Darované embryo

25. aug 2021

Vysvetli mi niektora zienka, ze aky vyznam ma si dat vlozit do maternice darovane embryo, ked tolko deticiek caka v detskych domovoch? Viem, ze na adopciu sa caka aj 7 rokov, ale ani darovane embryo sa nemusi ujat predsa na prvy krat. Ja nechapem, ze naco je dobre porodit cudzie dieta. To ma tak napadlo pri teme ktora je tu aktualne rozoberana o darcovstve embrya. Este trosku chapem, ked aspon vajicko, alebo spermia je od rodicov. Ale dat si vlozit do maternice cudzie embryo mi pride hrozne.

anjelicek26
25. aug 2021

A hlavne anonymne, ze? To, co ty nechapes a prijde ti hrozne je pre vela ludi cesta k vlastnemu dietatu...vlastnemu... kedze rastie v tvojom brusku, neni vystavene alkoholu, nenavisti, drogam a stresu (ako vela deti, ktore idu na adopciu), od zaciatku je proste tvoje, rastie a taha ziviny s tvojho tela. Je to neporovnatelne s adopciou dietata s detskeho domova. Navyse si adopciu predstavujes asi nejako velmi easy. Na adoptovanie dietata musis splnat vela predpokladov, financnych, zazemie, byvanie, backround (ziadne zaznamy v registri), psychologicky posudok. Vela ludi tym ani neprejde. Potom to niekolko rocne cakanie. A to dieta, ktore dostanes, uz si nesie batozok s tehotenstva... darovane embrya su zdrave, skontrolovane, neporovnavaj neporovnatelne a hlavne - pokial si nebola v situacii zien, ktore tuto poslednu moznost zvolia - prosim nesud. Maju za sebou roky snazenia o dieta, potratov, bolesti a sklamania...

sona96
25. aug 2021

A hlavne si aj tú adopciu veľmi jednoducho predstavuješ. Drvivá väčšina detí v "deckom domove" majú svojich rodičov a nie sú určené na adopciu. Ale skutočne sa snažíš porovnávať neporovnateľne.

autor
25. aug 2021

@anjelicek26 Ja som sa len pytala, ze v com je rozdiel. Teda, tie deticky v domovoch uz ziju, a nemaju rodicov. Preto mi pride divne dat si vlozit cudzie embryo. Nikdy to geneticky nebude dieta tych rodicov ani v jednom, a ani v druhom pripade. O tom, ze niekto neprejde testami na adopciu, myslim, ze taki manzelia sa nehrnu ani do vkladu cudzieho embrya, predsa nemaju na to napr.peniaze. A viem si predsavit, ze oba sposoby su narocne na cas a psychiku. Ale dat si vlozit cudzie embryo no neviem. Tie geny moze mat rovnako zle aj dieta z domova a aj z embrya cudzieho.

anjelicek26
25. aug 2021

Ale tie deti v detskom domove maju rodicov, drviva vacsina na adopciu urcena vobec nie je! A "nehrnu"...kamaratke zamietli adopciu, pretoze manzel ako 19 rocny chalan zaspal s kamosmi na rybach a chytili ho v noci hliadka a bol odsudeny na nejaku povinnnu pracu pri rybniku sudne nariadenu na tri mesiace... ked ziadali 15 rokov neskor o adopciu, pre toto im to bolo zamietnute... O genetike sa bavit nemusime, aj tvoje-moje geny maju nejake muchy, v centrach asistovanej reprodukcie ale triedia a vyberaju len tie najsilnejsie, najkvalitnejsie, ktore potom vkladaju. Mne ide o to tehotenstvo - to dieta od prveho momentu vyrasta v bruchu - s laskou a zdravo... to je to obrovske +, ktore vela deti, ktore matky nechcu proste nema... dieta porodis, dieta kojis, je tvoje, tie citove vazby predsa nevznikaju cez genetiku, ale cez hormonalne procesy a lasku pocas tejto doby...

autor
25. aug 2021

@anjelicek26 Ja som pisala, ze na dieta z domovu sa caka aj 7 rokov. Nikde som nepisala, ze ho dostanu zajtra. A aj darovane embryo sa nemusi ujat hned, a skusaju to aj viac rokov. A tie geneticke najsilnejsie su len silne, teda ze je sanca, ze to embryo sa ujme a bude z neho dieta. S nicim inym to nic nema. Z darovaneho embrya moze mat dietatko kludne ak rastep, dawnov syndrom atd. Tak najsilnejsie geny zbytocne spominas. Dieta lubim najviac ako sa da, lebo je nase geneticky. A ziadne ine dieta tak nelubis ako svoje. Dokonca aj zeny ktore mali adoptovane a neskor porodili, priznali, ze az svoje geneticke dieta lubili najviac ako sa da. Kojenie tu tiez zbytocne davas, to chces povedat, ze zeny ktore nekojili nelubia svoje deti???? A tehotenstvo bolo pre mnoho zien utrpenim, a uz sa len tesili, na to ked porodia a nebudu mat tehotenske problemy. Takze podla mna laska k adoptovanemu a vynosenemu dietatku z cudzieho embrya by bola rovnaka. Iba pockat v poradnovniku, a kludne aj novoronce priamo z porodnice si mozu adoptovat. Ano dnes uz z anonymneho porodu ide dietatko priamo rodicom prvym v poradovniku ak s tym suhlasia.

anjelicek26
25. aug 2021

Ale to, ze ty by si nedokazala lubit ine dieta ako svoje je fakt len tvoj problem. Su zeny, ktore taketo veci vnimaju inak a robia inak. Toto je na zbytocnu debatu, beries to prilis osobne, aplikujes na svoju zivotnu situaciu, uz len ta otazka s kojenim... Nechaj ludi robit ich vlastne rozhodnutia v ich vlastnom zivote, pre mna je darovane embryo rozhodne moznost, ako mat dietatko a nezmeskat nic v jeho vyvoji a mat istotu, ze v case tehotenstva je o neho vyborne postarane... kedze susedka vypiplava prave takychto novorodencov a malicke deti vzate rodicom zo zleho prostredia, tak tam je ta "naloz", co si tie deti obcas prinesu neskutocna... kazdy si zvoli cestu, akou chce ist. My im do toho nemame co kecat, ked sme mali to obrovske stastie, ze mame deti prirodzene a vlastne, ze?

domiklik
25. aug 2021

A aj ti konkrétne o niečo ide, či len "nechápeš"??

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
butterfly333
25. aug 2021

@anjelicek26 presne tak pekne si to napísala koho sa to netýka nepochopí.

emalka
25. aug 2021

Wow.
Vysvetlovat ti mozeme do nemoty, ale podla vsetkeho co pises je jasne ze nazor uz vytvoreny mas, sem si prisla po co? Po pochvalu za nazor alebo sa pohadat?
Ak tebe pride lepsie cakat minimalne 7 rokov na adoptovanie dieta a mozno sa nikdy nedockat ako prijat darovane embryo, tak prosim, adoptuj. Ale nemas ziadne pravo sudit zenu a jej osobne rozhodnutia. A ze je podla teba hrozne si dat vlozit embryo? A ze sa neujme na prvy krat? Tak to skusia opat o par mesiacov. Teba do toho nic.

Uz ti tu vysvetlili baby, ze su detske domovy plne deti na ktore si rodicia drzia rodicovske pravo 1-2 navstevami do roka. TOTO je hrozne. Namiesto utocenia na zenu ktora si chce splnit sen o rodine by si sa mala pustit do rodicov, ktori nedopraju svojim detom lepsi zivot v rodine len preto, ze su sebecki a ich ego ich nepusti.

butterfly333
25. aug 2021

@emalka máš úplnú pravdu síce nám 2x vklady DE nevyšli no stále verím ze sa to podarí.

autor
25. aug 2021

@anjelicek26 Mas pravdu mame stastie, ze mame svoje geneticke deticky 😊. Ja som len nechapala, ze preco si davaju vkladat cudzie embryo do maternice, ked staci pockat v poradnovniku sice okolo 7 rokov (ale cas ozaj rychlo leti), ale mali by novorodenca. Ale nakolko sa do toho ozaj neviem vzit, tak to viac nejdem rospitvavat. Najkrajsie by bolo keby kazdy mohol mat svoje geneticke dietatko, a nikto sa nemusel trapit s neplodnostou.

emalka
25. aug 2021

@butterfly333 Drzim silno palce! ❤

pandora28
25. aug 2021

hlavne odporúčam autorke riešiť si svoje veci a neporovnávať neporovnateľné. Kým nie si v danej situácii nemôžeš súdiť. Opäť ide o umelo vytvorenú tému, viď. tie predtým ohľadne umelého oplodnenia. Čo Vám tak vadí?Veď aj tak máme právnu úpravu v danej oblasti zastaralú, ktorá nerieši všetky problémy. Či aj toto potrebujú katolibanci zakázať? A nikdy nevieš, či sa náhodou niekto z tvojich blízkych nedostane do podobnej situácie a čo potom?

ukulela
25. aug 2021

Deti v domovoch žijú, ale majú rodičov. Nie sú voľné na adopciu. Deti im odobrali pre zlé podmienky, ale často sa ich nezriekli. Aj my v skolje mame 3 deti u profi mám. Jedna bio matka je v base, druhej dieťa odobrali, ale chodí ho pozerať. Véd ti to ani nemôže logicky sedieť. Detí plne decaky a na adopciu sa čaká roky .

kitta
25. aug 2021

sa na mna nenahnevajte, ale v poslednom case je tato stranka plna tolkeho nevhodneho pytania sa a rypania, ze mam pocit, ze mamicky, ktore nemaju problem v zivote maju potrebu riesit ine mamicky, ktore zazivaju existencne alebo taketo reprodukcne problemy, zazivaju beznadej a podobne vazne problemy a jatrit im rany. My sme nemali stastie len tak otehotniet a obe deti sme riesili cez IVF a teda zmysel takehoto verejneho zamyslania som nepochopila.

maribell
25. aug 2021

Aha, takže podľa teba majú radšej adoptovať a potom napíšeš toto "Dieta lubim najviac ako sa da, lebo je nase geneticky. A ziadne ine dieta tak nelubis ako svoje. Dokonca aj zeny ktore mali adoptovane a neskor porodili, priznali, ze az svoje geneticke dieta lubili najviac ako sa da. " .. 🤔 to mi nejako nevychádza.. ja si napríklad viem predstaviť že skôr si vybudujem vzťah počas tehotenstva a pôrodu, ako keby mi dajú len tak "cudzieho" novorodenca do rúk 🤷

nevenka
25. aug 2021

Vies,
@anjelicek26 Ti chcela vysvetlit aj tu stranku veci, ktoru nechces vidiet. Dieta, ktore ide ako novorodenec na adopciu, nemusi byt "cisty" v tom zmysle, ze jeho matka mohla kludne brat drogy, alkohol, mohla sa zle stravovat, prezivat vela stresu. To vsetko vplyva na vyvin nervovej sustavy dietata a casto potom vidiet bud znizeny intelekt, alebo poruchy ucenia, rozne dis...co zbadas ocela neskor. Dieta sa javi ako zdrave. Ked je aj podla Teba cudzie, tak ho ta zena nosi a opatruje v tom brusku ako "vlastne", snazi sa zdravo jest, vyhybat sa stresu, nepit alkohol, nedrogovat, ze ano...takze aj toto mala na mysli. To si prehliadla. Ja by som to asi tiez nechcela takto, ale neodsudzujem preto nikoho, lebo kto som, aby som sudila? Skor ich obdivujem, ze nie je ich geneticky, ale dokazu ho milovat napriek vsetkemu. A aspon tie embrya neskoncia v kosi. Co ak by si mala napriklad 4 zdrave a dobre a ujali by sa Ti 2 a viac deti si nemozes dovolit? Radsej ich nechas znicit? Uff...Pre toto je to pre mna moralne velmi velka dilema, nrsla by som do toho. Ale nesudim, nebola som v ich kozi, neviem, ako sa tie pary citia.

butterfly333
25. aug 2021

@emalka ďakujem veľmi pekne

7lenka11
25. aug 2021

môj prípad to nie je a ani nemám túto skúsenosť, ale takéto ženy/páry chápem.. proste ich ťahá túžba po bábätku, ktoré si chcú vynosiť, prežiť všetky tie tehotenské radosti, tešiť sa na moment, keď ho prvýkrát uvidia a potom ho od základov vychovať.. adopcia nie je pre každého, nie každý to psychicky zvládne, nie každá rodina príjme cudzie dieťatko, nehovoriac o tých dlhých čakacích dobách.. s darovaným embryom môže byť žena tehotná za pár mesiacov, na dieťatko z domova sa niekedy čaká x rokov, poznám ženu, ktorá čaká už štvrtý rok a stále sa nič neudialo, len je v poradovníku.. takisto mnohé páry absolvujú dlhý proces adopcie a na konci vycúvajú alebo sa jednoducho nevedia o adoptované dieťa postarať, nevie si u nich zvyknúť, nevedia si k nemu vytvoriť citové puto... takže nesúdila by som nikoho za žiadne rozhodnutie

dietatko2020
25. aug 2021

@autorka, z tvojho pisania je zrejme, ze nevies, co su to problemy, nevies, co to je x rokov bojovat, stimulovat, cakat a cakat! Bud rada, ze ti bolo dopriate mat vlastne dieta a nezamyslaj sa nad vecami, ktore nikdy nepochopis!!!! Pochopi to len ta zena, ktora si tym prechadza!!!!!

dietatko2020
25. aug 2021

@zazvorka87
@zazvorka87 a akej zrade pises?! Ja som prisla o mojho synceka v 23 tt. Bol to nas vymodleny vyproseny syncek po x neuspechoch, x pokusoch v ramci IVF. Nechci vediet, co som citila a ako sa citim stale. A my povedz, ako som zradila synceka, ako?! Oni si nevies predstavit, ake choroby a geneticke vady su, nehovorim len napr o downovom syndrome. Je viac ako 20000 genov, ktore mozu vyprodukovat uplne nepochopitelne choroby. Nechci vediet, co vsetko je napisane v pitevnej sprave alebo to, ze syncek mal uz uplne nulove prietoky, uplne nefukcnu placentu, bol len geneticky chlapcek, bez realneho pipika, a to je len zlomok z toho vsetkoho, co mal!!! Co som mala robit????? Co????? Len porodit v 23 tt!!!! Ty si myslis, ze to bolo lahke???? Nie!!!!!! Zaspavam s jeho fotkou, a len dufat mozem, ze je na mieste, kde sa netrapi! Ale najjednoduchsie je napisat nieco, ze som zradila!!!! a vobec sa nezamyslat nad tym, co vsetko za tym moze byt!!!!

gagik
25. aug 2021

Ake lahke ze?pockat 7rokov( ved zivot ide rychlo), dostat najlepsie hned z porodnice zdrave,biele novorodeniatko…,od zdravych,slusnych, vobec nie fetakov rodicov…takto si to predstavujes? Comu nerozomies?samozrejme ,ze kazdy by si najradsej spravil vlastne dieta doma v posteli,ale zivot sa moze skomplikovat a pre mnohych ludi je darcovske embryo dobrou alternativou…

emalka
25. aug 2021

@dietatko2020 Takymto ludom to nevysvetluj, oni to nechapu. Myslia si ze potraty su len zo srandy. Ako keby si oni nepresli vyprosenym tehotenstvom, nevytvorili si k dietatu vztah a netrpeli ak sa mu nahodou nieco stalo, ale vsetci ostatny tehotneju "zo spasu" a chodia na potraty zo srandy. Oni proste nemaju ani stipku empatie a sucitu s clovek. Jedine co sa mi osvedcilo je ak si tym prejdu tiez - zrazu im ta osobna skusenost otvori oci. Je to ale smutne, ze bez toho sa im ta empatia "nezapne".
Ja som si presla mimomaternicovym a neprejde den kedy by som nan nemyslela. Poznam zeny ktore tiez prisli o dieta ci uz zo zdravotnych alebo inych dovodov a nesu si to so sebou cely zivot. Je to utrpenie.

butterfly333
25. aug 2021

Ja som prišla 7x o dieťa a tiež v 22tt som prišla o syna ta ktorá to nezažila nepochopi. Je to veľmi ťažké a bolestivé. S manželom sa teraz snažíme vyše 3,5r nedari sa už sme vyskúšali 2x DE no nedari sa no verím ze sa to raz podarí roky mi utekaju.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
littlebubble
25. aug 2021

Zbytocne sa to pytas nepochopis.
Su to zeny ktore su tak nastavene a nie je na tom nic zle.Su zeny ktore sa nevedia zmierit s neplodnostou a aj to je v poriadku.
Kazda sme nejaka.Ja neviem co je to plnit si tuzbu po rodine, pre mna je neprijatelne IVF a ine moznosti, ale chapem, ze niekomu to nevadi a chce to podstupit.

Jedine co mne pride na tomto zvlastne, ze sa tu miesaju geny, odovzdavaju.No len aby sa medzi sebou nezacali raz mnozit surodenci ktori o tom nebudu vediet a budu sa rodit postihnute deti.

Moze ti byt inak naozaj jedno co kto robi.Nie su to tvoje geny, tvoje deti.

sparkling
25. aug 2021

Ja fakt neviem, ze co vas to vsetkych trapi, ze niekto ide na ivf, niekto si da vlozit darovane embryo, iny ma zas 5 deti a dalsi deti nechce. Vy fakt nemate co robit len riesit zivoty inych ludi? Preco mate vlastne deti, ked detske domovy su plne? Vsak chodte prikladom a adoptujte si, pockajte isi na to adoptovane dieta x rokov a az potom majte plnu hubu reci 😠🙄

kilauea
25. aug 2021

@domiklik to už je druhý príspevok za dva dni anonym samozrejme a všetko mu vadí včera celkovo umelé oplodnenie a dnes darované embrya🤯 Asi tu máme nejakú škodnú🤔

Ty nieže nechápeš ty nechceš chápať takže načo strácať čas vysvetľovaním. Založ si skupinu nechápavých a rozoberajte to do nemoty a tu neotravuj!

sparkling
25. aug 2021

@kilauea hlavne nechapem ze co to ona ide riesit ked nie je v tej situacii, ona to “darovane dieta” vychovavat nebude, platit to nebude, ani zit s tym vedomim, ze take dieta doma ma. Ale na dovazok este napise, ze cudzie a ani adoptovane by tak nelubila ako geneticky svoje vlastne, cim si vlastne poriadne nasrala do huby, pretoze uz to, ze matka do darovane dieta nosi znamena, ze to dieta bude mat aj jej dna a je to dokazane. A keby aj nemalo tak stale ho bude lubit, lebo ho porodila. Niektori ludia su zrejme malo osudom skusani a tak si myslia, ze mozu do vsetkeho mudrovat a riesit zivot inych ludi. Autori tychto prispevkov by sa radsej mali venovat obohateniu svojho vlastneho zivota namiesto starania sa do zivotov inych ludi a debat o nicom vo veciach, ktore sa ich netykaju. Ja sa bezne k temam nevyjadrujem, ale toto sa posledne dni neda citat 🙈

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre