Deti z darovaných embryí

27. jan 2024

Myslite, ze detom z darovanych embryi je potrebne povedat o ich povode?

angelous1991
27. jan 2024

Nehovorila by som nič .ak by som to embryo vynosila vo vlastnej maternici s porodila - dieťa by bolo moje vlastne ci bolo embryo darované alebo nie takže nevidím dôvod to hovoriť . Adoptovanému by som povedala časom ako sa veci majú ale tu nevidím dôvod .

gejb
27. jan 2024

Nie. Načo by to bolo dobre

aj47456
27. jan 2024

Asi raz povedala, ale len ak by prisla vazna tema. Opytat sa dieta moze aj same vo vyssom veku. Kvoli krvnej skupine, kvoli tomu, ze sa nemusi absolutne na nikoho z rodiny podobat a moze mat otazky. Myslim, ze modrooky blondacik sa to v rodine hnedovlasych a hnedookych opyta aj sam odkial prisiel. Bohuzial geneticky to dieta bude navzdy cudzie.

gejb
27. jan 2024

@aj47456 u nás je tento prípad a dieťa je počate prirodzene..geny jednoducho preskočili generáciu.

aj47456
27. jan 2024

@gejb Na vzhľad sa to aplikovať dá, lenže gény v tomto prípade človek neoklame. Z dieťaťa raz vyrastie dospelý človek. Veľakrát človek skončí v nemocnici s niečím, kde je potrebná rodinná anamnéza. Napríklad, či je častý výskyt rakoviny hrubého čreva, prsníka a iných vecí. Je to komplikovaná téma. Ja by som to tiež nehovorila, dieťaťu vôbec a dospelému tiež nie. Načo. Len ak by došlo k niečomu, kde by som to povedať proste už fakt musela a nemala inú možnosť.

sissy27
27. jan 2024

Podla mna nie, ved ani prirodzene pocatym detom bezne nerozpravame, za akych okolnosti boli splodene.
Mozno ak by nastala nejaka vazna mimoriadna situacia, ktora by si to vyzadovala. A co sa tyka rodinnej anamnezy - to nemusi clovek vediet ani ked bol splodeny standardnym sposobom a zije cely zivot so svojou usporiadanou, biologickou rodinou.

zorkahorka
27. jan 2024

@aj47456 pri darovanych embryach sa vyberaju take s rovnakou krvnou skupinou, farbou oci, vlasov

karolina2121
27. jan 2024

Ja by som to určite chcela vedieť a myslím ze je to morálna povinnosť povedať to v dospelosti keď bude už tomu rozumieť. Keby sa to človek dozvie nejakou náhodou bol by veľmi sklamaný že ho klamali celý život

medda_beda
27. jan 2024

Čo ja viem, možno vo vyššom veku keď už je psychika stabilizovaná.
Podľa mňa to majú právo vedieť, čo ak sa to raz ajtak dozvedia.

taisu
27. jan 2024

Ľudia si teraz bežne robia testy DNA na rôzne účely. Môžu zažiť veľa nepríjemných chvíľ, keď z testu DNA zistia, že ich rodič nie je ich rodič.

milanemila
27. jan 2024

Nevidim na to ziaden dovod 🤷🏼‍♀️

titla
27. jan 2024

Nie, nepovedala. Iba ak, ako bolo spominane, za specifickych okolnosti, ak by si to situacia vyzadovala.

viestta
27. jan 2024

Su situacie ked je dolezite to vediet, rozne geneticky podmienene choroby, transplancie. Ale treba o tom hovorit az vtedy, ked je dieta na to pripravene.

lily246
27. jan 2024

Veľmi ma prekvapili odpovede, treba mu to určite povedať, normálne ešte v detstve milým a láskavým spôsobom. V dospelosti/puberte to musí byť hrozný šok. Má právo poznať svoj biologický pôvod, minimálne kvôli chorobám, príde mi až nemorálne zamlčať mu to.

amelie2017
27. jan 2024

@lily246 ale v akom detskom veku by si to povedala? Lebo moja 6 rocna by to este nepochopila. Predpokladam, ze by tomu chapala az potom, ako by na biologii preberali pocatie. A to uz je vek, kedy zacina puberta.

lily246
27. jan 2024

@amelie2017 ale veď deti chápu počatie oveľa skôr ako to preberajú v škole, rozumní rodičia od útleho detstva hovoria s dieťaťom aj o týchto témach. Veď napríklad priemerne 8-9 ročné deti sa prvýkrát stretnú s pornom, bohužiaľ to je realita. Čiže dávno predtým im treba postupne dávkovať informácie pri každodenných bežných činnostiach. Napr. moji keď mali 2-3 roky a videli tampóny a pýtali sa, rovno som im povedala ako to je, ukázali sme si aj v knižke.
Dcérka nevie zatiaľ ani ako rastie v maternici bábätko? Moji to vedeli cca 3-4 roční, aj že žena má v brušku malinké vajíčka, z ktorých v maternici potom vyrastie bábätko. Stačí k tomu pridať info, že tebe podarovali vajíčko od inej tety a ujo doktor ti ho dal do bruška a v tvojom brušku vyrástla a narodila sa ti.

thoughtfulweirdo
27. jan 2024

@amelie2017 Ja mám takmer 6 ročnú a myslím, že by to úplne v pohode pochopila. Vie, že bábätko vznikne spojením vajíčka od matky a spermie od otca, takže by som jej len povedala, že to vajíčko a spermia sú od inej ženy a muža a vložené do mojej maternice, aby z nich mohla vyrásť ona v mojom brušku, lebo to z našich vajíčok a spermií nešlo, ale veľmi sme ju chceli 🙂

liv1
27. jan 2024

@karolina2121 neviem si predstavit, ze clovek vo vyssom veku zisti ked uz rodicia neziju, ze nemaju/nemali rovnaku DNA. Potom si bude zvysok zivota mysliet ze je adoptovany..
@viestta nie je pravda ze AZ. Adoptovanym detom to treba zacat velmi skoro, snad okolo 2-3 rokov primerane veku povedat. A potom v tom pokracovat, lebo jedna informacia nestaci, to by si dieta nepamatalo. Na to su presne “sposoby” a rady ako tym dieta previest. A je to pre jeho zivot velmi dolezite. Ovela lahsie bude zit s tym ked mu to bude takto podane, ako keby velkemu dietatu ci neskor v puberte oznamili, tak ty si adoptovany…

rachel36a
27. jan 2024

Ja mam syna z DV a nevidim jediny dovod mu to hovorit...je to moje dieta, ja som ho vynosila, porodila.. a aj tak sa nema ako dozvediet kto bol darcom, to sa neda odtajnit ani v pripade, ze by dieta potrebovalo napriklad organ od bio pribuzneho...je to ine ako pri adopcii kde v 18 rokoch ma dieta pravo na odtajnenie bio rodicov

loliki
27. jan 2024

@rachel36a z genetických testov potom zistí pravdu a bude prekvapený.

rachel36a
27. jan 2024

@loliki ano, lebo si kazdy druhy clovek dava robit genetiku... A keby aj z nejakeho dovodu si dal robit tak mu normalne povieme ze sme podstupili IVF...

milanemila
27. jan 2024

@loliki z akych genetickych testov zisti pravdu? 🙈 podla teba si ludia bezne davaju robit taketo testy a zistuju ci ich rodicia su ich rodicia? Mna to teda v zivote nenapadlo.

milanemila
27. jan 2024

@lily246 ja nerozumiem, ved to embryo vyrastie v tele svojej matky aky geneticky povod? Ved aj tak rodicia nevedia kto bola darkyna a teda predpokladam, ze preveruju ich zdravotny stav a rovnako aj embryo kym ho vlozoa do tela matky. A moze byt oplodnene spermiami od otca, nemusi to byt tiez darca nie?

loliki
27. jan 2024

@rachel36a My si robíme napr. rodostrom a dali sme robiť DNA test aj rodičom, aby sme mali viac info. A doba ide dopredu. Tých testov je veľké množstvo. Už malé deti testujú na rôzne choroby.

loliki
27. jan 2024

@milanemila DNA testov, už som písala vyššie. Tiež si myslím, že moji starí rodičia netušili, že ich vnuci odhalia niečo, čo sa nepovedalo, utajilo, ale je to zapísané v našich bunkách. 🙂 proste to nezatajíš.

lily246
27. jan 2024

@milanemila odporúčam doučiť sa biológiu a čo je genetika 😳

milanemila
27. jan 2024

@loliki ano DNA testy sa robia, ale kvoli roznym predispoziciam, ci uz negativnym kvoli chorobam alebo na co ma telo predispoziciu, ake sporty tej osobe pojdu atd. Poznas niekoho, kto si dal spravit DNA testy, ci su rodicia jeho rodicia?

rachel36a
27. jan 2024

@loliki aj moj syn ma robene dna testy kvoli uplne niecomu inemu, kvoli ochoreniu a ani tak nevidim dovod to riesit..a nepotrebujeme si robit rofostrom, pozname svojich predkov

milanemila
27. jan 2024

@lily246 dieta sa vyvija v tele zeny kt ho porodi a stara sa o neho, maju pocas tehotenstva 1 krvny obeh. Ona je jeho matka, nie darkyna 🤷🏼‍♀️ co sa mam konkretne douci z biologie a genetiky prosim ta?
Tento proces som nastastie nemusela absolvovat, preto som sa pytala, ci darovane vajicko mozu oplodnit aj spermiami partnera zeny, do ktorej neskor toto oplodnene vajicko (embryo) vlozia.

loliki
27. jan 2024

@rachel36a Mnohí si myslia, že poznajú svojich predkov, lebo v matrikách sú mená a na fotkách sú ľudia o ktorých si myslia, že sú ich pokrvní príbuzní.