icon

Dieťa bez darčeku na Vianoce

homolca
23. dec 2021

Je tu niekto kto reálne nedal dieťaťu darček pod stromček? Môj syn má otrasne správanie a už nič nezaberá…pochopiť ho, nechať ho vybrat, vysvetlit následky, disciplína, ze som z neho smutná, ze jezisko nedonesie darčeky, jemu je to jedno…tak rozmýšľam ze mu ich fakt nedam, bud si to uvedomí alebo mu to je fakt jedno?

mimka1402
24. dec 2021

Teraz som prečítala zvyšné komentáre a desí ma, koľko ľuďom to príde normálne... Choré. Nevravím, že darčeky za stovky eur, ale nedať nič?? Hoc s nižším rozpočtom, aj to by som si premyslela. Ak mi dieťa nefetuje a nerobí extrémny pruser tak by som nad tým uvažovala max minútu, ale nespravila to... Ale.. Takto vydierať dieťa kks.😀 "Výborne" a potom v dospelosti s nimi partneri či spoločnosť ľahko mainupulujú lebo sú naučené z domu, ako musia byť "dobré a poslušné" aby si niečo zaslúžili... A potom tí istí rodičia sa sťažujú, že deti nemajú vlastný názor, no prečo?🙂

lujza123
24. dec 2021

Deti občas dokážu človeka riadne naštvať, ale toto vôbec nieje dobrý nápad. Efekt žiadny, len smútok jedného dieťaťa a spomienka na celý život. Nedať jednému dieťaťu darček ale ostatným áno je naozaj krutý nápad. A určite sa nezačne potom správať podľa tvojich predstáv, práve naopak, môže sa ešte zhorsit.
Keď dieťa uverí tomu ze je také zlé, že mu ani Ježiško nedoniesol darček tak začne byť už naozaj zlé, vedome. Male deti sú veľmi tvárne, v dobrom aj zlom. Niekedy stačí zopár takychto rodičovských chýb ci omylov a na dieťati to zanechá stopy navzdy.

Ak máš naozaj pocit ze svoje dieťa nezvládas šla by som s nim za detskou psychologickou sa poradiť. Je možné že robíte niečo vo výchove zle, respektíve to dieťa proste potrebuje iný prístup. Možno je hyperaktívne, možno divoké, možno agresívne, proste ma povahove vlastnosti ktore ešte nevie samé ovplyvniť - napríklad zvládanie hnevu, emócií, agresie . Možno chcete od neho prilis veľa na jeho vek.
Sú aj zaujmave podcasty o vychove, knihy, ja mam celkom rada "nevychova" tam sú celkom dobre rady.
Toto vám reálne pomoze, nie ničiť Vianoce.

poopsie
24. dec 2021

Moja mala tiež neposlúcha, ale chyba je aj vo mne... Lebo už tá zápalná šnúra ma pár milimetrov 🤷‍♀️ale toto by mi nenapadlo... Toto nerob, psychologicky deti ktorým je takto ublížené sa naozaj nezlepšia..to nieje motivácia ale demotivácia

ibrunova
24. dec 2021

Toto urobila známa.. Tá detská dušička sa úplne vypla voči citom, v srde mykla plecom a dusila to v sebe.. Ale ničomu to nepomohlo, bolo a je to ešte horšie. Malá vždy povie, veď ja som zlá. Hrozné.

nika3136
24. dec 2021

Ani dospeli nie su idealni 🙂 tiez ma dopaluju surodenci a mama, ale na Vianoce idu spory bokom a napriek vsetkemu si neviem predstavit, ze by tu uz neboli, hoci maju svoje (velke) chyby. Neviem si predstavit, ze takto potrestam svoje dieta. Puklo by mi srdce

lenka188
24. dec 2021

Ja mam celkom prisnu vychovu, ale toto by som detom nikdy neurobila. Ak si s nim nevies rady, tak zajdi k detskemu psychologovi, poradi ti ako s nim pracovat. Ale nedat darceky na Vianoce a ocakavat, ze sa zazracne polepsi je naivne. Osobne si myslim, ze si to bude pamatat do konca zivota a iba to uskodi. A este jedna vec, rodic je zodpovedny za spravanie svojho dietata. Dieta da nerodi zle. Dieta iba nastavuje zrkadlo nasej vychove. Takze ak je naozaj tak hrozne neposlusny, tak problem bude niekde inde. A ani my rodicia nemusime vsetko vzdy 100% vediet. Preto, ak ti uz napadaju take scestne veci ako neurobit dietatu Vianoce, tak skutocne odporucam ist sa poradit so psychologom aby ta nasmeroval vo vychove.

lubka261
Autor odpoveď zmazal
seahorse27
24. dec 2021

Uvazujem o tom pri nasej pubertacke - je neznesitelna, sebecka, leniva, nezodpovedna. Nedat jej vobec nic - to by som neurobila. Urcite jej nejake nejake 2 darceky dam a zvysok dostane na meniny a narodky, ktore ma o mesiac. A mozno ma to do vecera prejde 🙈

mikadooo
24. dec 2021

@homolca darčeky by som mu dala a šla by som s ním po novom roku k detskej psychologičke.

janulik2008
24. dec 2021

Sú to deti. Veď aj my dospelí nie sme ideálni.
Deti neposlúchajú, odvravaju, neupratuju ale sú to deti. Nespravila by som im to.

stanulienkat
24. dec 2021

To im sprav na buduceho Mikulasa. Len uhlie a cibulu. Alebo im daj na Vianoce 1 maly darcek a list od "Jeziska", ze maju posluchat. Nechapem, co tu zeny pisu i psychickom kolapse a psychologoch. To fakt vychovavate psychicky labilnych lydi, co sa hned zlozia, ked nedostanu nieco materialne? Nasi stari a prastari rodicia nedostavali tony plastu na Vianoce a su tu. A psychicky lepsie vybaveni, ako generacia, co nam tu vyrasta. Ja by som darcek dala, ale 1 a drobnost.

lujza123
24. dec 2021

@stanulienkat jedna vec je vianočný konzum, v tom máš naozaj pravdu, ten neuznávam ani ja a doma sme zvyknutý dávať si po jednom darčeku, v širšej rodine a s kamošmi iba spotrebné veci ako jedlo, pitie možno max sviečky ci vonné tycinky.

Druha vec je psychologia a veci ktoré sú naozaj overené praxou aj výskumom. Skolkar žije pre dnešok, tak malé dieťa nechápe trest za niečo co spravilo minulý týždeň, častokrat ani nechápe pojmu "zle sa správaš" a "poslúchaj" to je príliš všeobecne. Dat iba jeden malý darček s odkazom môžeš tak pubertakovi ktorý bol cely deň protivny, odmietol pomôcť s vianočným upratovaním a hneď zrána stropil nejakú scénu a trieskal dvermi. Ok v takom veku to bude mať efekt aj to bude pochopene, nie u skolkara.
Veľa ľudí nad týmto mávne rukou a potom majú úplne scestné predstavy o deťoch a nereálne očakávania.

marcellka32
24. dec 2021

To dávaš akože za trest, že neposlúchal si, nič nedostanes na Vianoce? 🤦 To si ries cez rok, Vianoce nemajú byť o sklamaniach, ale o radosti

janulik2008
24. dec 2021

@lujza123 asi tak. Deti žijú pre dnešok. Malá od včera hučala že bude stromček a dnes celý deň len o darčekoch rozpráva 🤣🤣🤣

mimka1402
24. dec 2021

@stanulienkat Ale podľa mňa je výrazný rozdiel nemať nič a aspoň niečo... Vieš, dieťa napríklad aj keď už neverí na Ježiška, tak to berie ako niečo čo obdaruvavame sa z lásky... Ono každý je iný, ale myslím si, že takáto vec môže byť aj niečo čo silno ovplyvní. Každá vec nás formuje a niekedy to mohla byť úplná banalita, na ktorú si možno dnes ani nespomenieme, ale niekde mame v nás to uložené... A ako sa písalo, deti vnímajú dnes a nie to co spravilo pred dvoma týždňami, že sa hodilo o zem v obchode.😅

sashabb
24. dec 2021

@luccy89 ešte by som to doťukla a rovno povedala známym, že si neželám aby hovorili také veci môjmu dieťaťu. Žiadne kúsanie si do jazyka. Kto sú oni? že si to dovolia? Dieťa to všetko vníma (veď to aj sama vidíš) a budeš mať u neho len ďalšie plus ak sa im "postavíš" a zahriakneš ich. 😇

zuzulkazu
24. dec 2021

@homolca mna kazdy rok tak vytocia ze mam 100 chuti im nedat nic ale vzdy dame, 3 roky dozadu sme im na mikula sa urobili to ze sme im dali do ciziem uhlie papriky cibulu mrkvu atd +list ze dostali podla zasluh, a ze ked sa zlepsia tak nabuduce bude sladkosti(samozrrjme na chodbe mali v topankach sladky balicek)starsia spustila hrozny rev, nepomohlo ze potom bolu sladkosti, nestastna bola, s nikym sa o tom nechcela bavit, ani v skolke, potom u svokry dostali na mikulasa megabalik aj s hrackami, mala tam jednu cibulu a v ten momwnt ju prestalo zaujimat vsetko ostatne, spustila plac a odisla... Zato maleho to vobec nesralo ten sa potesil aj z mrkvy a papriky a cibule ze mozme varit😂 na jednej strane si zaaluzili priucku ale na druhej to nic neprinieslo... A jeden rok sme im dali darceky do izby... Prisli sme zbadali darceky citaju ich mena nikdy ale maly hned pohotovo ze pome pozriet do izby lebo tam mali stromcek tiez, mala by hned panikarila a revala... Aj ked su to nevdacnici vzdy sa im snazime nieco dat nieco co chcu nieco prakticke s rozumom a bez prehanania... Kazdy rok otravuju s mobilmi a maju smolu
Tak ak tak daj mu skromnejsie
Mna stve to ze decka si vzdy hovoria ze dostaneme aj ked neposluchame(otazme je ze co)

zuzi0911
24. dec 2021

Nie, na vianoce nie. Kto poslúcha celý rok?! Ani ty, ani ja, ani deti. Protivna si ty, ja aj deti....
Ale darček je z lásky.... Lebo aj napriek všetkému nás a mi niekoho ľúbime....

viestta
Odpoveď bola odstránená
tramtada31
24. dec 2021

Mna tak vytrestali na ôsme narodeniny. Vôbec to správanie nezlepsilo, ale pripadala som si nemilovana a ako dieťa má to poznačilo. Detska dusa je krehká a ver tomu, že si to dieťa bude pamatat a 40 rokov ti to vyčítat. Skôr nápis list od jeziska, kde ho požiadaš, aby sa zamyslel nad svojim správaním, či vzdy reaguje adekvátne.

mikadooo
24. dec 2021

@stanulienkat lenže to je úplne iná téma čo ty píšeš. Tak ako starí rodičia boli celý život zvyknutí na jeden darček a ty to tiež tak máš, respektíve zavedieš, je ok. Druhá vec je, keď je dieťa nastavené na darčeky, lebo každý rok to tak je, ale tento rok nedostane, pretože je "zlé". Matku posielam k psychologičke nielen kvôli synovi. Niekedy stačí, keď ten psychológ povie, Vaše dieťa je normálne, robí to každé dieťa v jeho veku, pretože prežíva to a to a emócie má nastavené tak a tak. Ja mám napríklad tretieho syna v autorkinom veku, robí povedzme že divné veci, a neriešim to, že je zlý. Už som si to dvakrát zažila a viem že to vekom prejde. Včera tu lietali autíčka, bežne si kopne do starších sestier, bije ich, ráno bol polhodinový záchvat kvôli šunke. Ak má autorka jedného syna, jednoducho to nepozná. Psychologička sa s ňou porozpráva a možno to aj pre autorku bude veľká úľava, že jej syn je vlastne úplne normálny, len treba s ním buď ináč komunikovať, alebo si v duchu narátať do 10 a opakovať si "je to len fáza, je to len fáza". Všetko by bolo ok ak by jej rodina bola zvyknutá, že na Vianoce sa darčeky nedávajú, ale tak to nie je. Ona chce malého potrestať. A to nie je ok. Lebo on to vôbec nepochopí. PS: Ježiško má rád všetky deti, aj neposlušné. To hovorím deťom ja 🙂.

lenka188
24. dec 2021

@stanulienkat ale pani sa nepyta, co si myslime o konzumnych Vianociach. To by bolo vsetko velmi fajn, poviem dietatu, ze Vianoce nie su iba o darcekoch, ze je dolezite aby sme ich prezili v laske a s rodinou... to je pekne. Ale pani sa pyta, ci ma dieta za zle spravanie trestat tak, ze mu nic na Vianoce neda. Ziaden odkaz nekonzumnych Vianoc, iba trest. Tam nejde o pochopenie toho, ze Vianoce by o darcekoch nemali byt. Tam ide skor o to, ze pre nu a jej dieta Vianoce o darcekoch su (netvrdim, ze je to nespravne, kazdy to mame inak) a tym, ze ich synovi neda, tak ho chce trestat. Co je uplne scestne. A pokial nezvlada vychovu syna, tak by sa asi mala ist poradit so psychologom, co robi zle. Na tom nevidim nic nespravne. Skor mi pride nespravne urobit dalsiu vychovnu chybu a trestat dieta pokazenymi Vianocami. Co je zle na tom, ze ked nieco evidentne nezvladam, tak sa idem poradit s odbornikom aby ma nasmeroval ako to robit lepsie?

stanulienkat
24. dec 2021

Ano, suhlasim s urcitymi tvrdeniami, tie baby, ktore ste ma oznacili. Nema vyznam trestat za skutky, co sa stali davnejsie a dieta na ne zabudlo. Nema to zelany efekt. Tu sa bavime o dietati, co je casto neposlusne, tym padom mu treba casto pocas roka pripominat, ze ak nebude poslusnejsie, tak na Vianoce mu Jezisko nic neprinesie. Respektive by som mu to skor spravila na Mikulasa ako na Vianoce. Ja by som fakt dala na Vianoce nejaku 1 vec a nie vela darcekov a list od Jeziska. A nemyslim, ze hned kazdy musi chodit po psychologoch. Podla mna sa to prehana. Volakedy sme dostali po zadku a pomohlo. Teraz sa deti vlacia po psychologoch, kupuju sa darceky, podlizujeme sa im a pod.... Budujeme v nich giganticke ego. Nie je to dobre.

meluela
24. dec 2021

@stanulienkat vdaka tomu, ako bola vychovavana generacia dnesnych ludi v strednom veku je tolko nediagnostikovanych psychickych a psychosomatickych problemov, ludia sa "liecia" alkoholom, jedia xanaxy jak lentilky, ziju s potlacanymi pocitmi ktore sa prejavia nielen na vztahoch, ale aj na zdravi ... kardiovaskularne ochorenia, malignity ... dusevne a fyzicke zdravie je velmi prepojene a prave nova generacia si to snad viac uvedomi a bude sa o seba lepsie starat.

meluela
24. dec 2021

@homolca Velmi zly napad a vobec navazovat to, co donesie Jezisko na spravanie dietata je sprostost

stanulienkat
24. dec 2021

@meluela myslim, ze mlada generacia na tom bude horsie. To sa len domnivam. Snazime sa ich stale utvrdzovat, ze su jedinecni,uzasni. Po strete s realitou to budu horsie spracovavat. Uvidime. Nikto nema patent na stastny zivot.

tom_i
24. dec 2021

@meluela to myslíš nás 40+? No neviem lebo len v našom baraku je 40 bytov a viem o 3 rodinách čo chodia s deťmi k psychológovi, a po včerajšom zážitku by som tam poslala 4tu.

21oktober
24. dec 2021

@meluela ja si nemyslím že je to dôsledok toho ako boli vychovávaný , u určitej časti detí možno čo mali krutú výchovu ale súhlasím s
@stanulienkat . Je to dôsledok terajšej doby v akej žijeme , domáce pestovanie výnimočnosti a potom bum tlak ktoré tí mladí ľudia jednoducho nezvládajú, jednoducho stret s realitou . Deti ktoré sú primerane frustrované aj v rodine, ktoré pocítia následky nevhodného správania , ktoré si nesú zodpovednosť za niečo čo urobia , jednoducho ktoré majú z pohľadu mnohých drsnejšiu výchovu , ale v hraniciach normálnosti , zvládajú svoj život lepšie a nepotrebujú v dospelosti žiadne antidepresíva , ani psychológov ani nič.

gerci90
24. dec 2021

Ja som to zažila, síce nie trestom ako chceš ty spraviť svojmu synovi ale predpokladám že to už nieje žiadne malé dieťatko ale rozumný chalanisko vo vývoji.
Nuž poviem ti ,moji rodičia to vzali "po svojom" a keď už som bola v období dospievania a vedeli že teda žiaden ježiško pre nikoho neexistuje, tak mi kúpili čižmy v októbri že však to máš na Vianoce. A vybavené.
Vzalo mi to veľa, to najhlavnejšie čaro Vianoc. Pre mňa ano stále ako dieťa toto obdobie stratilo úplne význam a až teraz keď mám vlastne deti a muža ktorý je práve naopak fanatik Vianoc a u nás to vyzera potom ako v Las Vegas 😁 tak som šťastná že som znova obdarovaná prekvapením, ja ,oni ,moje deti a dokonca aj náš pes. ... Nerob mu to , dnes to je možno "len" trest o pár rokov to tak vnímať nemusí 🙏🎄 všetko dobré prajem