icon

Finančné napätie v manželstve po zmene príjmov

14. apr 2025

Dobré ráno/ deň. Tak teraz napíšem ja príspevok na diskusiu lebo som ozaj už vytočená do vývrtky! O mesiac máme len 2 výročie sobáša a máme 10 mesačné dieťa a myslím si že aj posledné výročie pokiaľ sa manžel nespamätá. Zo začiatku vedenia chodu domácnosti sme si zaobstarali spoločný účet. Od tej doby čo na ten účet chodí odomňa len rodičovský príspevok,tak manžel začal počítať ako strááášne veľa rozhadzujem keď som reálne prispela len veľmi malou čiastkou!
Môžem minút len do výšky môjho rodičovského príspevku. Keď som zarobila dajme tomu 1100euro tak som mohla minút len do výšky môjho zárobku.
Mali sme ostrú výmenu názorov a tak som si nas*atá otvorila naspäť vlastný účet na ktorý mi chodí rp. Samozrejme teraz vychádzam len s odratými ušami. Auto máme len jedno a i to bolo moje pred svadbou a samozrejme s PHM sme sa striedali každý mesiac sme dali plnú nádrž čo bolo tak 90 euro,ale teraz z rp to dosť pociťujem. Prišiel autom domov a tam prázdna nádrž - pretože teraz mám byť na rade ja kto má zaplatiť 90 za plnú nádrž - vravím to si nemohol kvapnúť aspoň za pár eur? Nie nemohol pretože ON teraz bol prezuť pneumatiky a umyl ho !!!!!!!
Akože to čo je toto za správanie úplná otočka o 180°
Ide teraz kupovať ešte jedno auto - podľa jeho slov - ide SI kúpiť auto a bude si len to jeho financovať!!!!!!! No čo vy na to 😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡

autor
14. apr 2025

@veronikah96 na čo konkrétne mám prispieť? Po všetkom čo poplatím mi zostáva tak 70 eur, mám mu ich dávať mesačne na stôl?

autor
14. apr 2025

@abbey1 u rodičov

veronikah96
14. apr 2025

Ved to ti píšem, len si to asi inac pochopila. Nie je v poriadku,že on očakáva, ze budeš prispievať na všetko vrátane hypo s argumentom, že vďaka nemu máš bývanie. Mate dieťa, ste pár, no podľa toho čo píšeš on sa pozerá na seba, nie na VÁS a to v poriadku nie je, lebo takto sa to pri RD bude len stupňovať. Preto som napísala,že už to samotné fungovanie pred dieťaťom nebolo v poriadku, lebo už vtedy ste podľa muža išli ako 2 samostatné jednotky, nie ako pár...

abbey1
14. apr 2025

Čiže si mladučká rovno od rodičov išla k manželovi.

vroni
14. apr 2025

@autorka, papagajujes tu nezmysly, co trepe tvoj muž. Že je to idiot, pochopili už aj tie pomalšie mysliace. Teraz je otázka, ako sa k tomu postavis ty. Máš v podstate tri možnosti: alebo budeš držať hubu a krok a nezmení sa nič, alebo "buchnes do stola" a veľmi rázne mužovi vysvetlis, že tudy cesta nevede - čo by síce bolo ideálne riešenie ale evidentne si toho nie schopná, alebo sa rozvedies. Z toho, co si popísala spĺňa tvoj muž všetky atribúty na kandidáta absolútne nevhodného na spolužitie. Či si prehanala alebo sa z neho ešte niečo dá vykresať - to musíš vedieť ty.

lujza123
14. apr 2025

Ach žena je mi lúto čo prežívaš.
Ja som bola v podobnej situácii ako ty, myslíš si že toho človeka poznáš, ze je to tvoja životná láska, ale príde moment kedy ukáže svoju pravú tvár a ty sa nestačíš diviť čoho je schopný. Presne v tej situácii kedy si najzraniteľnejšia, s malým dieťatkom o ktoré sa staráš

U nás to bolo tiez takéto, 9 rokov vztah ani náznak lakomosti, prišlo dieťa ešte kým som mala veľkorysú materskú tak motýliky kvetinky ale ako nabehol rodičak tak presne takéto kecy … on ma živí, míňam jeho peniaze, on, on, on a jeho ! Ved mám rodicak z toho mám platiť komplet svoju réžiu, všetko pre dieťa, nájom, jedlo a ďakovať mu neviem začo .. asi že dokázal splodiť potomka

No už je ex 14 rokov. Všeličo sa dá vo vzťahu napraviť, ale nie blby charakter. Mne sa úplne zhnusil nebolo už cesty spat a mohol prosikat koľko chcel

procrastique
14. apr 2025

Dôvod rozvodu sa volá ekonomické týranie a spĺňa to všetky atribúty.
Partner ti zakazuje mať vlastný účet alebo kartu.

Nemáš prístup k spoločným financiám alebo nevieš, koľko váš partner zarába.

Musíš sa pýtať o peniaze aj na základné veci (napr. potraviny, hygienické potreby).

Partner ti dávkuje peniaze ako „vreckové“ a sleduje ich použitie.

Zakazuje ti míňať peniaze, aj keď ide o potrebné výdavky pre domácnosť alebo deti.

Zakazuje ti pracovať alebo ťa odhovára od zamestnania.

Znižuje tvoje schopnosti (napr. „Aj tak by ťa nikto nezamestnal“).

Bráni ti v ďalšom vzdelávaní alebo zlepšení kvalifikácie.

Vytvára prekážky pri dochádzaní do práce (napr. zoberie auto, odmietne postrážiť deti).
Núti ťa, aby si odovzdávala celý svoj plat.

Používa tvoje peniaze bez súhlasu alebo berie pôžičky na tvoje meno.

Tvoj partner míňa peniaze na seba alebo na svoje záujmy, zatiaľ čo ty nemáš nič.

Núti ťa podpísať zmluvy alebo dokumenty, ktorým nerozumieš alebo s nimi nesúhlasíš.
Neustále ti pripomína, že si na ňom závislá a že bez neho by si nič nedokázala.

Vyhráža sa, že ťa vyhodí z bytu, ak niečo spravíš.

Drží ťa v neistej situácii: nevieš, či budeš mať čo jesť alebo kde bývať, ak by si sa rozhodla odísť.

Používa peniaze ako nástroj kontroly, manipulácie alebo trestu.

Etc etc...
Stačí splňať dve-tri kritéria a už si DOSLOVA A REALNE pod formou domáceho násilia.

nikha2809
14. apr 2025

Ty platíš hypotéku na niečo co ani nieje tvoje???

autor
14. apr 2025

@nikha2809 neplatím, ale to hovoril keď sme mali výmenu názorov na to kto čo bude platiť. Na čo mi má dávať peniaze keď mi chodí mesačne rodičovský príspevok a teraz chce po mne len úhrady za časť stravy, nákupy,potom som na nule. Napríklad ako teraz, že už nemám nazvyš aby som mohla doplniť palivo do auta. A keď budem pracovať a zarábať tak chce ešte väčšie posielanie sa na chode domácnosti = ako hovoril, polovicu sipo,elektrina atď a aj za tie splátky hypotéky, ktorú už mal pred manželstvom.

autor
14. apr 2025

@procrastique 7bodov spĺňam

vikes
14. apr 2025

Ja by som bola zvedavá, ako je to u jeho rodičov? Či si tento model financovania priniesol z domu? A čo všetko si priniesol so správania rodičov navzájom k sebe a k nemu.

earlgrey
14. apr 2025

@nyusika To nevravím...len som odpovedala, že spomínala, že dal 200 eur na stravu, čiže neťahá stravu len ona...to je všetko...

mirica
14. apr 2025

Ja by som ti poradila jedno...žiadna žiadosť o rozvod v tejto situácii, pre teba je teraz výhodnejsie byť manželka. Ako manželka dostaneš viac a máš aj právo bývať v jeho nehnuteľnosti .Vzhľadom na nepomer príjmov a finančné týranie z jeho strany , by som požiadala o výživné na seba aj dieťa . Tam súd rozhodne - a určite ti menej neurčia, kedže životná úroven manželov má byť rovnaká . Ak ta nechce pochopiť, na súde mu vysvetlia ako BSM funguje. PS: Danový bonus a prídavky na dieťa berie on ?

autor
14. apr 2025

@mirica ano daňový bonus má on a bude ho mať za minulý rok ročne vyplatený. Takže mu príde 840euro asi zajtra

autor
14. apr 2025

@mirica prídavky chodia mne

karolinakr
14. apr 2025

takto to funguje v manželstve 50: 50 chceli ste emacipaciu, mate ju..ked napišem na fcb - ok, ale nech oba platy začinaju na 1200 aj mužske a ženske - 99% mužov je proti. tak choďte do kelu všetci

mischy00
14. apr 2025

@mirica na jednej strane to ma logiku a právny aspekt, na druhej strane si myslíš, ako bude vyzerať ich spoločné spolunažívanie, ak požiada o výživné na seba a dieťa? A keď vyhrá, myslíš, že budú žiť šťastne pokope? Možno tá žiadosť o rozvod a výživné v nom niečo prebudí a spamätá sa alebo naopak z neho vyjde to najhoršie, čo v sebe drží.

karolinakr
14. apr 2025

bývanie je jeho... - dalšia, čo pojde s igelitkou po rozvode..kolko red flags ešte potrebuješ?

katie253
14. apr 2025

Financie v manželstve su spoločné, a manželia a deti majú mať rovnakú životnú úroveň. čiže ak máš ty RP a pridavky, daj mu polovicu a on nech ti pošle polovicu svojej výplaty, polovicu DB. Vtedy by to bolo fifty-fifty.

maris5
14. apr 2025

Vola sa to ekonomicke tyranie.
Este dnes vy som podala navrh na urcenie vyzivneho na dieta pocas trvania manzelstva a aj na teba.

A ked nepochopi realne by som zvazila rozchod.

procrastique
14. apr 2025

No gratulujem, dnes si zistila, že si obeťou ekonomického týrania. Už je len na tebe, ako s touto informáciou naložíš.

karolinakr
14. apr 2025

@vroni 😂

katie253
14. apr 2025

A to môže byt rad, ze mate zdravé dieťa. Môj syn má zdravotné znevyhodenie a do škôlky chodí len na 4 hodiny, ja som doma na predĺženom rodičovskom. Do prace ani netuším kedy sa vôbec dostanem. Cize my sme naozaj finančné závislí na výplate môjho manžela. Ale mam plný prístup k účtu, tiež je spoločný.

rejka7
14. apr 2025

Chod naspäť k rodičom, ak môžeš, keď dieťa podrastie, bude odchod horší, pre dieťa.

nyusika
14. apr 2025

@karolinakr opravim ta - toto nemam nic spolocne s emancipaciou

mirica
14. apr 2025

@mischy00 ...tak ono to speje k rozvodu tak či tak...teraz je on spokojný a ona velmi nespokojná . A to má byť v poriadku ?...Hádajú sa tak, či tak. Takto aspoň aj on uvidí, že o čom manželstvo je. Ako inak ukázať takémuto chlapovi, že na 50:50 nemajú isť len finančné náklady, ale aj povinnosti v domácnosti a samozrejme aj starostlivosť o dieťa (ak teda trvá na 50:50) A ak on tú svoju časť neplní, tak nemôže požadovať , aby ona plnila tú svoju finančnú časť .

bielasovicka
14. apr 2025

Ze finančné napätie, to co je za názov? 🙄

janage
14. apr 2025

@nyusika ale ta štátna dávka ako píšeš ma ísť na dieťa, dieťa je sucast rodiny, takže je to súčasť rodinného príjmu. Tak to aspoň beriem ja.
@autorka Hypotéku cudziu by som nesplácala ani omylom. Či on ti autorka potom prepise adekvátnu časť nehnuteľnosti?
Však ty by si potom ma tom bola lepšie s cudzou spolubývajúcu.

nyusika
14. apr 2025

@bielasovicka tiez som sa na to pytala - admin zmenil nazov temy, povodne bolo nieco ine, normalne

any_soj
14. apr 2025

Toto vytlac, podčiarknu červeným, zaves na viditeľné miesto. Kľudne aj po celom byte. Tu nejde o nejakú tvoju vypočítavosť alebo čo. Chcem dúfať, že mu len spoločnosť nahuckala blbosti, že možno má zlý vzor z rodiny (kamarát vyrastal tak, že jeho mama a otec mali každý svoju poličku v chladničke, čo si kto zaplatil, a on ako dieťa nevedel, čo z toho vlastne smie zjesť...) a je teda presvedčený, že nemáš právo niečo chcieť, a dokonca možno má hlboko zakorenený pocit, že ho nemiluješ a ide ti o peniaze len, ak toto začneš riešiť. To je lepší prípad, je nádej na uzdravenie, pochopenie, že takto zdravá a milujúca rodina nefunguje.