icon

Je normálne byť nervózny po zranení šteňaťa?

11. aug 2024

Bola som na návšteve u rodiny, majú akurát šteňa, všade sa pletie pod nohy. Náhodu som si ho nevšimla ako spí pod gaučom a pristúpila som mu chvost, nie úplne celou váhou, lebo ako som zacítila pod nohou psa, hneď som zareagovala. Ešte ako som sa snažila rýchlo chytiť rovnováhu nech ho úplne nepristúpim, som spadla a udrela sa ešte aj ja o stôl. No pes ako sa zľakol tak začal štekať extrémne. Pribehol hneď švagor a bol strašne nevrlý a hnusný, aj keď som mu vysvetlila, čo sa stalo a samozrejme sa ponúkla, že ak náhodou ma niečo zlomené, alebo som mu inak ublížila tak im preplatim náklady na liečbu. No ani som toho psa nepristúpila úplne, darmo som vysvetľovala, pes nonstop hučal, švagor nervózny . Už aj ja som začala chytať stres, že možno ozaj som stúpila naňho silnejšie než som si mylslela. Ale reakcia ma úplne šokovala. Neviem čo si myslieť. Tak škaredo po mňe zazeral, úplne penil, hádam by ma aj zabil pohľadom v tom okamihu, ak by to bolo možné, ani sa neopýtal, či som ok, že som spalda, iba psa ratoval. Je to normálna reakcia podľa vás ? Ak máte zviera tiež by ste tak reagovali, keby ho náhodou pristúpi niekto. Strašne zle mi padla tá reakcia, nepristúpila som psa schválne, a tiež som sa udrela kvalitne. Neviem či ku ním ešte pôjdem na návštevu. Ozaj som aj dávala pozor, lebo viem že majú šteňa a že sa pletie pod nohy, no pod gaučom som si ho aj napriek opatrnosti nevšimla. A ešte dodám, že bežal s ním hneď na veterinu a pes v pohode, nič mi nie je, teda aj ten štekot čo spustil keď som ho pristúpila bol pravdepodobne kvôli preľaknutiu a nie pre bolesť.

naneta258
12. aug 2024

@ssimusska sama píšeš ze by si ospravedlnenie prijala, keby vieš na 100% ze je pes ok. Keby nebol, tak to znamená čo, že to spravila napriek a kvôli tomu neprijmes jej ospravedlnenie? 😀

luccija
12. aug 2024

No tak sa zľakol normálna stresová reakcia.Clovek v strese je hystericky.Zase sa mi nezdá, že len z pristúpenia chvosta by pes jacal aj neskôr tak asi si ho dosť pristúpila.Je to jedno od švagra nečakaj ospravedlnenie, pes je v poriadku.On sa cíti ukrivdeny, že si nedala pozor, ty, že sa nespýtal čo ti je.

naneta258
12. aug 2024

@lonely66 som psičkar a na veterinu letím až keď je naozaj nejaký problém, nie ako toto.. 😀 kopecx som stupila môjmu psovi na nohu, chvost a žije, nemá nič zlomené.. 😀

ssimusska
12. aug 2024

@naneta258 Keby mu niečo spraví, nechám si preplatiť náklady na veta, potom by zo bolo ok. 😀 Nikde nehovorim že niekto niečo spravil napriek. Čítaj

autor
12. aug 2024

@ssimusska počuj a tie preplatené náklady, zas aj to je take na diskusiu. Ja som sa ponúkla, že preplatíme ak by mu niečo bolo. Ale zas neviem či je to samozrejmosť, ako to prezentuješ, že by si si nechala preplatiť. Nemyslím si, že existuje povinnosť preplatiť takéto náklady a ešte znášať tie výčitky a otrasne správanie majiteľa psa. Zas išlo o nehodu a aj zodpovednosť za to ma aj on nie iba ja. Tiež nesledoval kde ma svoje šteňa. Teda sestre by som určite preplatila celé náklady, ale ak by išlo iba o švagra, tak po tom správaní čo predviedol, by mohol byť rád ak by som mu preplatila polovicu.

kvetka121
12. aug 2024

@ssimusska keď porovnávať dieťa a psa, prečo si ho švagor nestrážil, bol v inej miestnosti? Keby sa stalo niečo autorke tak sa náklady hradia švagrom? Zvláštna doba, mám 50 rokov vyrastali sme so zvieratami mačky, osy v každom dvore ale takýto cirkus si nepamätám

kvetka121
12. aug 2024
samik88
12. aug 2024

Máme dva psy a mačiatko momentálne ,tiež sa stále pletú pod nohy. Daváme pozor ,ale pravdaže sa môže stať ,že ich pristúpime . Určite by sme z toho nerobili takú tragédiu. Mali sme aj malé šteniatka ,ktoré sa stále motali pod nohy ,dokonca nám utekali na cestu kade chodili autá,traktory,kombajny,tatry,atď.a nič sa im chvalabohu nestalo. Keby nastala takáto situácia u nás tak by som zobrala šteniatko na ruky ak by veľmi kňučalo a spýtala by som sa švagrinej či sa jej nič vážne nestalo. Veď musel vidieť ako ťa to mrzí,zrejme nie si bezcitná ,nespravila si to naschvál. Ja mám veľmi rada psy ale nepáči sa mi keď sú pre niekoho viac ako ľudia ,to určite nie je normálne. Švagor zjavne nemá deti a vynahrádza si to na šeniatku. Ale vždy to budú len zvieratá,ktoré majú slúžiť človeku a nie on im.

marianeta
12. aug 2024

Hod to za hlavu. Nemáš si čo vyčítať..bola to nehoda, a keď to švagor takto prežíva ,tak by som tam asi ani nešla už. Nebudem na návšteve predsa loziť po štyroch ako to šteňa aby som mu náhodou a nechtiac nieco nepristúpila. Také sa proste stáva keď máš psa či mačku , a tvoj švagor nebude výnimka, ale to sa asi neprizná, lebo by bol za debila.

nenne27
12. aug 2024

@ssimusska dievca, z teba krici mladost a nedostatok skusenosti.nemas nic zazite, tak ti tie vykriky clovek odpusti :D ved ta zivot nauci, ptm nebudes taka radikalna.ziskas aj trochu pokory snad...

vakatko
12. aug 2024

@ssimusska porovnávaš dieťa a psa ?
Keď už, tak za dieťa je zodpovedný rodič a za psa majiteľ, majú na nich dohliadať a ochraňovať ich.

ssimusska
12. aug 2024

@nenne27 Mám odžité toho dosť na mladý vek, to ty ani tušiť nemôžeš. Preto mám tak dobrý život ako mám 🙂 Ja od teba potrebujem žiadne odpustenie, si niekto koho mám totálne u riti 😀 Neboj sa život ma toho naučil už dosť, toto ešte nieje radikálne 😁

ssimusska
12. aug 2024

@autorka, mám doma vystavneho psa ktorý stál niekoho 3 platy, čiže ano, keby mu niekto spôsobí nejakú ujmu dožadovala by som sa preplatenia nákladov. A bolo by mi jedno kto to je. Ja tiež svoje šteňa nesledujem 100% času u nás doma, má voľný pohyb predsa.

naneta258
12. aug 2024

@ssimusska ja mam doma tiež takého psa a keby sa niečo také stane, tak sa nejdem z toho pos*ať s prepáčením 😀 neviem ci nevieš čítať, ale autorka sama písala ze by bola ochotná preplatiť náklady 😀

hendikep
12. aug 2024

@1mina tiez sme mali dvoch roznych psov v detstve a stavalo sa raz za cas, ze bud chvost alebo labku. Pes zakvičal a islo sa dalej..,🤷🏼‍♀️

ssimusska
12. aug 2024

@naneta258 Posrať sa z toho nejdem, môjmu psovi sa to nestalo 😀 A kde som ja niečo spomenula že by ona nič nechcela preplatiť? Ani ty ani ja nevieš aká
bola presne celá tá situácia.

autor
12. aug 2024

@ssimusska tak jedna vec je že ty by si vyžadovala, a iná vec je, čo je reálne človek povinný ti preplatiť. S takýmto prístupom ako je tvoj, by moja ochota preplatiť ti čokoľvek veľmi rýchlo klesala. Inak ak máš výstavneho psa, a tak veľmi si na tom potrpíš, tak majitelia si take zvieratá zvyknú poistiť, a nemusíš sa hádať s ľudmi o škode. Môj švagor tiež sa hra na dokonalého, ale psa si tiež nepoistil. Ja mám tiež zvieratá a dávam na ne pozor, keď mám ľudí doma tak iba pod mojim dozorom sa pohybujú, keď nemám čas dozerať na ne, tak ich na tu chvíľku kým mám návštevu zatvorím na bezpečne miesto. Hlavne ak mám veľa ľudí v dome. Aby sa nič nestalo ani im, ani návšteve. Pri zvieratách je to často otázka pár sekúnd a nešťastie je na svete. Ako teraz napríklad, aj keď som nechcela stalo sa, aj napriek opatrnosti sa udialo. Ale reagovať sa dá normálne, alebo aspoň neskôr po ukľudnení sa postaviť ku tomu rozumne. Ako mne to je tiež ľúto, ale teraz aj keď bude zazerať po mne, tak sa to už neodstane. Aj pes našťastie je ok, tak by sa mohol skôr poučiť z toho a nie na mňa hádzať celu vinu. Zas aj ja mám svoju hrdosť, nechcem si nechať takéto správanie od švagra páčiť, kým sa neospravedlní určite tam nepôjdem. I keď mi je ľúto kaziť vzťahy kvôli takej nehode, ale nechcem mu dať signál, že sa takto môže ku mne správať.

naneta258
12. aug 2024

@ssimusska stačí to ako reagujes keď sa jedná o cudzieho psa, nie ešte o tvojho 😀

ukulela
12. aug 2024

@ssimusska prehanas, ked ku mne neitko pride na navstevu, snazim sa urobit komfort a bezoecne prostredie. ak mam male dieta, davam pozor, ak mam psa (mali sme maleho psa) - davam pozor aj na neho, ak mam skrcka, nepustam ho behat, ani andulky lietat .... ona toho psa v izbe NEVIDELA, myslela teda, ze je mimo a sla si sadnut, spod gauca trcal chvost, ktory si nevsimla ... v snahe ho nepristupit uplne sa este zdegvila. ja neviem, ked nas psik behalk a neposluchal, isiel pred navstevou do pelechu a hotovo. a mam pocit, ze tak to byva vo vseobecnosti vo vela rodinach a domacnostiach. v snahe uchranit stena ho mohli dat do jeho pelechu a hotovo. ak sa tara popod nohy - tak do vedlajsej izby - pre dobro a bezpecnost toho zvierata. rocne batola tiez na svadbe nenechas pobehovat po parkete, alebo pomedzi 10 dospelych, vezmes ho na ruky, aby bolo v bezpecnom prostredi. mimochodom, to batola si vsimnes skor, ako radovo mensieho psika.

maminkadeticiek
12. aug 2024

Premohol ho strach a emocie,vykasli sa na to,vypusti to uplne.

ssimusska
12. aug 2024

@autorka, neboj ja mám psa poisteného. Ešte že nemusím nič také riešiť lebo všetci čo sú u nás vedia že tam je malý pes a dávajú si pozor.
@naneta258 mne to je v podstate jedno, ja som povedala môj názor na to keby sa to stane u nás
@ukulela neviem ako je psík starý, ale šteňa ti v pelechu vydrží tak, no ani chvíľu, keďže sa všetko ešte učí. My tiež učíme naseho, že keď niekto prípade má ísť na miesto, ale to trvá kým sa to ozaj naučí a pochopí. Prečo by mal obmedzovať svojho psa a dávať ho do vedľajšej izby? Ročné batoľa by som na svadbu ani nebrala 😀

moonlight1210
12. aug 2024

Mame psikov, milujeme ich, robime pre ne prve-posledne, maju vsetko pohodlie a starostlivost.
Su drobne, tak na ne davame pozor, no stalo sa, ze sa nam zamotali pod nohy, hlavne, ked boli mensie. Nejake to stupenie na labku tam bolo. Uz sa naucili, drzia sa vzdy viac bokom, ked napr. nieco robim v kuchyni, sadnu alebo lahnu si pod stol a odtial na mna pozeraju a vrtia chvostom, ked sa s nimi rozpravam.

Ked pride navsteva, tak ich zatvorim na ine poschodie, aby nedoslo k nehode. Lebo aj ked v zivote nikoho nepohryzli, ako viem, ze sa to zrovna nestane?
Ked su u nas deti, donesieme ich na rukach, a tak si mozu pod kontrolou pohladkat a odnesieme ich prec.

A toto bola hlupa reakcia majitela.
Lebo je to pes, nie clovek. Pes nechape jeho ludske pocity. Jemu nie je jasne, preco hlava svorky zaujme postoj hysterie. Nevie vyhodnotit situaciu, ze on nevidi dovod, preco majitel hysterci. Reaguje iba podla neho. Ked je majitel hystericky, bude aj pes. Lebo je presvedceny, ze sa nieco zle deje, ked tak vodca reaguje.

On, ako hlava svorky, mal psa ukludnit.

Vidim to aj u nas. Ked sa nahodou zrazu rozbehnem pozriet z okna, ci niekto nie je vonku, tak aj ked spia, tak okamzite vyletia z pelechov a vystrasne bojovne stekaju. Pripravene pouzit naplno celych svojich dvadsatpat centimetrov vysky a zabit nepriatela.
Ked su pre zmenu nervozne a stekaju, tak prave moj kludny postoj ich ukludi. Ked hlava svorky nejanci ako decko, tak aj oni to beru tak, ze vsetko je pod kontrolou.

Mal by pochopit, ze pes nie je dieta. Pes potrebuje nad sebou sebavedomeho pokojneho vodcu. Ktory mu dava takto istotu, vie, ze mu moze verit, a preto ho ochotne poslucha.

maranco
12. aug 2024

@ssimusska keď neobmedzuješ svojho psa, chodí voľne aj do tvojej posteli, alebo s ním aj spíš?

ukulela
12. aug 2024

@ssimusska ak nepustis rocne batola medzi dospelych do davu, tak nepustis male stena pod nohy navstevam. alebo - potom navstevu nepustim dnu a hotovo. autorka pise, ze si davala pozor a bola to nestastna nahoda. este v snahe zabranit jej si ublizila.
ked sme mali navstevu a nas pes (bytovy) mohol byt v ohrozeni, alebo sposoboval stres navsteve, musel ustupit pes. alebo sme mohli vyhodit navstevu ...
reakcia svagra bola za hranicou a neprijemna.

heni79
12. aug 2024

@autorka Keď si sa udrela, je možné, že budeš mať aj modriny. Ak áno, odfoť si ich. Prečo? Ak by švagor ešte pindal, ukázala by som mu fotky s komentárom, že: "Pozri, nechtiac som pristúpila psa, ktorého som nevidela. Ihneď som sa mu snažila vyhnúť aj za cenu toho, že som ublížila sebe. To nevidíš?" Ospravedlnenia sa z jeho strany zrejme nedočkáš. A ak by som tam šla opäť na návštevu, hneď na jej začiatku by som švagra oslovila, že nech si stráži psa, aby si ty opäť neprišla k úrazu. Pes mal byť počas návštevy zabezpečený, najmä keď je to šteňa, ktoré je ešte nevychované. Majiteľ ho mal mať v hľadáčiku, pokiaľ ho nechal motať sa navoľno. Argument, že pes je "doma", ktorý sa tu objavil, je dosť mimo. Najmä keď je to šteňa, ktoré ešte nemá návyky.

naneta258
12. aug 2024

@heni79 každý normálne zmýšľajúci človek vie, že či už malé dieťa alebo akékoľvek iné mlaďa je bezbranné a treba ho chrániť a nie nechávať ho v druhej izbe. Od švagra sú to všetko len chabé výhovorky.

ssimusska
12. aug 2024

@maranco Čítaj s porozumením, neobmedzovať v tom že by ho zatváral do inej miestnosti. Náš má vlastný pelech a na posteľ sa ani nepýta. 😆

ssimusska
12. aug 2024

@ukulela Ako môžeš vedieť že to ozaj bolo tak ako autorka píše? 😀 Nehovorím že to tak 100% byť nemohlo ale aj tak..

naneta258
12. aug 2024

@ssimusska je jedno ako to bolo, bola ochotná preplatiť veterinára + sa ospravedlnila. Snáď si nemyslíš ze mu napriek stupila na chvost a ešte bola ochotná zaplatiť.

babulkomale
12. aug 2024

Jednym znamym presla clenka rodiny psa autom pri parkovani...to by tvoj svagor asi zabil.