Je toto správanie normálne?
Zdravím, chcela by som sa poradiť, vidieť názor ostatných, keďže to sama hodnotím iba z môjho pohľadu. S partnerom mame spoločnú domácnosť. Ja mám necelé 2 mesiace do pôrodu a už toľko nevladzem. Nevarim každý deň, ale varím niekoľko krát do týždňa, buď varím teplý obed alebo večeru, ale na tom si nejak veľmi nezaklada, vie sa najesť v práci a večer nemá problém so studenou večerou. Čo mi ale vyčíta je neporiadok. Lenže tu je ten problém, ja som nebola vychovaná takému poriadku a ja nevidím jednoducho take veci ako neporiadok ako on. Že stare letáky mám v kuchyni, vôbec som si nevšimla že im už vypršala platnosť, že prečo mám slnečné okuliare na kuchynskej linke. Náhradný mobil na stole už 3 dni. Nejaký kúsok plastu na linke, 2 utierky len tak pohodené na linke a nie zavesené. Dozu ktorú mám vrátiť mamine som tam pri umývadle mala tiež asi 3 dni a vždy ju zabudnem zobrať. Krém na tvar som mala na kuchynskom stole namiesto kupelky, mne to nepríde ako nič strašne… Príde vam toto dôvod na hádku? Ja som taká bordelárka alebo priateľ je príliš prísny ? Povedal mi že nebudem mať bordel ako u rodičov, lenže ja sa naozaj snažím aby bol poriadok, a on mi povie že to tak nevyzerá a mňa to vytáča lebo keby nič nerobím tak to vyzerá naozaj inak.. predtým ako príde z prace si skontrolujem aby som mala taniere po sebe umyté, hrnce,… Lenže tým že som nebola vychovaná takému tip top poriadku tak mne proste nejak nedôjde že čo všetko je bordel 🤷🏻♀️. Ak je chyba na mojej strane, rada to napravím..
No aj.mojmu vadil neporiadok, prislo.dieta a zacalo lozit a vyzera to tu este horsie ako predtym
A to tiez.chodil z.prace nahnevany, ze je bordel. Tak raz strazil maleho doma sam , a ked som prisla tak to vyzeralo este horsie ako ked som s malym ja. A odvtedy pochopil ze pri detoch sa neda upratovat, lebo co upraces, to dieta vidi a zaujme ho to a za minutu je to tak ako bolo
Tak podľa tvojho opisu, toto by aj mne vadilo. Ja musím mať všetko odložené, schované, letáky dávam hneď do skrinky na zber, okuliare majú svoje miesto hneď ako prídem domov alebo zostanú v kabelke, v kuchyni nemajú čo robiť, potom som z toľkých vecí okolo seba nervózna.
@jaskolka Áno, máš pravdu, že neporiadnosť jedného z partnerov môže spôsobiť problémy. No ale ako by si konkrétne tým dvom problémom, ktoré si tu opísala, zabránila, keby si na muža kvôli tomu nakričala? Keď to zjavne vôbec nepomáha a nabudúce tie nožnice, či pečiatku zase niekde nechá. Ako si sama písala, hovorila si mu to už 100x, aj pokojne, aj krikom. A nožnice aj tak zase nechal bohvie kde. Čiže, nech robíš, čo robíš, nemôžeš to zmeniť. Tak sú len 2 možnosti: nerváčiť sa nad tým, vrieskať a robiť scény, alebo sa s tým zmieriť a nenechať si tým kaziť náladu.
OMG veď máš kúsok do pôrodu!!! V tejto situácii je to úplne ok aj keď si len doma. Myslím,že Tvoj partner sa zblázni keď to takto prežíva,lebo keď už bude dieťa na svete...no veď si domysli...keď sa mu niečo nepáči nech to uprace sám.
100 ludi, 100 nazorov... ja som toho názoru ze mohol ti to povedať pekne....ale chapem aj jeho ;) ja som bola tiez vedena k poriadku, a mam rada ak su veci tam, kde byt majú.... možno si urob nejaky vlastny plan 🙂 letakom najdi nejake miesto , pouzi nejaky pekny kosik a tam ich davaj a napr. Raz do tyzdna ich vyhod... slnecnym okuliarom najdi miesto tiez bud na chodbe, alebo v izbe v skrini ... ked tak si tiez kup nejaky pekny kosik a tam si davaj take prkotinky ako okuliare a pod... ako nebud otrokom v domacnosti ale ja ak mam upratne a veci na poriadku sa citim tak pohodlnejsie doma :D kym neotvorim detsku izbu :D :D :D
@viestta mne to tiez pride minimalne zvlastne spravanie....egoista + manipulator...z tvojho pribehu sa mi to proste nepaci
A čo reálne doma robíš celý deň?
Tehotenstvo nie je choroba...Ak nemáš nadriadený kľudový režim a nekrvacas....nevidim dôvod aby si "nič nerobila" a.robila len bordel.
Prepáč ale ja som bola tehotná vlani, cez koronu, na rizikovom...doma znudeny štvorročný škôlkar, psisko, veľký dom, záhrada, prerabky, externé štúdium...a muž, ktorému v práci zavreli kantinu takže sme.museli vkuse variť pre všetkých...a nejak.som.musela stíhať. Ty máš na práci len seba. Čo naozaj robíš celý deň?
Akože...na jednej strane ti rozumiem, lebo ja som podobná. Vezmem vec, použijem ju a nechám si ju "poruke".
Alebo....niečo robím. Doperie práčka, tak prerusim činnosť a idem ju vyložiť. Do toho zavolá kuriér, idem dole. Vtom zavolá muž, ze potrebuje niečo, a hneď príde decko ze chce jest. Ešte nemám spratane po jedle, dobehne pes, že mu treba srat...bežím s ním von...medzitým nakŕmiť prebalit uspat zabaviť bábätko...medzitým stokrát niečo povedať staršiemu a pol hodiny riešiť ako sa on nudí a nech sa s ním idem hrať...A ta prvá vec je nenávratne zabudnutá 😂a takých mam denne niekoľko. Ale....
Väčšinou sa zbadám keď ma prísť muž z roboty (tiež mám takeho blázna na poriadok, ktorý po sebe vôbec stopy nezanecháva)...A aspoň pohľadom preletim viditeľný priestor a predmety, ktoré niekam viditelne nepatria, rýchlo odlozim /vyhodim /strcim do umývačky...A volne pohodene oblečenie neskumam a slahnem do práčky. Nezaberie to viac ako dve-tri minúty (namydleny blesk) a efekt je nesmierny 😉 a pokoj v rodine....
A teda - dosť.mi pomohlo.zbavit sa čo najviac vecí...A mať "bordelsuflik" a "bordelpolicku". Tie nerieši..to je môj bordel...A aspoň nie je inde.
Lepšie mať chlapa bordelara ako puntickara. Som ešte nepočula o žene ktorá by robila až také caviky kvôli poriadku ako dokážu robiť niektorí muži. Síce to niektore z nás rozčuľuje ale to čo vedia robiť muži - pedanti je na hlavu. Bordelara sa dá aspoň nejak usmerniť prípadne si to upratať podľa seba lebo i tak nevidia nič okolo seba. Si neviem predstaviť že príde chlap domov z práce a prvé čo začne po vyzuti topánok, že aký je kde neporiadok. Just by som si sadla na gauč a nerobila nič.
Moja zlata, ak s jeho recami neseknes hnes a teraz velmi razne, budes mat za chvilu doma peklo.
Ty nemusis upratovat podla jeho predstav. Ty musis upratvat podla svojich predstav. Ak to jemu nestaci, nech si doupratuje sam. Co si? Jeho sluzka?
Mi tu niektoré prídete ako stepfordske panicky 😅
No a čo že je doma? Možno tam ten krem chce mať, ved to nie je blato. Niektoré mate z toho upratovania normálne obsesiu. Áno, poriadok je dôležitý, ale dôležitejšia je pohoda a cítiť sa doma fajn aj bez toho aby nebolo všade ako v múzeu.
A autorka, ty sa trochu naser, a zastan si sama seba.
Ja som z rodiny, kde sa to s poriadkom neprehanalo, ale nikdy nebola spina a veci mali viac menej svoje miesto. Moj manzel pochadza z rodiny kde sa nikdy veci neodkladali a nikdy sa neupratovalo, teda nielen ze mu nevadi borel ale ani spina a podla toho sa aj sprava. Nikdy som ho koli tomu nekritizovala. Umyla som co som potrebovala. Co sa dalo, to som tolerovala a co sa nedalo (ako napriklad rozhadzane topanky v chodbe), to som mu bez slova ulozila do policky. Po par rokoch si sam zacal odkladat topanky do policky a umyvat kupelnu alebo podlahy.
Tvojmu priatelovi nevadi neporiadok. On ta len potrebuje buzerovat. Uvidis, ze aj ked budes mat vsetko tip top, tak si najde nieco, za co ta zdrbe.
Mne muz povedal ze on ma iny standard na poriadok ako ja. A ze bohuzial on nevidi to co vidim ja. Koniec debaty. Ked mi nieco vadi spratam to, ano aj pindam pritom ale urobim to. Ak mu vadi bordel nech si to poprata podla svojho.
@madeline1 ale prosim ta, citas co chces citat a preskakujes co nechces vidiet. Jasne autorka pise o hadkach, tak si to tam precitaj laskavo. Aby mala jedna zena z chlapa strach a stres kvoli posratemu kremu, tak to by som sa pozrela na toho poriadkoveho policajta...
A fakt sa nepokakajte niektore z troch veci na linke. Lebo dom sa ma ligotat, co tam na tom, ze tam je dusna atmosfera, vsak?
@lavender273 my to mame s muzom tak isto. Tiez mame kazdy uplne iny stardard upratovania. Jemu napriklad vadia uplne ine veci ako mne. A to co nevadi jemu, vadi zas mne a opacne. Cize nerypeme do seba, neupozornujeme, ale doplname svoje standardy a robime si z toho prdel. Napriklad moj muz kym sa prehrabal vsetkymi sackami s korenim, kym nieco hladal, kari, cina, majoran, kukruma, kardamon, zazvor atd., tak tie sacky upratal podla abecedy a je so sebou nesmierne spokojny a ja si z neho aspon mozem robit prdel😁
@ckatka tehotenstvo sice nie je choroba,ale kazda z nas znasa tehotenstvo inak. Moje 3.tehu bolo hrozne. Nebola som na rizikovom ale posledne 3mesiace bolo pre mna peklo. Mala som strasne krcove zily a po chvilkovej namahe som mala bolesti noh,pri kratsej cinnosti tlak na hrudi,ryvhly pulz a musela som si proste lahnut,nespala som cele noci. Cize nie je to choroba,ale niekedy je to dost namahave. A jedine co ma dokazalo popohnat boli deti,lebo o tie sa trebalo postarat,ale aby som sa isla pretrhnut kvoli poriadku? To nie. Muz mi skor nadaval,ked som este cely dom vysavala a umyvala,nevh radsej oddychujem ,lebo ze ked porodim sa tak jednoducho nezastavim.
@h2 to síce áno, ale ono je to aj od temperamentu a celkovej "natury" človeka 😁a to už sa až tak veľmi nedá zmeniť, keď niekto je taky, ze rýchlejsie vybuchne. Dá sa to možno ovplyvniť trichu, ale určite to nebude že už budem len vždy a znova ako verklik opakovať s úsmevom. A co sa týka nožníc, od tej doby sú stále na mieste.. Tak hádam už aj budú 😁
@ckatka no z tohto čo píšeš, ťa naozaj obdivujem, ja by som to ako ty bez pomoci určite nezvládla. A čo robím cely deň? No nenapisala som, ale tiež ako sme sa nasťahovali, tak sme si kúpili šteniatko, tak dosť času behám okolo neho. Každú hodinu cca aspoň na chvíľu von, niekoľko krát do dňa na dlhšie. Raz do dňa kratší výcvik. Stále to je šteňa a stane sa že sa niekde počúra alebo pokaká, tak to upratujem, snažím sa to ale obmedziť častým chodením von. Vkuse niečo hryzie, vyťahuje z koša, pripadne hryzie mňa do nôh keď napríklad varím, tak mi všetko trvá 2x toľko. Už mi partner povedal že keď nezvladam psa, že ho zanesie do útulku. Ja psa zvládam, len sa mu snažím venovať dostatok času, nie zavrieť ho na pol dňa v koterci .. mimo toho keď treba tak skoro každý deň zbehnem do obchodu po pečivo, šunku, zeleninu. Zvyknem niečo upiecť, z toho je tiež vždy kopu bordelu tak upratujem. Podľa potreby dám prať, utriem zrkadla, atd. Niekedy keď mám upratané, idem na návštevu k mamine. Nemám rizikové tehotenstvo, ale horšie obdobie v živote som nemala, prvý trimester som pregrcala, preležala, nebola som schopná stať na nohách niekedy ani 5 minút a mala som dosť. Druhý trimester mi bolo cely čas na odpadnutie, aj som zopár krat odpadla, problémy so žalúdkom a bolo mi na vracanie aj keď som už nevracala, ale dokázala som ako tak fungovať. Teraz tretí trimester už ledva dycham, nie je to take zle, ale bolia ma často kĺby, päty, je mi ťažko od žalúdka, unavená som skoro stále, zle spím v noci.. a partner ma zdrbe za 2cm plast niekde na linke a zopár drobnosti .. nemám špinu v domácnosti ..
Úprimne? Ty si handra a tvoj priateľ chuj. Neviem, na kieho paroma vám bol ešte aj pes, ale dobre. Jedna vec je, že je povedzme puntickar. Ale aby ma kvôli tomu drbal (doslova) ako sprostu sluzku, to by bol veľmi rýchlo upratany on. Ale ty si radšej nervózna a "nevieš povedať" a "nechceš konflikty". Takýto debilek v živote nepochopí, že nechceš konflikt, on pochopí, že si blbá, neodporujes a o to viac si môže kopnúť. A ze si aj zvesela kope. Po výroku, že ON odnesie psa do útulku by chlapec mal obrovské šťastie, že by v tom útulku a koterci neskončil on sám. Toto je sprosté, manipulativne vydieranie a môžeš akurát tak čakať, kým ti povie, že ti dieťa zoberie, lebo ty, neschopná krava, nie si schopná sa oňho postarať (nie, urobiť to nemôže. Ale terorizovat ta takýmito inteligentnými vyhláseniami môže. A dám ruku do ohňa za to, že aj bude). Máš v podstate tri možnosti. Môžeš si dupnut a chlapa upratať. Môžeš sa zbaliť a odísť. Alebo sa môžeš pridať k tyranym ženám, ktoré z túžby nemať konflikt zničili život sebe i deťom a robia rozhozky pre idiotov.
bože žena, len sa ospravedlnuješ, aj tu, aj sama pred sebou, len aby sme si o tebe nemysleli, že si bordelár. Kašli na to, sú ľudia, ktorí upratujú nárazovo, keď sa niečo nakopí a sú takí, ktorí striehnu na každú smietku a už s ňou letia do koša, len aby ich kuchyňa nestratila lesk a glanc. Ale už ten pocit napätia, stresu, čo ti zas dnes chlap vyhodí na oči je škodlivý, takto predsa nechceš žiť nasledujúcich xy rokov.
Napriklad moj muz nevidi omrvinky.Normalne je omrvinkoslepy 😀
Necitam cele,len ma ta tema zaujala,lebo asi pred rokom som rozpravala s dvoma kamosmi,doma maju poriadkumilovne zeny,poznam ich,normalne zenske.Ale ako sa mi ti chlapi stazovali,ze sa doma citia ako v hoteli,ze ani penazenku si nemozu hocikde vylozit,ze po jedle v sekunde po sebe spratat,este aj keksik musia jest nad drezom a podobne a ze ich to stresuje byt stale v strehu a robia to,aby bol pokoj,nie poriadok,ten im je suma fuk 🙂 A tie zeny by hovorili presny opak,aki su ich chlapi bordelari a pod. A vtedy som pochopila,ze kazdy sa musi prisposobit a trochu zvolnit,aby sa ten druhy doma citil ako DOMA a v tom lepsom pripade to ocenia obe strany a jeden sa viac snazi adruhy sa snazi naopak menej pucovat 😀 A potvrdilo sa mi to aj doma.
Necitala som vsetko ale ja som tiez ten typ co "vsetko upratuje". Ako krem co patri do kupelne a bol by v kuchyni by mi vadil. Tiez stare letaky a podobne... ALE ja som typ co to aj uprace a naozaj na nikoho nekrici. Co sa tyka poriadku tak zastavam heslo ze poriadok treba udrziavat a nie upratovat. Kazda vec v domacnosti ma svoje miesto a to je kluc k poriadku. Cize ano krem z kupelky nepatri na stol do kuchyne. Cize ak si tieto cinnosti zautomatizujes tak potom to uz pojde same od seba. U tvojho partnera je problem komunikacia. Takto sa s ludmi nerozprava a uz vobec nie s tehotnou zenou a jej vlastny partner. Cize ja by som to zhodnotila asi tak ze to co ocakava od teba v podstate nie je nic abnormalne ALE jeho sposob komunikacie sa vymyka normam slusneho partnerskeho vztahu. Cize treba zapracovat na komunikacii.
Je to ťažké, manžel bude asi pedant no asi by som nerešpektovala,že sa takto somnou rozpráva. Inak tiež mám rada keď sú veci na svojom mieste a vyžadujem to aj od partnera inak "penim" myslím,že v Tom by sa dalo ľahko ustúpiť a ustriehnuť si to. Bordel po dieťati bude pratat predsa aj on 🤦 a s tými rečami,že je na všetko sám.... Neveští to nič dobré a podľa mňa bude vyžadovať čím ďalej viac
mna by tiez taketo veci rozculovali a aj rozculuju. mam rada, ked su veci na svojom mieste. ako pri niektorych ok, ale necha krem na linke 3 dni mi pride teda az moc. pokial sa to da vsetko dokopy, ani sa mu necudujem, ze mu to vadi
Kamarátka ma takého priateľa, otca svojho dieťaťa a on ju zdrbe, že načo je celý deň doma a hračky rozhadzane, dokonca každá hračka ma svoje presne určené miesto, ona je z toho totálne na nervy a celý deň nič nerobí, len upratuje, čistá psychiatria!

Ton? To je najväčší problém? Veď si po sebe odprac a bude mať normálny ton.