Hádate sa v rodine kvôli politike?
U nas je to celkom naloz. Muz fandi uplne inej strane ako ja, svokor ma tiez svoje nazory a ked sa stretneme na navsteve, niekedy to vyusti do celkom hustej debaty. Najhorsie ked sa zacne riesit kto za co moze a preco je dnes vsetko na prd... S detmi o tom velmi nehovorime, ale starsi syn sa uz zacina pytat a ma aj svoje nazory zo skoly. Nechcem aby mal len jeden pohlad, ale zaroven ho nechcem uplne pliest.
A k čomu sú dobre hádky? ale celkovo, nie len o politike...vlastný názor sa dá povedať aj slušne a hlavne ľudia by sa v dnešnej dobe mali naučiť akceptovať názor iných a zbytočne ich nepresviedčať o tom svojom...
Ale k otázke...nehádame...o politike sa nebavím, s nikým...názory si vypočujem a tam to končí..nevyjadrujem sa k tomu...
V najblizsiej rodine mame rovnake hodnoty. V tom pripade, ked je niekto konzervativec, alebo viac liberalny - je to to najmenej. Ale zakladne hodnoty ako sloboda, tolerancia a odpor ku kurupcii mame rovnake.
S mužom sme na rovnakej vlne. S rodičmi je to ovšem inak, sú oblbnutí propagandou a je mi to v podstate jedno. Nebudem sa určite naťahovať a poúčať ich či diskutovať. Načo.
Čo je iná strana? Pretože je rozdiel, ak ty si opozícia a muž je súčasná koalícia - Smer,SNS, Republika... To by som ja s mužom tiež nedala.
Ale, ak sme na jednej úrovni - koalícia alebo opozícia, je úplne jedno, ktorú politickú stranu volíme. Čo si by to bolo SAS, PS, KDH...viem, že by sme mali rovnaký názor na túto momentálne súčasnú garnitúru ( bandu ) , ktorá nás vracia 30 rokov späť.
Najblizsia rodina ma rovnake postoje, hodnoty, toleranciu a moralnu integritu. Moja 7 rocna by ti velmi krasne uz vedela vysvetlit rozdiel medzi politikom a politikom. Ja som bola tak vychovana, ze o hodnotach a postojoch sa diskutuje od malicka. Volicov nackov fasistov a novodobych socialnych demokratov na vsetky styri svetove strany som v mojom zivote eliminovala a vytesnila..tak ako akekolvek ine zlo.
Rozdeluj a panuj....
nehadame.
zial, ovplyvnilo to vztahy a je to uplne pochopitelne.
podla mna je velmi dolezite stretavat sa a komunikovat s ludmi, ktori zdielaju aspon priblizne rovnake hodnoty - moralne a ine, ako ja.
v najblzsej rodine je len jedna osoba s uplne inym smerovanim - nasa mama.
ja nepisem, ze sme sa s nou prestali stratevat, omahat jej...ale vsetci suridenci sme smutni kvoli jej nazorom, zial, iskusie su uz skor zdvorilostne - pocasie, zdravie, deti...
o politickych oreferenciach ostatnych pribuznych neviem, nezaujimaju ma - nestretavam sa natolko casto a intenzivne, aby boli pre mna smerodajne a mienkotvorne.
tam je odjakziva komunikacia prilezitostna a zdvorilostna.
blizki priatelia su rovnako "smerovani" ako ja - inak by sme sa uz roky nestretavali, nepoznali, nepomahali si...proste by sme si nevazili seba navzajom.
Ja mam taku susedu, ze ona sa pohadala uz s kazdym, so sestrou sa po poslednych volbach vobec nebavi, so susedmi, proste ona je zabity pripad. Lebo kazde 4 roky naskoci na vlnu toho, kto je "trendy", uz bola za Matovica, Fica, Pelegriniho, Harabina a neviem koho este. A ona tie svoje nazory prezentuje dost agresivne. Ja pred nou doslova utekam, ked ju vidim, pozdravim a uz ma nie je. Len aby nahodou sa so mnou nezacala bavit.
Vseobecne svoje nazory na politiku neprezentujem nejak verejne alebo na socialnych sietach, pre vlastne dobro.
V blízkej rodine nie, ďakujem bohu,že vidia všetko,čo táto banda stvára,ale už ani v tej vzdialenej,tam už pochopili,čo táto banda stvára 😁.
Nie, nikdy, a to sme slusny mix. Politika nam nikdy nestala za to, aby sme sa pre nu hadali. Debaty obcas su, avsak na urovni faktov, nie emocii.
Čo je iná strana? Pretože je rozdiel, ak ty si opozícia a muž je súčasná koalícia - Smer,SNS, Republika... To by som ja s mužom tiež nedala.
Ale, ak sme na jednej úrovni - koalícia alebo opozícia, je úplne jedno, ktorú politickú stranu volíme. Čo si by to bolo SAS, PS, KDH...viem, že by sme mali rovnaký názor na túto momentálne súčasnú garnitúru ( bandu ) , ktorá nás vracia 30 rokov späť.
@kaja0210 presne tak...preto je dolezite napisat smerovanie, nie konkretne strana.
Mám rodinného príslušníka, s ktorým je chyba sa rozprávať o politike, lebo dostane amok, vybuchne a je neovládateľný, nepustí ťa k slovu (zažila som, keď som s ním bola na návšteve). On nevolil nikoho, lebo nemal koho. Vytkneš mu to a vybuchne, ako sopka.
Ja s ním nikdy o politike nehovorím. Je konzervativec, ja nie. To čo ja podporujem, on považuje za choré. Nemám si s ním čo povedať.
Jeden jediný človek z rodiny, s ktorým sa o politike bavím, je môj brat.
Nehadame, mame svorne nazor, ze kazdy politik je bezcharakterny, a ze nie je koho volit. Nikto politikom neverime. Ale ked niekto fandi nejakej strane, nekomentujeme, vsak raz pochopi.
Mám rodinného príslušníka, s ktorým je chyba sa rozprávať o politike, lebo dostane amok, vybuchne a je neovládateľný, nepustí ťa k slovu (zažila som, keď som s ním bola na návšteve). On nevolil nikoho, lebo nemal koho. Vytkneš mu to a vybuchne, ako sopka.
Ja s ním nikdy o politike nehovorím. Je konzervativec, ja nie. To čo ja podporujem, on považuje za choré. Nemám si s ním čo povedať.
Jeden jediný človek z rodiny, s ktorým sa o politike bavím, je môj brat.
@yelena159 Mám podobného rodinného príslušníka. O politike sa nehádame, lebo sa snažím vyhýbať sa tejto téme (čo je pri ňom priam nadľudský výkon niekedy). Žiaľ, myslí si, že ak jeho poznámky radšej odignorujem, že s ním nebodaj súhlasím.
Nehadame, mame svorne nazor, ze kazdy politik je bezcharakterny, a ze nie je koho volit. Nikto politikom neverime. Ale ked niekto fandi nejakej strane, nekomentujeme, vsak raz pochopi.
@ciernysokol
...vsak raz pochopi....by malo byt refrenom hymny dezolatov 😀 😀
@ciernysokol
...vsak raz pochopi....by malo byt refrenom hymny dezolatov 😀 😀
@nyusika neviem. Nepoznám ľudí s pomenovaním dezoláti.
neviem si predstavit mat muza, s ktorym sa nezhodneme v politickych nazoroch. co sa tyka sirsej rodiny, tam sme nastastie tiez viacemenej na jednej vlne, s ludmi ktori maju iny nazor a poporuju korupciu, kradnutie, dezolatov, obmedzovanie prav a slobod a siria nenavist NEDISKTUJEM. mam na nich hned svoj nazor a nemam potrebu s nimi inetragovat a proste sa im vyhybam aj ked su " z rodiny". v blizkej rodine nikoho takeho nemam nastastie neviem co by som robila
@veronka1996 tvoj prispevok znie velmi agresivne, urazas v nom inych, co nezdielaju tvoj postoj, nemas v nom kusok tolerancie, naopak, pohrdas tymi, ktori maju iny nazor, myslis, ze toto je dobra ukazka, ako komunikovat, ako tolerovat, ako argumentovat a byt slusny?
@nyusika neviem. Nepoznám ľudí s pomenovaním dezoláti.
@ciernysokol
vsetci tam kradnu
vsetci su bezcharekterni
obycajni lud je vykoristovani vladarmi
nakoniec a tak vsetci pochopia, kde je pravda
atd atd
pouzivas nieco z tohoto ?
Politika je ako Covid, covid nerozdelil ľudí na tri skupiny. Covid len poukázal na dávno rozvratenú spoločnosť už viditeľným spôsobom ( ale stále je veľa ľudí, čo to aj tak nevidia ). Presne, rozdeluj a panuj. Ľudia by sa mali spájať a nie rozdeľovať...
@veronka1996 hlavne,ze ty si sa teraz predviedla,tolerancia a laska sama.🤮
@veronka1996 tvoj prispevok znie velmi agresivne, urazas v nom inych, co nezdielaju tvoj postoj, nemas v nom kusok tolerancie, naopak, pohrdas tymi, ktori maju iny nazor, myslis, ze toto je dobra ukazka, ako komunikovat, ako tolerovat, ako argumentovat a byt slusny?
@darmasiswa napisala svoj nazor, to sa uz nesmie ?
ju nezaujima nazor ludi, ktorych vymenovaLa...a ani mna nie.
ked Blaha a jemu podobni (napriklad Fico) vulgarizmami huckali ludi na verejnych zhromazdeniach. tp bolo OK ?
aleno sa smie len nadavat na Simecku a jeho rodinu ?
Politika je ako Covid, covid nerozdelil ľudí na tri skupiny. Covid len poukázal na dávno rozvratenú spoločnosť už viditeľným spôsobom ( ale stále je veľa ľudí, čo to aj tak nevidia ). Presne, rozdeluj a panuj. Ľudia by sa mali spájať a nie rozdeľovať...
@telefon00 ja sa nikdy nebudem spajat s bezcharakternymi a extra sprostymi volicmi Fica a fasistov (Uhrik, Chmelar a podobni...)
ALE
nebudem sa s nimi ani hadat, mne je to uz jedno, nech si volia koho chcu.
dopaltia na to ti najsprostejsi, najzranite;nejsi, najmenej majetni a najmenej priebojni
Nehadame, ale výmenu názorov som už zažila.. s väčšinou rodiny máme dosť jasno aká politická strana Slovensko ničí a hoci nepreferujeme všetci rovnaké strany, preferujeme demokraciu a to je dôležité.. "incidenty" boli len dva.. keď svokra volila pellegriniho, lebo korcok "jej bol nesympatický a pellegriny je taký sympos" 😒 alebo tak isto výmena názorov s mojím švagrom ktorého som vždy považovala za veľmi pricetneho cloveka a on namna vytiahol ako za všetko môže LGBTI, tak ma skoro prekotilo.. ale stačilo pár viet a vrátili sme sa k normálnej komunikácii.. aj keď je pravda že odvtedy sa trocha obchádzame a ak ho stretnem tak ma zdraví veľmi milo, čo len ukazuje, že hádať sa rozhodne nechce..
v najblizsej rodine nemam smerohlas volicov, cize som ok, kazdopadne sa snazime o politike co najmenej, kedze ju nevieme ovplyvnit a len si tym nicime zdravie...
mam ale aj smerovolica v takej vzdialenejsej rodine a to uz mi aj muz povedal ze mu nemam radsej nic na FB komentovat... takze som aj prestala (nemusel mi to samozrejme povedat, nic tym s nim nevyriesim...sama by som prestala). Je to jeho ujo, nezmeni ho, rodinu ani vzdialenu si nevyberame zial...
S manželom sa nehadame. Máme rovnaké názory na politiku. So širšou rodinou sa o tom nevyrozpravame lebo sa vždy človek len vytoci, keď začnú staršie generácie všelijaké propagačno konšpiračné témy rozoberať a vášnivo na tom trvať. 😅 To je potom škoda diskusie, lebo aj tak nikdy nikto názor nezmení.
@darmasiswa napisala svoj nazor, to sa uz nesmie ?
ju nezaujima nazor ludi, ktorych vymenovaLa...a ani mna nie.
ked Blaha a jemu podobni (napriklad Fico) vulgarizmami huckali ludi na verejnych zhromazdeniach. tp bolo OK ?
aleno sa smie len nadavat na Simecku a jeho rodinu ?
@nyusika je rozdiel povedat svoj nazor slusne, vediet ho argumentovat a pocuvat druhu stranu, popritom akceptovat a tolerovat nazor inych, a je rozdiel byt agresivny a urazat inych, a ceresnickou je alibisticky obhajit svoje nevhodne prezentovanie za chovanie inych, taketo spravanie podnecuje k nevrazivosti, a potom sa cudujeme, co sa deje s ludmi a co vyrasta s dnesnych deti, odpoved je v prispevkoch, to co vidia deti v rodinach, podla toho vacsinou pokracuju
nehádame, ale od korony mám pravidlo, že ani neriešime. môj otec má celkom iný názor ako ja na mnoho vecí a nedá sa s ním viesť rozumná diskusia (nemyslím presviedčanie, že ja mám ten správny názor, ale skrátka diskusia o tom, prečo má on taký a ja taký názor). napriek tomu by som si nikdy nedovolila ho nazvať dezolátom alebo chamraďou a už vôbec by som neprerušila s ním kontakt. mne sa takéto odsudzovanie z jednej či druhej strany protiví a absolútne mi hlava neberie, ako sa môžu rodiny kvôli tomu pohádať na život a na smrť. teda vlastne ako tak čítam na nete komentáre niektorých ľudí z oboch táborov, tak chápem...
blízke kamarátky som si nevybrala na základe politického presvedčenia a ani nie som si celkom istá, koho volili. a je mi to jedno, sme si blízke roky a politiku spolu neriešime. priznám sa ale, že občas ma vie zaskočiť, keď na sociálnych sieťach vidím nejaký komentár od známych alebo vzdialenejšej rodiny, ktorý by som napr z toho, ako ich poznám, vôbec nečakala. ale tiež ma to nijakým spôsobom voči nim "nebrdzí", aby sme sa z času na čas stretli a prehodili pár slov. ak začne téma politika, korona, mzdy atď, mením smer diskusie. nemám dôvod sa s niekým vadiť.

nie, mame rovnaky nazor