icon

Je spravodlivé zvýhodniť jednu dcéru pri dedičstve?

Dnes o 14:26

čaute, chcela by som poznať nestranný názor na situáciu v rodine. rodičia mali 3 dcéry, najstaršia sa vydala skoro, jej muž bol však lajdák, alkoholik - celé zle. ostala bývať aj s 2 deťmi v rodičovskom dome. mladšie sestry z domu odišli a rodičia im pri odchode (pred cca 20-25 )rokov prispeli určitou čiastkou na nové bývanie. tieto 2 dcéry sa osamostatnili, majú vlastné bývanie, rodiny. Dcéra, ktorá ostala bývať s rodičmi sa rozviedla, ostala sama s malými deťmi a dlhmi po bývalom manželovi. Rodičia ju celý čas podporovali, platili čiastočne aj jej dlhy. Dlhé roky neprispievala ani na energie. Otec zomrel a ostala po ňom finančná čiastka, ktorú chce matka spravodlivo rozdeliť medzi 3 dcéry . Podľa nej je spravodlivé, že dcére, ktorá býva s ňou dá väčší podiel z tej sumy, pretože jej nikdy nedala žiadnu hotovosť, tak ako tým 2 dcéram, ktoré z domu odišli. Je toto rozdelenie podľa vás spravodlivé?
Viem, že matka môže tie peniaze deliť ak chce, ale ona sa vyjadrila, že takto je spravodlivé.

Strana
z2
anonym_d3dfc7
Dnes o 16:23
@anonym_autor

Podľa vašich názorov vidím, že je to asi normálne, že keď je niekto šikovný, snaží sa, vie "gazdovať" s peniazmi tak sa musí uspokojiť s tým, že ten druhý, ktorý sa nechá celý dospelý život dotovať, tak tomu sa prispeje naviac.
Budete takto pristupovať aj k svojim deťom?

@anonym_autor spravodlivé by bolo, aby všetko dostala mamina a potom po nej všetko pekne zo zákona. Prečo chfe mama deliť majetky? Veď nech si nechá

ivik4
Dnes o 16:23

Mame si povedala ze Ta to stve ? Zas podla tvojho nazoru mozeme my povedat ze si majetna, vsak si od rodicov peniaze na start dostala . Ona nie, dostala ,,financnu" pomoc tak, ze tam moze zit aj s detmi . Pride mi to fer . Zvysok nech sa rozdeli spravodlivo 🙃

Navyse, stale su to peniaze tvojej matky, nie tvoje ani nikoho ineho

anonym_ad4c7d
Dnes o 16:28
@lenka.25

My sme traja súrodenci a rodičia sj za života nám pomáhajú / pomáhali tak ako komu bolo treba , nie rovnako . Či to je spravodlivé neviem, príde mi to správne .

@lenka.25 no vidíš a ako nadávate na 13.dôchodky a mnohí rodičia vám ich rozdajú. A ešte viac, mnohokrát aj na vlastný úkor.

bbbublina
Dnes o 16:44

Naši rodičia, keď zdedili istú čiastku, sa s ňou podelili aj s nami- deťmi. Jeden veľmi dobre financne zabezpečený, ďalšia študuje, ja osamostatnena mám rodinu a bežný život. Všetkým dali rovnako. Príde mi takáto varianta spravodlivá.

lenka.25
Dnes o 16:54
@anonym_ad4c7d

@lenka.25 no vidíš a ako nadávate na 13.dôchodky a mnohí rodičia vám ich rozdajú. A ešte viac, mnohokrát aj na vlastný úkor.

@anonym_ad4c7d len neviem, kde si videla , že ja nadávam na 13-te dôchodky !?

anonym_ac2d79
Dnes o 17:12

Ved napis presne sumy, ake ste s druhou sestrou dostali.

anonym_5a103c
Dnes o 17:20

@anonym_autor áno, je spravodlivé zvýhodniť jednu dcéru. Je to spravodlivé aj v prípadoch, kedy sa rodič baví len s jedným dieťaťom ( tak logicky to zvýhodní ) a s druhým nie ( tak tomu buď nedá nič alebo menej ).

anonym_583850
Dnes o 18:05

Nie je to spravodlivé. Poviem aj príklad manželia mali 2 deti pričom bohatší manželia. Dcéra ale slobodná matka čo ju vždy podporovali, syn mal rodinu a priemerný plat. Neskôr vnučka od dcéry išla študovať do zahraničia a tam kráľovsky zarába a aj tak starí rodičia jej kúpili byt. Pričom 2 vnučkám od syna nekúpili nič. Neskôr sa za vnučkou pobrala aj jej matka, teda dcéra páru vyššie a žije 500 km od rodičov a nepríde ani na Vianoce hoci aj ona si tam kúpila byt za peniaze svojich rodičov. A syn hoci je bližšie aj s rodinou taký záujem nemá keďže vždy boli na druhom mieste. Aby aj takto nedopadla matka že bude jednu dotovať a raz sa jej otočí chrbtom a ostane sama....

anonym_9900b5
Dnes o 18:12

Najhoršie je, že je všetko o peniazoch aj
Keby všetko čo,,môže,, dala tej dcére čo ju celý život dotuje
Čo to zmení?co to zmeniiii???
Nejaký vzťah s mamou?so sestrou?
Za peniaze?
Vôbec by som to neriešila,komu čo a ako ak je to v maminom rozhodnutí
Aj keby dala peniaze novemu budúcemu frajerovi alebo na kostol alebo na Ferrari

tiezjedna
Dnes o 18:16

@anonym_autor mňa by hanba fackovala prieť sa o peniaze, ktoré (ako samostatná a zodpovedná) nepotrebujem, zatiaľ, čo pre sestru zrejme predstavujú existenčnú nutnosť.

anonym_9786d4
Dnes o 18:18
@anonym_autor

Dcéra, ktorá tam býva sa o rodičov nestarala ani nestará. Otec zomrel náhle a mama je zdravá, samostatná. Doteraz vari, perie, žehlí, pre všetkých. Na údržbu domu tiež neprispieva, všetko platili rodiča. Celá rodina jej vždy pomáhala.

@anonym_autor keď chce tej dcére dať viac, tak asi že sestra musela pomáhať...🤷

tiezjedna
@anonym_d3dfc7

@anonym_autor spravodlivé by bolo, aby všetko dostala mamina a potom po nej všetko pekne zo zákona. Prečo chfe mama deliť majetky? Veď nech si nechá

@anonym_d3dfc7 pretože je to jej majetok a ona si s ním môže robiť čo chce😉

nicegirl369

@anonym_autor chceš počuť odpoveď, že to spravodlivé nie je. V prvom rade je to na rodičoch. Tipla by som si, že tu ide o pár tisíc možno 10-20 a kvôli nim sa rozhadate ako rodina.

anonym_ad4c7d
Dnes o 18:21
@lenka.25

@anonym_ad4c7d len neviem, kde si videla , že ja nadávam na 13-te dôchodky !?

@lenka.25 píšem všeobecne o názore medzi mladými.

lenka.25
Dnes o 18:25
@anonym_ad4c7d

@lenka.25 píšem všeobecne o názore medzi mladými.

@anonym_ad4c7d tak keď píšeš všeobecne , tak ma prosim ta pri tvojom názore neoznacuj , ďakujem

autor
Dnes o 19:00

mamine rozhodnutie rešpektujeme, nepáči sa mi však, že to považuje za spravodlivé a čuduje sa, že sa nám to nepáči. Nebudem sa kvôli tomu hádať, sestre nezávidim, ale naše vzťahy to narušilo. Ona je relatívne mladá, z najhoršieho je vonku, ale stále očakáva, že všetci ju budú obskakovať, lebo ona mala zlého muža a my máme dobrých manželov. Problém nastal, keď som jej dnes 1x povedala NIE. Ja po nočnej spím, ona mi volá,že zmeškala autobus, nech po ňu prídem. Povedala som jej, nech si vezme taxi a ona od zlosti zložila mi telefón. popoludní mi volala mama, že prečo som to urobila, ona chudera musela dať 7 € za taxi. Že či to teraz už bude tak, že si už nebudeme pomáhať , tak som sa jej opýtala, kedy naposledy mi sestra pomohla - zložila mi telefón aj mama. Tak asi som tá najhoršia sestra.

Strana
z2