Finančné problémy mojej sestry
Myslím si že mam velmi nezodpovednu sestru a o mame tiež neviem čo si už myslieť.
Sestra je samoživiteľka má jednu dcéru 14 ročnú a býva v dome, ktorý nie je jej, ten je len našej matky. To sa = že sestra neplatí nájom, ale len plyn, elektrinu, mesačné výdavky v dome.
Nakoľko dom vlastní mama,tak preplatky a nedoplatky chodia na jej meno.
Keď bol preplatok,tak sestra bombardovala správami mamu aby to okamžite už išla vybrať ten preplatok a keďže to bolo viac ako 350€ a mama za smeti platila na dvakrát, ktoré zaplatila dva dni po dátume splatnosti,tak už automaticky bola zaradená v obecnom hlásniku v zozname kto čo nezaplatil - to sa jej moja sestra ešte vysmiala hnusne, že je v hlásniku ako neplatič.
Minulý rok sestra od januára neplatila nejakú jej pôžičku,vraj mala vysoké výdavky a nemala na to. Ale nepovedala to hneď,ale až v apríli,až po 4 splátkach nezaplatených.... Čo som nepochopila prečo až tak neskoro sa to ide riešiť.... Neverím tomu, ale že vraj kvôli tomu, že jej vykradli účet. To mi mama volala či nemám požičať 600 eur a tak som sa vlastne dozvedela, že to zháňa pre moju sestru lebo ona neplatila. Nie nepožičala som,lebo neverím tomu, že by som tie peniaze naspäť videla.
A ani netuším ako to poriešili. Avšak teraz v roku 2025 sa stalo znovu podobné. Sestra doteraz od januára nezaplatila mesačne za plyn. Matke chodia výzvy a neviem ešte čo že nie sú zaplatené tri splátky a teraz apríl to budú štyri splátky,kde prišla výzva do konca apríla inak plyn odpoja. Matka už stresuje, že to odpoja a že znovu zapojenie bude drahé atď atď.
Takéto starosti má moja matka s ňou. Písala mi sestra či jej požičiam 200€.ale plyn mi nespomenula . To viem až od matky. ok požičala som. A to si ešte sestra sťažovala mne na mamu, že tá jej stále nemá pozočať
Takze mamka ma dva domy a v jednom byva segra zadarmo? A vy traja chrapkate a mlcite, aby dobre bolo? Normalne jej vyrubte najom a to tak, ze tebe, dalsim 3 +matke bude posielat 50€ na ucet, to ma fer cenu a asi roky❓neplatila nic... to kde sme? Aj vy byvate zadara❓Na dceru jej tatko plati?
Mama sa musí naučiť fungovať sama, ťažké veci nech si objedná raz do mesiaca cez donášku potravín a chlieb, šunku, maslo dokúpi cestou z práce v malej taštičke. Bývate v dedine, obchod tam máte, ja nerozumiem toto ofukovanie pracujúcich ľudí a z pomaly päťdesiatnikov robia dospelé deti staré babky a dedkov. Toto si nechajte na vek, kedy to bude ozaj potrebovať.
A nech si mama zvyká, že takýto postoj k nej deti budú mať, pretože sa správa vrcholne nespravodlivo. Jednemu neschopnému decku dáva všetko, pomáha ako vie a ona vyžaduje voziť na nákupy od detí, od ktorých ešte ťahá peniaze pre to neschopné decko a čaká, že ju radostne budú ešte po nákupoch voziť. Mama nevie byť spravodlivá ani rázna, tak nech si to užije, ona tú príučku potrebuje tak isto ako aj vaša sestra.
@ahhola prečo by mala nám niečo platiť, dom je mamine dedičstvo
@0silvia0 dobre si napísala
@0silvia0 veľmi dobre píšeš, vo všetkom máš pravdu.
Autorka, sestra potrebuje padnúť na dno, aby sa spamätala. Tak nech jej ten plyn odpoja. Alebo nech potom miesto plynu využíva zlaté náušnice, čo si kúpi na narodeniny 😛. Komu niet rady, tomu niet pomoci.
A tiež dcéra nemusí chodiť odetá do značkových handier, keď nevedia finančne hospodáriť.
len tak pre zaujímavosť, koľko rokov má mama? Musíte byť takí tvrdí, aká tvrdá je sestra. Len vtedy si mama možno dokáže niečo uvedomiť.
Sestra zakazdym caka ze jej niekto pomoze. Prijem zrejme ma ak pracuje. Tak prv idu povinnosti platit a potom zvysok.
Byva v dome ktory je vo vlastnictve mamy. Noooo.... vy nie ste za sestru zodpovedni. Jasne su chvile kedyclovek chorobou alebo ako pride o prijem... ale takto....
hlavne to spravanie k mame. Ale to si musite uvedomit tam vsetci.
@0silvia0 mama má čerstvých 60
veď to je v pohode vek, mám okolo seba šesťdesiatničky (ja mám 51) a všetky fungujú, pracujú. Toto je vek, kedy si treba šetriť z platu na dôchodok, nie rozhadzovať všetky úspory na nepodarené decko. Ja nehovorím, že si netreba vzájomne pomáhať. Ja som tiež teraz synovi finančne pomohla, lebo menil prácu a bol vo finančnej tiesni. Ale on to odo mňa nepýtal, to po prvé a určite by som sa nenechala zneužívať dlhodobo.
Lebo pomoc a zneužívanie nie je to isté. A vaša sestra vašu mamu zneužíva.
Ja na mieste tvojej mamy, ak by vaša sestra pýtala ešte peniaze od nej či od vás, treba jej povedať, nech si zoberie tie peniaze z ušetreného, čo ušetrila za nájom.
Ja ako matka by som tiež nepýtala od decka peniaze za nájom, nech si pomôže. Ale od toho decka by som očakávala, že to ocení a bude vďačné. Vaša sestra je toxická nevďačnica
@0silvia0 presne tak a ona ešte na mamu ide rozprávať a vyčítať jej, že jej nechce požičať peniaze lebo že stále nemá požičať. Mama si poplatí okolo domu poplatky a čo si myslí sestra, že zvyšné peniaze jej pôžičia s neistým vrátením? Je to hnus. A ešte sa mame vysmievať že svieti v obecnom hlásniku že nezaplatila smeti 😡
Dobrú po papuli
no veď nabudúce bude sestra svietiť v obecnom hlásniku, že je odpojená od plynu. Hahaha, snáď sa na sebe zasmeje. Veď má taký istý plat ako mama, plus má alimenty na dieťa, tak nech sa stará ako vie.
@0silvia0 no ona ešte mame že má vdovský,ako keby jej to závidela
aha, tak ona si akože nárokuje na pomoc, lebo má pocit, že mama má viac ako ona. Asi závidí, ale to je jej problém, nech si s tou závisťou a zlobou nejako poradí sama. Dúfam, že tým nenaočkuje jej dcéru.
@lenkakravcova S dedicstvom to tak nie je, maju deti podiel, nededi vsetko manzelka. Ak ale autorka pise, dom je mamin, tak kedze im otec zomrel a ak bol v BVM museli dedit. Jedine, ze by ho kupila pred svadbou, po rozvode alebo dedenim. Citam, ze dedila. Vtedy, kedze matka zije, je len matkin. Ale aj tak ju dostat odtial nemôzu, iba ich matka. A po jej smrti aj tak ziska cast z nehnutelnosti a potom by museli vyplatit- ak by to vôbec prijala. Ak nie, ako ciastkovy vlastnik ma pravo sa tam vratit. Maju aj dalsiu nehnitelnost, cize kto vie ako to tam je, kedze matka zije v inej. Zeby aj to iba jej bolo, by bolo uz neobvykle- iba ona dedila? S ich otcom nenadobudli nic?
Zakon:
Manžel či manželka dedí rovnakým dielom ako deti zomrelého. Zákon nerozlišuje, či ide o deti manželské, nemanželské, osvojené i ešte nenarodené (ak sa dieťa narodí živé). Všetky majú rovnaké právo dediť. Ak nededí niektoré z detí, dedia jeho potomkovia, a to rovnakým dielom. Ide o dedenie v priamom rade.
Kazdopadne takeho surodenca by nikto nechcel.
Sestra je najstaršia?
"Sme to s bratom počítali koľko sestra ušetrila tým, že neplatila nikdy za nájom. Len suma 200€ mesačne x 19 rokov= uliate na nájme." Preco x 19 rokov? Chces povedat, ze sestra byva v tom dome od svojich 21 rokov? Sama?
Bola sestra od malicka mamine ,,oblubene" dieta? Alebo rozdiely zacala robit az po smrti otca? Inak ty mas v tom dome tiez podiel a za seba si od nej mozes kludne pytat najomne a to iste by mali urobit aj surodenci. Mama sa mozno casom spamata ked na nu vsetky ostatne deti zanevru
@zltalienka ano toľko rokov tam býva. Predtým samozrejme s manželom. Potom sa rozviedli
@zltalienka áno najstaršia
@lilinka76 áno a je to už viditeľné. Tiež začína byť majetnicka. Napríklad dostala od krstnej obálku k narodeninám. Čo urobila ? Namiesto ďakujem ju dala na svetlo a pozerala sa koľko tam je. To samozrejme pred všetkými
Vsak myslel som po jej rodicoch. Jasne, ze to je len jej. Narazam nato, ze ci s vasim otcom nehnutelnost nemala- kupenu, ci postavenu( ta by isla do dedicstva), kedze ma 2 nehnutelnosti, ci vsetko dedila iba ona zo svojej strany( tym je vlastnicka iba ona, kedze bola jedinacik)?Kazdopadne klud mate len za maminho zivota. Po jej smrti vasa sestra bude dedit tak ako aj vy ostatní. S tym nic neurobite a bude mat diel.
Ako vravim zle mas to, ze akonahle zdedi po maminej smrti, nemas sa jej ako zbavit ak nechce. Vyplatenie musi prijat, nic take nie je, ze pan sudca, tu ma peniaze nech nam prepise cast domu. A kedze budete vsetci mat cast domu, pomerne budete dane platit a spolupodielat sa na opravach( ak nebude mat na celu opravu dôlezitej casti ako strecha, môze od vas ziadat peniaze na pomernu cast, ale je to zlozite cez sud, ale kto vie) ale co je horsie su energie. Nasiel som na nete odpoved ku bytu toto: 2 vlastnici, jeden tam nebyval a bol zalovany za obohatenie- neplatil energie, ten, co tam byval chcel aby platil polku ked je tiez vlastnik.
Pre Váš prípad teda z uvedených záverov vyplýva, že náklady spojené s užívaním bytu, vrátane nákladov na dodávku tepla, pitnej vody, teplej úžitkovej vody a iných plnení dodávaných správcom bytového domu by mal v konečnom dôsledku znášať podielový spoluvlastník, ktorý Váš byt skutočne obýva. Vy v tomto prípade síce máte (ako podielový spoluvlastník, ktorý spoločne a nerozdielne s druhým podielovým spoluvlastníkom zodpovedá za plnenie záväzkov súvisiacich so spoločným bytom - § 139 ods. 1 Občianskeho zákonníka) povinnosť vykonať úhradu týchto nákladov, ale keďže predmetný byt neobývate (a teda ani nespotrebovávate služby a energie), tak zároveň máte regresný nárok na náhradu Vami vykonaných platieb voči druhému podielovému spoluvlastníkovi.
Cize ak bude neplatca uhradit musite ( pomernu cast) vy a ziadate si od neplatcu- od nej, a tie prachy asi aj tak neuvidite. Tu si treba toto zistit, ci tam nie su nejake moznosti ako sa z toho dostat bez vzdania sa celej vasej casti dedicstva. Lebo tazko bude mat peniaze aby vas vyplatila- to je najlepsi spôsob ako to vyriesit.
autor
•
Dnes o 10:53
@ahhola prečo by mala nám niečo platiť, dom je mamine dedičstvo
To je, ale rovnako ako ta lahkozivka to uziva zadarmo, moze to uzivat ktokolvek z vas styroch. A na co sa zmozete vy? Na konstatovanie, ze byva 20 rokov zadarmo a taha z mamky tu na plyn, tu na elektrinu a na smetie tiez nema. Odporucam dokedy je mamka pri rozume, nech vam to rozdeli na 1/5,aby sa to tela zbadalo. Budete ju mat vy v hrsti, nie ona mamku. A mama ma kde byvat. Aj ked na 1/4 by tiez nebolo od veci, ved si tam 20.rokov odbyvala, no beber to, ked mamka dava a ostatni drzia hubu a krok. 🚩
Tazko povedat, ked by mali po 1/5, ci tam je len pravo nadpolovicneho, alebo keby sa vzburili styria s rovnakymi podielmi, musela by sa pratat. Je tam len vdaka matke, sotva by to preslo od styroch s rovnocennymi podielmi. Oni su to asi slusne deti akceptujuce prianie matky,tak to ma velke stastie na byvanie zdarma na ukor ostatnych..

@0silvia0 napríklad vodu, múku, to sú ťažšie veci. Ale chápem ako to myslíš