icon

Jack Russell terier a dieťa

magmolatus
23. nov 2015

Čaute baby, je možno netradičné že tu prispieva chlap, ale občas fórum čítam a niekedy sa tu človek dozvie aj nejaké použitelné informácie.
Pokúsim sa to písať jednoducho, lebo vidím, že občas sa téma dosť zvrháva.
Mám 33, manželka tak isto. Máme 11 mesačné dievčatko. Sme 2,5 roka zobraný, cca 4,5 roky sme spolu, poznáme sa ale 12 rokov. Máme doma Jack ruseell teriera, má 5 rokov. Mám ho od malička, Vlastne ho mám "dlhšie" ako svoju manželku (dúfam že týmto nikoho neurazím).
Už pred narodením malej sa manželke moc nepáčilo, že budeme mať v byte dieťa a psíka. Samozrejme že tam bol strach ako sa pes zachová po príchode člena rodiny.
O psíka sa "staráme", nemôžem povedať že ukážkovo, lebo nie je na neho toľko času ako by som si predstavoval. Chodíme s ním von, ale už s ním nechodíme toľko aportovať aby sme ho vyšťavili na maximum ako to bývalo niekedy, aj keď táto rasa sa v podstate "uštvať" takmer nedá. Ale po zdravotnej stránke ho držíme tip top.
Stáva sa že keď príde domov sused domov, alebo sa vykecáva na spoločnej predchodbičke, že pes zašteká, alebo zavrčí. Stane sa že tým zobudí malú a polovička je na to dosť nasraná. Myslím že sa o nu stále bojí, že jej čosi urobí.
Ona by bola najradšej aby sme ho dali preč. Stále mi argumentuje, že ho mám dať mojim rodičom, majú rodinný dom, ale to ja nechcem, keďže mojej mame je jedno čo mu dá a nejak sa z toho nevedela poučiť a pes mal vkuse žalúdočné problémy, grcal a mal až gastritídu (to bolo ešte keď sme u našich zo bývali).
Svokrovcom ho dať určite nechcem, to ani nebudem vysvetlovať prečo, ale určite by sa o neho nevedeli ani z ďaleka postarať.

Ja sa snažím nejak argumentovať, že je to fajn mať psíka, aspon si malá zvyká trochu aj na alergény, teší sa z neho, sem tam ho trochu kolenačky naháňa, rehní sa na nom ked mu v byte trochu hádzem loptu. K malej sa správa dobre, chodí okolo nej, stane sa že ju oblizne, alebo jej zoberie nejakú hračku, lebo sa besní, ale niako jej neublížil. Ak sa stane že ho nejak nešťastne chytí za ucho a potiahne ho, on zapiští a stiahne sa. Ak malá plače ked jej ťaháme sople, pridá sa aj on. 🙂
Uvedomujem si že to je aktívne plemeno, ale nikdy sa nič nestalo (malú nezhodil... ani nič podobné).

Ja si myslím že psík do rodiny patrí, ale neviem ako jej to mám ešte odargumentovať aby to nejako prijala.

Ďakujem za typy a odpovede.

nyusika
23. nov 2015

@skoupilka1 vyskusajte rozprasovac na kvety...postriekat ho, ked bude mat "svoju chvilku" 🙂

extrate
23. nov 2015

@magmolatus jack russel je výborný pes, najlepší 🙂 a miluje deti. Nedávajte ho preč určite budú najlepší kamaráti

mysicka36
23. nov 2015

že russel zavrčí 😀 a už vám je to nepríjemné. Raz by to spravil letí vzduchom, že ho až stena zastaví.
Ja mám stredoaziata. Jedno dieťa sa narodilo pred tým ako som si ho doniesla a druhé rok po tom. A bývam v byte. A nezoserem sa ani z jeho zavrčania, ktoré spravil tiež len raz 😀

Okrem iného nebavíme sa tu o tom že tento JRT napáda dieťa. Previnil sa len tým že šteká a budí malú. A tu je problém manželka a nie pes.

angel257
23. nov 2015

jack russel je to najlepšie plemeno, náš deti miloval a nikdy im nič neurobil a to ho tahali za chvost a podobne....by som sa opýtala manželky či by sa jej páčilo keby ju len tak niekto odložil

magmolatus
autor
23. nov 2015

Psa preč jednoznačne nedám a ani nechcem dať.

@mysicka36 To snaď nie.

@worker_falcon Ak ti to nebude vadiť, ešte ti pošlem IP.

@skoupilka1 výcvik poslušnosti neabsolvoval, ale vie ako sa má chovať, povely ovláda, poslúcha. Popravde, ja by som si takéto plemeno vybral bez váhania znova, mám pre nich slabosť a je pravda že pri nich musí mať človek "špecifický" zmysel pre humor.

@seahorse27 Práve o takýchto prípadoch som aj ja čítal, že JRT zaútočil na dieťa, ale toho sa nebojím že by toto spravil. Skôr sa bojím že ked začne malá chodiť, že jej ublíži, keďže je dosť mrštný a mohol by jej nechtiac ublížiť ak by na ńu skočil, kedže zvykne skákať, ked prideme domov a je moc vytešený.
Práveže už by som ho preč nedal, malá si na neho zvykla, sem tam sa jej podarí nejak hadzať hračky a on jej ich naspať nosí.

@sardinka335 "Podpantoflák" alebo nie. O tom nejak nie je diskusia, len ju neviem presvedčiť o tom že môže mať pes aj pozitívny prínos do domácnosti. Ona má prečítané tie negatívne, lebo o nich sa zvačša píše najviac. Tak potom je jej strach o malú o to vačší. Čo sa týka malej je dosť veľký puntičkár a pedant.

magmolatus
autor
23. nov 2015

@mysicka36 JRT nesmieš byť, nie to aby letel vzduchom. Na toto plemeno bitka neplatí. Sú to duriči líšok, takže on sa musí chovať samostatne a aj sa tak rozhodovať, keďže v nore mu nemá kto ako pomocť. Na to bol vyšlachtený.

@saska.t Nestalo sa ti že by ti v nejakom zápale bláznenia zhodil dieťa? Tohto sa bojím, aby jej pri hre neublížil.

@skoupilka1 Aj náš sem tam zavrčí, ale to len vtedy keď je uložený v posteli, alebo na gauči a ho presúvam, ale ono to nie je agresívne vrčanie, skôr také mumlanie z nespokojnosti. Ak ho vyženiem odíde, len tie presuny ked ma svoje miesto vyhriate sa mu nepacia.

lucka227
23. nov 2015

@magmolatus no na to zhadzovanie davaj pozor.Sestrina sa vzdy tesi velmi a vala deti stale,musime ju okrikovat

katuliacik
23. nov 2015

@magmolatus svokrovci maju JRT a je to teda rozmaznany fracek, par krat zavrcal na syna (19m) a svokra ju este branila, teraz mame aj my psika, steniatko budloga a ju ide roztrhnut, svokra ju berie na ruky, proste ziarli ten pes na kvadrat....ale vie ze u mna nepochodi, ked nieco spravi ju strieskam, lebo pes nepes, dieta je mne prvorade

u teba je skor problem manzelka, neboj ked mala zacne chodit a robit havovi zle, to snad manzelka pochopi, mas hava dlhsie ako trva vase partnerstvo a spoznala sa s nim, rozhodne by som kvoli dietatu nemenila vsetko, nonsens, ale pes sa tiez musi prisposobit novej situacii

sardinka335
23. nov 2015

@magmolatus Samozrejme ze tvoje dieta v buducnosti pri hre a zapale zvieracej radosti škrabne, zhodi alebo sa dieťa o neho potkne....je to 100% isté a nie že ,,nestalo sa ti,,?? my mame 2 psov, a ked od radosti vyskočí tak pazurikom moze škrabnuť a take ročne dieťatko čo nema stabilitu aj zhodiť.
Naš kocur kludne aj zautočí lebo je rozmaznaný a ked mu mala schmatla fuzy tak okamzite štartoval, naštastie som to videla a hned mačku ,,hamovala,,. Ked sme mali morské prasa tak nas aj kuslo...
Takze na toto sa priprav, resp. manzelku, je to sučasť zitia so zvieraťom.

katuliacik
23. nov 2015

@sardinka335 s tym treba ratat 🙂

mysicka36
23. nov 2015

Letecký deň nieje bitka 😝 to je len jasne povedané kto je vo svorke gazda.
Kedy tvoj duril líšky? 😀 Takže môjmu stredoaziatovi mám dovoliť zabiť nepriateľa, ktorý ohrozuje "jeho stádo čiže nás" len preto, že toto plemeno je na to určené a tak to mám brať do úvahy? A ver tomu že je toho schopný po fyzickej stránke. áááách. Zobuď sa.

katuliacik
23. nov 2015

@mysicka36 presne, pes je rodinny prislusnik, ale ma presne vediet kde je jeho miesto 🙂

ettel
23. nov 2015

@mmooly ten strach nie je neopodstatnený, po mne vyštartovala kolia, ktorú sme mali 11 rokov a predtým to bola moja najväčšia kamoška, vraj jej preplo - ja mám zlú skúsenosť a na ruke jazvu po 5 štychoch. vlastná skúsenosť je neprenosná, mňa už nikto nepresvedčí, že je to 100 percentne bezpečné, pes a mini dieťa.

mysicka36
23. nov 2015

Vraj jej preplo.... nikoho nenapadlo, že 11r. pes môže mať riadne bolesti alebo aj nádory o ktorých neviete? Idem ja radšej s deťmi a psom von, lebo mi tiež prepne 😎

magmolatus
autor
23. nov 2015

@mysicka36 Nepodpichuj 🙂 , duriť líšky nebol nikdy, len vravím, že "základné" správanie (alebo to volajme povaha, alebo ako chceš) JRT a aj každého plemena vyplýva z toho na čo bolo plemeno určené.
Niektoré sú určené k detom, iné menej vhodné.

@sardinka335 Práve preto som sa pýtal @saska.t či im psíci neskáču po detoch. Keďže má 2 JRT. Je pravda že dieťa zhodí skoro každá rasa.

@katuliacik U nás problém pes nie je, ten poslúcha, naše veci netrhá, nábytok neniči, nešpini dnuka.
Problém je manželka, lebo ona už mala skúsenosť že ju pes pohrýzol, nie náš, takže ju dosť ťažko presvedčím o tom že pes je ok.

Poznám pár čo má pitbula a majú dcérku a keď som sa spýtal či sa nebojí ju mať pri psovi blízko, jeho odpoveď bola "a prečo by som sa mal".
Samozrejme pes musí vedieť kde je jeho miesto, ale nie je to len na tom zvierati, ale hlavne to zaleží od toho ako ho vychovajú majitelia. Vlastný pes nemá dovod zaútočit na majitela, ak sa majitel chová správne.

Známy má Cane Corso a idem mu do dvora úplne v pohode. Pričom je to veľký pes. Jeho sestra má tiež Cane Corso a ešte jedného psa ani neviem aké to je plemeno ale je to 80kg živej váhy a tiež si ich chváli a čakajú dieťa.

moonlight1210
23. nov 2015

pokial pes neziarli a neskusa dietatu ublizit, tak je len fajn, ak dieta vyrasta so zvieratom.
podporuje to v nom iny postoj k zvieratkam a zivym bytostiam vobec. pomaha mu aj vo vyvoji osobnosti.
mozem povedat za svoje deti, ktore sa po kupe psa prekvapivo ukludnili, uplne podvedome beru vacsi ohlad na vsetko, lebo sme ich to prisne ucili vo vztahu k steniatku (kym bolo male, aby ho prilisnou laskou a nadsenim nezahlusili).

ale rozhodne napriek tomu ich nenechat osamote, aj ked je mily a priatelsky, nikdy neviete, kedy mu dcera nechtiac ublizi tak, ze sa zacne branit a porani ju - prinajmensom jej zakazovat veci, ako pchanie prstov do psej papule, hoci to vyzera tak roztomilo, ze pes drzi ako hluchy dvere a dieta mu natahuje gamby a skuma zuby 🙂. a podobne kusky.
nielen pes musi mat respekt voci dietatu, ale aj ona sa musi naucit ho mat voci nemu (co je dalsia vec, co podporuje aj vyvoj jej osobnosti). hoci je pes na poslednom stebliku vasej rodinnej svorkovej hierarchie a on si je toho podla mna dobre vedomy (dobre vychovany pes by si toho mal byt vedomy), aj tak musi citit, ze je respektovany.

psa by som poslala prec, len keby malo dieta alergie, alebo by bol nezvladatelny, ziarlivy, proste snazil sa prebit v hierarchii na vyssie stebliky voci inym clenom svorky (takze by sa napr. neostychal zautocit).
inak nie. strata svorky, vylucenie z nej, je pre neho dost velka rana, ktorej nerozumie, za co je trestany.

a to, ze mat psa predstavuje obcas trosku nepohodlie v podstate len cibri aj dospelacku trpezlivost a oduca pohodlnosti. 🙂
ako mama chapem, ake to je, ked mam denny rezim a dieta sa mi na stekot zobudi skor. tiez by som neskakala radostou (hlavne, ak je to aj moj "odychovy" alebo upratovaci cas). ibaze to su stale take odrobinky nepohodlia a ten cas, kym je dcerka mala, utecie velmi rychlo (uvidis, ze o par rokov bude tvoja zena inej mrzutej mamicke s kludom anglicana hovorit: ale, prosim ta, aj mne pes stale budil dieta a prezila som to. 🙂 ).

mam ale aj dojem, ze u vas tvoja zena stale berie psa skor ako tvojho, nie aj jej. aj ked ma urcite rada, stara sa on neho, venci ho, atd..
keby bol jej (ona by si ho zadovazila a vychovavala), brala by ho viac ako take svoje dalsie dieta a o odsunuti psa z domu by uvazovala naozaj az keby bol vaznejsi problem. takto si vie skor predstavit vzdat sa ho, lebo ked si ma vybrat medzi dietatom a s tym spojenym svojim vacsim pohodlim ako matky, a manzelovym psom (aj ked ho ma rada), tak samozrejme to ide v neprospech psa.

katuliacik
23. nov 2015

@magmolatus ako ona si myslela ze sa ho len tak vzdas?!

skoupilka1
23. nov 2015

@magmolatus ano ano, také nie agresívne vrčanie. Sú to teda masky 😀

magmolatus
autor
23. nov 2015

@moonlight1210 velmi pekne napísané. Aj naša malá skúša mu pchať prsty do huby a ťahať ho kade tade, ale to ich mám oboch pri sebe a malú regulujem. Ale už sa stalo že ho chytila za ucho a potiahla ho. Nič sa nestalo, pes zapišťal a stiahol sa. Samozrejme že na to treba dávať pozor.

Len ty si na tom opačne, kúpila si detom psa, ja som psa mal skor ako dieťa.

Ale máš pravdu, berie to tak že je môj. Ja jej tvrdím, že si zobrala "rodinné balenie". 😀
Ale stará sa o neho. Ráno s ním vybehnem ja skor ako idem do práce. Cez deň ked je s malou vonku berie ho ona.

Budem musieť pohĺadať články, kde sú psi prínosom, dať to dokopy a dám jej to prečítať.
Dakujem za tipy.

magmolatus
autor
23. nov 2015

@skoupilka1 No nejako ti musí dať najavo svoj nesúhlas a toto je ono. Hádam má aj on právo na svoj názor, kedze je člen vasej rodiny.

@katuliacik Asi si myslela že sa ho vzdám, neviem. Ako moj postoj vie, že pes tu ostane a hotovo. Len počúvam tie sťažnosti, ked malú zobudí. Práve preto som chcel nejaké argumenty, na ktorých môžem stavať, nejaké články som si čítal, ale hlavne som chcel čosi z realneho života, tak preto sa pýtam takto na fóre.

katuliacik
23. nov 2015

@magmolatus aka velka je mala? A skor dieta zobudi nervozita matky ako pes 😉

bykaterina
23. nov 2015

no tu ziadna rada nepomoze ak je tvoja manzelka je proti mozes sa postavit na zadne a zapierat usami nepomoze ☹ , ale z toho co si pisal ona toho psa nema rada a to cele prenasa aj na dieta.
ja mam 2 psov jeden je JRT a zboznuje deti a z ked zbadal prva krat nase krstniatko to malo 2m sme cakali co urobi a on zacal knucat ako ked dieat palce chcel ho obkukat a skamosit sa a strazit 😀, nakoniec si z nej urobil lolipop. Co samozrejme moje kmotre nevadi lebo je pisackarka, dokonca prisiel k postielke a kukal na nu ako spi a chcel s nou spavat. Druhého mam fenku mix taka bordelka a ta tiez super aj ked som isla s kocikom a s nimi dvoma uplne v pohode ani hlasok nedali boli ticho ako peny. A aj mm je milovnik psov preto sme do minulého tyzdna robievali aj Docasky a mali sme tam padom aj 5 psov doma -2nase a 2 stence co sa treabalo stale starat. takze tebe by jedine pomohlo vymenit manzelku 😉 sorry

bykaterina
23. nov 2015

@katuliacik tiez si myslim 🙂

stella333
23. nov 2015

@magmolatus Ja mam tiez psa a 2 deti, co s nim vyrastali. Ak s nim manzelka nemala predtym problem, asi je to u nej teraz len strach o malu a mozno aj viac starosti, ale ako mala bude rast tak ten strach bude hadam mensi. Ja som psa zo zaciatku brala ako zataz, stale strazit, co dieta a co pes olizuje, dcera mi stale behala za psom, v jednom kuse len v jeho pelechu, nechala sa od neho oblizovat, atd. Ten strach tam bol ci uz s chorob, alebo ze by mu nahodou ublizovala a on sa branil. Aj stekot je neprijemny ak dieta budi (nas nastastie nestekaval). Deti su velke (skolaci), tieto obavy davno zabudnute, teraz sa zas bojim ako deti preziju, ked uz tu nebude, lebo ho miluju.

sasa1310
23. nov 2015

@magmolatus môj názor? Aby si tvojej manželke za chvíľu nezačal vadiť aj ty.
To už čo je za človeka, že ide vystrnadiť zviera, ktoré bolo v "rodine" skôr ako ona?
Ja byť tebou ani sa nezamýšľam ho dať preč a manželke by som na tvojom mieste dala jasne najavo, že pes u vás doma ostáva.

saska.t
23. nov 2015

@magmolatus moje deti vyrastaju,od narodenia s JRT,kedze donedavna som bola so psicami aktivna v chove, kazdy pes sa potrebuje blaznit a duplom JRT,co urcite vies ked mas 5 r. JRT pes si dovoli len to,co mu clovek dovoli,jasne,ze sa stat moze,ale to sa moze stat pri comkolvek nie len pri hrani psov,ale sa potkne atd. ja viem ze JRT su zivi blazni a tak k tomu treba aj pristupovat a na to ste tu vy s manzelkou,aby ste to korigovali a psovi zabezpecili dostatok vybehu a samozrejme casu,aby nemal dovod skakat po ludoch a detoch a samozrejme aj otazka vychovy,ak ju mate dobre zvladnutu ziadny atak ani nic podobne nehrozi,pes je obrazom svojho majitela,svoje psi by som nikdy prec nedala a neopravneny strach nie je na mieste a to chovam JRT 15 rokov....

malabiba
23. nov 2015

@magmolatus nechcem sa ťa dotknúť, no v živote by mi nenapadlo, položiť na jednu úroveň - pes a rodina - to sa dá zrovnávať ?!....musíš sa opýtať sám seba - nevadí ti, že sa manželka cíti kvôli tomu nepríjemne....je ten pes pre teba dôležitejší?...inak mali sme psíka 17 rokov (v dome), tiež člen rodiny, ale odtiaľ potiaľ...a svet žasne
@saska.t mám známeho čo má v byte JRT - cvičí ho, je krásny, vydržal 10 rokov a potom napadol susedu

macka334
23. nov 2015

Člena rodiny len tak jednoducho nedáš preč a ani nemusíš. Tiež máme doma psíka a j deti / dokonca 3 /. Vždy bolo všetko ok, deti sú už väčšie a naučené sa o neho postarať / aspoň vyvenčiť prípadne mu dať papať a piť/.
Držím palce.

saska.t
23. nov 2015

@malabiba bez priciny ziadny pes nikoho nenapadne, pes ma dlhu pamät, moju psicu pred 13 rokmi napadol malamut a dodnes ked nejakeho vidi, okamzite utoci a nie je to bez priciny 😉

malabiba
23. nov 2015

@saska.t to nie je ospravedlnenie