icon

Dieťa so starším partnerom

14. feb 2022

Ahojte. Mám v hlave strašnú dilému, ktorá mi nedá spávať. Mame s partnerom 7 ročnú dcéru, sme zabezpečení, mame sa momentálne fajn. Keď sa narodila, druhé dieťa sme neriešili kvôli viacerým veciam, jednou z nich boli aj partnerské nezhody, ale je to za nami. Ja túžim po druhom dieťati, ale mam pocit akoby nám ten čas už ušiel a hrozne si to vyčítam. V partnerovi mám oporu, on sa cíti Ok s tým aby sme mali ďalšie dieťa. Ja mám ale obavy z nášho veku, ja mám 38 čo viem, že nie je v dnešnej dobe nič neobvyklé mať dieťa v tomto veku, ale on už má 50. Plus dcérka je už školáčka a vekový rozdiel medzi nimi by bol uz väčší. Mali ste, alebo máte niekto rovnakú situáciu? Ako ste sa rozhodli? Ísť do toho, alebo už nie?

kittykat22
14. feb 2022

@mamina1419 ved ja ti tvoj nazor neberiem.

matabb73
14. feb 2022

@dzina007 ja s tým súhlasím, čo písala. Ty máš šťastie, že sú asi zdravotne na tom dobre. Ja som to šťastie s mojou mamou nemala. Keď mala dcéra rok, mame sa začalo kaziť zdravie a keď mala dcéra 6, moja mama zomrela. Mala vtedy 72 rokov. So synom mi veľmi pomáhala a ja som sa po materskej mohla venovať práci a dcéru som si musela vychovať sama. Mám medzi deťmi 9 ročný rozdiel. Predtym ešte zomrel svokor. Moja dcéra už nemala tu možnosť tráviť toľko času so starými rodičmi ako jej brat. Je väčšia pravdepodobnosť, že bude mať zdravotné problémy starší človek, tak to proste v živote chodi. To sa týka aj rodičovstva. Ja mám 48 a neviem si predstaviť, že by som teraz mala mať novorodenca.

kakawah
14. feb 2022

@portret7 podľa mňa je to take špekulovanie. Tiež sme boli veľmi aktívni, a práve ten životný štýl mi zabezpečíl hladký priebeh tehotenstva a pôrodu. Pracovala som celé tehotenstvo až do ukončeného 35tt.A ako staršia rodicka som bola oveľa viac sledovaná. Tiež som sa bála komplikácií. Nefajcila som, nepila , veľa športu a zdravý životný štýl, toto bolo to Terno, že moje telo zvládlo toto všetko. Pôrod prirodzený trval 4 hodiny. Mne to druhé babo dalo toľko energie a sily do života. Mam dospelého syna, oni dvaja sú super dvojka. A veľmi nám pomáha s malou. Študuje externé, a ešte pracuje večerné smeny 4x v týždni, takže je k dispozícii keď treba. Zatiaľ je to tak, a som mu vďačná za to veľmi. Ano obaja akoby jedinackovia boli, ale to im vynahradzali kamaráti, vecné tu niekto bol/je, berieme si kamosky aj na výlet, aj dcérku berú zas ich rodičia. Aj pri synovi tak bolo. Lebo keď tu nemáme rodinu, pomáhame si tak navzájom my tu rodičia zo školy, susedia, proste rodičia tých kamaratok dcerinych.

matabb73
14. feb 2022

@anjelicek26 to, kam by išli Vaše deti, ak by sa Vám niečo stalo, môžeš možno poriešiť v zahraničí. Na Slovensku sa to nedá.

anjelicek26
14. feb 2022

@matabb73 ale hlupost, ze sa to neda. S coho si usudila, ze sa to na Slovensku neda? Ze sa na poslednu volu rodicov neprihliada? Deti po umrti rodicov ponukaju najblizsej rodine,, ale my sme nechceli, aby museli ostat v nemecku (muzov brat ma tiez 4 deti a tym padom prace viac ako dost) . Mame to spisane v testamente s pravnikom a spravne formulovane. Mozno to chce sa len viac informovat o moznostiach.

babulkomale
14. feb 2022

@kittykat22 kde som napisala ze TY si vychcana? Ty si kup okuliare 🤦 a precitaj si to este raz.

babulkomale
14. feb 2022

@haley7897 presne si to vystihla...mojej mame zomrel otec ked mala sest rokov a jej mama vychovala v tazkych casoch tri deti, ktore uspesne vychovali dalsie deti bez neustalej pomoci niekoho za zadkom. Ale poznam aj takych, co rataju s pomocou vsetkych naokolo, deti akoze velmi chcu ale potom sa ich akosi radi zbavuju, takze nie celkom to chapem.

adriannasvk
14. feb 2022

Z mojho pohladu urcite nie....zdravie je vrtkave,teraz ste ok o 10 rokov to tak byt nemusi...hlavbe pokial ide o manzela...otehotniet tiez nemusis na 1x a tehotenstvo aj nejaku dobu trva ..ty mozes kludne rodit v 40 a tvoj muz uz bude mat 52....v takom veku by ste nali byt uz ponaly stari rodicia a nie rodicia....ja to vidim na svokrovcoch,mali deti neskoro,ked sa im narodil moj manzel tak mal svokor 42 a teraz ma 80 a sice je este na tom dobre ale deti by som mu uz nezverila velmi nakolko uz ma svoje problemy....je tu moznost,ze sa tych vnucat tvoj manzel ani nedozije,ty este v pohode....mna napada iba same nie....ziadne ano....

babulkomale
14. feb 2022

@adriannasvk fuuuu, v styridsiatke a patdesiatke maju byt starymi rodicmi? Sorry, ale nie vsetky sme sa valali v krikoch od patnastich po dedinskych zabavach. Niektore sme si dobre rozmysleli kedy, co a hlavne s kym...
Toto su mocne stredoveke nazory, plodit po prvom menzese s prvym co pride.
Moji rodicia su tiez uz starsi, a co? Preco by malo byt pravidlom vesat im deti na krk? Pomahame im, zasluzia si to za to ze nas vychovali.

lucik194
14. feb 2022

ak sa nato citite chodte do toho, ale musite byt o tom presvedceni obaja

a tie kecy, ze stary rodic ma pomahat svojim detom s vnucatami, to su len zauziavne kecy, nie nie je to povinnost, nikde v europe to tak nie je, lebo v europe ludia robia do 65 rokov, su vitalny, nemaju cas sa este starat o vnucata, vsak oni uz deti vychovali, preco by mali riesit este aj vnucata.....

adriannasvk
14. feb 2022

@babulkomale tak ty si ma ale vobec nepochopila ale nevadi 😅nenapisala som,ze uz teraz hned ale pomaly speju k tomu veku...a prepac,ja som sa nevalala v krikoch ked som mala 15 ale moji rodicia nenali daleko od veku autorky a jej muza ked sa stali starymi rodicmi...a nie dieta nevesiam svokrovcom na krk ako si ta napisala....ale kazdy stary rodic chce travit cas so svojim vnucatom,ci ty im deti nedas aby oddychovali? Obcas sa totiz stane,ze sa naozaj nevieme inak zariadit ako poprosit toho stareho rodica o pomoc....ale ty si asi taka super,ze vies vsetko zvladnut aj bez pomoci inych....u nas sa nieco taketo vyskytne mozno raz za rok....clovek skor predpoklada,ze ked ma niekto skoro 40 a muz 50,nebudu sa riadit pudmi a ako male deti,ze ja chcem ale budu aj rozmyslat....vies vychovavat dieta po 50 nie je ako v 30 napr....aj to zdravie uz nemusi byt ono....posledne co by som chcela aby bolo moje dieta polosirota napr....kde je napisane,ze sa im to podari na 1x? Ty si vies predstavit vychovavat svoje dieta po 50??? To je naozaj uz vek stareho rodica ked ma jeho dieta 25-30 a ma svoje dieta...takze ziadnych 15.....asi si chybala na matike ked tu pises o 15🤦‍♀️ keby autorka napisala,ze ma 36 a on 40 ok....ale 50? Fakt? Vsak je realna sanca,ze sa nedozije manzel ani maturity nie to este vnucata ci svadby....uprimne,pre dieta nemoze byt asi nic horsie ako mat stareho rodica,ktory umrie akor ako bude dieta dospele a samostatne....treba sa na to pozriet aj z pohladu dietata anie len svojho egoistickeho ja chcem...autorka uz nema 15 takze nech pouziva rozum a rozmysla co bude o 10 rokov nie o tyzden

nevenka
14. feb 2022

Ja som mala prve v 30, druhe v 32, no...a tretie som porodila, ked som mala 37. Este jedno by som si vedela predstavit teraz okolo 39,40, ale muselo by zdravie sa stabilizovat. Starsie deti mali teda 7 a 5, ked sa narodil surodenec a je to syrasne super, aj pomahaju pri prebaleni, hraju sa s nim, nakrmia kasickou, kocikuju. Za mna, sttasne super. No len ja mam mladsieho muza, on ma 36, ja teraz 38, coskoro 39.
No u chlapa menej zavazi vek, co sa samotneho babatka tyka, to tehotenstvo, porod, to sa skor tyka prave zeny, aj ta starostlivost, ci to das.

travelllerka
14. feb 2022

@basska_b tí muži by len plodili 🙂 ja vravim mužovi, či si uvedomuje, že bude mať v dome 4x mesačne PMS, my máme všetko len dievčatá :D

matabb73
14. feb 2022

@anjelicek26 už sa to riešilo v skupine Právne poradenstvo, kde radia právnici. Slovenské právo nič taká nepozná.

janickacrazy
14. feb 2022

@adriannasvk To sú také predsudky, ja som mala prvé v 22, druhé v 33 a tretie v 39 a moja mama ani svokra mi nepomáhali ani pri jednom dieťati, lebo proste najskôr chodili do práce, potom zase moja mama sa starala o svoju mamu, ale pravda je taká, že nemali záujem. Vždy som sa musela doprosovat, aby dieťa postrážili aspoň na hodinu, kým idem k lekárovi, aj to vždy mali 300 výhovoriek. Vek s tým nemá nič spoločné. Moja prababka strážila moju sestru dlhodobo každý deň, keď mala 80 rokov, lebo ju nevzali do škôlky.

dori2
14. feb 2022

my mame 8rocneho, ja mam 34, muz 42 a spravili sme si druhe. doteraz to boli sproste reci: preco este nemate druhe, jedinacik je nanic. teraz su to sproste reci: uz ste starsi, velky vekovy rozdiel a ine blaboly.
my sme to tak chceli, je to nase rozhodnutie pri plnom rozume, takze nechapem co furt niekto riesi.
neriadila som sa celych 8 rokov tym co hovorilo okolie (hmed surodenec) a nemienim sa tym riadit ani teraz 🙂

adriannasvk
14. feb 2022

@janickacrazy nam deti tiez nikto nestrazi....toto som vobec neriesila ale pri takom veku rodica to dieta ani nebude mat stareho rodica pomaly..vsak rodic bude vo veku stareho otca...je to kazdeho rozhodnutie,ja by som si dieta v 50 nespravila, uz nikdy nebudu mat cas na seba ako manzelia....ja svoje deti lubim ako kone ale uz sa tesim na to ked budu samostatni a my si s muzom viac uzijeme jeden druheho,budeme mat viac casu na nase zaluby....posledne co by som chcela je starat sa o dieta do 70....zdravie je tiez uz vrtkave atd..ved nech si autorka spravi ako chce ale ja by som toto neurobila...navyse kym otehotnie a porodi,chlap moze mat kludne aj 55...ja viem,ze kazdy je iny ale mam rodicov v cca veku manzela autorky....a posledne na co myslia su dalsie deti...ten zivot po 50 je uplne iny....

janickacrazy
14. feb 2022

@adriannasvk no tak každý má na to samozrejme iný názor, ja mám 45 a kľudne by som ešte jedno dieťa zvládla, ani muž by nebol proti, nepripadame si ako dochodci 😂

miadi
14. feb 2022

@adriannasvk vek je u kazdeho trochu inak . Ja budem mat 40 a kopec 30niciek strcim do vacku ., som fit mam energiu dobre telo este popri malych detoch ine chcu mat v mojom veku “ klud “ tak nech maju. Moja stara mama sa dozila 94r a bola ako raketa do konca zivota. Svokrovci mali mm v 35a 40r a ziju dlho maju 83 a 88 energie mali vzdy dost no zaujem o vnucata nemali naozaj nikdy .. moje deti ich skoro nepoznaju Lebo oni “ nemali cas” a neterky uz dospele tiez ich videli len na sviatky byvaju vsetci 5minut od seba. To je Proste o inom o tom zaujme stareho rodicia nie veku. Moja starenka este v 80 aj pravnucata povarovala, ( nie moje deti ) a je uplne nezmysel riesit starych rodicov deti potrebuju hlavne mamu a otca. Umieraju aj mladi to by potom nemal mat radsej nikto deti nech ..,

zmrzlinka2021
14. feb 2022

@autorka
Pokial mas milujuceho manzela a mate obaja tuzbu po dietatku, chodte do toho. Nedajte sa nicim limitovat a zastrasovat.

autor
14. feb 2022

Ďakujem Vám za všetky odpovede a názory. Odpovedať individuálne by bolo veľmi na dlho. Momentálne sa obaja cítime, že by sme to dali, sme aktívni ľudia, lyžujeme, bicyklujeme, chodíme na vysokohorské túry. Rozhodne sa necítime ako pred dôchodkom, ale sme si zároveň vedomí toho, že vek neoklameme. Hlavne teda partner. Preto tie pochybnosti. Materiálne zabezpečenie nie je problém, aj keby bol partner už na dôchodku a dieťa na strednej škole. Zvažujeme to skúsiť a keď sa do roka nepodarí, tak to už necháme tak.

portret7
14. feb 2022

@kakawah nie je to špekulovanie, zažila som obidve situácie na vlastnej koži - skorý odchod rodiča, ktorý mi velmi chýbal a chyba doteraz pri určitých okamzikoch v živíte a nebola som na to ešte vzhľadom na vek pripravená - aj výchovu jedného z jedináčikov s veľkým vekovým rozdielom, tiež som navonok vystupovala tak, aby som neranila svojimi pocitmi rodicov😉neodhovaram autorku, každý sa musí rozhodnúť podľa seba a svojich moznosti, napisala som, ako sme sa rozhodli my a prečo. Samozrejme sú tu aj ďalšie aspekty, nikto nevieme, koľko tu budeme a tiez môže mat ukážkové tehotenstvo aj vo vyššom veku, vobec netvrdím, ze nie, ale treba pouvažovať aj nad tým, prečo sa do tehotenskej knižky vpisuje poznámka “geriatricka” rodicka😉 ani mlada nemusi mat tehotenstvo bez problémov…autorke prajem, nech sa rozhodne akokoľvek, nech je s tým rozhodnutím stotoznena😀

adriannasvk
15. feb 2022

@miadi Vsak samozrejme,aj mojhi mm mali svokrovci neskoro ale muz povedal,ze toto by pre svoje deti nechcel,oni su este sebastacni vsetko ok ale vadilo mu,ze mal starych rosicov,ze mu uz nerozumeli,boli generacne velmi mimo a cele detstvo s bratom trpel...to,ze ty sa v 40 citis super,je super,nie kazdy to tak ma....ale ja tu ani neriesim autorku ale jej manzela...lebo 50 nie je 40.....

adriannasvk
15. feb 2022

@janickacrazy jasne,ze kazdy ma iny...my s muzom uz ano nahodou🤣 chceme sa venovat tym co mame a uzit si este nejaky zivot ked odrastu a samozrejme aj vnucata....jaj mam brata o doat mladsieho a uz teraz mu generaxne vobec nestiham nie to este keby som mala dieta o 7 rokov😅

babylove77
16. feb 2022

Podľa mňa zalezi od toho či sa na to cítite.poznam aj 30rocne čo povedali že na druhe dieťa si už netrúfajú 😁

aga2011
16. feb 2022

Ak tuzite po dietati a chcete a viete sa postarat prečo nie... dcerka bude mat surodenca💕 ved kolko je mladych rodicov a zlihavaju ako rodicia nechcu sa starat,zopovednost hodia za svoje deti na inych alebo opustaju deti. Nemate zase taky vek aby ste sa nedokazali postarat za mna ano.. ale vy musite vediet najlepšie.

megan777
16. feb 2022

Ja mam 44rokov ,partner o sedem rokov starsi a rodila som pred dvomi rokmi ,nam sa 5rokov nedarilo ,takze som stastna ze to vobec vyslo a my si maleho tak uzivame az az zalezi ako sa citite vy s muzom, prveho synceka mam z prveho vztahu ten ma uz 14rokov ,byvaly ma podviedol s druhou zenou a neveru som neodpustila ,takze aj prvy syn si uziva maleho braceka, je to super a take reci boze a to Ti nevadi v takom veku?Odpoviem nie pojdeme este na 3babetko, ked pocuvam hlupe reci...😀

megan777
16. feb 2022
aurorastone
16. feb 2022

Ja Ti tak poviem, za mna nie, čo sa týka muža lebo priateľ (30 rokov) má/mal presne tak rodičov úplne na chlp (ze ocino ho mal v 50tke) ako ste vy teraz a 4 dni dozadu si pochoval ocina, starý ocko si ani vnúča neužil, nestihol 😪... Keby bol mladší je oveľa oveľa väčšia pravdepodobnosť ze žije pekný aktívny život, priateľ by mal stále otca a vnucatko dedka, ale teda možno za mňa hovoria emócie keďže je to veľmi čerstvé stále 😪...ale aj počas tých rokov som to videla už keď mal priateľ 20 tak jeho ocino mal 70 a bol skôr ako dedko kamarát ktorý už nevládal pomaly

megan777
16. feb 2022