icon

Je spravodlivé zvýhodniť jednu dcéru pri dedičstve?

29. jan 2026

čaute, chcela by som poznať nestranný názor na situáciu v rodine. rodičia mali 3 dcéry, najstaršia sa vydala skoro, jej muž bol však lajdák, alkoholik - celé zle. ostala bývať aj s 2 deťmi v rodičovskom dome. mladšie sestry z domu odišli a rodičia im pri odchode (pred cca 20-25 )rokov prispeli určitou čiastkou na nové bývanie. tieto 2 dcéry sa osamostatnili, majú vlastné bývanie, rodiny. Dcéra, ktorá ostala bývať s rodičmi sa rozviedla, ostala sama s malými deťmi a dlhmi po bývalom manželovi. Rodičia ju celý čas podporovali, platili čiastočne aj jej dlhy. Dlhé roky neprispievala ani na energie. Otec zomrel a ostala po ňom finančná čiastka, ktorú chce matka spravodlivo rozdeliť medzi 3 dcéry . Podľa nej je spravodlivé, že dcére, ktorá býva s ňou dá väčší podiel z tej sumy, pretože jej nikdy nedala žiadnu hotovosť, tak ako tým 2 dcéram, ktoré z domu odišli. Je toto rozdelenie podľa vás spravodlivé?
Viem, že matka môže tie peniaze deliť ak chce, ale ona sa vyjadrila, že takto je spravodlivé.

Strana
z4
anonym_9900b5
30. jan 2026

Takže ak chces byt spravodliva,prijala si dar a o to sestra má väčší narok
A myslím, že nájdu sa dôkazy svedkovia a ešte ked matka je žijúca
Takže ,ak by ste to chceli vy poprieť,to uz by nieže bola nespravodlivosť ale zakeractvo zavádzať notára/sud a vadome klamať a z toho sú aj vyplývajúce problémy
Takže budte konečne fér a uznajte, že vaša sestra nemala dar ako vy ale iba pomoc rodičovsku (nezištnú)

ivik4
30. jan 2026
@13uzivatelka11

@ivik4 ale sestra v konečnom dôsledku dostala postupne tých čokolád viac, len ju nedostala naraz, ako jej sestry a ešte dupka nožičkami, keď okolo nej všetci neskacu ako ona píska. Možno by to aj sestry inak brali, aj keď dostala tu pomoc od rodičov aj finančnú, ale aspoň vidia snahu u sestry a vďaku.. ale veď vidíš čo píše autorka, sestra sa ešte ide urážať a máme nedala ani cent za energie.

@13uzivatelka11 ano rozumiem, citala som vsetko nech sa viem nad tym zamysliet. Beriem to z pohladu matky. Asi by ju trapilo keby dvom dceram da 2x financnu injekciu a tretej ani jednu hoci jej nezistne pomaha roky
Mne by to tiez ako matke nedalo 😕 ale bohvie..
Kazdopadne nevidime do toho uplne, len to co autorka napise. Tu by bolo najlepsie keby vidime vyjadrenie aj sestry ci matky . Ci je to naozaj vsetko tak alebo trosku prifarbene

simca06022011
30. jan 2026
@cacianka

@simca06022011 zákon vraví niečo iné ako ty

@cacianka co ine vravi? pisem ze po otvociv ich matka dedi polovicu a zvysok si delia dcery. A presne tak to je... takze neviem co citas...

anonym_9786d4
30. jan 2026

Kvôli peniazom sa ideš teraz hnevať so svojou matkou, so svojou sestrou? Baba neblázni! Ak to je nespravodlivé, ver, že sa Ti to vráti iným spôsobom.

anonym_f040a9
30. jan 2026
@janinah

Verim,ze surodenec s pobabranym zivotom by vymenil akekolvek peniaze za sťastny rodinny zivot. Nie kazdemu toto vyjde,rodicia to vidia a je normalne,ze viac pomahaju tomu slabsiemu,tiež by som tak urobila.Zavidiet vlastnemu surodencovi je tak prízemne,ze až.

@janinah s tymto nesuhlasim, su to deti rodicov rovnako, neviem, preco by mal ten, kto sa ma lepsie, doplacat na druheho surodenca, ved on mu nespodobil, ze sa ma horsie. Delit sa ma spravodlivo fifty fifti, podlaxzakona a ak sa lepsie zabezpeceny surodenec rozhodne, moze nieco surodencovi dat. Ja som tak spravila, dostali sme rovnako, ale ja som sa zriekla v prospech sestry, ktora v tom momente potrebovala viac. Toto je dedicstvo po zosnulom otcovi, mama moze podla uvazenia svoju cast rozdavat, noe otcovu, ten to mozno chcel spravodlivo

darmasiswa
30. jan 2026
@anonym_autor

mamine rozhodnutie rešpektujeme, nepáči sa mi však, že to považuje za spravodlivé a čuduje sa, že sa nám to nepáči. Nebudem sa kvôli tomu hádať, sestre nezávidim, ale naše vzťahy to narušilo. Ona je relatívne mladá, z najhoršieho je vonku, ale stále očakáva, že všetci ju budú obskakovať, lebo ona mala zlého muža a my máme dobrých manželov. Problém nastal, keď som jej dnes 1x povedala NIE. Ja po nočnej spím, ona mi volá,že zmeškala autobus, nech po ňu prídem. Povedala som jej, nech si vezme taxi a ona od zlosti zložila mi telefón. popoludní mi volala mama, že prečo som to urobila, ona chudera musela dať 7 € za taxi. Že či to teraz už bude tak, že si už nebudeme pomáhať , tak som sa jej opýtala, kedy naposledy mi sestra pomohla - zložila mi telefón aj mama. Tak asi som tá najhoršia sestra.

@anonym_autor ty neries cudzie majetky, a to mam na mysli majetok tvojich rodicov, ty ries svoje hranice, nie si povinna robit taxikara, ani inac pomahat, pomahaj len tak, a tolko a tomu, ako ty chces a komu chces, ries svoj vlastny zivot a svoje vlastne hranice

anonym_645a02
30. jan 2026

Och tieto sproste dedičské vyrovnania . Toto natŕčanie paprč. Hlavne ,ze kolko deti si na rodicov ani nespomenie ,ale prve hned kolko dostanem. Dostanem koľko dostanem . Ved ten majetok si nadobudli rodicia ,roky do toho investovali tak snad oni rozhodnú o tom komu koľko co dajú. Vy si rozhoduje o svojich peniazoch a svojich domoch .
U nás keď zomreli stary rodicia ,tak v dome byvala dcera a syn . Ďalší súrodenci majú svoje bývanie a rodiny . Vzdali sa dedičstva. Proste mam svoje, ty tam žiješ, staráš sa o ten dom atď...je to tvoje ...

mmmt
30. jan 2026

Je to nespravodlivé

darmasiswa
30. jan 2026

pozrite sa na situaciu z pohladu matky, mnohe z vas mate viac ako jedno dieta, nie stale sa vsetkym detom dari rovnako, mnohokrat jedno z deti je uplne neschopne, a mozno aj chore, a odkazane na pomoc. Vy ako matky mate radi vsetky deti rovnako, avsak vidite, ze jedno dieta potrebuje zvysenu pomoc. Navyse viete, ze surodenci mu nepomozu. Zial, akokolvek ste sa snazili deti vychovavat, vysledok moze byt taky, ze surodenci na seba navzajom seru, a nepomozu si navzajom. Mate obavu, aby jedno z deti neostalo na ulici, az tu nebudete, pretoze po vasej smrti byt pojde do dedicstva, bude sa musiet predat, aby sa navzajom vsetci vyplatili, a to jedno neschopne , alebo este horsie, ak je chore dieta, to dieta ostane pod mostom. Aj na MK je dost vlakien o tom, ako surodenci kaslu jeden na druheho, nehovoriac o pripadoch, ked je surodenec handicapovany a co s nim, az tu raz rodicia nebudu. Stale budete bubnovat, ze rozdelit matematicky? aj ked jedno vase dieta ostane pod mostom? spravodlivost ma mnoho farieb. Ja pokladam za obozretne to, aby rodicia sa nezbavovali svojho majetku, aby mali z coho zit na starobu, alebo aby mali co predat a za co ist do domo´va dochodcov, a nech zabezpecuju podla vlastneho uvazenia svoje deti tak ako chcu, ci uz darom, zavetom, ale stale nech sa rodicia zabezpecuju sami o seba. kazdy nech sa stara o svoje majetky sam, a ak daco zdedim, je to pre mna benefit, a je mi uplne jedno, ako so svojim majetkom nalozia rodicia. Ja ich volu budem respektovat. mimochodom, aj toto vlakno hovori o tom, ako surodenec nedopraje druhemu surodencovi

misanthropicdann
30. jan 2026

@anonym_autor za mňa je nespravodlivé danej dcére dat vôbec rovnaku časť, z popisu by mala dostať práveže menšiu ako zvyšné dcéry.
Sak ju dlhé roky dotovali a ešte aj bývalá zadarmo, prakticky časť svojho podielu už vyčerpala.

darmasiswa
30. jan 2026

moj pohlad mile mamicky, starajte sa o svoje vlastne zabezpecenie na starobu, nespoliehajte na pomoc deti, pretoze sa velmi casto stava, ze v starobe, ked uz nebudete vladat, deti sa na vas vykaslu, chrante si svoj majetok, aby ste mali co predat v starobe a tak si zabezpecili platenu pomoc, hlavne v dnesnej dobe, ked rozmaznavanie je normou a rozdanie sa od starych rodicov pre deti davate na poziciu povinnosti.

anonym_9786d4
30. jan 2026
@darmasiswa

moj pohlad mile mamicky, starajte sa o svoje vlastne zabezpecenie na starobu, nespoliehajte na pomoc deti, pretoze sa velmi casto stava, ze v starobe, ked uz nebudete vladat, deti sa na vas vykaslu, chrante si svoj majetok, aby ste mali co predat v starobe a tak si zabezpecili platenu pomoc, hlavne v dnesnej dobe, ked rozmaznavanie je normou a rozdanie sa od starych rodicov pre deti davate na poziciu povinnosti.

@darmasiswa krásne si to napísala 👏👏👏

aandrea9
30. jan 2026
@krasneleto

@alenka58 aj financie pokial ich nemala doma v pancuche ako pises sa dedia narokom zo zakona...

@krasneleto auto tiez nie je v pančuche a dedí sa zo zákona.

dkethe
30. jan 2026

poznate ten obrazok so zvieratami a testom? v skratke - nie je spravodlive, dat rybe a vtakovi sutaz v plavani.
spravodlive nie je ROVNAKO
kebyze ja mam sestru, ktorej zly zivot stoji na zlom vybere partnera (teda nie je fetacka, gamblerka, leniva hnida) len proste jej nie vsetko vyslo) , sama navrhnem nech sa jej da viac.

andreadca
30. jan 2026
@simca06022011

@cacianka co ine vravi? pisem ze po otvociv ich matka dedi polovicu a zvysok si delia dcery. A presne tak to je... takze neviem co citas...

@simca06022011 vraví že : dedičstvo sa rozdelí na dve polovice. Jednu celú polovicu zdedí vdova a druhá polovica sa rozdelí, v tomto prípade na 4 časti (vdova + 3 dcéry),

simca06022011
30. jan 2026
@andreadca

@simca06022011 vraví že : dedičstvo sa rozdelí na dve polovice. Jednu celú polovicu zdedí vdova a druhá polovica sa rozdelí, v tomto prípade na 4 časti (vdova + 3 dcéry),

domix147
30. jan 2026

To je tak krásne keď ide o peniaze ako ľahko všetci vedia lepšie ich prerozdeliť ako ten komu patria …
Nech si rodičia dajú tomu komu už akú za vhodne …
Dcéra ktorá s rodičmi bývala bola s nimi…ostatné mali svoje úžasný životy ďaleko od “stareckych “ problémov ale zrazu keď ide o dedičstvo už aj sa zaujímajú …

anonym_ad4c7d
30. jan 2026
@lenka.25

@anonym_ad4c7d tak keď píšeš všeobecne , tak ma prosim ta pri tvojom názore neoznacuj , ďakujem

@lenka.25 práve ty si ma motivovala k môjmu príspevku

anonym_e02835
30. jan 2026

@anonym_autor ano je

nicegirl369
31. jan 2026
@anonym_autor

nehádame sa, nezávidime len mám pocit nespravodlivosti. ak jednému svojmu dieťaťu kúpiš čokoládu a druhému nie, budeš sa čudovať, prečo je to druhé dieťa smutné? určite ma to časom prejde, ale sluhu už robiť nebudem.

@anonym_autor kokos ze “kednemu dietatu kupis cokoladu a druhemu nie”? Kolko mas rokov, ze rozmyslas ako dieta urazene, ze nedostalo cokoladu?

romiada
3. feb 2026

@anonym_autor tej čo s nimi byvala platili dlhy, energie. V podstate ju ťahali z pruserov. Dali strechu nad hlavou. Nemala by dostať viac si myslim.

lenka_matko
Autor odpoveď zmazal
andreadca
3. feb 2026
@andreadca

@andreadca len som reagovala na to, že vyššie si napísala že jednu polovicu dedí vdova a druhú dcéry.

irusa
3. feb 2026

Kašli na celé peniaze...veď žiješ aj bez nich...

wolf_
3. feb 2026

Nemyslím si, že toto sa dá spravodlivo vyčísliť. Za spravodlivé by som považovala keby sa vedelo koľko finančne tej dcére čo u nich žije za celé tie roky prispeli (vrátane stravy, energii a všetkého) atď atď, a následne to celé percentuálne vyrátať v pomere k tomu čo sa pomohlo druhým dvom dcéram. Skrátka - ak spravodlivo, tak bez emócii matematicky vyrátať, čo je nereálne.
ALE príde mi smutné takto nad tým uvažovať. Rešpektovala by som to ako sa mama rozhodne. Nefučala by som sa na to, nehádala ani nič. Čakala by som, že rodina po smrti člena bude o to viac stáť pri sebe a nie sa hádať o peniaze. Aj keď hej, je to asi častejšie ako by sme chceli.

Strana
z4