icon

Hľadanie zmyslu života

11. apr 2025

poslednu dobu sa zamyslam co je vlastne zmyslom zivota

umrela mi blizka osoba ktora len makala, a mala este polka zivota pred sebou
cele dni len praca a praca
co z toho, ked sa ani dochodku nedozila?
o com toto cele je

makame desiatky rokov,a vlastne ani nemame ziadne istoty, nic.
a dochodok? toho sa mozno ani nedozijeme, ked posuvaju stale tu vekovu hranicu vyssie
2 pilier sa rozkradne
a nebude na nic, rodi sa menej deti
mam dost zle myslienky, bojim sa co bude

lekar mi len sucho povie, ze moje zmyslanie je normalne

je to pravda? mam vyslovene vtierave myslienky

autor
12. apr 2025

@0silvia0 je to cesrtve, zomrela pred 4 mesiacmi

7miriam77
12. apr 2025

Mojím zmyslom života je moja dcérka, môj partner...a úžasne strávené spoločné chvíle, výlety. Inak to tvoje zamýšľanie sa je naozaj ok, veď život je celkovo zvláštny....narodime sa, aby sme mohli neskôr zomrieť. Ale tak to je a nik z nás s tým nič nespraví. A preto si ho treba užiť a nerozmýšľat stále nad tým, čo bude zajtra. Veľa vecí aj tak neovplyvnis. Život sa môže zmeniť zo dňa na deň.....treba žiť a každý jeden deň nájsť niečo z čoho sa potešiš. A pamätaj že nikdy nie je tak zle, aby nemohlo byť horšie. ....a čo sa týka tejto vlády, neboj, dlho tam nebudú. Treba veriť 🤗🤔. Pekný deň prajem 🍀♥️

veltraud
12. apr 2025

Myslim, ze taketo myslienky prepadaju kazdeho cloveka, niekoho viac, niekoho menej. Rozni filozofovia sa nimi zaoberaju starocia. Zvlast nami otrasie umrtie, vtedy pocitime pominutelnost.
Osobne som sa zamyslala nad zmyslom zivota (nie v zmysle, CI mam zit, ale PRECO vlastne), ked som zistila, ze nebudeme mat deti. Odpoved som nenasla, ale viem, ze pre nieco to je. Mozno len ti, ze sa rano usmejem na cloveka so zlou naladou - tomu sa zlepsi nalada a nenakrici na podriadeneho v praci - ktory by si nasledne svoj hnev vybil na dietati...ozaj neviem. Ale som presvedcena, ze veci sa deju pre nieco.
Co mi tiez velmi pomohlo a pomaha, je joga. Nielen cvicenie, ale aj dychanie. Som analyticky typ, nestaci mi povedat, "co" mam robit, hladam to "preco" za tym. Bavi ma citat o tom, hladat vlastny nazor. A tiez ma bavi citat, ako funguje ludske telo z anatomickeho hladiska, psychosomatika a tak. Jednak ma to zamestna a tiez pomaha mnoho veci pochopit (alebo si aspon spravit podlozeny nazor).
Na odlahcenie, odpoved je 42 ;).
Takze za mna je to prirodzene, pokial to nezajde daleko. Drzim palce, nech najdes odpovede (alebo aspon spravne otazky)

lenkakravcova
12. apr 2025

Mne to nepríde ako depresia ale ako normálne racionálne uvažovanie.
Nie si prehnaný optimista, ale si realista. Vidíš to, čo je naokolo.
Vidíš, že sme smrteľní a že podstata nášho života nespočíva v zbieraní majetku alebo spoliehani sa na to, že sa dožijeme xy rokov. Zomrieť môžeme zajtra, pozajtra, o 30 rokov alebo aj dnes. Nikto nepoznal svoj osud (deň úmrtia), aj keď mu je pevne daný.
Podstata nášho života spočíva v tom žiť tak, aby sme s čistým svedomím dokázali odísť do "ďalšieho levelu" hocikedy kedy budeme povolaní. Nič iné. A to je dennodenne výzva 🙂
Preto, ak je niekto veriaci (či už verí v Boha alebo v nejaké vyššie dobro) najdôležitejšie o čo by sme mali prosiť je správne usmernenie na našej ceste životom.

zmrzlinka2021
12. apr 2025

Autorka
A v práci je ti zle?

zmrzlinka2021
12. apr 2025

@bloger ale aj láska k sebe

katulkagajdos
12. apr 2025

Pre niekoho je tá práca zmysel- baví ho to a taký človek nemá pocit, že si ten život neužíva. Možno aj ten tvoj známy to nevidel tak, ako to vidíš ty.. Jasne, že ak Ťa praca nebaví, je to trápenie. Niekto zmysel nájde v deťoch, niekto v športe, umení - to je veľmi individuálne. Najhorsie je, keď ťa nič nenapĺňa, tak to chápem, že potom ten zmysel nevidíš.

kiki68
12. apr 2025

Normalka, zi kazdy den, moment ako keby nebolo zajtra. Chces dlho nejaku vec? Kup si ju, vzdy si chcela macku? Adoptuj si ju, proste neodkladaj veci tak, ze o 5 rokov, ze o rok si konecne oblecies nejake saty, snaz sa robit si to zivota radost a nie starost. Hlavne si uzivaj vztahy s rodinou , okolim

oceanahory
12. apr 2025

@bloger Najdolezitejsia je laska k sebe, ako pise aj @zmrzlinka2021. Pokial sa zameriavas iba na lasku k inym osobam a "zijes pre inych", tak to casto vedie presne k rovnakym myslienkam, ake ma aj autorka.
Ludia musia byt pre vlastne blaho aj kusok sebecki a nespoliehat sa na stastie iba skrz inych.

tilonka
12. apr 2025

Ano, sme ako trava, chvilku tu sme a uz nas niet, Salamun povedal ked pozrel na to co vybudoval a dosiahol ze vsetko je marnost. Zmyslom zivota je preto uverit v Boha Jezisa Krista.

moz
Odpoveď bola odstránená
hederamonstera
12. apr 2025

Zmyslom zivota je najst zmysel zivota ;)

moz
Odpoveď bola odstránená
unicornlady
12. apr 2025

Ja napr. milujem prírodu a teraz veci krásne kvitnú.
Držať v ruke šálku kávy, počuť spev vtákov a do toho sa napr. pozrieť na stromy, listy sú už zelené, alebo ako kvitnú kvety.
Lebo ľudia ťa môžu sklamať veľmi ľahko a byť zdrojom tvojho trápenia.
Ale príroda tu proste je nezávisle od nás. Ona si žije pre seba. Či tu budeme alebo nie, príroda si vždy nájde cestu.

autor
12. apr 2025

@unicornlady hej snazim sa co najviac chodit von. doma ma to ubija je pravda ze priroda je liek, snazim sa prestahovat dakam blizsie do prirody

autor
12. apr 2025

@zmrzlinka2021 nie je ale stracam vyznam v tom makat aj tak mat almuznu ktorej sa mozno nedozijeme . mam rozne moznosti , premyslam ako sa najlepsie rozhodnut, aby som aj pracovala ale zaroven mala naplneny zivot

autor
12. apr 2025

@7miriam77 to je pravda. asi naozaj moze byt este horsie. tak asi som ovplyvnena nedavnym umrtim. :/

autor
12. apr 2025

@veltraud joga, to ma nenapadlo, sportujem ale joga ma nenapadla

autor
12. apr 2025

@oceanahory to je zaujimave, mna nikdy nenapadlo mysliet na seba

oceanahory
12. apr 2025

Nemyslis na seba a mas taketo myslienky? Vobec sa necudujem...tak uz vies, kde musis zapracovat. Ja nemozem ani napisat, ze zmyslom mojho zivota je iba rodina a laska k rodine, klamala by som. Skor by som napisala, ze sa moj manzel a syn stali sucastou zmyslu mojho zivota.

bloger
12. apr 2025

@moz Samozrejme máš pravdu ako aj iné ženy. Nespochybňujem, že treba mať aj lásku k sebe. Chcel som na niečo iné poukázať. Pekný deň.

unicornlady
12. apr 2025

Len tak pre inšpiráciu, mne youtube navrhol toto video (prechádzanie sa dedinkou v Švajčiarsku, prší, vodopády vidíš, krásny potok.. mne to blahodárne pôsobí na dušu)

Pridám sa k tomu, že tiež sa učím myslieť na seba. Ja som vždy bola ten typický people-pleaser, naučená vyhovovať ostatným, nech sú všetci šťastní a nezamyslela som sa, či aj ja sa v tom cítim dobre.
Tak ťa povzbudzujem, začni aj ty skúmať svoje pocity, prežívanie, skúšať, objavovať a ochutnávať život (a to môžu byť maličkosti)

luccija
12. apr 2025

Zmyslom života je sám život🙂a niekedy je ťažký veď nežijeme na ružovom oblaciku Asi si citlivejší typ človeka a úmrtie blízkeho člena je normálne, že ťa zasiahlo a máš strach či viac sa zamýšľas nad inými vecami.Clovek by mal mať život vyvážený práca, voľný čas , priatelia atď ..keď je niečo postavené len na jednej veci a prídeš o ňu tak sa človek zosype.Zijeme dobu kedy sa až príliš ľudia fixuju na prácu, peniaze, ale o pár rokov zistíš, že potom ľutujú, že viac času nevenovali rodine, deťom, sebe, rodičom....a veľa veci si človek uvedomí vlastným starnutím.Nech máš len pekne dni😀

avicii18
12. apr 2025

V momente, keď sa človek pýta na zmysel života, je chorý.
- Sigmund Freud-

Rokmi prichádzajú úplne iné myšlienky. Moje terajšie heslo, ktoré by som si dal aj vytetovať keby na to prišlo je "Dum spiro, spero" čo značí "Kým dýcham, dúfam".

efka77
12. apr 2025

Mojim zmyslom je skusit v beznej kazdodennosti najst nieco pekne. A aj v zlych casoch najst silu a vieru v seba ,ist dalej. A verim v to ze cesta je ciel.
Vela ludi caka v zivote na nieco velke - raz budem mat skvelu pracu,budem mat vela penazi,pocitim megastastie......ale podla mna je to cele o tom uspokojit sa s tymi radostami pritomnosti. Uzit si okamih. Nic megavelke nepride, to ze tym zivotom ides a naucis sa zit so vsetkym co prinesie - je ten zmysel. Lebo mozes vyhrat milion ale aj tak nemusis byt stastna.....

gov
Odpoveď bola odstránená
loliki
12. apr 2025

Úprimnú sústrasť. Aj práca môže byť zmyslom života. Hovorí sa: Rob to, čo miluješ a miluj to, čo robíš. Potom ťa ten život baví.

moz
Odpoveď bola odstránená
moz
Odpoveď bola odstránená
moz
Odpoveď bola odstránená