Je to naozaj len moja vina?
Ahojte mamicky, budem sa snazit byt strucna. So snubencom mame 13 mesacnu dcerku. Dcerka je uzasna, sikovna, mila, nas smejko. Treba sa jej venovat naozaj 24 hodin denne. Dietatko sme neplanovali, ale samozrejme ked som sa dozvedela ze som tehotna tak sme si ju nechali. Venujem sa jej 24 hodin aj v noci k nej vstavam. Snubenec niekedy vstane rano aby som si este ja mohla pospat. Problem je vsak v tom ze niekedy je toho uz na mna vela. Priatel ma zaluby a konicky a aby bol stastny vzdy sa mu snazim vyhoviet. Lenze mam pocit ze on sa o moje potreby nezaujima. Ide napr. ked obliekam vonku malu a idem sa postarat o seba, vratim sa, s tym ze sedi a nic. Pozriem na malu ci jej dal aspon sveter, nic. Ked sa ho spytam preco jej ho nedal, lebo som mu to nepovedala. Tak je to ale pri vsetkom. Vetrame malej izbicku. Zavrel si okno?NIe. Preco? Lebo si mi to nepovedala. Dal si jej jest? NIe.....A tak dalej. Niekedy mam pocit ze mam dve male deti. Alebo ak mam zlu naladu a nieco si pre seba poviem, uz len pocuvam ako som negativna, stale nervozna. Proste akoby mi vobec nerozumel. A ked mu to poviem tak sa urazi a odide. Ako prave teraz. Som naozaj taka nanic?Je to len vsetko naozaj vo mne? Dakujem za vsetky nazory.
@adriana23c podľa mňa len skrýva svoju lenivosť za to, že si mu to nepovedala. Neviem, ako bol vychovaný, ak niekto doteraz okolo neho skákal a on nemal nič na starosti, nebol za nič zodpovedný, ťažko od neho očakávať, že bude teraz iný. Ale určite sa bude dať vycvičiť !!!!! 😀 😀 😀 😀 😀 Aspoň do určitej miery!!!!!!! Nechoď však na neho výčitkami, ani sa nediv tomu, že niečo neurobil, bohužiaľ musíš byť predvídavá a dopredu mu povedať - mohol by si jej obliecť sveter? Pomohlo by mi, keby si .....Môžeš to a to, kým ja uložím malú a máme pre seba celý večer. Pomaly nenápadne ho zapájaj do starostlivosti o malú, už nie je novorodenec, takže ju môže nakŕmiť, kočíkovať, uspať, len od neho nechce všetko naraz, keď doteraz nebol na to zvyknutý. V každom prípade CHVÁLIŤ!!!!! Aby to urobil aj nabudúce. Ešte lepšie chváliť pred svokrou, mamou, susedmi, známymi, aký je starostlivý manžel a otec. 😀 Nerob tú chybu, že všetko robíš ty, lebo máš pocit, že to urobíš najlepšie!!!! Ja keď niekedy vidím, ako je poupratovaná kuchyňa, keď niektorý z mojich chlapov varil, tak sa musím držať stola 😝 😝 😝 aby som bola ticho. To, že si hovoríš niečo pre seba a si naštvaná on berie ako kritiku a ty tým nič nevyriešiš. Drž sa a nezabudni !!! Pomaly, postupne, s úsmevom, ale vytrvalo !!!
ja neverim na mars a venusuju a podobne hovadiny, co vysli v kniznici pre "zeny", aby drzali hubu 😉
Ak muz chce rodinu, musi sa vediet zena ne neho spolahnut, mat v nom oporu... ak je muz este mentalne dietatom, je nezrely na vztah a manzelstvo a rodicovstvo... ja to berem ako fakt... Poznam chlapov, co v pohode vymenia plienku, okupu dietatko...a nemusia to mat x krat povedane... a neraz to robia automatiky.... co su oni a z akej planety su oni?? A to, ze nejak sa sprava vacsina muzov, neznamena, ze je to OK...
Pre mna musi byt manzel rovnocenym partnerom, nie mojim dietatom.... svoj nazor som napisala aj tu https://www.modrykonik.sk/blog/mima4/article/su-chlapi-deti-alebo-zeny-sa-potrebuju-s-koxyro/
@adriana23c NO neviem, je problém v tom, že sa sám nedovtípi, alebo z neho cítiš pasivitu vo všeobecnosti a neochotu čokoľvek urobiť? Ako by sa zachoval, keby si mu raz nakázala dieťa prebaliť, potom uspať a potom tri hodiny kočíkovať a napísala by si mu k tomu desať stranový manuál? Pomohlo by? Alebo by to ofrflal a išiel by pozerať telku?
NO ja ako bezdetná osoba ti musím povedať, že ani nemusím byť chlap, ale v súvislosti s malými deťmi (aj vlastným krstňaťom) si pripadám ako úplný analfabet, nie, ani mne nedopne, že je práve v tej sekunde potrebné malého vziať na ruky, alebo naopak, uložiť ho do postele, alebo že je práve ten moment, kedy by mal papať, alebo že to dospelo už do toho bodu, že nekŕmiť ani cez mŕtvoly. Ale chápem, že sa malý ku mne nechce túliť, takže ho nebudem traumatizovať extrémnym fyzickým kontaktom, viem, že miluje hudbu, ale nebudem mu púšťať heavy metal, viem, že má rád šport v takej tej svojej minimalistickej forme, no žiaľ, nestíham za ním a môžem ho len tak skryto obdivovať, takže sa zatiaľ spolu hráme s autíčkami a inak si neskonale užívam každé nové slovo, ktoré sa naučí a teším sa na spoločné debaty.
Tak čo ty na to, nedostatok hormónov? Alebo? Takých nemožných je nás celá kopa, ale... Čo ty vieš. Možno keď malý trochu podrastie, tvoj snúbenec bude ten najlepší otec, proste si spolu porozumejú, aj keď v tomto "režime okolo malého dieťaťa" sa zatiaľ úplne stráca.
@adriana23c máš očakávania, že sa priateľ dovtípi, čo má urobiť a urobí to. A on to neurobí a ty si z toho nervózna. Čo takto nebrať to tak vážne? Normálne mu povedz, čo by mohol urobiť, niektorí rodičia to viac vedia s malinkými deťmi, niektorí rozkvitnú ako rodičia so staršími deťmi, keď ich budú môcť brávať na výlety a budú ich môcť brať ako rovnocenných partnerov. Ber to tak, že obliekanie svetríkov nie je jeho silná stránka a zatváranie okna by som poriešila tak, že by som ho poverila dôležitou úlohou vyvetrať izbu. To snáď pochopí, že izbu treba otvoriť, nechať vyvetrať a zatvoriť, nie?
Fakt skľudni hormóny a skús si z týchto "nadýchaných" problémikov urobiť občas srandu, ja to tak robím a už nie som taká ofučaná ako som bývala, keď som to riešila ako ty 😎
Ahojte vsetky, prepacte ale nemozem odpisovat lebo malinla mi neda ani chvilku 🙂
Akurat len teraz ju mam na kolenach ale uz sa jej nepaci, ze som jej prepla pesnicky 🙂
Ako vidim vacsina ma rovnaky "problem". Ostava mi asi naozaj len si zvyknut ze mu vsetko vopred poviem.
Nemozem teraz toho vela pisat ale niektorym odppisem aj jednotlivo. Akurat sa vracia domov, tak uvidime ake to bude.
Zatial naozaj vsetkym dakujem za nazory a ich skusenosti 🙂
Viete preco nam muzi nadavaju do sliepok?Lebo sme a preco??Koli jednej klobaske chovame doma celu svinu! 😀 😀 To iba aby rec nestala.....ja sa ti cudujem,ze to riesis!chlapy su taky co im nepovies samy od seba nespravia a keby aj chceli daco urobit a spravia tak sa boja hnevu zeme,ze nieco dodr...li....preto nic bez nasho suhlasu alebo prosby neurobia... 😀 ja som vcera riesila podobnu vec.obalujem rezne a mm pride za mnou ze nam nenapusta wc...hovorim ved napusta to pocujem....a on nooooo napusta uz hodinu... 😲 ...ja na to, nechaj to ,doobalujem a idem na to pozret(taketo veci si doma robim sama,to pre hnev zeme 😀 ) samozrejme majster srubok sa pustil do toho aj bez mojho dovolenia a aj schytal par peknych slov ked som pocula vodu striekat az do obyvacky...preto najlepsie urobis ked si to spravis sama a ked to spravis zle si mozes aj vynadat.....chce to klid a nohy v ledu,hlavu hore....ked nejde o zivot,nejde o nic...drz sa a usmej sa 🙂
@adriana23c casom si zvyknes 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 ja mam obcas pocit zo vsetkych mojich clenov rodiny ako by tu ani nebyvali, pretoze sa mna pytaju na vsetko , co kam maju dat, kde co najdu 🙂 🙂 🙂 🙂 nikdy nezabudnem, ked som bola s mladsou dcerkou v nemocnici, ked manzel mi volal , kde najde oblecenie pre deti, na kazdu vec sa pytal od tricka, po svetrik, tiez mu vsetko poviem co ma spravit a spravi 🙂 🙂 🙂 🙂
to sa este da,moj je taky isty,ale uz sa do toho dostava 😀,minule mu hovorim,rano po zobudeni ,oblec jej leginy a svetrik ten a ten...pridem za nimi a ona este pyzamko a na nom leginy a sveter,ze sak som mu nepovedala ze pyzamko dole 🙂 ,ale ked mu hovorim,ze ked pojdete von tak jej zober banan,ale davaj jej ho ty nech neni cela od neho,a on ze ho stale komandujem,ze sak on vie 🙄
No ked to tu citam, dakujem Bohu za mojho muza, ktory je absolutne samostatny. Ale zas super som sa zasmiala na jiektotych historkach... mna by len zaujimalo, vsimli ste si tu nesamostatnost aj pred tym ako prislo dieta?
Asi je taky ma taku povahu ze urobi len mu musis sama povedat inak ho to nenapadne.hmm neviem ako poradit
@mikema toto by zaujimalo aj mna ci to si to predtym vsimla.ale zase ak je clovek zalubeny chyby sa dostavia az casom
aj u nas je to tak 😀 mm hovori ze je ako pocitac, ked od neho nieco chcem tak mu to musim povedat 🙂 neriesim, robim tak ako povedal a je po probleme 🙂
Nie je nic tvoja vina...tvoj partner je taky z viacerych dovodov...
1. bud mu je to od prirody dane, genetika, povaha. Su proste ludia, ktori sami od seba na nic nepridu. Takyto ludia sa najlepsie uplatnia v praci ako zamestnanci..urobit si to svoje, padla 18.hod a jeho ani nenapadne zostat do 18.15, aby si mozno ulahcil chod prace na zajtra.
2. alebo je to pohodlnostou, pretoze sa spolieha na to, ze tebe sa uz nechce vypytovat "a preco si to neurobil ?" a nakoniec to spravis sama 😀
3. alebo ty si v Alfa pozicii, ktora ma svoju dynamku a on je napr. v omega pozicii, ktory sa vezie. Ale to je tiez od prirody dane a neda sa ovplyvnit.
Proste su ludia, ktori su akcni,dotiahnu veci do konca, su ludia, ktorych k tomu treba dokopat a potom su ludia, ktorym ked povies, ze pada bomba, ani nepochopi, o com mu to hovoris.
Preto mame vsetci ludia v zivote urcite pozicie aj v praci...Tvoj partner by bol asi tazko dobrym menezerom, ked ho sameho nic nenapadne 🙂 A aj rodina je jeden maly team a teamova praca 🙂
viac ho zapajaj do cinnosti okolo malej, aby sa mohol lepsie v starostlivosti orientovat. Ked robis vsetko len Ty a obcas by si si predstavovala, ze aj on by nieco mohol a este ho to ma, nebodaj, sameho napadnut, tak zabudni. Davaj mu ulohy, nech si zvykne okolo malej a casom ho, mozno, aj napadne. Byt ticho a cakat, ze chlapa osvieti a ked nie, tak sa zduvat, to je take zenske. Ale chlapi nie su zeny.
@adriana23c Bohuzial ako pise vacsina dievcat a @tenerifka tak toto su realni muzi....su aj vynimky, ale to su vynimky.
Moj muz vedie biznis z 500 ludmi, ale pride domov a nevie dat detom najest....a to sme manzelia 15 rokov.
A syn sa mi vidi, ze bude ako kazdy iny muz.....co mu nepovies, to neurobi. Budem na to musiet upozornit moju nevestu, aby pochopila, ze on nie je zly, on je iba MUZ 😀
Moja rada- pis zoznam cinnosti, ktore ma urobit
@adriana23c ste spolu krátko, takže je ešte nádej to zmeniť - ak ti to za to stojí 🙂
Mala som tú česť na chlapov takých ako máš ty - rozišli sme sa, ale dôvodom rozchodu nebolo toto - viem si povedať s čím treba pomôcť a čo treba urobiť a nerobím vedu z toho, že to poviem...horšie by bolo, ak by si hovorila a on aj tak nič.... ale mám manžela a tomu netreba hovoriť nič 😕 ...ak muž chce, tak to vie...
Ale istotne toto nie je dôvod na rozchod a hádky - učte sa spolu diskutovať, hovoriť si o svojich potrebách a trávte spolu čas vy dvaja ako pár - je to nutné 😉
@adriana23c
ahoj necitala som celu diskusiu, ale nie si nanic, si len clovek, mama co je na materskej, a ma toho dost. a je to o nervy stale nieco hovorit, urobil si to ?skus sa pozriet ako to funguje v snubencovej rodine. ci vsetko robi mamicka,ak ano, tak mas na cely zivot co robit, lebo chlapa neprevychovas ak ho to tak naucila mamicka.
skus mi povedat,ked ides s malou vonku, nachystaj mu vsetko co ma obliect malinkej,a ked ju neolbecie tak mu povedz ale aj razne,nema hadam 5 rokov.ked neuprace stol po jedle, tak to nechaj tak, hadam sa dovtipi. lebo nie si sluzka, lebo teraz ked robis a hovoris mu vsetko, to budes potom robit cely zivot. ked je na zemy spina a nema chut ju aj sam od seba pozametat, nechaj to tak. vies, ze ta to bude trapit neumyty riad, smeti na zemy,ale chlapi sa raz dovtipia. ja som takto nechala taniere po ranajkach do obeda, na obed sa ma deti pytali, preco to nie je odlozene, lebo nie som sluzka. tak si deti odlozili svoj riad. a mali poriadok, muzove tam ostali... potom sa dovtipil a ulozil to. proste nebud mu sluzkou. domacnost aj ked si doma s malou nie je len tvoja. vies co mne " super svokra "povedala, ze neporiadok co je ,je to len a len moja zalezitost. ( hlavne neporiadok v komore ...kde ani nechodim... ) kebyze mozem tak ju prizabijem. odtedy sa nerozpravam s nou.....
Tak necitala som co ti dievcata napisali, ale moj nazor a skusenosti su take, ze chlapi proste myslia inak. Oni nedokazu mysliet medzi riadkami, su striktne logicki. Neocakavaj, ze bude predvidat alebo domyslat. Ja som s mojim 12 rokov a zaciatky boli v tomto smere tazke, nastastie motivaciou sa to da do znacnej miery naucit, ak aj chlap chce. Jednoducho mu povedz, co chces aby spravil, "milacik, tak za 10 minut zavri to okno, prosim" .. a hlavne CHVALIT!!! ak urobi nieco sam od seba!!!
A mozno je len lenivy jak vos, haha ☹(
@zuzin78 To mi pripomina moju svokru. Chvilu sme s nou byvali a bol to teror. Tiez iba mne vsetko vycitala. Ze nie je popratane, ze mam veci na zehlenie a kopu dalsich veci. No musim povedat ze sam snubenec mi povedal ked sme sa o pratani pochytili uz davnejsie ze on doma nic nerobil. Vzdy vsetko mal prichystane. Ale na jeho obranu musim povedat ze sa snazi viac pomahat, len mu to samemu nedochadza 🙂 A niekedy sa mi ho nechce napominat.
@sue Presne, teraz mame na seba tak malo casu. Niekedy sa nam ujde par hodin cez sobotu ale aj to ideme na nakup, uprace byt a zase sme s malou. Ale urcite potrebujeme aj ten cas pre seba, aby sme mohli rozvijat aj nas vztah 🙂 Urcite za to stoji 🙂
No dievcata, spadla mi sanka nad niektorymi prispevkami..
Ak si spomeniete, chodi teraz jedna reklama na nejake cmulacie pastilky - mamicka je chora, dostane pastilku a ide oddychovat..tatinko sa zatial hrdi, ako zvladne domacnost a deti..vykypi mu jedlo, spali koselu, deti mu skacu po hlave. A uz vchadza usmiata maminka, pastilka zabrala a ona znova prebera kontrolu.
Po precitani niektorych prispevkov mam pocit, ze takto funguje vacsina domacnosti 😖.
MM o tej reklame hovori, ze kazdeho normalneho chlapa musi urazit, a smeje sa na nej iba ten, ktory sa v nej nasiel. Podla mna to vystihol dokonale.
@barboraa12345 ked sa nam narodila dcera bol taky zhavi do vsetkeho,ze som malu okupala a hovorim si ,rychlo preperiem plienky a dam ich prat a potom malu nakojim...baby taky rev z izby by ste nechceli pocut! Pridem do izby manzel natiahnuty na bradavke moj silikonovy kosik a malu akoze kojil...poznate kojencov...tak sa prisala ze mu z bradavky urobila stupel do usi 😀 😀 😀 strasne som sa smiala a on plakal od bolesti a este mi vynadal ,kde som tolko ze malinka je strasne hladna.,ze ho skoro celeho vcucla..no a to mame normalnych muzov ??😀 😀 😀
@bellamafia skratka my zeny to mame vo vienku.starat sa mysliet na vsetko v domacnosti na deti ci je navarene ci je upratane.chlapi su chlapi a stym nepohneme 😝 cest vynimkam samozrejeme 😵
adrianka, nič si z toho nerob, to sú chlapi..... im treba všetko po lopate vysvetliť....samozrejme, česť výnimkám, a& nemaj výčitky, určite si perfektná mamka, len teraz máte také obdobie.....a možno aj ocko do toho príde a bude viac pomáhať 😉 😉 😉
no ak ste neplánovali, nemôžeš sa čudovať "prekvapeniu", ktoré dorazilo na tvojho snúbenca. Jednoducho s deckom nie je vysporiadaný, neočakával ho, teda má k nemu odmeraný vzťah, venuje mu len minimum pozornosti a spraví naozaj len to najmenej
Vyvesila som prádlo na sušiak v izbe. Nestíhala som zvesiť suché z balkóna. Rýchlo som musela odísť a nechala som lístok 14r. synovi: zves prádlo.
Hádajte, ktoré zvesil. 😕

@adriana23c Podla mna je to normalne 😀 u nas to funguje rovnako,ja mam tiez kopu svojich chyb a manzel zase bez mojho povelu sam nic spravi ,ale milujeme sa a prisposobili sme sa jeden druhemu,on vie co plati na mna a ja zase nanho ,ked nieco potrebujem alebo chcem poviem to narovinu a je to spravene,nema problem spravit cokolvek od vysavanie,cez umyvanie dlazky ci zehlenie,starostlivost o malu mu ide super ale musim mu povedat co ma robit,kedy ide spat,co ma jest a podobne...iny už nebude a ja ho takeho lubim,nevadi mi povedat mu co si zelam alebo co ma spravit,vadilo by mi keby som mu to povedala a on by ignoroval moje prosby,domacnost alebo starostlivost o dcerku,zo začiatku som mu vyčitala ze ju sam od seba nikam nezoberie,ze potrebuje aj ona cas ktory bude len jej a tatinkov,ale pochopila som ze on to jednoducho nevie,tak to teraz robim tak ze mu napr. oznamim ze v stredu od 10:00 do 12:00 zoberie malu do ZOO a on tam ide s najvačšou radostou,ja mam cas na seba a dcerka ma tatinka len pre seba 🙂 vlastne sme spokojní všetci