icon

Je socka ten, kto nebýva v dome?

26. máj 2023

Nedávno som sa pýtala známej, či jej rodičia bývajú v byte či dome - jednalo sa o opatrovanie a sebestačnosť, v ramci rozhovoru som sa to spýtala preto, že s domom je viac práce a pre starších ľudí je to záťaž.
Ona sa začala akoby obhajovať, ze majú veľký pekný byt atď., proste akoby sa hanbila ze nemajú dom 🤦
Ja som to hneď samozrejme vysvetlila ze preto sa pýtam lebo v byte majú menej práce a ľahšiu mobilitu, že to je super ze sa nemusia starať o dom. Aj moji rodicia byvaju v byte a je to ovela lepsie aj pre opatrovatelov aj na pracu.
Potom som sa stretla s kamoskou a ona tiez take reci akoby obhajovala ze ma byt a zaklincovala to ze aj by ma pozvala ale maju len dvojizbovy byt.
Potom mi doslo ci to nie je preto ze my mame velky dom, obrovsku zahradu okrasnu aj uzitkovu, sad.
Ale mne je jedno co maju ostatni, mne to nevadi aj keby mali unimobunku, ak su spokojni, super.
Mate to tak ze beriete ludi podla tohto? Neviem ako reagovat...ja si na tom nezakladam, ale tu som viackrat citala ze dom je luxus.
Je pravda ze naklady su vysoke, jasne ze stale cosi vykepsujeme, staviame atd. Ale zas ludia co napriklad byt zdedili cize nejmaju hypo a platia len energie, maju oproti nam hned dve tisicky vo vrecku mesacne a nosia sa v znackovom a chodia na mihalnice ( obrazne povedane, aj ja by som mohla keby som chcela).
Vsetci nasi znami a priatelia maju domy.
Proste fakt ma teraz "kazdy" dom a v bytoch byvaju len chudobnejsi?

majki_ki
Autor odpoveď zmazal
ema22270
26. máj 2023

Ja som vdacna, ze mame byt, aj ked este aj s hypotekou, ale ze vobec mame strechu nad hlavou. V dnesnej dobe naozaj nie je uz podstatne,,ci dom, ci byt, podla mna. My mame podkrovny 3i a tym, ze je taky netypicky, je proste srdcovka. Kvoli detom, zahrade na vysantenie, jasne, ze by bol lepsi dom, len to uz neviem, kto by ho cely upratoval a pracoval v zahrade. Na to by bolo pomenej casu uz, podla mna. Ale kazdy nech si zije na co ma a ako je spokojny on.... skor premyslame o nejakej chatke, aspon mensej, do buducna, v inom okrese.

pribinak
26. máj 2023

@elmivelmi Kriste na nebi…. píšem že všetky byty v Ba stoja pol melóna ? Nie? Píšem že sú vserky suoer? Nie

Fakt niektoré neviem ….

stanzi
26. máj 2023

“ Proste fakt ma teraz "kazdy" dom a v bytoch byvaju len chudobnejsi?”

😀 Byvam v centre BA a teda necitim sa byt chudobnejsia 🙂 Nie kazdeho ciel je mat dom, ja napriklad zivot v centre mesta milujem, a k zahrade vztah absolutne nemam. Smiesna tema, nepoznam nikoho kto ma take uvazovanie ako opisujes.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lelelienka
26. máj 2023

Nestretla som sa s tym, ze by niekto povazoval byvanie v dome za luxus, mozno je to tym ake su u nas ceny bytov 😂 myslim takych krajsich bytov. A teda ja nikomu dom nezavidim, skor ich lutujem, ze maju vela starosti. Podla mna je to cisto otazka preferencii, v zivote som nemala potrebu “obhajovat” svoje byvanie v byte, asi preto, ze by som veru nemenila.

andrejka1974
26. máj 2023

Prečo myslíš my sme si pred 6 rokmi kúpili starší dom za úžasnú cenu a sami sme si ho zrekonštruovali a máme aj vlastné bývanie byt celý život som ja bývalá v byte a muž zase v dome a nie je to o tom kto na čo ma ale kde sa cíti dobre

basulaak
26. máj 2023

Dalsia otazka!

kristiii
26. máj 2023

@mamula20 fakt by ma zaujímalo, kde sa prosím ťa platí 300 eur fond opráv?

dilino
26. máj 2023

Prečo by boli socky čo bývaju v bytoch.Sú aj ľudia čo majú na dom ale byvať chcú v byte sú aj taký. Ja mám známých su to realiťaci a povedali mi že aj keby majú miliony nešli by bývať do domu majú byt s rozsiahlou terasou 5 izbový tak že ani neuvažuju o tom aby išli bývať do RD.MY sme predtým bývali v byte teraz už 15 rokov v dome.Ale mňe je jedno kde by som bývala či v byte alebo v dome.A jedna vec je pravdiva že okolo domu každe ročne obdobie robota.A ako píše pribinak že niektore byty v BA sú drahšie ako domy.Každý býva tak na čo má.Kde pracujem tak riaditeľ býva v pánelaku, aj vedúci a že ani nechu ísť do RD že im je tak dobre ako bývajú.

baskustek
26. máj 2023

Pozor sú byty a byty a domy a domy. Moderný 3-izbovy byt v novostavbe v meste má väčšiu hodnotu ako stará 50 ročná chajda niekde v Hornej Dolnej.

lelelienka
26. máj 2023

@colsami nepoznam nikoho v mojom okoli, kto byva v byte preto, ze nema peniaze na dom 😁 U vsetkych nasich znamych to bola volba aby boli blizko prace, nemuseli dochadzat, aby mali vsetko po ruke a bez starosti a pod. Ja sama by som tiez nesla do domu, byvala som v nom s rodicmi asi 10 rokov a nikdy viac. A takych ludi rozhodne nie je par, ale viac nez dost.

miadi
26. máj 2023

Zvlastna tema, dom moze byt hocikde aj v centre velkomesta rovnako byty su aj na dedine. Mozes mat byt ako investiciu kupis byt v NY za 6 milionov a o 3r ho predas za 9. Mozes mat dom za 50k alebo 50M .. town house v centre NY stoji viac zalezi na lokalite a m4 ..Na Svk mas byty nove pri Dunaji drahsie ako domy na dedine. atd.Ludi nemam za socku podla toho ake maju byvanie ale chovanie. Skor by som si myslela ze tvoje kamosky nemaju radi navstevy ako ze sa potrebuju obhajovat ze nemaju dom. Osobne mam tiez radsej posedenie vonku v restike Ako navstevy v dome. Ale koli detom pozyvam ich friends .

nikolka1986
26. máj 2023

Dom je dom, určite byt nie je žiadna výhra, človek žije ako na "intráku", susedia sa menia a keď je drblý sused, tak je to naozaj peklo. Veď to tu je každý týždeň, že sa niekto na fóre sťažuje v byte na suseda.

colsami
26. máj 2023

@lelelienka a ja takych poznam vela 🙂 za to co kupis byt trebars spominanu dvojku, za to v danej lokalite pripadne aspon bezprostredne BLIZKO toho mesta, normalny pekny dom nenajdes. A za vymenu ze teraz budem 40 min dochadzat do prace z dediniek, to neberiem. Alebo kupujes nejaku totalku ze na rekonstrukciu pojde dalsich x desiatok tisicov...
(tym ti neoponujem, poznam aj aj. To len ako nazor, ze asi to vela zavisi aj od konkretnej skupiny ludi)

kristina2412
26. máj 2023

Ja som úprimne nikdy netúžila bývať v dome , máme s manželom náročnú prácu, ja najmä psychicky a keď prídem o 17:30 domov som rada, že som rada. Navyše mne vyhovuje bývať v byte, 10 minút do centra BA , 20 minút do prírody, deti maju radi divadlo, koncerty,kultúru. Keď potrebujú " výbeh" za chvíľu sme v Malých Karpatoch . Ja by som nemala nervy dochádzať a tráviť 2 hodiny denne na cestách. Ale jasné, že keď bol Covid som si povzdychla,že aké by bolo super mať dom 😃 na dôchodok si predstavujem že to tu zabalíme a pôjdeme na Kopanice 😃 nech majú vnúčatá aj iné zážitky

lelelienka
26. máj 2023

@nikolka1986 “dom je dom” len pre toho, kto preferuje domy 😉 Su ludia, ktori dom nechcu ani ked nan maju. Je to cisto vec preferencii. V slusnom byte iste nezijes ako na intraku a blbca suseda mozes mat pokojne aj v dome, kolki by vedeli rozpravat….

liusa82
26. máj 2023

no neviem.My sme platili v byte tolko čo aj v dome pomaly.Ale tak my máme 4 izbák nie dvojgeneračný poschodák.Už aj byt je luxus pri týchto energiach a pchania peňazi kde kade do fondu opráv atd.Už zachvilku bude bývane v byte drahšie pomaličky ako v dome.To volakedy bol dom väčší luxus ako teraz.To je zas téma toto🙄

nikolka1986
26. máj 2023

@lelelienka Nepoznám nikoho kto by uprednostnil byt pred domom, ak to niekto aj tvrdí, tak sa tým len utešuje. My máme veľký byt a ideme do domu a až v dome sa budem cítiť ako doma.

janickacrazy
26. máj 2023

@nikolka1986 To je fakt blbosť. Napríklad ja som nikdy netúžila žiť v dome, v byte som žila 37 rokov a bola som maximálne spokojná. Iba kvôli manželovi som súhlasila so stavbou domu, lebo on veľmi túžil po dome. Mala som veľký problém si zvyknúť, trvalo to aj 4-5 rokov. A určite nie som jediná. Mne vyhovovalo žiť v meste, všetko blízko, pohodlné, tu na dedine je pre mňa nuda. Všetko má svoje výhody aj nevýhody.

majocka100
26. máj 2023

Autorka,skús po sebe prečítať, čo si napísala, ale s "porozumenim";)

roja01
26. máj 2023

Ak by znamenal clovek s bytom , ktory si kupil za vlastne peniaze pre niektorych ludi socka, tak ako by sa mal nazyvat ten, ktory pozemok dostal do daru a ciastocne aj financnu a inu pomoc od rodiny na stavbu domu? Asi takisto. Nie je dolezite co mas , ale aky si clovek.

ivangeline
27. máj 2023

Niekde beru. Ja nie. ;)

elmivelmi
27. máj 2023

@pribinak tak pises ze za byt v ba das pol melona,nekonkretizujes a nienpol melona ale za 4izby dast tak 300-400 pol melona das v Londyne ,ba tam este nedosla s cenami,a snad nedokde lebo za 4 izby pol miliona je naozaj uz tregikomedia.

reddflowerlife
27. máj 2023

@nikolka1986 Ahoj, aj my sa stahujeme dl dvojposchodoveho domu so zahradou, nie je v dedine ale tak na “kraji” mesta .Velmi sa tesim, uplnu depku mam v byte, uz tu nemam ani kde skladat svoje vecii. Za mna je dom proste lepsi, mas kde sadnut na zahradu, mas si kde vypestovat.. viac izieb cize mozem tam zobrat rodica… Garaz.. cize za mna super a velmi sa tesim ze vypadnem z bytu

sense
27. máj 2023

Nemyslím si ze ľudia bývajúci v bytoch sú socky alebo niečo menej. Sú ľudia čo preferujú skôr byt a sú ľudia čo preferujú viac dom. Rovnako ako sú ľudia kt preferujú bývať v centre väčšieho mesta a sú ľudia ktorym sa páči na lazoch.
A tie 2 kamarátky sa možno obhajujú pred tebou preto lebo poznajú tvoj názor, v podstate si ho aj tu napísala ze jedna ma len 2jizbovy byt, kým vy mate dom so záhradou a všetcia vaši známi majú domy.

jaskolka
27. máj 2023

Nechápem, prečo by mal byť ten, kto býva v byte "socka".
Dom nepovažujem za niečo super, žijem síce v dome, ale keby som mohla, idem okamžite do bytu. Vyrástla som v paneláku, v dome žijem po svadbe. Zvykla som si, ok, ale za mňa určite jednoznačne byt. Nie som ten typ, ktorý sa babre v záhradke (mame tam len trávu a ozdobnu lavičku) na zvieratá nemám nervy ani náladu (tolerujem milovníkov zvierat, ale ja k nim nepatrím) a lezie mi na nervy v zime upratovanie snehu v lete kosenie (robím to z nutnosti). Povedala som mužovi, že keď do žijeme dôchodku, a deti budú už mať svoje, tak chcem ísť do bytu. 😆

mamula20
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal