pamatam si ten den.. aj to, ze som tu smrt brala ako dieta inak ako teraz a nebolo to nejake strasne pre mna.
@veronikaszabova ok mas uzasne deti a vedia spracovat emocie, len asi sim im to vysvetlila na obrazku alebo su genialni. klobuk dole ! daj nam navod.
Za mna ano.Ak si to manzel ziada.Ak by deti nesli, tak ty ostanes s detmi?A tym padom by tam bol sam?Moje deti boli na pohreboch blizkych ludi.Vela sme sa o tom potom rozpravali.Ziadne traumy z toho nemaju.Jasne,ze ked je otvorena truhla,ostal s nimi niekto vzadu.A tak isto pri davani truhly do zeme sme stali trocha dalej.
@balerina2025 ukludni sa prosim ta. Co si taka akcna a utocna?
Ci pardooon, len tvoj nazor je ten spravny. Super 🤣🤣

Aha, teraz čítam, že 8-ročný je autista, tak v tom prípade asi by som ho nebrala, teda neviem, ako sa správa, ty si ho poznáš najlepšie, či by to zvládol.