Domáhali by ste sa dedičstva súdnou cestou?
Predstavte si, že ste traja súrodenci. Dvaja majú vlastné životy, deti, rodiny, vnúčatá. Jeden sa staral o rodičov najviac. Ostatným dvom deťom rodičia pomohli finančne, bytom.
Po smrti zo závetu dostane on všetko (byt). Napadli by ste závet súdnou cestou? Alebo by ste prerušili kontakt s týmto súrodencom?
Ja som stále nepochopila, ktorý z troch súrodencov je ten nespokojný.
@ibrunova to sme dve, myslím, že autor témy je naštvaný, že byt po rodičoch pripadil súrodencovi, ktorý sa o nich staral, má dnes hodnotu dajme tomu 150000 eur a on dostal pre rokmi 60000, ae vtedy sa za ne tiež dal kúpiť byt, Skrátka nenažranosť. A ešte operuje tým, že o rodičov sa nebolo treba nejako zvlášť starať, ako keby to niekto, kto sa podujme im pomáhať popredu vedel, či neskončia ležiaci a nebudeich treba kúpať a prebaľovať. Som zvedavá, či by sa aj tam trhal tak ako o dedičstvo. To je môj pohľad
Som nestranný pozorovateľ, nie som ani na jednej, ani na druhej strane. Nemám právo sa do toho miešať.
@anonym_76408d prosím?
@anonym_autor Uz si tu pisal. Neverim, ze behom kratkej dobe taky isty pribeh. A zase najprv z pohladu nie dedica (potom sa priznal ze on je dedic). A presne chlap dedic, traja surodenci a rozobera sa tu hnev vydedenych na dedica. A ak nahodou si tu ty presne toto iste nepisal, comu neverim tak si vyhladaj tato ista tema tu bola nedavno.
Tak ked 2 surodenci dostali od rodicov byt predtym, je uplne ok, ze 3. surodenec, co zil s nimi, dostal ich byt po ich smrti. Takto ma kazdy surodenec byt od rodicov.
@anonym_autor Uz si tu pisal. Neverim, ze behom kratkej dobe taky isty pribeh. A zase najprv z pohladu nie dedica (potom sa priznal ze on je dedic). A presne chlap dedic, traja surodenci a rozobera sa tu hnev vydedenych na dedica. A ak nahodou si tu ty presne toto iste nepisal, comu neverim tak si vyhladaj tato ista tema tu bola nedavno.
@anonym_76408d ja som manželka jedného zo súrodencov, nemám právo sa do toho miešať.
@anonym_76408d ja som manželka jedného zo súrodencov, nemám právo sa do toho miešať.
@anonym_autor Neverim, podla mna si zase dedic. Ale ak nie, ako som pisala vyhladaj si bolo to tu nedavno. A presne dvaja surodenci mali rodiny a treti co sa staral nema.
@anonym_autor Neverim, podla mna si zase dedic. Ale ak nie, ako som pisala vyhladaj si bolo to tu nedavno. A presne dvaja surodenci mali rodiny a treti co sa staral nema.
@anonym_76408d ešte raz, ja by som sa do toho miešať nemala, keďže je to môj manžel a jeho dedičstvo, jeho rodina. Snažím sa ostať nestranná a chápem všetky strany. Kontakt už bol prerušený.
Dala som si tu namahu, nech sa paci. A podla mna zase pises ty a hras sa ako predtym, ze ty nie si dedic. A az potom si sa priznal, ze si dedic. https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/ako-sa-vyrovnat-s-rozhodnutim-rodicov-po-smrti/
@anonym_autor nenapadla by som nič, mal si sa starať počas života rodičov, chodiť po lekároch, vybavovať. Človek ktorý doopatroval rodičov, patrí mu veľké uznanie a musel veľa obetovať.
Milujem takých súrodencov ktorí začnu natrcat ruky po smrti, ibaže počas života sa nestarali
Dala som si tu namahu, nech sa paci. A podla mna zase pises ty a hras sa ako predtym, ze ty nie si dedic. A az potom si sa priznal, ze si dedic.
@anonym_76408d ešte raz, ja som rodina, nie som dedič, ani opomenuté dieťa. Snažím sa pochopiť obe strany, ale dívam sa, ako sa im rozpadá rodina pred očami.
@anonym_76408d ešte raz, ja by som sa do toho miešať nemala, keďže je to môj manžel a jeho dedičstvo, jeho rodina. Snažím sa ostať nestranná a chápem všetky strany. Kontakt už bol prerušený.
@anonym_autor nechceš to nechať na muža? Čo ty s tým chceš robiť? Nechaj to tak
Ved surodenec je to najlepsie 🥺 !
Neškrab to, nekazte si rodinne vztahy
prečo sa o rodičov nestarali aj další súrodenci, je lahké povedať že oni nepotrebovali OP len nakupoval po lekároch chodil a z toho len je kopu činností ktoré bolo teba rodičom zabezpečiť, starať sa ostatní nestarali, ešte v minulosti aj peniaze dostali a chceli by aj teraz, je to nemorálne, už len skonštatovať že veď sa ani nebolo treba starať to môže len ten čo sa nikdy o nikoho nestaral
@anonym_autor nechceš to nechať na muža? Čo ty s tým chceš robiť? Nechaj to tak
@anonym_597278 nechala som to na neho, a dopadlo to takto, nemajú rodinu a nenávidia sa a budú sa súdiť... neviem, čo je správne.
@anonym_autor preco by to mali napadnut, ved kazdy dostal pomoc. fuj fuj fuj chodte do kelu s takymi vztahmi, dopredu si pochovavajte a kalkulujte, je mi z vas zle.
@anonym_597278 nechala som to na neho, a dopadlo to takto, nemajú rodinu a nenávidia sa a budú sa súdiť... neviem, čo je správne.
@anonym_autor a čo ty s tým chceš akože robiť? Tvoj muž má na to aký názor? A ktorý z nich je vlastne on? Ten ktorý sa staral, či?
mňa len zaráža že veľa detí o rodičov ani nezakopne, nemajú záujem, ale v prípade dedenia sú prví ktorý majú záujem, morálka im nič nehovorí
prečo sa o rodičov nestarali aj další súrodenci, je lahké povedať že oni nepotrebovali OP len nakupoval po lekároch chodil a z toho len je kopu činností ktoré bolo teba rodičom zabezpečiť, starať sa ostatní nestarali, ešte v minulosti aj peniaze dostali a chceli by aj teraz, je to nemorálne, už len skonštatovať že veď sa ani nebolo treba starať to môže len ten čo sa nikdy o nikoho nestaral
@alenka58 len po lekároch chodil a vybavoval operácie, možno si na to vyplieskal pol dovolenky, ale to už niktp nevidí. Asi tiež po tej operácii neboli hneď fit, viem, čo je to starať sa o starých ľudí, máme to s mužom za sebou, preto ma takéto témy a najmä ak je niekto nenažraný a len čaká na dedičstvo, vytáčajú. A ešte prerušiť kontakt a súsiť sa, no súrodenci na pohľadanie
@anonym_autor a čo ty s tým chceš akože robiť? Tvoj muž má na to aký názor? A ktorý z nich je vlastne on? Ten ktorý sa staral, či?
@anonym_597278 on sa staral takisto, len z pohladu % podielu to nebolo tolko ako jeho sestra. Ale kedze ona nema deti, tak logicky tam travila najviac casu. Kazdopadne ja ju mam rada a je to podla mna fajn clovek, ale muz ju vymazal zo zivota.
Rodicia si mozu s majetkom robit co chcu a bol spisany zavet. Ano, kludne sa mozu zvysni surodenci sudit, ked maju pocit, ze malo dostali za zivota rodicov.
Ja poznam rodinu, kde sa este ani nie su rodicia po smrti a uz sa hadaju a zavidia si, ze kolko kto dostal a co kto este len dostane. Surodencovi 1 bol kupeny pred vela rokmi byt, za dost vysoku sumu na tu dobu, surodenec 2 dostal dom, co mali z dedicstva (staru rujnu co bolo treba desiatky tisic na opravy) a surodenec 3 dostane velky zrekonstruovan rodicovsky dom. Takto to rodicia podelili, este za zivota, ale bohuzial, rodina jedneho so surodencov nie je spokojna, lebo "iba byt dostali" (ano, teraz ked to prepocitas je to smiesna suma, vtedy to ale bolo vela penazi) a citia sa ukrivdeny. Ci pojdu na sud neviem, ale zle vztahy uz maju teraz kvoli tomu.
@anonym_597278 on sa staral takisto, len z pohladu % podielu to nebolo tolko ako jeho sestra. Ale kedze ona nema deti, tak logicky tam travila najviac casu. Kazdopadne ja ju mam rada a je to podla mna fajn clovek, ale muz ju vymazal zo zivota.
@anonym_autor muž je magor, môžem mu to dať aj s venovaním. A nie, vôbec nie je logické, že ak sestra nemala deti, mala sa starať najviac. Ja by som sa hanbila za takého muža, ktorý by prerušil kontakt so sestrou v takomto prípade a ja by som s ňou kontakt udržiavala
@anonym_autor nemala deti, pretože na rodinu nemala čas, starala sa o rodičov
Tvoj muž rodinu ma, ma kde bývať, čas venoval rodine, užil si život.
Ešte koľko argumentov potrebuješ? Už ťa vidím ako by si nadšene chodila so svokrov po lekároch. Tvoj muž je nenažrany
Vždy ma tak zamrzí,keď sa rodina rozpadne len kvôli peniazom, dedičstvu. Tiež mám súrodencov,mladších bratov,ten najmladší žije ešte s maminou a už neraz sme sa o tom rozprávali. Ja už v rodičovskom nežijem,ale ak sa rozhodne doopatrovať maminu, môže si byť istý mojou pomocou a určite sa nebudem s ním naťahovať o dedičstvo,ak sa mamina rozhodne mu dom dať. Skôr si myslím,že s prostredným bratom budú v budúcnosti dotahovačky,ten ide po peniazoch ako pes po údenom. Vôbec sa nezaujímal,aj keď ešte tatko žil. No a keď príde na rad dedenie,bude tu prvý. Mrzí ma,že sa niektoré rodiny rozpadajú hlavne pre dedičstvo, nespojí ich ani smútok zo straty blízkeho 😔.
Rodicia si mozu s majetkom robit co chcu a bol spisany zavet. Ano, kludne sa mozu zvysni surodenci sudit, ked maju pocit, ze malo dostali za zivota rodicov.
Ja poznam rodinu, kde sa este ani nie su rodicia po smrti a uz sa hadaju a zavidia si, ze kolko kto dostal a co kto este len dostane. Surodencovi 1 bol kupeny pred vela rokmi byt, za dost vysoku sumu na tu dobu, surodenec 2 dostal dom, co mali z dedicstva (staru rujnu co bolo treba desiatky tisic na opravy) a surodenec 3 dostane velky zrekonstruovan rodicovsky dom. Takto to rodicia podelili, este za zivota, ale bohuzial, rodina jedneho so surodencov nie je spokojna, lebo "iba byt dostali" (ano, teraz ked to prepocitas je to smiesna suma, vtedy to ale bolo vela penazi) a citia sa ukrivdeny. Ci pojdu na sud neviem, ale zle vztahy uz maju teraz kvoli tomu.
@muchotrafka298 asi je najlepšie, ak rodičia venujú celý svoj majetok nejakej charitatívnej organizácii a je pokoj, toto je hnus len čítať.
@anonym_autor v dnesnej dobe sa súdit? Panebože, vieš kolko nervou času a peňazi to súdenie obnáša? Nikdy. Ja som sa musela súdit o pár m2 pod vlastným domom. 15 rokov to trvalo a vlastne ešte nemám vyčistený list vlastníctva. Len sa ty posnaž vzťahy urovnať.
@anonym_autor v dnesnej dobe sa súdit? Panebože, vieš kolko nervou času a peňazi to súdenie obnáša? Nikdy. Ja som sa musela súdit o pár m2 pod vlastným domom. 15 rokov to trvalo a vlastne ešte nemám vyčistený list vlastníctva. Len sa ty posnaž vzťahy urovnať.
@anonym_a1d152 takto, toto objektívne nebolo tak.
@hedviga2 to mu hovorím aj ja. Ale vraj mám stáť na jeho strane, že ide o peniaze pre rodinu, našu. Ja s tým nesúhlasím, ale čo ja zmôžem. Mám naozaj byť ticho a stáť pri ňom?
Rodičia sa musia v hrobe obracať.Na tvojom mieste nech si muž prerusuje vzťahy kolko chce ja ako svojpravna osoba by som sa s nimi stýkal naďalej.Aby som muzovi ukazala aky je nemoralny debil.sorry.
@hedviga2 to mu hovorím aj ja. Ale vraj mám stáť na jeho strane, že ide o peniaze pre rodinu, našu. Ja s tým nesúhlasím, ale čo ja zmôžem. Mám naozaj byť ticho a stáť pri ňom?
@anonym_autor ja sa Ta opytam na rovinu, mate dost financnych prostriedkov na sudy a pravnika? Lebo ak mate, tak nech sa paci, nech sa tvoj muz ide s vlastnymi surodencami sudit. Co moze pri stave sucasnej justicie trvat roky, co len budete platit s neistym vysledkom.
@anonym_autor z mojho pohľadu asi nemáš šancu. Uvedom si, že ked podáš na súd, TY musíš dokázať SVOJU pravdu. Nie druhá strana. A neverím, že vyhráš/ vyhráte.

@anonym_768960 nemusí to tak byť. Ak sa zrieknu svojho nároku na dedičstvo a nepožadovať zákonný podiel. A ja by som tak bez zamýšľania urobila a ani by mi nenapadlo myslieť nad zákonným podielom. Veď vďaka rodičom som ja alebo moji súrodenci mali za ich života byt a ja alebo súrodenec potom zdedil rodičovský.
@autumn1 ale veď jasné, že keď dotyčný súhlasia, tak to tak nechajú