icon

Hádky v manželstve

mataklinec
28. jan 2013

Som vydatá takmer 16 rokov... Máme spolu 4 deti. S manželom sme sa často hádali za každu maličkost a obačas to vyvrcholilo aj do fyzického násilia. Nie som ani ja dokonalá mám chyby ale nikdy som nebola mužovi neverná. Preto som minulý rok od neho odišla a mamka mi vybavila byt do prenájmu... Manžel mi nedal pokoj do vtedy, kým som mu neodpustila a nevrátila sa k nemu spat. Velmi som to neskôr olutovala a ked sa u nás začalo peklo znovu a manžel ma nazýval penisom, kurvou... atd aj pred jeho rodinou a občas som schytala aj nejaku facku odišla som po druhý krát. Mamka mi zas pomohla, našla mi podnájom. Bývam uz v nom 6 mesiacov. 2 mesiace som úspešne odolávala môjmu manželovi avšak zas som mu odpustila ale nevrátila som sa do nášho spoločného domu. Môj manžel žije s nami už 4 mesiac v podnájme a naše hádky znovu ožívaju... je hronicky žiarlivec... ničomu neverí, stale ma z niečoho obvinuje, dokonca tvrdi že som od neho odišla bez príčiny. Chce aby sme vrátili do násho domu, ale ja mám strach, uz mi moja mamka viac nepomôže ak sa vrátim a zas by mi ubližoval. Môj muž nás miluje ale je chorý... je paranoik... Bojim sa návratu a to je dôvodom na hádky u nás denne. čo by ste robili vy???

mataklinec
autor
29. jan 2013

@alexandramaria boli štastní, ale hned si chceli robit čo chceli, kedže pri ocovi si to dovolit nemohli a ked sim im dala aj nejaké pravidla, nič si z nich nerobili... nerešpektovali

lulka12
29. jan 2013

@mataklinec No vzťah zo staršími deťmi by som asi vyriešila tak ,že by som ich nechala len z otcom.

Znie to možno veľmi tvrdo, ale ak ti dieťa dokáže vrátiť to už presahuje všetky medze. Ja mám doma 24 ročného syna a 18 ročného + zaltíčko 3 ročné. Môj syn by si nikdy niečo také nedovolil, lebo manžel ma nikdy neponižoval a netýral . Dobre vedel kde sú hranice a zachováva si ku mne stále úctu.

Aj ja som niekedy zúrila a výchovne vybuchla, ale môj syn keď dostal facku aj v 20 ani nemukol....

kedže ťa staršie deti nemajú za nič už sa to asi nikdy nezmení, iba ak si zažijú život len s tatkom.

Podľa mňa si už dávno mala vyhľadať odbornú pomoc a obrátiť sa na rodinu. Dôveruj mame , ktorá bola ochotná pri tebe stáť a nie chlapovi , ktorý znehodnotil tvoju ľudskú dôstojnosť.

Neviem koľko majú menšie deti , ale aspon kvôli nim sa postav a nájdi samu seba, lebo tam ešte nemusí byť všetko stratené a budú raz tvojou radosťou a nie bolesťou......
Držím ti palce a zapamätaj si " VIAC MÚCH CHYTÍŠ NA MED AKO NA OCOT" , ale najskôr sa musíš dať do kopy .

Odíď s mladšími deťmi a skús im byť 100% mamou .....

jabadaba
29. jan 2013

@mataklinec matka, zle sa to cita, naozaj. Spravanie deti je vsak odrazom prostredia, ktore ste im pripravili. Ze Ti vratia? A vies, ze sa necudujem? Tvoj muz im ukazal ako si Ta nevazit. Tvoje deti budu bitku povazovat za normalnu. Nie je to dobre, v ziadnom ohlade. A vina je to predovsetkym tvojho agresivneho muza, ktory nie je schopny zvladat svoje emocie ani minimalne. Z akeho je on prostredia? Asi nebudem daleko od pravdy, ze tieto model spravania z domu, vsak? Byt mas, jedine co teraz mozes spravit je vyhodit muza. Co s detmi, netusim. Ale veci zasli pridaleko.

lulka12
29. jan 2013

@jabadaba Vina je podľa mňa aj na strane ženy , ktorá dovolí zo sebou takto zaobchádzať.

Čo sme v talibane?????

jabadaba
29. jan 2013

@lulka12 to ano, jednoznacne. Ja som to myslela v kontexte tych muzovych vycitiek, ze je to zakladatelkyna vina, ze ju deti tlcu. Ciastocne ma pravdu v tom, ze si to ona nechala. Ano. Ale teda takyto chory sposob spravania im ukazuje prave on.

dazdovka
29. jan 2013

@lulka12 @jabadaba tak to obvinovanie jej vobec nepomoze, z inej temy @mataklinec si pamatam, ze mala doma hnileho manzela, s ktorym si nevedela dat rady, takze starostlivost o 4 deti + lemravy druk + prestavba domu, toho je/bolo az az...
Teraz by bolo treba, aby si @mataklinec, ak ma zit bez muza dala hlavne rady s pubertakmi. Takze Mata, ja by som na Tvojom mieste dala dovi-dopo manzelovi, bud mu pribalila do vychovy dve starsie deti, alebo ich po agresivnych vystupoch poslala na psychiatriu, lebo to je porucha spravania ako vysita. Ak ich chces dat do laty, sama na to nemas paky, ony su uz fyzicky silne, mozu ublizit aj malym detom, ked sa vystupnuje ich amok, deti sa vedia kontrolovat este menej ako dospeli... Neboj sa a porad sa s detskou lekarkou ohladom odporucenia detskemu psychiatrovi, lebo oni Ti vratia bitku preto, ze si neuvedomuju ze robia nieco zle, treba to riesit, alebo nech si ich dava do pozoru Tvoj manzel, ale uz bez Teba.

alexandramaria
29. jan 2013

@jabadaba jednoznačne súhlasím, nech si teda staršie deti skúsia čo to je za život ....Maťka v bodoch sa to dá zhrnúť asi takto : - Vyhoď muža, aj hneď !!! - daj návrh na predbežné opatrenie na súd ( o povinné výživné , čo najmastnejšie, máš 4 deti) - návrh na rozvod . Odkladaj všetky bločky,potvrdenia, čo kupuješ maličkým, každú urážlivú sms, mail. všetko. Zíde sa Ti to. Kontaktuj svoju maminu,podľa toho čo píšeš je ti veľkou oporou. Ja študujem právo, a na niektorých seminároch len oči otváram,keď nám vyučujúci rozprávajú takéto prípady z Advokátskych kancelárií....:( o týraných ženách...

lulka12
29. jan 2013

@dazdovka Myslím ,že to nie je o obviňovaní, ale holej realite. Mať 4deti z mužom , ktorý ma má za nič no to sa stáva. Ale ked´sa niekto rozhodne pre radikálne riešenie , tak najhoršie čo môže spraviť je znemiť ho a už nikdy nezíska lepšiu pozíciu vo vzťahu. Tým myslím,že návrat nemal zmysel.

Nedávno sa tu riešil problém dcéry , ktorá v hneva povedala svojmu otcovi alkoholikovi čo si myslí a cítila sa previnilo.

Ale niekedy treba aj bolestne otvoriť oči a možno sa veci pohnú..... Situácia v ktorej autorky zotrváva je zúfala ,zrelá do rúk socialke.

Mám tetu čo mala 9 detí a podobný osud. Bála so odísť, že ako by žila. Vyriešila do dopravná nehoda a tá ju oslobodila. od tyrana.

Ale niektoré deti jej to do dne zazlievajú,že to dopustila aby tak žili..... U starších detí sa veľkej zmeny nedočká ani ústavnou starostlivosťou . nadobudli dojem,že takto to v rodinách asi chodí a nikdy si nedokážu založiť normálny vzťah.......

misickab3
29. jan 2013

@alexandramaria
@nexuska
@mataklinec súhlasím, že deti tiež trpia a nevedia ako sa chovať....ale čo mi teda z posledných slov veľmi vadí- neviem, koľko má tvoja dcéra rokov- asi už bude v puberte- ale teda, ja na tvojom mieste by som deti nebila- to je len skratové riešenie, ktoré videli už miliónkrát u svojho otca a nevedie k ničomu inému, len ku odporu vúčšiemu ako ten predošlý....čo chceš úderom dosiahnuť? Veď sa ti tiež len úder vráti- či fyzický, alebo psychický....Mám len malú dcérku a ešte som na vlastnej koži neokúsila drzosť mojich vlastných detí...ale ak si chceš vzťah s deťmi upraviť a udržať, ak chceš v ich očiach stúpňuť, tak najprv musíš stúpnuť vo vlastných očiach, určite ich nebiť, nevrieskať po nich- lebo oni to všetko len budú "opätovať". Rátaj s tým, že ak sa budeš prejavovať rozumne a láskavo, ak im dáš pevné pravidlá, na ktorých sa dohodnete....verím, že potom dostaneš obrovskú lásku a rešpekt svojich detí. Ak hľadáš energiu, aby si ďalej fungovala, tak aj tu je jeden zdroj....
a tak ako tu už bolo viackrát poznamenané. Nespoliehaj sa už na svojho manžela. Nenechávaj sa unášať životom, ako by ti ani nepatril. urob si večer pre seba, choď niekam von, prečítaj si dobrú knihu, zašportuj si...a to všetko ti dá energiu na to, aby si šla ďalej.

dazdovka
29. jan 2013

@misickab3 toto su tak nerealne rady aaach... ma existencne problemy, co je same o sebe velka zataz na psychiku, jej starsie deti si uz robia co sa im zachce, lebo vidia, ze ich nezvlada, kvoli starostlivosti o dve mensie deti a ty jej radis, nahod sa, chod von a precitaj si dobru knihu, tu uz nemam co povedat...
Co si myslim Martina, ze by bolo mozno lepsie, ak by tvoj muz bol mrtvy, ako takyto... Ak chce byt uzitocny otec, tak mu daj sancu postarat sa o dve starsie deti, ale ja inu moznost ako rozvod nevidim.

vadimka
29. jan 2013

@mataklinec

juj, to sa zle cita, ze ta deti biju....kolko maju tie starsie rokov?
prve co ma napadlo tiez, daj deti otcovi, alebo do polepsovne....
teda co by som urobila ja na tvojom mieste.
= manzela vyhodila, poziadala o rozvod a vyzivne
=detom hned dnes, teraz povedala....."takto to dalej nepojde..viem, ze ste videli a museli vela trpiet kvoli nezhodam s otcom, ale tomu je koniec....rozhodla som sa DEFINITIVNE ze s vasim otcom uz zit nebudem..kedze mi to ani vy neulahcujete, som nutena zaviest u nas ine pravidla....od teraz posluchate MNA, vsetko co poviem splnite, ziadne nadavky, zajtra volam psychologovi a vsetci tam budeme chodit, pretoze chcem, aby ste pochopili, ako mi ublizujete svojim spravanim a zaroven CHCEM, ABY SME K SEBE NASLI CESTU...ja uz nikoho udierat nebudem, ALE akonahle prestanete mna respektovat ako matku, idete k otcovi..alebo do polepsovne...budte si vedomy, ze to spravim....mam vas velmi rada, ale inu moznost nemam....ak my vy nepomozete, sama to tahat nedokazem. potrebujem vas a vy mna...no ak to ma fungovat, musime si pomahat....inej cesty niet....ja alebo otec a polepsovna..porozmyslajte o tom."

..nieco taketo by som im povedala...a ty uz pred nimi neplac...musis sa vzchopit....a byt silna...

mataklinec
autor
29. jan 2013

Mata 15, Robo 14, Davidko 5 a Milka 3 roky

misickab3
29. jan 2013

@dazdovka zlatinko, moje rady už boli aj vyššie, ale to si asi nečítala...už som reagovala raz na to, aký stav má doma, s manželom a deťmi. To na čo som teraz reagovala bola jej otázka, kde má nabrať na všetko energiu. určite jej pomôžu aj odborníci, ale čo iné ako odreagovanie (a tým som nemyslela len doslovne čo som napísala, lebo každý má rád čosi iné)jej pomôže na získanie energie ktorú jej zrovna nemá kto iný dať? tým som len chcela povedať, že si ju musí v podstate nájsť v sebe samej.

misickab3
29. jan 2013

@dazdovka takže ozaj ´dakujem, že vytrhneš z kontextu jeden riadok a urobíš z toho radu súcu do koša 😔

dazdovka
29. jan 2013

@misickab3 prepac... ale citala som aj Tvoje ine komentare tu v teme, mas take romanticke predstavy a rady 😔
pekne si to napisala 😅

misickab3
29. jan 2013

@dazdovka možno....ale neviem čo je romantické na rade, aby prestala byť obeťou, a aby si začala vážiť sama seba. Ak je toto romantické, tak budiš. Ale podľa mňa je to niečo, čo ak sa nestane, tak dokonca života zostane na tom tak, ako je teraz. Ale nechcem sa hádať. Ani ja som nepojedla všetku múdrosť sveta....aj keď by sa niekedy zišlo 🙂
A bez ohľadu aké su všetky rady tuto, či sú reálne, či nie, kým so svojím životom nepohne autorka sama, tak ani tá najrealistickejšia rada tu napísaná nie je nič platná.

dazdovka
29. jan 2013

@misickab3 prepac, ale aj na tomto by som sa mohla pousmiat, aby prestala byt obetou... v situacii, ked ju otlkaju traja (!) dospeli ludia... lebo 14 a 15 rocne deti uz su fyzicky dospele...

lulka12
29. jan 2013

@dazdovka 100% súhlasím. Také rady sú od veci.... Už vidím ako začne pestovať joging a chodiť do knižnice. Možno je rada ,že zvláda domácnosť a pochybujem ,že bez liečby odborníkmi sa dokážu zmeniť výchovné návyky, len tak zo dňa na deň.... Úplny blud!!!!

jabadaba
29. jan 2013

@dazdovka no vsak to, manzel jej okrem ineho naklada tym, ze ju obivnuje z nevychovy ich deti hoci tie sa spravaju na jeho identicky obraz! A najhorsie je, ze Mata si to snad aj o sebe mysli, ze o sebe pochybuje. 😒
Je to hrozne, deticky nemaju mieru, jasne, ze si absolutne neuvedomuju co cinia. Vidia otca ako sa sprava k matke, iny model nezazili. Tak kopiruju. Tu uz asi pomoze diagnosticky ustav, nevidim to ruzovo. Alebo im pomoze, ze si pekne zacnu na seba privyrabat po brigadach medzi skolou a to tak, ze nebudu mat cas ani pipnut! Ale je mi ich aj velmi luto...co z nich bude?

mataklinec
autor
29. jan 2013

na psychologiu s detmi sme uz objednaní, ja mám ist v piatok tak sa uz aj teším ale staršie deti by vraj bolo lepšie vyšetrit aj psychiatrom... Ale aspon niečo sa už začína riešit. Žienky prosim držte mi palce a modlite sa za mna ak môžte... Ja sa aj modlím, ale zmena sa zatial nediala...aspon nie k lepšiemu. Bojim sa aj o menšie deti, že z nich vyrastú tiež násilnici...Dnes som mala zas strašný den... Asi máte pravdu že u pubertálnyh detí už bitkou a krikom vela nevyriešim...Myslim že mi poradia v poradni ako na ne mám ist, tak aby to bolo správne a hlavne účinné...

dazdovka
30. jan 2013

@mataklinec Chcem sa Ti velmi ospravedlnit, co som pisala na Tvojho manzela, lebo iba Ty ho poznas a moje dohady a vyhlasenia o nom boli zbytocne a zle. Prosim prepac, ak by Ti vedel byt oporou (po tom, co by velmi na sebe popracoval), tak si myslim, ze je skoda ho definitivne odpisat... Myslela som na to dnes rano po prebudeni, rano mavam svetle chvilky a vcera som pisala trochu zaujata. Este raz prepac. Drzim Ti palce a zelam vsetko dobre.

vadimka
30. jan 2013

@mataklinec

pozri, modlit sa, to neznamena, ze nastane hned zajtra, ci o tyzden ci mesiac zmena...nenastane...modlit sa, znamena VERIT a PROSIT BOHA o silu, nadej, mudrost...ak su tvoje myslienky z hlbky tvojho srdca ver, ze Boh ti da silu na premenu, ale si to TY, kto bude na tom musiet pracovat nikto iny iba ty.....Mata, ty sa musis zmenit, aby sa zacali menit aj tvoje deti....musis im ist prikladom...nesmies byt bábkou ktorou zametaju.....ukaz im, ze mas hodnotu....bude to tazka cesta, mozno to tvoje deti teraz ani nepochopia, ale ver, ze ked budu dospele, dojde im to....bud nekompromistna...
tvoje deti ta nemaju co fackat...ja mam takmer 36r. a ak by mi mama vylepila nikdy by som jej to nevratila, aj keby nemala pravdu....vysvetli toto detom...rozpravajte sa vela....jasne, je to tazke ked su v puberte a doteraz si si k nim nevytvorila vztah, ale nic nie je nemozne....
vcera si sa s nimi rozpravala?

mataklinec
autor
30. jan 2013

@vadimka Kočky, ste také úžasné, v tych vašich príspovkoch je tolko sily, lásky... čo mne chýba...Ano máš pravdu, chcem velmi zmenit svoj život k lepšiemu, aj ked sa mi to nedarí... Nevázim si samu seba... Stále sa len lutujem... Včera som sa s nimi nerozprávala, vlastne áno ale opat zlým spôsobom, krikom, nadávkami a oni mi to všetko opatovali. Dokonca mi včera Mata opat vrátila aj uder... a to priamo do sluchy. Nechcem a nsmiem uz dopustit aby sa to isté opakovalo aj s mojimi mladšími detmi.... Včera i syn ukradol 2 eura a za to že on zobral, musela zobrat aj dcera vraj aby to bolo spravodlivé... A ja som len bezmocne zase revala.... Mám ich dat naozaj už do diagnostického centra???

vadimka
30. jan 2013

@mataklinec

pozri, prve co musis spravit, prestan ich bit..sama vidis, ze ti to vracaju..nema to zmysel...ked s nimi rozpravas, nekric...nezvysuj hlas....ak sa nedaju prekricat...ci je to fakt totalny blazninec, tak im povedz, ze si mozu vybrat, otec alebo polepsovna....obrat sa na socialku, ako ti mozu pomoct...peniaze si schovaj, aby nenasli..pripadne ked budu chciet nabuduce, povedz ze uz si vzali.....mozno by si potrebovala aj ukludnovaky, ale tie zaberaju dlho....je voebc niekto okrem otca koho tie deti pocuvaju...nejaka kamoska? brat?

aamina
30. jan 2013

@mataklinec Vieš Maťa, teraz je jednoduché riešenie...naozaj už mám dať tie deti do diagnostického centra??? Toto je riešenie jednej matky - nechcem ti ubližovať ešte viac, viem a verím, že máš ťažký život ale ty si myslíš, že pre tie deti bol váš spoločný život prechádzkou ružovou záhradou? Čo od nich čakáš, keď ako sama píšeš, veci riešiš krikom a bitkou...Čo ti majú vrátiť, ak ty dávaš opak lásky. Netvrdím, že si zlá matka, nepoznám ťa, ale načo si si preboha v takej zložitej životnej situácii zadovážila dve dalsie maličké deti, ked si nevieš dať rady so staršími. Máš manžela, ktorí sa nestará, všetko je na tebe a navyše ťa bije, a ak je pokoj - tak to riešite každodennými hádkami. Čo tie deti počas doterajšieho života videli a zažili pozitívného. Kedy si s nimi bola na výlete, hrala, učila alebo robila príjemné veci. Kedy? Prepáč, ale nemyslím si, že často ak vôbec ( ved starať sa o 4 deti, agresívného partnera a domácnosť, riešiť milión vecí dá riadne zabrať..). A teraz si povieš, že či už ich máš dať do DC? Niečo o týchto centrách viem, robím okolo toho, preto sa na teba tak hnevám, pretože v DC sa nič neporieši, max. tak, že ich krehké duše rozbiješ už úplne. DC nie je riešenie pre deti, skôr tak pre rodičov, ktorí toho už majú dosť!!!

maznacik007
30. jan 2013

@mataklinec uz som ti to pisala predtym nereagovala si ale normalne si najdi u vas psychiatra to je bezplatne a chod za nim ty sama... so sebou, najprv sa musis dat dokopy ty aby si vedela sa normalne rozhodovat a riadit si svoj zivot a svoje deti a on ti poradi aj ohladne diagnostaku inak to neni tak lahke tam dieta dostat tam su poradovniky...

kludne si daj aj predpisat lieky, mozno mas aj depresie ... a psycholog je uz v tomto stave nanic.. dnes depresia a lieky na psychiku nie su nicim neobvyklym... len chod na to z tej spravnej strany zacni od seba.... a potom mozes riesit ostatne...

aamina
30. jan 2013

Sorry sa tvrdku, manžela , ktorýýýýý

mataklinec
autor
30. jan 2013

Ale ja viem reagovat aj kludne, milo, ved aj moje mladšie deti sú toho svedkom... nekričím po nich, pekne ich porosim... su zlate.. oni ma skôr počúvnu. Ale ked sa nedá s mojimi staršími detmi pekne tak potom už zvyšujem hlas, strašne ma ich arogancia a drzost vytáča...Neviem vtedy potláčiat svoje emócie a vybuchnem ako sopka... 😠
V piatok 1.2. som objednána k psychologovi, idem tam 1. krát., uvidime ako sa vyjadri, samozrejme ak mi odporúči psychiatra, určite ho navštívim... A asi tak urobím aj bez odporúčania, pretože by som chcela nejaké lieky..

irriss
30. jan 2013

@mataklinec
Mati, mate 4 deti...jsou vsechny z lasky nebo jsou plodem "(z)nasilneni"???Mne prijde,ze se stavis k zivotu jako "vinik a obet" zaroven...ze omlouvas neco, co neni Tva vina, ale citis se vinna..vetsinou obet omlouva sveho nasilnika..a neumi se postavit, protoze se citi vinna..
Vzdy kdyz si te udobruje..jsou to takove preklenovaci a odpousteci obdobi 😉 ☹ ..kdy mi prijde,ze z kazdeho obdobi je "reseni tehotenstvi"... 😔
...no jen jsem Ti chtela rict, aby sis toto obdobi radne ochranila,co se tyce mozneho dalsiho tehotenstvi 😉

mataklinec
autor
30. jan 2013

@irriss Všetke naše deti boli neplánované, ale prijaté aj ked pri poslednom tehotenstve som velmi rozmýšlala, ale nedokázala som ju zabit, tera som štastná, je to úžasne, malé, milé dievčatko, ktoré ma už teraz chápe a vždy mi povie maminka ja ta lubim, ja ta nebudem bit, ja ti nebudem kradnut peniaze,,, vzdy ked niečo chce pekne ma poprosi, podakuje... no je zlatá...Nebola som znásilnená nikdy ak na to myslíš...