Je socka ten, kto nebýva v dome?
Nedávno som sa pýtala známej, či jej rodičia bývajú v byte či dome - jednalo sa o opatrovanie a sebestačnosť, v ramci rozhovoru som sa to spýtala preto, že s domom je viac práce a pre starších ľudí je to záťaž.
Ona sa začala akoby obhajovať, ze majú veľký pekný byt atď., proste akoby sa hanbila ze nemajú dom 🤦
Ja som to hneď samozrejme vysvetlila ze preto sa pýtam lebo v byte majú menej práce a ľahšiu mobilitu, že to je super ze sa nemusia starať o dom. Aj moji rodicia byvaju v byte a je to ovela lepsie aj pre opatrovatelov aj na pracu.
Potom som sa stretla s kamoskou a ona tiez take reci akoby obhajovala ze ma byt a zaklincovala to ze aj by ma pozvala ale maju len dvojizbovy byt.
Potom mi doslo ci to nie je preto ze my mame velky dom, obrovsku zahradu okrasnu aj uzitkovu, sad.
Ale mne je jedno co maju ostatni, mne to nevadi aj keby mali unimobunku, ak su spokojni, super.
Mate to tak ze beriete ludi podla tohto? Neviem ako reagovat...ja si na tom nezakladam, ale tu som viackrat citala ze dom je luxus.
Je pravda ze naklady su vysoke, jasne ze stale cosi vykepsujeme, staviame atd. Ale zas ludia co napriklad byt zdedili cize nejmaju hypo a platia len energie, maju oproti nam hned dve tisicky vo vrecku mesacne a nosia sa v znackovom a chodia na mihalnice ( obrazne povedane, aj ja by som mohla keby som chcela).
Vsetci nasi znami a priatelia maju domy.
Proste fakt ma teraz "kazdy" dom a v bytoch byvaju len chudobnejsi?
@nikolka1986 Ako môžeš toto tvrdiť?! Tebe (a napríklad aj mne) vyhovuje bývanie v dome viac, než v byte, ale preto ešte nebudem tvrdiť, že to tak musí mať každý a kto tvrdí opak, tak sa len utešuje. Ja poznám kopu ľudí, ktorým bývanie v byte vyhovuje viac. Ja som do 34 bývala v malých bytoch v BA. Keď som sa potom išla sťahovať do domu, všetky moje kamošky sa čudovali a hovorili, že oni by do domu na dedinu nešli, ani za nič. (Reč je o dedine, z ktorej som v centre BA autom za 22 minút a okrem auta mám každú hodinu autobus a každú hodinu (v špičke každú pol hodinu) vlak. Keď mi zomrel otec, prehovárala som mamu, aby predala svoj veľký štvorizbový byt v centre BA a prišla bývať k nám na dedinu (nemyslím k nám do nášho domu, ale aby si tu kúpila za to menší domček, finančne by jej to vyšlo). Pozrela na mňa, ako na blázna a povedala, že to nemyslím vážne, že by ona išla v jej veku sama do domu.
Ešte som chcela reagovať na niečo z úvodného príspevku autorky: "Ale zas ludia co napriklad byt zdedili cize nejmaju hypo a platia len energie, maju oproti nam hned dve tisicky vo vrecku mesacne ..." To mi niekto chce tvrdiť, že rozdiel medzi bytom bez hypo a domom s hypo sú 2 tisícky mesačne?! To o akom dome je reč?!
@elmivelmi koniec Petržalky
Ja som sa na strednej stretla s opacnym nazorom, bola som jedina z dediny (teraz mam 31, takze to nebolo tak davno).. vsetky spoluziacky boli z bytov, z "velkomesta" a ja z domu z dediny. Povysovali sa a riadne:D .. vyskusali som si s muzom zivot v meste v byte a usli sme do dediny postavit si dom :D
@pribinak U nás kúpiš za tú sumu 2-4 domy+ musíš mať ešte na prerábku odložené.
@miadi respektujem ked niekto nema rad navstevy, tiez sa radsej stretavam vonku kde nikto nemusi mat stres aky ma byt a ci ma upratane. Islo zrejme o to ze bola na navsteve u nas tak to brala ze aj ona musi pozvat. Ale vsimla som si ze dost ludi chce dom, je to ich zivotny sen a ked to z roznych dovodov nemaju, tak maju z toho mindraky.
Ale samozrejme viem ze je velka skupina ludi ktori nechcu za kazdu cenu dom, patrila som totiz k nej 😃 dom chcel hlavne manzel pretoze v byte by zit nemohol. Nemala som problem sa prisposobit a veru nelutujem, pocas lockdownov neexistuje nic lepsie pre deti ako zahrada s ihriskom.
@zuzanockamt no a? Veď ja nepíšm že všade sú domy za 20-30 tis
@mamula20 To kde si videla, že 300€ FO? 🤭 My platíme toľko celkovo za bývanie. A každý rok preplatky.
@mamula20 Aj nám prišlo pred nedávnom vyúčtovanie, žiadne horory, pohoda. A zase preplatok. Ako som napísala, platíme okolo 300€ mesačne.
My s muzom by sme do domu nikdy nesli. Mam vela znamych, ktori su na tom rovnako.
A mam niekolko izbovy viac ako 150m2 byt v centre hlavneho mesta (nie v panelaku)...akosi sa necitim ako socka.
@mamula20 My sme mali aj elektrinu preplatok, aj plyn. Vo všetkom preplatky.
Až klesnú nehnuteľnosti, budeme všetci socky.
@nikolka1986 Jj, máš pravdu. Celý život vlastne chcem bývať v dome, len o tom neviem. Ale už viem, vďaka tebe. Asi si s mužom teda kúpime dom, aby sme zistili, že tam budeme mať burinu všade okolo neho, lebo ani jeden nemá k tomu vzťah. A obetujem svoj mestský pohodlný život za lopotenie v záhrade.
Ja som polku môjho doterajšieho života prežila v byte, teraz bývam vo veľkom dome. Už by som do bytu nešla a bolo by mi jedno keby ma niekto preto škatuľkoval...
Nikdy by ma nenapadlo hodnotiť niekoho podľa toho či žije v malom/ veľkom byte či dome 🙄 ty kokso ako niektorým ľuďom už jebe 🙈.
Podľa mňa je super ( luxusom by som to nenazvala) ak niekto vlastní byť či dom bez hypo ...
tak každý to má inak nastavené.....ono myslím že to ani tak nie je o peniazoch....na dome sa narobíš, stále je niečo robiť, či okolo domu alebo záhrada....na byte prídeš a máš vybavené - kludne môžeš venovať viac času deťom, výletom, venovať sa viac sebe a rodine....takžev byte náš viac volna ako okolo domu, na druhej strane kávička na terase alebo opekanie na záhrade majú tiež svoje čaro....
My mame napriklad byt so zahradou, lebo do domu sme nechceli ist a uprimne v BA (nie v satelitoch naokolo) kupit dom je extremne drahe a netuzim po hypoteke vyse pol miliona 🤷🏼♀️ radsej tie peniaze miniem na cestovanie, zazitky a kvalitne vzdelavanie pre deti.
Mne to pride take malomestiacke, ze treba velky dom a zahradu, nech vsetci vidia 🙈 pritom to cloveka velakrat viac obmedzuje. Samozrejme ak niekto po tom tuzi je to jeho volba.
Ano, je takéto škatuľkovanie. My sme dom kúpili pred par rokmi, ale prišli sme na to, že s manzelom nie sme typy na dom. Nebavi nás starat sa o záhradu, sadiť kvety, pestovat zeleninu. Takze za nás vyhral byt, kde nie je toľko roboty. Vyrastala som v Ba v byte, mali sme aj v ba záhradu s poschodovou murovanou chatou (v podstate domom), boli sme tam každý vikend, nemala som to už ako dieťa rada, takze za nás vyhráva byt v hlavnom meste ako nejaký dom v satelite.
@milanemila Naozaj si nemyslím, že ľudia si kupujú domy z dôvodu, že nech všetci vidia.
Podla mna ti co ziju v domoch a nemaju na naklady su socky. Stale placu ako maju nedoplatky na plyne, elektrine alebo musia kurit drevom, ako maju hnusnu vodu zo studne tak musia kupovat balenu, ako nemaju kedy kosit zahradu a nevedia si dovolit si niekoho na to najat, vyplakavaju kolko daju na benzin, lebo si kupili dom v nejakej diere kde nic nie je, ale hlavne, ze bol lacny a oni by v byte neprezili... To je sockarsky zivot, zit v neupravenom nedokoncekom dome, lebo na to nemam. Kazdy tyzden je tu taka tema. Ale kto chce kam...
@h2 by si sa divila, ze aj taki su s nejakym komplexom, ze musia non stop prezentovat co vsetko maju a ako maju a v podstate veci robia kvoli okoliu 🤷🏼♀️ ale samozrejme nie vsetci.
Ja vnimam vyhodu velkej zahrady v moznosti vypestovat si nieco domace, nestriekane, zdravsie, to je super a pre mna ako pre decko z bytu v meste velmi vzacne.
@pribinak tak porovnavat komunisticku kocku na vychode a byt v novom meste nie je celkom ok vzorka. Lebo rovnako aj v ba mozes kupit lacnejsiu starinu ci nieco na periferii prip nove v satelite… a zas samozrejme hlavne mesto plne skvelych moznosti na pracu studium ci kulturne vyzitie… za to sa priplaca. Rovnako ako za cerstvy vzduch v tatrach. ale ako pises, kto chce pochopi 😂
@milanemila Tak určite si nemyslím, že niekomu viac vyhovuje byt, ale kúpi dom, len aby sa mohol ukazovať. Primárne predsa kupujem bývanie pre seba, také, aby vyhovovalo mne.

@nikolka1986 Predstavujem ti teda seba - nie, naozaj nechcem dom, hoci sa to tebe zda akokolvek neuveritelne 😉 Byvala som v dome este s rodicmi (podotykam peknom modernom dome, nie rozpadnutej jaskyni) a za mna dobrovolne nikdy viac, tie starosti mi za to fakt nestoja. Nicim sa nepotrebujem utesovat, to je celkom obmedzene tvrdenie, nauc sa pripustit, ze niekto ma aj ine preferencie ako ty 😉