Dilema - splatiť hypo, kúpiť auto, či ísť na dovolenku
Dosť dlho som odkladala takú lepšiu rodinnú dovolenku, boli sme nútení splácať dve hypo naraz a ďalšie staré hriechy čo by bolo na samostatnú tému..
Keď konečne jedna hypo padla došli zdravotné problémy a dlhodobá PN, nečakaná strata práce. Ani po tom som nevládala pracovať na plný úväzok, samozrejme podľa posudkovej som tip-top. Vekom sa to celé iba zhoršuje. Všetky naše ,,dovolenky,, boli na štíl rodičovský dom kmotra na Gemeri s ich deťmi, pár dní v sesternicinom byte s jej psom v KE, chatka mužovho kamoška pri jazierku, s kmotrou u jej krstných na Orave, stará chata konateľa firmy kde pracujem. Vždy som bola rada keď som aspoň deťom našetrila na letné tábory. Pár dní na ,,samote u lesa ,, bez wifi a mobilu ešte nikomu neublížilo. Deti sú väčšie majú aj iné záujmy a túžby, moje výmysli ich nebavia.
Aj keď vo všedných dňoch ide každé iným smerom, po rodinnej dovolenke pri mori túži každý. Rok čo rok som odkladala čo som mohla, už vlani sa zdalo že by to mohlo vyjsť, ale choroba nám urobila škrt cez rozpočet. Dúfala som, že tento rok to dáme, mesiace dozadu som googlila ponuky cestoviek, až som skontštatovala, že tohtoročné ceny sú niekde inde. Máme 20 ročné auto, k tomu mužova choroba ktorá skôr či neskôr skončí slepotou, a to neni jediná dg.
A teraz k otázke ktorá mi víri hlavou. Moje euri by si našli aj tisíc miest, ale treba si stanoviť. privilégiá. Zaplatiť predčasne hypo? kúpiť druhé, novšie cca. desať ročne auto? pokračovať v rekonštrukcii domu? ísť iba na mimoriadne skromnú ,, dovolenku ,, nahovoriť deti na ďalšiu ,,zatuhnutú starú búdu,, alebo na takú lepšiu aspoň raz v živote ? museli by sme stiahnuť aj na rezervy a to by som nerada spravila. Našla som kopu argumentov pre aj proti. Viem že rozhodnutie je iba na mne. Dlhé váhanie málo aj v minulosti negatívne následky.
Boli ste v podobnej pozícii? Čo vám pomohlo rozhodnúť?
@janage aj mna to napadlo... Zamyslam sa nad tym uz cely den...
@qetka vdaka liečbe to postupuje pomali, postupne bude strácať zrak. keby mu určili diagnózu pred štyridsiatkou bol by na tom lepšie. Poškodenie zraku čo do vtedy nastalo je už nezvratné. V šere či tme vzíma velký rozdiel. Svokra je úplne slepá šesť rokov
Ak o zrak manžel nepríde v krátkej dobe, odložila by som dovolenku o rok. Ak áno, chce more vidieť a nevidel oslovila by som nejaké organizácie ako tu už baby poradili.
Ja osobne mám omnoho radšej dovolenku v horách a sú aj trasy pre vozičkárov. Exematikom a astmatikom je týždeň málo a bez extra efektu. Pokiaľ viem tam sa odporúča min.2, 3 týždne, aby to aj malo zdravotný efekt počas roka.
Teda ak mužov stav je akútny a on túži po mori hľadala by som možnosti k tomu moru ísť. Ak nie, ešte by som si dala čas, hľadala ďalšie možnosti a išla o rok.
Tak prelož o rok, ak dvojičky budú chcieť ísť pôjdu s vami ak nie, aj náklady na dovolenku budú nižšie. Ja pubertacke už dávam na výber. Chce ide, nechce nejde.
A ak vám ide o zážitok rodiny byť spolu na Slovensku je kopa krásnych miest.Mozno by ste mali nárok aj na rekreačný poukaz od zamestnávateľa.
Viem, že to nie je asi úplne podľa tvojich predstáv, ale nerozmýšľali by ste napr. ísť k moru len na taký kvázi predĺžený víkend? Viem, že ceny išli dosť hore, ale pred pár rokmi som bola v Alicante v Španielsku letecky na 4 dni, transfer z letiska stačilo obyčajne ich MHD, jednoduchý hotel, strava v reštaurácii a celý pobyt za 150e... Bolo čo vidieť, pekná piesková pláž, na ten zážitok byť pri mori úplne stačilo... Ale teda bez cestovky, to by za toľko inak nešlo.
@katica06 tak o rok už 16rocne dvojičky môžu brigádovať a prispieť na dovolenku. Zas ísť niekam s rozpočtom na doraz, nekúpite si ani malinovku či zmrzlinu. Ani nehovoriac o jedle vonku. A možno budú deti z mora sklamané. Moja staršia napr.k moru ísť nechce. Už bola cca 3x. V hoteli aj na súkromí a ona je po mne tie horúčavy v letnej sezóne radšej v lese pod stromom ideálne s nohami v prírodnej vode😁
A ak je jedno z deti na vozíčku treba myslieť aj na veci ako dostupnosť bezbariérového wc na pláži, dostupnosť pláže atď. Tam na jej mieste sa obrátim na skupinu, združenie vozičkárov a pod. a určite by im poradili, nasmerovali.
Na Krku napr.na jednej z pláží bolo také zariadenie, že bolo možné ním vozičkára spustiť do vody.
Už mi to trosku nedalo 🙂🙈. Neviem presne aký termín máte tak som dala prvý júlový ktorý má napadol. Od 10.7 do 16.7 🙂. Dúfam že sa na mna nenahnevate len vam chcem ukázať že všetko sa dá 🙂. Na stravu vam ostane ešte 200€ a keď si doma kúpite s prepáčením sackove polievky na každý deň jednu tak by sa možno dalo. Len tým chcem povedať že sa to da a netreba hnet všetko negovat 😘. Apartmán je priamo na pláži.
@yoxinka a kde píše v tejto téme o 2000 eurách a kde má ešte postihnutú dcéru ja som to v tejto téme na začiatku nenašla a bol to len príklad ako si môže užiť dovolenku
A presne tu sa ukazuje financna gramotnost 🙈 uz davno to mal byt povinny predmet v skole…
Je absolutne neuvazene vsetky svoje uspory/vacsinu minut na par dni “zabavy”, ano chapem tuzba je velka ale podla toho co pises je to vasa jedina financna rezerva (mimochodom by mala by tak vysoka aby ste vedeli pokryt vydaje na 6 mesiacov co asi nie je a ty aj to malo chces minut?) takze za mna dovolenka urcite nie.
Vyplatenie hypo - kolko vam ostava splatit? Ak by si vedela vyplatit iba cast tak je to zbytocne riskantne lebo ostanes bez rezervy, skor by som riesila refinanc (zvysenie poctu rokov a tym znizenie splatok = mesacne viac odlozis. Ak by si dokazala vyplatit celu tak je to takisto riziko lebo aj tych par tisic € sa ti moze zist na nieco potrebnejsie (pokazi sa pracka alwbo auto atd)
No a kupa noveho auta - ak stare dosluhuje a uz pyta viac na opravy tak je toto asi najlepsie riesenie. Ak este sluzi tak by som sa koli “novemu” nevyhadzala z penazi ….
Takze za mna - aspon podla toho co som sa tu docitala mas malo na extra vydaje nech je to cokolvek (dovolenka/hypo/auto), rezervu treba mat a minat naozaj na nevyhnutne
@andrejka1974 precitaj ju celu, ale pisala to...
@autorka poviem tak.. ak v tejto situácii pôjdete na dofcu k moru, klobúk dolu za odvahu.. ja by som na to gule nemala teda.. my sme mladá rodina,zdravá,s 2 deťmi,bez hypo,staviame dom,aj rodičia nám fin. pomohli,aj máme dobrý príjem,nasporené ide takmer všetko do domu.. a máme obavy ísť na drahšiu dovolenku,rozumej 1000plus,keď vidíme v akom stave to celé je v spoločnosti.. my sme asi dokakanci oproti autorke 🤦
To by bolo to posledné, že by som svokre šetrila na pohreb 🙈 úžasnú rodinu si získala.... otras!
@stormie tak iba pre informáciu, mali smi aj väčšiu rezervu , ale minuli sme na operáci a iné lekárske zákroky ktoré vôbec alebo iba čiastočne hradí poisťovňa, niektoré priesli želaný úspech iba z časti.
Spravila by som to opäť pre svoje dieťa !
@eva8 lebo ak je to uz len nejaka zvysna suma, je pravdepodobne zanedbatelna, mesacne rodinu az tak nezatazuje. ale uroky v sucasnej dobe sli sialene hore, hypoteky a pozicky sa fakt nevyplatia. to fakt radsej mat € doma v ponozke, ako ich vlozit na predcasny vklad. lebo ak nahodou budu treba na nieco, clovek sa potom na spotrebaku nedoplati...
Ano a presne na to rezerva je! Na nevyhnutne veci a ak sa minie treba v prvom rade dosetrit a nie minut aj zvysok na nepotrebne …
@andrejka1974
Tu:
@drzaopica
Vieš čo, ale ja ju aj chápem. Chápem, že to dokola rieši a chápem aj tú túžbu. Nikdy neboli pri mori. Predpokladám, že nikdy neleteli. Takému človeku keď píšeme objednaj si cez booking ubytko, kúp lacné letenky, to je pre ňu zrejme totálne nereálna vec. Jazyky nevie žiadne, trochu rusky. Autom 20 ročným by som ani ja nešla. Ona má nejaké záchvaty, chlap spoly nevidí … no vieš si takých ľudí predstavitl cestovať autom do Chorvátska? Busom to môže byť problém skrz dcéru na vozíku. Jej by ozaj bolo najlepšie, zohnať dovolenku cez cestovku, aby nič nemuseli riešiť, ale to si dovoliť nemôžu 🤷♀️. Tu sa moc radiť nedá a ešte menej sa dá spraviť, podľa mňa.
Ja som urcite za vyplatenie hypoteky a o to skor, co sa teraz deje s urokami. To ze deti neboli doteraz pri mori a co? Ja som bola prvy krat vo svojich 20 rokov s priatelom a o nic som neprisla, nezanechalo to namne ziadnu traumu. Tiez sme ako rodina na to nemali + rodicia nie su cestovatelske typy. Zbav sa dlhu a bude sa lahsie dychat.
Splatiť hypo a peniaze ktoré sa nasledne každý mesiac zvýšia odkladať do rezervy s skúsiť ísť na dovolenku o rok. Ja viem ze chcete ist moru ale ...
@0kristina0
@cecilia29 Baby, nemate zaklady financnej gramotnosti a radite. Autorka nepisala ziadne podrobnosti o hypoteke. Ale mat hypoteku 2k - tak to akoby si ani hypoteku nemal 🙄🤣. Precoby sa mala toho dlhu cim skor zbavit? Aj keby jej teraz koncil fix, a mali 3% urok, tak su to velmi lacne peniaze, vzhladom na inflaciu..a aj na splatke tak maleho uveru to asi citit nebude. Skor mali hypoteku navysit minuly rok, ked boli uroky este nizke a kupit si auto.
A takato moznost? Sadnut si s detmi, vysvetlit situaciu a ist na dovolenku len s muzom? Dopriat mu kedze ma taly zdravotny stav? Mozno uz o rok nepojde a pojdes len s deckami..alebo decka ked budu starsie nasetria si, jazyk sa hadam ucia mozu cestovat s kamosmi...pre dvoch 2000 by vam vysla nejaka pelna dovolenka...decka by boli u starkych a vynahradili by ste im to...viem ze chcete rodinnu dovolenku ale more v lete pre 5 ludi do 2 000 eur je nerealne 🙂 zavisi ale ake su decka, ci by pochopili...brat so svagrinou to urobili takto nakolko jeho zdravotny stav nie je tiez dobry a na dovolenlu pre vsetkych nemali...chalani boli nakoniec aj radi ze mali od rodicov klud a tiez si to uzili a to maju 16 a 14 🙂

Ja zas mam otázku ak muž v krátkej dobe príde o zrak, ty nedôveruje, deti majú 15 rokov, kto bude to auto šoférovať?