icon

Finančné napätie v manželstve po zmene príjmov

14. apr 2025

Dobré ráno/ deň. Tak teraz napíšem ja príspevok na diskusiu lebo som ozaj už vytočená do vývrtky! O mesiac máme len 2 výročie sobáša a máme 10 mesačné dieťa a myslím si že aj posledné výročie pokiaľ sa manžel nespamätá. Zo začiatku vedenia chodu domácnosti sme si zaobstarali spoločný účet. Od tej doby čo na ten účet chodí odomňa len rodičovský príspevok,tak manžel začal počítať ako strááášne veľa rozhadzujem keď som reálne prispela len veľmi malou čiastkou!
Môžem minút len do výšky môjho rodičovského príspevku. Keď som zarobila dajme tomu 1100euro tak som mohla minút len do výšky môjho zárobku.
Mali sme ostrú výmenu názorov a tak som si nas*atá otvorila naspäť vlastný účet na ktorý mi chodí rp. Samozrejme teraz vychádzam len s odratými ušami. Auto máme len jedno a i to bolo moje pred svadbou a samozrejme s PHM sme sa striedali každý mesiac sme dali plnú nádrž čo bolo tak 90 euro,ale teraz z rp to dosť pociťujem. Prišiel autom domov a tam prázdna nádrž - pretože teraz mám byť na rade ja kto má zaplatiť 90 za plnú nádrž - vravím to si nemohol kvapnúť aspoň za pár eur? Nie nemohol pretože ON teraz bol prezuť pneumatiky a umyl ho !!!!!!!
Akože to čo je toto za správanie úplná otočka o 180°
Ide teraz kupovať ešte jedno auto - podľa jeho slov - ide SI kúpiť auto a bude si len to jeho financovať!!!!!!! No čo vy na to 😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡

danica2711
14. apr 2025

lakomého debila si si vedome vzala, lakomého debila máš. Toto sa nezlepší

hellwant
14. apr 2025

Ďalší otecko roka. Je ale jedno, ci mate spol. ucet, ci nie. Z hladiska toho, co opisujes ze mu vadi, by tak isto vyvadzal aj pri oddelenych uctoch. Lebo aj tak by ti nesli platit veci tak, ako ked si pracovala. To je o nom, o jeho- s prepacenim- tuposti.

alenka58
14. apr 2025

toto už nie je žitie a láska podľa tohto žiadna, len chladnokrvné finančné prepočítavanie, s takýmto človekom žiť je na pováženie, ja by som nemohla

autor
14. apr 2025

@sima234 mesačne platím stravu, paušál, splátku úveru (úver pred svadbou), druhú splátku úveru (počas svadby) - zomrelo mi auto a oprava stála 1000eur,tak hold,musela som si požičať ( splátka 45e), PHM, naposledy nejaké oblečenie dcérke. Sebe nič. Ani kaderník,kozmetika,nechty, riasy, masáž.... NIČ

zitaje
14. apr 2025

Stravu dúfam že len pre seba a dieťa? Manžel nejedáva doma ani ráno, večer, cez víkendy? A to auto potrebuješ ty alebo manžel? Ja by som ho ďalej nefinancovala.

earlgrey
14. apr 2025

@zitaje vyššie písala, že muž jej povedal, že tento mesiac už na stravu dal 200eur...takže určite platí stravu aj on...

0kristina0
14. apr 2025

Uvery mas naco?

autor
14. apr 2025

@earlgrey platí nikdo nikde netvrdí, že neplatí. Platím ju ja aj on. Ale keď do konca mesiaca je potrebné ísť nakúpiť a ja už nemám za čo,tak kto to má zaplatiť?

autor
14. apr 2025

@0kristina0 ten pred svadbou to som si kúpila auto a ten druhý bol 1000e a potrebovala som to za servis auta. Tento druhý úver už počas manželstva ten je na manželovo meno lebo mne by nedali počas materskej,ale s tým, že splácam ho z rp. Keď som spomenula predaj toho auta,tak povedal že keď ho predám tak mám ten jeho úver (1000eur) rovno vyplatiť.

earlgrey
14. apr 2025

@autorka
No ja chápem, ale veď taký bol aj pred manželstvom a aj pred dieťaťom...viedli ste konverzáciu na túto tému? Že ako to finančne bude, keď budeš na rodičáku? Či vôbec ste sa o tom nebavili?

cafelatte
14. apr 2025

Ach žena, za 17 rokov som tancovala max 10x...koľko je teraz rodicak s pridavkami? Chápem ze vyžiť sa z toho nedá, mohol by platiť stravu on, alebo nech ti dá k tvojim rukám aspon 300 e na stravu mesačne.

autor
14. apr 2025

@earlgrey rozprávali sme sa a preto sme sa aj dohodli, že si dáme spoločný účet. Ale kto vedel že mi bude dávať výčitky za to koľko sa míňa a že to míňam aj z jeho peňazí?

hopatko
14. apr 2025

A este prosim ta daj cislo, kolko tvoj muz zarobi, aby sme mali presnejsiu ilustraciu tejto kreatury... Ty si na rodicaku brala 1000 eur uver na opravu auta, to je uz iny level. Chapem, ze si musela...

nyusika
14. apr 2025

@earlgrey no tak to je potom nunusik, ked uz dal 200 eur na stravu pre vsetkych.
beriem spat, nie je lakomy 😀 😀 😀

nyusika
14. apr 2025

nemate JEHO peniaze, mate SPOLOCNE - VASE peniaze

robi si tu z nas niekto opat srandu ?

prunee
14. apr 2025

Ja nechapem toto delenie penazi v manzelstve na moje a tvoje, vsak jedna rodina ste, tak je prijem spolocny. Ale to treba byt s muzom uz na zaciatku rovnako nastaveny a necakat, ze sa nieco po narodeni dietata zmeni.

vroni
14. apr 2025

@hopatko, doplním, na opravu auta, v ktorom si kreten vyváža rit a nebude platiť žiadnu spotrebu. Ja na mieste autorky už sedím za brutálnu vrazdu (manžela)....

hopatko
14. apr 2025

@vroni suhlasim

veronikah96
14. apr 2025

Mne nepríde v poriadku už ani to fungovanie pred dieťaťom. Ste pár, v preklade sme v spoločnej domácnosti a obmedziť sa len na svoj príjem, keď každý kupuje/uhradí niečo iné,nehovoriac o nečakaných výdavkoch, no s tym sa nestotožním....po prechode na rodičovský logicky musí z jeho príjmu ísť viac, veď matematika nepustí, nie sú tam už vyrovnané príjmy u oboch. Chcela by som vidieť či by takto vedel fungovať keby ste si to vymenili a ty si pracovala a on mal len rodičak, vtedy by už asi takýto postoj rýchlo zmenil. Z môjho pohľadu nejde ani o spoločný účet,ale jeho prístup. My napr spoločný účet nemáme a vždy sme sa dohodli čo sa týka peňazí a obidvaja sme si aj dopriali,keď sme si chceli niečo kúpiť bez toho,aby nás vôbec napadlo si niečo vyčítať.

janage
14. apr 2025

Rozpis normálne na papier tvoj príjem a výdavky čo platíš, jeho príjem a výdavky čo platí. A spýtaj sa kde si predstavuje, že máš šetriť. Konkrétne.
Ono zas ak naozaj celé bývanie teda hypo plus energie platí on, uvedom si, že v prípade rozvodu si už bývanie budeš platiť sama. Máš byť svoj, či pôjdeš do podnájmu?
Ako máš poriesené bývanie.
10 mesačne dieťa je maličké, ak by si išla do prace, rozhodne potrebujete opatrovateľku (v jaslickach bude casto chore) a deliť si starostlivosť poobede a hlavne v noci. A 200e na potraviny je málo. Určite zje muž toho viac plus mal by platiť polovicu výdavkov na dieťaťa.
A auto len nech si kúpi. Keďže kupuje zo spoločných budeš mat nárok na polovicu ceny.
Ja by som spýtala rodinné výdavky. Jedlo, drogeria, auto, bývanie - ak hypo aj nehnuteľnosť je len na manžela, tak zaratat iba energie, poplatky za odpad napr.
Tak isto vyčísliť čas starostlivosti o dieťa.
A dat to v prehľadnej tabuľke a nech sa vyjadrí.
Muži radi delia financie na polovicu pri výdavkoch, ale starostlivosť o deti u a domácnosť už je iba ženina.

autor
14. apr 2025

@prunee to samozrejme a s dieťaťom prichádza mínus jeden príjem a som si myslela naivne že manžel ako najbližší človek ma podrží a potom na koho iného sa mám spoliehať s peniazmi keď nie na svojho manžela

nyusika
14. apr 2025

@janage jej prijem je NULA. dostava statnu davku, ktora patri cela dietatu.

kym si toto lufdia neuvedomia, bude tu x dalsich takychto nestatnic

cize bud ma uspory z minulosti, alebo maju jeden prijem - manzelov

sono2
14. apr 2025

Lenže vy ste fungovali tak od začiatku, nechápem, čo sa čudujes, keď už vtedy ste si míňali, len do výšky svojich príjmov a tankovali na striedačku. Veď to je hrozne. Načo ste sa vôbec brali, keď máte stále moje a tvoje a nie naše?

sima234
14. apr 2025

A z čias keď si pracovala nemáš žiadne úspory? Prepáč, ale príde mi to, že tvoj manžel je lakomý, ale ty zas nevieš hospodáriť. Ved to je samá pôžička. To vážne?

autor
14. apr 2025

@janage tak k tomu bodu rodinné výdavky - bývanie sa vyjadrím pretože o tom sme sa už hádali a manžel si išiel svoju verziu takto : bývanie je jeho, čiže elektrina,plyn, A hypotéka ( nie veľká a mal ju pred svadbou cca 30 000eur) splátka 250eur,sipo toto všetko aj s tou splátkou hypotéky dal na polovicu medzi mňa a jeho.
Pýtam sa a prečo ale splátku hypotéky? No preto lebo by bez nej nebolo hotové bývanie,už keď bývam zadarmo.

autor
14. apr 2025

@janage pri tom našom delení tam stále zarataval aj tú jeho splátku. Strava a bývanie aj s tou splátkou všetko na polovicu. Ale teraz nič odomňa nepýta lebo som len na rp.

kikushaa
14. apr 2025

Autorka tak to obratte, ty pojdes do prace a on bude doma na rodicaku 🙂

veronikah96
14. apr 2025

Prepáč, ale nedá mi....keď už predtým sa vyjadril,že vlastne bývaš zadarmo, tak prispej, už vtedy to nebolo dobré, teraz sa to len stupňuje... a to mate ešte malé hypo, keby bolo väčšie neviem si predstaviť aké kalkulácie by tam boli. Z toho co píšeš, aj napriek tomu,že máte spolu dieťa, on stále myslí na seba a nie na VÁS a to nie je ok

autor
14. apr 2025

@kikushaa to problém nie je, problém by bol platiť za chod celej domácnosti platenie splátok, elektrina,sipo atď za nehnuteľnosť ktorá nikdy nebude moja a či by sa to pokrylo z môjho zárobku 1100eur?

abbey1
14. apr 2025

Kde si bývalá pred manželstvom?