icon

Ex prepísal všetky majetky

1. aug 2023

Dobry vecer,

s mojim ex mam 22 rocnu dceru, otca nevidela 13 rokov, pretoze sa s nim nechcela stretavat. Dnes som sa nahodou dozvedela a potom si to overila v katastri, ze cely majetok prepisal na svoju novu zenu. Vsetko - pozemky co zdedil, dom po rodicoch co zdedil, 2 byty ktore si kupil. Proste vsetko. Dcere po skonceni skoly nedal ani cent. Da sa proti tomu nejako branit? Zdedi niekedy aspon nieco? Je to vobec mozne, ked ma vlastne biologicke dieta?

sense
1. aug 2023

Ty si tiež zrejme dcéru ne podporovala v budovaní vzťahu s otcom. A rovnako dcéra nemala záujem ani keď bola staršia, dokonca ani v dospelosti nemala vzťahu kontaktovať otca.
Nemusíš teraz hádzať celú vinu len na ex manžela. Co a ako mal on. Keďže ty si tiez nespravila absolútne nič.

marca12
1. aug 2023

Vidiet ho nechce,ale narokovat si na majetok,to uz ano????? Dedit moze len z toho,co je jeho. Ak nema nic,nededi ziadne nehnutelnosti. Jedine hnutelny majetok,ak ma peniaze na icte,auta a podobne.

emily_666
1. aug 2023

Isteze si moze so svojim majetkom robit co chce. Ak si chcela, aby mala nieco dedila, mala si budlvat ich vztahy.

aandrea9
1. aug 2023

Je to úplne možné. Zmier sa s tým.

ahhola
1. aug 2023

Cudzia baba zaostrila na chlapa s majetkami a latifundiami.
Tvoja dcéra ho nevedela, nemala čím opantat, bohužiaľ.
Môžeš si už len hlavu trieskat o stenu, ze si mu malú nestrkala aspoň na prázdniny.
Sú pre seba cudzí, jej prvé roky mu dávno vyprcháli z pamäte.
Je ti sviniar, ale jeho právo tak urobiť.
Jeden Holanďan co tu už dlho žije ma 3 deti s 3 ženami a všetkým dal rovnako▪️🌈

alex49
1. aug 2023

za života môže svoj majetok prepísať aj na svatú cirkev, dcéra by dedila po smrti otca, ak nebude mať otec majetok, tak dcéra nebude dediť. Prepísanie majetku za života sa nerovná vydedeniu.

ljzozv
1. aug 2023

Prepáč... Ty si aj po sebe čítaš?
Dcéra s ním nechcela byť, nechcela ho vidieť, nechcela s ním nič mať.
Ale on ju mal podporovať aj v dospelosti, a mal jej prenechať svoje majetky? 🤦
Prečo? Veď ona ho nechce.
A on môže za života urobiť so svojím majetkom čo len chce.
Aj právnik ti tu odpovedal. Darmo sa zlostíš a prskáš dookola. On ju nevydedil, veď je ešte živý.
Ty si ju nepodporovala, aby si vytvorili vzťah medzi sebou, tak žneš len čo si si zasadila.

mistymay33
1. aug 2023

Aj keby vsetok majetok v jeden den prepisal trebars na utulok, alebo hocikoho ineho, je to pravne v poriadku. Je to JEHO majetok a za jeho zivota si s nim moze robit co chce a tvoja/jeho dcera na jeho majetok nema ziadny pravny narok. Pravmy narok vznikne aj ked on umrie. On dceru nevydedil.. neplet si pojmy s dojmami. Otec zije, takze k dedeniu este neprislo. Tvoja dcera ma jedine narok na vyzivne, ktore by mal ma nu platit.

vroni
1. aug 2023

No vy ste rozkošné žienky, ty aj dcérenka. Ona "nechcela" (áno, určite, 9 ročná je plne zodpovedná za životne rozhodnutia), ale keď treba majetky hrabať, tak už zrazu ma aj otca. Nuž čo, vyskrtol nenazrane ženské zo života. A áno, je to právne možné a nenapadnutelne.

hopsadobrandejsa
1. aug 2023

"Ked bola mala, bola fixovana na mna. A potom mu sama povedala, ze nechce chodit k nemu. Co som ju mala dotiahnut za vlasy? Ja sa cudujem, ze toto je pravne mozne. Uplne vsetko darovat cudzej zene. To nikoho nezaujima ci ma vlastne deti?"

A preco by to nebolo pravne mozne? Ty to mas tak trochu pomylene, ci?

Si svojpravna osoba? Ano si.....v tomto ohlade je svojpravny aj tvoj ex. So svojim majetkom moze narabat akokolvek len chce. Keby to cele prepisal na charitu, teba do toho absolutne nic. Vobec sa ta to netyka.

" A dovod na vydedenie neni"

Ja rozumiem, ze si frustrovana, ze tvoj ex dceru vydedil, ale nikde nie je napisane, ze na to musi mat nejaky dovod. "Free will is a bitch" ako sa vravi....

Snazis sa vobec vidiet veci z perspektivy tvojho ex? Vlastna dcera ho roky odmietala, nechcela sa s nim stretavat, ale ked je cas na dedenie tak to uz si ty nastartovana hned k nemu vyrazit co Vam da?

Vydedit vlastne dieta je hrozne, suhlasim, ale urob sebe a svojej dcere laskavosta nauc sa akceptovat nasledky svojich rozhodnuti. Tvoja dcera sa slobodne rozhodla rozviazat akykolvek kontakt s svojim otcom a v tomto zmysle sa vzdala aj vsetkeho potencialneho dedicstva.

Prosim ta, si dospela zena......dospej trocha. Vobec ti to nepride blbe, ze ste ho uplne odrezali zo svojich zivotov, ale teraz sa chces pohorsovat, ze tvoja dcera nic nedostane?

Ja sa mu teda vobec necudujem. Neviem si to predstavit aky to musi byt pocit ked ta vlastne dieta nechce ani vidiet.

On proste akceptoval fakt, ze dcera o neho zaujem nema a tak prepisal majetok na osobu ktora o neho ten zaujem ma.

autor
1. aug 2023

@vroni On si s nou vztahy nebudoval nikdy. Ked bola mala, tak nemala k otcovi vztah a preto nechcela k nemu chodit. Ked po nu prisiel, tak co som mala? Uspat ju a doniest mu ju pred dvere pocas spanku?

erikavesela
1. aug 2023

@hopsadobrandejsa on nikoho nevydedil...
Bolo by to "vydedil" treba napisat do uvodzoviek...pretoze autorka evidentne nechape, ze dedi sa az po smrti

stellarstar
1. aug 2023

Keď on nejavil záujem o dcéru tak prečo by aj mal niečo jej prepísať? Z akého dôvodu?

erikavesela
1. aug 2023

Urcite nie, ale vysvetlit je, ako tu uz bolo spomenute, ze ma aj druheho rodica a snazit sa vztah medzi nimi napravit...uz teraz je tazko plakat...je neskoro

glorikarebeka
1. aug 2023

Dovolím si napísať,že je to predovšetkým tvoja chyba

hopsadobrandejsa
1. aug 2023

@erikavesela oficialne nevydedil pretoze nebola spisana ziadna zavet. Proste prepisal majetky.

Napisal som to skrz toho aby autorka pochopila, ze si dcera nemoze nic narokovat a nie je mozne to ani pravnicky napadnut.

Jedina moznost ako by prepis majetku mohli napadnut je ak by preukazali, ze v casu podpisu nebol pricetny cize mila autorka, ak tvoj ex nema vystavene papiere na hlavu, mas smolu....

vroni
1. aug 2023

Prosím ta, nerob tu zo seba matku Terezu. Jasne, ze žena, na ktorú je dieťa naviazané a s ktorým je celý čas ma možnosť dieťaťu urobiť pobyt u otca "chrumkavý". Ale tebe evidentne náramne vyhovovalo mat výhradne svoje dieťa, muž bol peňaženka a ďalej nemal otravovať. Tak neotravuje. Co sa teraz sťažujes, nemali vzťah predtým, nemajú teraz. Dáva majetky ľuďom, s ktorými vzťah má. Normalne, podľa mňa.

erikavesela
1. aug 2023

@hopsadobrandejsa na skk sa vydedit uplne neda...dedic v prvom rade aj po "vydedeni" dedi min 1/2 zakonnej casti....princip zavetu pri dedicstve, viazank povinnosti a pod. nas uz davno nefunguje

deti95060810
1. aug 2023

nám sa stalo to isté...
syn otca videl až keď mal 15 r. - dovtedy nejavil ocinko o syna záujem. Exmanžel prepísal za života svoj majetok na kde koho z rodiny a tým pádom vlastného syna vydedil...
vieme o tejto záležitosti min. 10 rokov. Neriešime. Možno keby sme sa do toho pustili s dobrým právnikom by sme MOŽNO niečo aj pre syna vybojovali, ale stojí to za cenu zničených nervov?
už som sa dosť nažrala nervov ohľadom výživného...

stellarstar
1. aug 2023

@erikavesela si si v tom istá? Lebo známa toto riešila, boli u notára či kde a rodičia vydedili svoje deti a všetok majetok prepísali na najmladšiu dcéru . Čiže tým pádom ostatné deti nič nebudú mať len ta najmladšia

akiana
1. aug 2023

Skor mi to pripada tak, ze pozemky chces skor stoj co stoj ty, ale to ta nepotesim - ona sa s nim cely zivot nechcela stretavat, tak za predpokladu, ze na nu po vasom rozvode riadne platil, nevidim dovod, preco by na nu prepisoval este dalsie majetky. Svoju pravnu povinnost si voci nej splnil. Nova zena je s nim, ona je aktualne v jeho zivote a podla vsetkeho planuju, aby v nom aj ostala.

autor
1. aug 2023

@deti95060810 Presne. Na sude ohladne vyzivneho som bola minimalne 10x. A suma za pravnikov ... to ani nepocitam. Este si dal sudom zrusit vyzivne ...

akiana
1. aug 2023

Pripomina mi to inak ten prispevok, ktory tu bol asi pred rokom, kde autorka za toho boha nechcela pochopit, ze nova zena jej exmanzela nie je povinna, platit jej na deti 😂

deti95060810
1. aug 2023

@vroni no normálne to až tak za nie je...
s ex sme sa rozviedli keď bol syn malinký, ocinko si syna nebral vôbec 15 r. Je na vine syn že ocinko za života rozdal majetok kde komu a jemu sa neušlo absolútne nič?
hádam som mu nemala nosiť syna domov ja....
len ja som to zobrala na vedomie a jednoducho nemám síl bojovať s ex, a so súdmi na SK... možno by sa to ťahalo celé roky....

erikavesela
1. aug 2023

@stellarstar to nie je dedenie...to je prepisanie majetku...treba rozlisovat narabanie s majetkom za zivota a dedicstvo po smrti

vroni
1. aug 2023

@deti95060810, základný rozdiel je v tom, ze tvoj ex nemal záujem o kontakt so synom a je preto celkom solídny sviniar. V autorkinom prípade vraj nemalo záujem dieťa, nie rodič. Rodič sa len prispôsobil.

akiana
1. aug 2023

@deti95060810 Ja sa obavam, ze naozaj okrem vyzivneho nie je exmanzel povinny prepisovat nic. Ci je to moralne a pol ludskej stranke v poriadku, je druha vec, ale cisto legalne ma kazdy pravo za zivota nalozit s vlastnym majetkom, ako chce. Karl Lagerfeld prepisal cele dedicstvo na svoju macku napriklad.

calin
1. aug 2023

Ani sa nečudujem... a tie boje proti nim sú viac ako evidentne ...vzťah žiadny ale majetok by bol dobrý....toto je fakt smutne

tramtada31
1. aug 2023

Musis si to aj otocit. S tou novou zenou tiež niečo spolu vybudovali (kúpili dva byty). Tiež by nebolo fer, keby muž umrie a ona si v 50 rokoch berie 200 tisic hypotéku, aby tvoju dceru vyplatila, aj keď ju v zivote nevidela. Ešte je tam sanca na dedenie, keď umrie jeho manzelka a on ten majetok znova zdedí.

daniela1911
1. aug 2023

A čo že si dal súdom zrušiť výživné. Ak nastal dôvod na skončenie, tak čo mal platiť výživné do dcérinej 35ky?
Napr. Ak dcéra študuje denne, tak súd by jeho žiadosť zamietol,
Neviem, aj keby bol v tom vzťahu naozaj ten zlý otec, nemusí predsa prenechať žiadne dedičstvo.