Je dovolenka bez partnera správnym rozhodnutím?
Dobrý deň,
Zaujíma ma taky všeobecný názor.
Vec sa má tak že minulý rok svokra, keď sme boli u nich na návšteve, vravela že ide s partnerom a synom na dovolenku, a že šak či nejdeme tam s nimi aj my. S partnerkou sme si povedali, že by sme chceli ísť sami, no z finančných a pracovných dôvodov to nevyšlo. Tento rok, už začiatkom februára, sa partnerke ozvala svokra, že idú na to isté miesto, a že má ísť s nimi iba ona, že jej to zaplatí, že si má ísť oddýchnuť, ale že iba ona. Bolo to v rovnakom čase ako sme sa my dvaja rozprávali o Tom že či niekam tento rok spolu pôjdeme. My sme spolu takto v zahraničí pri mori ešte neboli, a mne to príde, ze to jej mama spravila voči mne mierne vypočitavo. Není to z jej strany také toxické? Cítim sa, že zároveň partnerka to spravila tiež sobecky a uprednostnila ju predo mnou. Sme spolu už dosť rokov, a myslím si že v takýchto veciach by mala uprednostniť partnera s ktorým žije, funguje, má psov. Takto si ona uprednostnila mamu, a ja sa cez to neviem nejako preniesť, a už vlastne ani neviem či chcem s ňou niekam ísť keď vlastne hrám iba druhé husle... Je to z jej strany oka a nemal by som sa cítiť odmietnutý?
Ďakujem
@partner45 Uprimne,ak by som zila s muzom, s ktorym si nemozem dovolit ist na dovolenku k moru a pozval by ma niekto,tak idem hned. V tomto som bezohladna. Dvaja ludia,ktori nemaju deti si za cely rok nevedia nasetrit na dovolenku? Chápem,ze sa neda chodit lazdy rok,su rozne vydavky aj na byvanie a kadeco ine. Ale za dlhe roky,co ste spolu a snivate o mori,mohli ste nasetrit. A hlavne,keby som bola v takej situacii,moj by ma podporil a este on by nahovaral,aby som isla,lebo mi dopraje a o tom je laska a spoluzitie. Doprajes tomu druhemu a nie si sebecky.
@partner45 "Ale príde mi to také, že "ja sa najskôr zabavim sama, a keď vyjde čas, nájdem si priestor aj pre teba." Tak to je bohužiaľ len v tvojej hlave a sam si si to vykonspiroval 🤦♀️...však pôjde s mamou a ty zatedy popozeraj dovolenky..napíš jej termín lokalitu cenu a chodte spolu ...
@medda_beda ale ona jej do života nezasahuje. Dala ponuku na dovolenku , dcéra to prijala. Tak však nikto dcére svojprávnosť neodobral nie ?
@mimka1402 Bola som v podobnej situácií keď sme na dovolenke ešte neboli a môj manžel dostal príležitosť aj keď sa jednalo o šport a svokra mu chcela prispieť.
Mne to bolo jedno, ale pod podmienkou, že niekam pôjdem aj ja bez neho kedže som vedela, že takú sumu si nezaplatím.
No to sa mu už tak nepáčilo žeby niekam nešiel somnou a nešiel nikam nakoniec.
Otočila som mu situáciu aby vedel ako sa cítim.
A takých cestovaní kde ja nepôjdem bude ešte veľa.Môj manžel však vie, že cestovať chcem aj ja, takže mi to vynahradí.Neviem si úplne predstaviť sedieť doma zatiaľ čo by môj muž precestoval svet.Takže mne je jedno žeby šiel bezomňa, ale potom chcem ísť niekam aj ja.
@subartic Ja som si takú situáciu zažila už v manželstve a akonáhle som otočila situáciu tak sa to manželovi až tak nepozdávalo.
Takže otázne je či by s tým aj frajerka bola ok keby sedela doma na zadku a on bol s mamkou na pláži.
@medda_beda Aj som si myslela, že to máš doma a preto takto reaguješ. 🙂 Dáva mi zmysel prečo to takto vnímaš. Ale nesúhlasím vôbec s týmto. A ani to ako si sa ty "rozhodla" v manželstve. Ale to je už tvoje svedomie, tvoj život. Ja by som žiť s takou osobou nevedela, ktorá by mala takýto názor, pohľad. Ale to som ja. 🙂
@subartic Takže nech si každý cestuje kde chce, ale myslím si, že ani jeden partner by nemal byť ukrátený.
A ja byť ním sa fakt zoberiem a šla by som so svojou rodinou na dovolenku.
Až tak by som riešila nejakú spoločnú.
Nech ten oddych majú obaja narovnako.
Ja by som to urobila čo ONA tebe. Ak sa vráti domov a tvoji rodičia povedia že idete tam a tam zbalila by som sa a išla by som s rodičmi bez nej ako ONA bez teba. A viac by som ju nikde nevolala ak pôjdeš s rodičmi ani nič nehovorila ideš a hotovo. Neviem si predstaviť že mne by už muž predtým partner toto urobil. Ak by prišla a mal by si ísť niekde TY s rodičmi ani by som jej to nepovedala nech si sedí doma až po akcii. A nikdy by som ju zo sebou nebrala ak pôjdeš s rodičmi nech ostane ONA doma. Neviem si predstaviť aby mi to muž urobil alebo ešte predtým partner. Smutne je to že sa ťa aspoň mohla opýtať že ak sú našetrene peniaze TY si to zaplať zo svojho a pod s nami lenže cela šťastná o tom nič nechcela hovoriť. Tak ak by sa vrátila ja by som sa zachovala tak na tvojom mieste že ak pôjdem s rodičmi tak ju neberiem nikám a ani jej nič nikdy nepoviem. Ja by som s takým človekom žiť nemohla. Mal by si to urobiť aby si vedel ako sa ONA cítila. Príklad ak by si dostal od rodičov peniaze na dovolenku TY ja by som išla na tvojom mieste bez nej a ostatne peniaze nechala na dalši rok na dovolenku tiež bez nej. Nech jej to platí matka. Alebo nech zostane doma. Ju by som nebrala. Ak nemá ani trošku charakteru sa opýtať že počuj sú nejaké peniaze našetrene mne to zaplatila mama a TY si zaplať a pod s nami. Skôr mi to prišlo že jej mama ťa nemá rada a ONA cela šťastím posratá sa rozhodla pre mamu.
@mimka1402 Tak ja si myslím, že je riadne sebecké cestovať si hore dole zatiaľ čo ten druhý je v práci, platí účty a tiež si chce oddýchnuť.
Toto nie je vzťah.
Obaja vo vzťahu majú mať nárok na to isté.
Ak to tak praktizujú obaja tak su aj obaja spokojní.
Ale nie jeden doma a druhý dovolenkuje.
@partner45 prepac, ale čakáš, že rodičia tvojej frajerky budú tebe, dospelému pracujúcemu muzovi platit dovolenku? Tvrdis sice, že nie, ale tvoje argumenty naznačujú niečo iné, vyznievas trocha ako urazené dieťa.
Ved leto je dlhééée, predpokladam, ze ti ju neberú prec na cele 3 mesiace. Máš viac nez dost termínov, ktoré môžte využiť na vašu spoločnú dofcu, ak by si naozaj chcel. Chápala by som frustráciu, ak by ste si dvaja poctivo šetrili a partnerka by polovicu budgetu (alebo všetko volno co jej ostava) zrazu minula na dovolenke s rodinou a na dalsiu spoločnú s tebou by jej už neostal čas/peniaze. Ale z tvojich príspevkov chápem, ze tak tomu nie je.
Ak ju tento rok NAOZAJ chceš este niekam vziať, vyber voľný termín, miesto a choďte. A další rok kľudne vyberte spoločný termín skôr ako svokrovci, a ak ona zas chce ísť aj s nimi na ich pozvanie, pôjde, ak sa vam termíny nebudú prekryvat.
Už je za nami polovica júna, o tom, že frajerka pôjde s rodinou vies od februára. Nehnevaj sa, no ak si sa doteraz nerozhybal tak sa jej ani nečudujem, že ide aspoň s nimi - oddýchne si za malo peňazí a je total jasne, že z tvojich dovolenkových sľubov ani v 2024 nic nebude.
@medda_beda Ale ona chce ísť s nim, on to vtedy odmietol, nič nenaplanoval za tiw roky co sú spolu..Ak nemajú deti ani nič také neverím že nedokázal dospelý chlap našetriť, ale roky rokuce on nič a teraz zrazu výčitka ak ona môže niekam ísť? . Takže keď ona chce ísť aj s nim, tak to nebolo ze on by nikam nešiel ale šli by aj spolu. A určite by mu to nezakazala ísť s rodinou... Za mňa je sebecké aby druhý sedel doma iba z dôvodu "solidarity". Dopriala by som svojmu partnerovi...
@partner45 ešte dodám, že my s manželom chodíme sami na spoločne dovolenky x-krát v roku. Ak on chce ísť pomimo toho ešte s kamošmi napr v lete na pár dni do chorvatska alebo na lyže v zime do Álp, a naše spoločne plány to absolútne nijako neovplyvňuje, ja som rada za neho, nech si to uzije. Ak by sme mali čokoľvek zaujímavejšie v tom čase na pláne, viem, že uprednostní 100% mna. Ja to mám podobne. Ak dnes zahlasim, že mam možnosť ísť do Grecka s kamoškami (jeho Gr neláka), ešte ma ukeca nech len idem, lebo vie, že mi to prospeje. Iná vec by bola keby som si naplánovala cestu do Nórska, pričom s nim som tam doteraz ísť odmietala a on by chcel. Ale to by som samozrejme takto nespravila…v živote by ma nenapadlo robit si naprieky štýlom “ja nechcem, tak ani ty nemôžeš”..
@mimka1402 Mňa by zaujímalo kde je problém za rok našetriť aspoň tisícku.
Dá sa aj uskromniť a ísť do lacnejšej krajiny spolu.
Takto si len robia na prieky.
A keď frajerka bude chodiť každý rok s mamou tak by som sa zariadila tiež každý rok bez nej a potom môžu ísť aj na spoločnú.
Ak to inak nejde tak nech si každý chodí sám, ale myslím si, že na tú spoločnú aj keď lacnejšiu sa našetriť dá.
V manželstve si ja osobne neviem predstaviť žeby manžel chodil ku moru každý rok s mamkou a ja niekde do kempu, ale to som ja.
Ja by som radšej nebola vydatá v takom prípade.
@mirkam3 Len vy to máte dobre dohodnuté.
Každý si idete tam kam chcete.
Len je iné keď jeden niekam ide a druhý si nemôže dovoliť to čo chce napriek tomu, že žijú v spoločnej domácnosti.
@medda_beda Z môjho pohľadu je to skôr také, že keď mama vidí, že dcéra nikam nechodí, tak jej prišlo to ľúto tak ze jej aspoň zaplatí. Lebo tiež je pre mňa divne za roky rokuce co sú spolu aspoň raz ísť hoc len do Chorvátska.. Ved letenky aj do talianska sú nízke a všeobecne sa dá dnes stále ísť za lacný peniaz.
Nemyslím teraz stále niekde ísť bez partnera. Ale to ze tam bolo pozvanie oboch a odmietnutie je tiež ine... Lebo partnerka povedala ze naplanujme dovolenku spolu tiež. Ved leto jw dlhé. Môžu ísť aj v septembri... Vo februári vedel ze priateľka ide vtedy a vredy a doteraz co už je leto, nemá on žiadnu dovolenku vymyslenu spoločnú. Len je urazeny. Ja by som to inak vnímala keby to sa dialo stále, ale v jednom takom prípade kedy aj tak priateľka chcela ísť aj s nim, mi príde rozdielne niečo. Keďže pre ňu to nebolo buď mama alebo buď priateľ, ale ze obaja len na rozdielnych dovolenkách.
Proste to vyzerá tak, že ďalší krát by nešli nikam tak aspoň ona šla...
Ale ste mu všetky naložili. Skúste si predstaviť úplne takúto istú situáciu, len v opačnom garde. Keby išiel muž so svojou mamičkou na dovolenku. Myslím, že by ste ho tu úplne zlyncovali.
Tie dôvody tejto situácie myslím si vedia len oni dvaja-prečo nemajú peniaze, prečo neboli ešte spolu na dovolenke a tak ďalej.
@partner45 moj názor, že v prvom rade to nie je tvoja svokra. Je to matka tvojej dlhoročnej frajerky. A ona ta asi tiež tak berie.
A sam píšeš ze za toľko rokov ste nikdy na dovolenke neboli. Tak sa asi ani jej mama nechcela aj tento rok na to dívať, že jej dcéra bude sedieť zase cele leto doma.
Nic ti nebráni spraviť priateľke prekvapenie zaplat nejaký last minúte a choďte aj sami dvaja niekde v septembri keď budu lacné dovolenky.
No ja neviem. úprimne, ja keby pozerám s priateľom dovolenky, plánujeme, diskutujeme a v tom by mu zavolala mama či neide s ním na dovolenku, tak som si na 1000% ista že by odmietol. Mna by ešte zaujimalo ako dlho ste spolu a koľko máte rokov 🤷♀️
@medda_beda tomu plne rozumiem, že nie každý ma rovnaké možnosti. Ale ako píšem, chápala by som, keby sa citil ukrivdeny kvôli tomu, že ona minie svoje voľno alebo budget na výlete s rodinou a on chudák príde o možnosť ísť potom niekam spolu. To by som aj ja doma spravila riadny humbuk za takých okolnosti 😂. Ale toto nie je ten prípad, chápem, že ona by rada šla PREDOVSETKYM s nim (ved sa tak aj dohodli že radšej by boli sami), a toto stále platí už od minulého roka, len sa asi zas nedočká, keď s ničím dodnes neprišiel…. mne to z jeho strany príde extremne ješitne, že jej zavidí týchto pár pekných dni, keď aspoň ona ma možnost a hlavne jeho to nijako negatívne neovplyvňuje. Ak by on dostal možnosť napr ísť z prace na tyzden na teambuilding zadarmo do zahraničia (ano, aj take firmy existujú) a mal by záujem, tiež by ho ona nepustila už len z princípu, lebo nemajú peniaze na spoločnú dovolenku? Ak áno, potom im obom gratulujem, čaká ich isto pekný spoločný život ak si budú takto navzájom závidieť..
@h2 ako som uz spominala ani ja nie som vydata a u nas ked ideme s nasimi tak bud si platime obaja sami s priatelom, bud platime my dvaja vsetkym alebo nasi vsetkym 🙂 proste si neviem predstavit, ze mama mi povie pod na vylet Tebe zaplatime ale Tvojmu partnerovi nie. Akoze to by som jej asi povedala, ze dakujem ale nejdem uz len s principu ( moj by nemal najmensi problem, ze cestujem bez neho robievam to bezne ). Pri dlhorocnom vztahu ci je papier alebo nie podla mna su vsetci rodina.
@medda_beda ty musíš byť skvelá manželka,to ta vôbec neskrie,že milovaný? manzel prišiel o akciu,na ktorú sa zjavne tešil? Lebo tiy chuderka by si sedela doma sama? Véd nabudúce tak môžeš ísť ty niekam a on ta doma počká ...dospelý a zrelý vzťah vyzerá inak
@mimka1402 Mohli sa dať dokopy ako študenti napríklad a nezarábali.
Na tej dovolenke by sa mali konečne dohodnúť a ak nie tak nech si každý žije svoje.
Frajerku by som tiež nevolala nikam.Nech si posedí doma.
A budú si kvit.
Keď sa nevedia dohodnúť, ich problém.
Mne to príde tak, ak som to dobre pochopila, že sa nevies rozhýbať. Minulý rom vás volali a vy ste odmietli, že pôjdete sami. A potom vám to zrazu finančne nevychádzalo. Ja teda neviem ako inde, ale mne keď finančne nevychádza dovolenka, tak nehovorím, že na ňu pôjdem - ti väčšinou človek vie tak na rok dopredu odhadnúť, či to vychádza alebo nie, pokiaľ nenastala nejaká fakt že totálne nečaná situácia. Takže nešli ste, mozno predpokladala, že ani tento rok to nevyjde, z tvojho rozprávania mi to príde take vágne, prispatučké, že proste chcete ísť na dovolenku, ale zjavne ste neriešili ešte ani prd okolo toho. Do toho ju mama pozvala a jej sa už nechcelo čakať, kym sa rozhýbeš. Možno si chcu užiť dovolenku len oni dve, veď keď by si išiel aj ty, bola by tam ta mama úplne navyše. Veď kde je problém? Kúp letenky, zajednaj na bookingu ubytko a chojte. Normálne si k nej sadni, že pod ideme vybrať nejakú dovolenku, nech ideme konečne aj spolu, buď trošku iniciatívny.
@partner45 mal si jej asi povedat, ze sa citis urazeny, ze Ta nepozvali (aj ked jej to malo dojst). Povedal si jej ,ze si ma sama vybrat tak si vybrala ,ze ide. Ved leto je dlhe mozte ist aj spolu. Ja som pred dietatom chodila kazdy rok sama na dovolenku s inymi kamosmi, prip. szma a partner bol doma. Spolu sme sli inam inokedy. Preto by som sa naozaj neurazala. Ale stale si myslim, ze svokra ci mama Tvojej priatelky (uz neviem ako ju nazvat aby boli vsetci spokojni 🙂 sa nezachovala pekne a Tvoja partnerka jej to mala hned povedat, ze toto nie je ok jednanie. Proste si Ta nezastala a toto by mne vadilo a riesila by som to s nou.
@medda_beda Za mňa máš veľmi detinsky postoj k manželstvu a jesitny...
My sme s manželom tiež neboli na dovolenke pri mori. Najskôr, keď sme boli mladsi, sme nemali peniaze a keď ich už máme tak jedno dieťa malé potom zas druhé dieťa malé a medzitým covid. Proste výhovorky môjho manžela, ako je všetko nemožné. Moja mama chodí každý rok na dovolenku s jej partnerom a tento rok išla aj moja sestra bez partnera (volali ho ale kvôli práci odmietol). Tento rok volali aj mňa s dcérami ale staršia sa kúpať nemôže tak sme nešli. Ale viem si predstaviť, že by takýto príspevok napísal môj manžel (teoreticky, ok by to nenapísal, bol by rád, že som išla a že má nemusí počúvať:D) Lenže ktovie ako to berie tá druhá strana. Ja totižto tiež stále počúvam ako niekam pôjdeme. Manželia sme 7 rokov a celkovo sme spolu 15 rokov a vždy vždy vždy dôvody prečo sa nedá....
@janinah A jemu to niekto zakázal? Veď ajtak chodí kade tade po súťažiach, ale ukrátil by našu rodinu o dni dovolenky kedže by si ju musel vybrať asi na 2 týždne.
Jediné čo som od neho chcela aby rešpektoval, že aj ja chcem ísť potom bez neho a užiť si aj svoj život a financie sa na to budú musieť odložiť.Jemu sa to nepáčilo aby som šla bez neho.Kľudne mohol ísť.
Tak som mu na to povedala, že je to to isté keď som ja doma a on je inde.Tak isto môže čakať doma zatiaľ čo ja budem preč.
Mňa tiež nebaví prihliadať len na manželove záujmy, aktivity.
@mimka1402 Jasné.Ja budem sedieť doma jak je rok dlhý starať sa o psa, dieťa.A manžel nech si užíva a cestuje.
Veď čo tam po mojich záujmoch.

@subartic Lenže matka nemôže zasahovať dospelej žene do života.Takže akceptovať môže koho chce, ale neviem si predstaviť mať 35 a chodiť na dovolenky len s rodičmi bez partnera.
Ale ťažko povedať čo všetko v tom ich vzťahu je.