icon

Má matka právo odmietnuť návštevu starých rodičov?

17. jún 2025

Keď sa nám narodilo bábätko, zrazu sa všetko zmenilo – dni aj noci, nálady, únava... Bolo toho veľa. A hoci starí rodičia patria k rodine, ich návštevy pre mňa vtedy neboli pomoc, ale skôr stres. Potrebovala som pokoj, čas sa zžiť s dieťaťom, dať si veci dokopy. Povedala som „nie“ – slušne, úprimne. Namiesto pochopenia som ale dostala výčitky a urážky. Prečo je také ťažké prijať, že aj mama má svoje hranice? Nechcela som nikomu ublížiť, len sa chrániť. Bábätko ma potrebovalo pokojnejšiu, nie roztrasenú z cudzích názorov. Stále to vo mne leží, hoci viem, že som urobila to, čo som cítila ako správne. Ale niekedy mám chuť sa ospravedlniť len preto, aby bol pokoj.

Strana
z3
minenkaa
17. jún 2025

Nikdy ale ,že nikdy nerieš iných ľudí a už vôbec nie v ťažkom obdobi

eviq
17. jún 2025

Prvoradá si ty a bábätko. Urobila si veľmi dobre. Ľudia si často myslia, že tie prve týždne "pomáhajú", pritom človeka len vyčerpávajú. Žena po pôrode je ubolena, hormóny lietajú. Jediná ziaduca pomoc v takom období je doniesť navarené jedlo a vypadnúť. Podľa mňa sa nemáš za čo ospravedlňovať a hlavne si pamätaj, že ako nastavís hranice od začiatku, tak budú.

sara07
17. jún 2025

máš právo len na slovensku mám dojem že matka je len maternica čo ma porodit a byt ticho
dakety sa to riešilo že mala aspon nejake sukromie za tou kutovou plachtou
teraz nie, ja osobne som tiež poprosila obmedzenie naštev už v pôrodnici lebo to bolo neunosné už
ja ta uplne chápem a urobila si dobre, lebo to je to posledné čo máš chut posluchat ako kedy kojiš, a dobre prikladaš a nedavaj mu to a hento a tamto .... vkuse niečo ..
ked chceli mohli ti ho prist pokočikovat a 5 min pro forma zostat
ja si pamätám ako ma moja mama dohnala k slzam ked som sa rozhodla dokrmovat um na noc a pritom si dost dobre pamätám kedy sa začal grisik varit najmeladšiemu bráchovi ..ale to vieš iná doba , pritom grisik v kravskom mlieku je horšia ako um
neuprednostnujem um pred kojením ale po pri druhom som vedela že každu hodinu prikladanie vedie do pekla, radšej sa vyspat aspon 4 - 5 hod a mat cely den mlieka ..
je mi to luto že sa tak zachovali , držim palce
ako si ustelieš tak budeš mat

janinah
17. jún 2025

Prečo hned pravo a preco hned odmietať...
Rozumni ludia sa vedia dohodnuť na čase,vhodnosti,dlžke aj ako často navstevovať.
Tolerancia a kompromisy z oboch strán su nevyhnute.Podľa hesla Ja som matka kto je viac ďaleko nezajdeš.A ani dlhodobo sa tym nic nevyrieši.A už vobec nie,ak starých rodičov deliš na moji rodičia,potom dlho nič a potom " svokrovci".

januska12323
17. jún 2025

Záleží ako si im to povedala, pokiaľ slušne nemajú sa čo urážať ani ty ospravedlňovať. Je to tvoja domácnosť a tvoje dieťa.

maciatkolulu
17. jún 2025
@sara07

máš právo len na slovensku mám dojem že matka je len maternica čo ma porodit a byt ticho
dakety sa to riešilo že mala aspon nejake sukromie za tou kutovou plachtou
teraz nie, ja osobne som tiež poprosila obmedzenie naštev už v pôrodnici lebo to bolo neunosné už
ja ta uplne chápem a urobila si dobre, lebo to je to posledné čo máš chut posluchat ako kedy kojiš, a dobre prikladaš a nedavaj mu to a hento a tamto .... vkuse niečo ..
ked chceli mohli ti ho prist pokočikovat a 5 min pro forma zostat
ja si pamätám ako ma moja mama dohnala k slzam ked som sa rozhodla dokrmovat um na noc a pritom si dost dobre pamätám kedy sa začal grisik varit najmeladšiemu bráchovi ..ale to vieš iná doba , pritom grisik v kravskom mlieku je horšia ako um
neuprednostnujem um pred kojením ale po pri druhom som vedela že každu hodinu prikladanie vedie do pekla, radšej sa vyspat aspon 4 - 5 hod a mat cely den mlieka ..
je mi to luto že sa tak zachovali , držim palce
ako si ustelieš tak budeš mat

@sara07 ja neviem,čo všade miešas Slovensko a tí druhí,čo to má prosím ťa s tým ,či pusti starých rodičov na návštevu. Predpokladám,že domov. V nemocnici,či na sk,či v zahranič,í si to reguluje pacient a samozrejme zdravotnícky personál. Sa čudujem,že si odvody na sk do toho nezasiahla🤣
Autorka....rob ako uznas,ale všetko s mierou. Ono tie hormóny robia veľa. To je jasné. Rovnako ako môžu byť aj posahani starí rodičia....ty musíš vedieť. Ale úplne odmietať,je dosť kontraproduktívne. Treba skúsiť uvažovať s chladnou hlavou. Najmä keď sa jedná asi o svokrovcov....

sara07
17. jún 2025
@maciatkolulu

@sara07 ja neviem,čo všade miešas Slovensko a tí druhí,čo to má prosím ťa s tým ,či pusti starých rodičov na návštevu. Predpokladám,že domov. V nemocnici,či na sk,či v zahranič,í si to reguluje pacient a samozrejme zdravotnícky personál. Sa čudujem,že si odvody na sk do toho nezasiahla🤣
Autorka....rob ako uznas,ale všetko s mierou. Ono tie hormóny robia veľa. To je jasné. Rovnako ako môžu byť aj posahani starí rodičia....ty musíš vedieť. Ale úplne odmietať,je dosť kontraproduktívne. Treba skúsiť uvažovať s chladnou hlavou. Najmä keď sa jedná asi o svokrovcov....

@maciatkolulu lebo je to tak tradična rodina
lebo napr na slovensku nemáme interupčnu tabletu vo svete ano , sme proste iní v dost vela smeroch
a tých lebo by som tu mohla napisat viac, postojov k určitym temama a udalostiam
nikde tak nemasiruju tradičnu rodinu a zväzok muža a ženy ako tu

zuzanockamt
17. jún 2025

A ktorých starých rodičov si odmietla? Tvojich rodičov? Svokrovcov? To chodili denne na niekoľko hodín?

maciatkolulu
17. jún 2025
@sara07

lebo napr na slovensku nemáme interupčnu tabletu vo svete ano , sme proste iní v dost vela smeroch
a tých lebo by som tu mohla napisat viac, postojov k určitym temama a udalostiam

@sara07 ja neviem kde chodia k týmto názorom... Asi stále ten Google,ale najmä autorku nezaujíma,čo robia iné štáty,kde majú rovnako starých rodičov,ktorí sa rovnako cpu na návštevy. Možno žiješ niekde fakt v zapadakove. Ale ja z Bratislavy takéto niečo nepoznám. Každý robil to čo uznal,niekedy to boli dobré rozhodnutia,inokedy nie. Človek príde na to časom sám. Ale tvrdiť niečo také,ako píšeš ty...možno fakt niekde na východe v okrajových dedinkách.

majus2323
17. jún 2025

Napíš , akurát som zažila niečo podobné ...

sova7
17. jún 2025
@janinah

Rozumni ludia sa vedia dohodnuť na čase,vhodnosti,dlžke aj ako často navstevovať.
Tolerancia a kompromisy z oboch strán su nevyhnute.Podľa hesla Ja som matka kto je viac ďaleko nezajdeš.A ani dlhodobo sa tym nic nevyrieši.A už vobec nie,ak starých rodičov deliš na moji rodičia,potom dlho nič a potom " svokrovci".

@janinah základ je v slove dohodnúť sa. Ak to nejde sa dohodnúť nebudem na to míňať energiu ktorú aj tak práve nemám. Presne tak ona je matka a potrebuje energiu pre seba a dieta. A nemá sa čo ospravedlnovat niekomu normálny človek zvlášť žena matka by to mal pochopiť. Ak nie tak je správne sa zariadiť ako to cítim a potrebujem. Neustále niekomu ustupovať aby bol pokoj nie je v poriadku a nepomaha k zdravým vzťahom. Ak sa niekto urazi lebo nevie pochopiť že matka potrebuje pokoj pre seba a babetko je to jeho problém

maciatkolulu
17. jún 2025
@sova7

@janinah základ je v slove dohodnúť sa. Ak to nejde sa dohodnúť nebudem na to míňať energiu ktorú aj tak práve nemám. Presne tak ona je matka a potrebuje energiu pre seba a dieta. A nemá sa čo ospravedlnovat niekomu normálny človek zvlášť žena matka by to mal pochopiť. Ak nie tak je správne sa zariadiť ako to cítim a potrebujem. Neustále niekomu ustupovať aby bol pokoj nie je v poriadku a nepomaha k zdravým vzťahom. Ak sa niekto urazi lebo nevie pochopiť že matka potrebuje pokoj pre seba a babetko je to jeho problém

@sova7 no len pritom nemôže niekto vytesnovat svokrovcov a privilegovať rodičov. tonje taká slovenska obycaj.

maciatkolulu
17. jún 2025
@sara07

@sara07 a iste si zachytila to slovenské glorifikovanie matky,ťa na sk stojí na piedestále a ideál 10 rokov doma a všetci musia chápať,lebo ona je matka. To je fakt na sk iné ako v zahraničí. Kde nikoho netrápi,že matka odchádza od pár mesačného dieťaťa do práce,nikoho....ocr a iné si nastuduj na Google....nezáujem. má sa dotyčná MATKA postarať

majus2323
17. jún 2025
@janinah

@janinah prvé týždne nie je vhodná žiadna návšteva pokiaľ si ju matka priamo neželá. Hlavne kvôli bábätku , to je čas pre rodinu matka otec dieťa. Ak si žena želá svoju mamu tak príde jej mama a nikto iný. Bodka. Dieťa bude dieťaťom ešte dlhé roky a príde veľa času kedy sa mu všetci môžu venovať . Ako sa povenujete bábätku ktoré je, spi , kaká a zase je a spí? Zaujímavé je že keď je dieťa väčšie zrazu všetci záhadné zduchnu. Puf a niet ich.
Proste kto nemá empatiu k žene čo práve rodila a nevie kde je sever tak je to jeho problém. Na spoločný čas bude času habadej. Načo sa všetci pchaju k bábätkam nechápem... Ich telíčko ma čo robiť aj bez ich zbytočných baktérií... A nech si tu každá svokra myslí čo chce a hlavne taká čo sa k neveste chová ako 🐮.

ivik4
17. jún 2025

Ja sa Ti k tomu vyjadrit nedokazem kedze si vobec nenapisala kolko krat chceli chodit, na ako dlho, ci si mala narocne dieta atd atd atd. Lebo viem pochopit obe strany rovnako. Som sice matka ale netoci sa vsetko okolo mna

nyusika
17. jún 2025

uprimne - asi az tak vystresovana a unavena nebudes, ked to mas cas riesit na modrom koniku.
pokial tam nesedia denne jodinu a viac, nevidim dovod na to, aby si sa takto spravala.

sara07
17. jún 2025
@maciatkolulu

@sara07 a iste si zachytila to slovenské glorifikovanie matky,ťa na sk stojí na piedestále a ideál 10 rokov doma a všetci musia chápať,lebo ona je matka. To je fakt na sk iné ako v zahraničí. Kde nikoho netrápi,že matka odchádza od pár mesačného dieťaťa do práce,nikoho....ocr a iné si nastuduj na Google....nezáujem. má sa dotyčná MATKA postarať

@maciatkolulu autorka potrebovala čitat niečo iné nie tvoje vyryvačné naražky ..
a ukončim to tým medzi nami keby žila timrava tak stále má o čom písať , tzv. tapakovsky syndrom je tu stále a ilju treba ubit vždy a stale
a autorka nikde nepíše že svojich uprednostnuje a svokrovcov vytesnuje , piše v množnom čisle

ivik4
17. jún 2025

A ani si nenapisala na ako dlho si zatrhla navstevy, celkovo stretavanie

maciatkolulu
17. jún 2025
@sara07

@maciatkolulu autorka potrebovala čitat niečo iné nie tvoje vyryvačné naražky ..
a ukončim to tým medzi nami keby žila timrava tak stále má o čom písať , tzv. tapakovsky syndrom je tu stále a ilju treba ubit vždy a stale
a autorka nikde nepíše že svojich uprednostnuje a svokrovcov vytesnuje , piše v množnom čisle

@sara07 aha ... Takže racionálne slová nepotrebovala čítať. Ale skúmanie,ako na sk to stále je takto,neviem fakt čo,tradičná rodina? Aha...tak treba moderne,zapadniarsky poslať do psej búdy starých rodičov. No dobre.

sara07
17. jún 2025
@maciatkolulu

@sara07 aha ... Takže racionálne slová nepotrebovala čítať. Ale skúmanie,ako na sk to stále je takto,neviem fakt čo,tradičná rodina? Aha...tak treba moderne,zapadniarsky poslať do psej búdy starých rodičov. No dobre.

@maciatkolulu klud, 😂 čo si taká zuriva štekava

maciatkolulu
17. jún 2025

Samozrejme,ak sú to nevhodné a unikajúce návštevy,tobôž pri čerstvej matke a bábätku tak to je jasné,že sa musí chápať,potreby oboch. Ale po tých pár týždňoch sa to snáď dá prežiť.

maciatkolulu
17. jún 2025
@sara07

@maciatkolulu klud, 😂 čo si taká zuriva štekava

@sara07 ani jedno ani druhé....len mňa naozaj fascinuje ako v každej jednej téme vyťahujes to,že na sk je všetko zle a ešte sú na prd aj návštevy starých rodičov oproti západu 🤣. Je absolútne normálne ,ak majú starí rodičia záujem. Ale na mk je všetko zle. Zaujíma sa,zle je,nezaujíma,ešte horšie,kúpi,zle je,nekúpi ešte horšie. Samozrejme svokra a švagriná....kto iný 🤣

nyusika
17. jún 2025
@maciatkolulu

@sara07 ani jedno ani druhé....len mňa naozaj fascinuje ako v každej jednej téme vyťahujes to,že na sk je všetko zle a ešte sú na prd aj návštevy starých rodičov oproti západu 🤣. Je absolútne normálne ,ak majú starí rodičia záujem. Ale na mk je všetko zle. Zaujíma sa,zle je,nezaujíma,ešte horšie,kúpi,zle je,nekúpi ešte horšie. Samozrejme svokra a švagriná....kto iný 🤣

@maciatkolulu pozor...iba svokry su zle.
ked sedi matka zeny kazdy bozi den, je to v poriadku. ked chce prist matka otca dietata, tak je to stara, otravna jezibaba 😀

minenkaa
17. jún 2025
@nyusika

@maciatkolulu pozor...iba svokry su zle.
ked sedi matka zeny kazdy bozi den, je to v poriadku. ked chce prist matka otca dietata, tak je to stara, otravna jezibaba 😀

@nyusika ja si myslím,že ti je uplne normálne,dve panie nemôžu byt v dome a dcéra si skôr správi poriadok s mamou ,dobre sa poznajú, ako s cudzou ženou ,ktorú v podstate ako sa dá spoznať

sara07
17. jún 2025
@maciatkolulu

@maciatkolulu ak máš nejaký problém z príspevkom tak ho nahlas adminovi, 😂😍😂PS : ostatné baby maju podobný názro, jediny rozdiel že ja mám navyše slovo slovenské

sevrin
17. jún 2025

O to by sa mal postarať otec tvojho dieťaťa, aby zabezpečil, nech ťa iní neotravujú hovadinami. Nevedia pár dní počkať pokým sa dáš dokopy?

maciatkolulu
17. jún 2025
@minenkaa

@nyusika ja si myslím,že ti je uplne normálne,dve panie nemôžu byt v dome a dcéra si skôr správi poriadok s mamou ,dobre sa poznajú, ako s cudzou ženou ,ktorú v podstate ako sa dá spoznať

@minenkaa lenže tá cudzia žena je rovnaká babka a je to mama otca. Ten príde domov z práce hej a má tam nasackovanu cudziu ženskú a má držať hubu a krok...zaujímavý pohľad. Normálne sa smejem,keď si predstavím niektoré tunajšie hysterky,čo majú synov,ako im to nevesty ukážu. To je tá spomínaná karma.

nyusika
17. jún 2025
@minenkaa

@minenkaa aka cudzia zena ??
ma uplne rovnake postavenie, ako jej matka...obe su babky dietata. obe su ROVNKE babky.

ale dakujem za vysverlenie, uz aspon rozumiem, preco su niektore zeny takk dr.nute a maju problem so svokrami....

nyusika
17. jún 2025
@sevrin

O to by sa mal postarať otec tvojho dieťaťa, aby zabezpečil, nech ťa iní neotravujú hovadinami. Nevedia pár dní počkať pokým sa dáš dokopy?

@sevrin a rovnako sa moze postarat, aby ich neotravovala ani jeho svokra 😀

maciatkolulu
17. jún 2025
@sara07

@maciatkolulu ak máš nejaký problém z príspevkom tak ho nahlas adminovi, 😂😍😂PS : ostatné baby maju podobný názro, jediny rozdiel že ja mám navyše slovo slovenské

@sara07 ja nemám problém,normálne diskutujem a vieš čo je zvláštne? Nesledujem,či majú ostatné ženy podobný názor. Vystačím si bez pritakavania miestnej spoločnosti. Ver mi.

minenkaa
17. jún 2025
@maciatkolulu

@minenkaa lenže tá cudzia žena je rovnaká babka a je to mama otca. Ten príde domov z práce hej a má tam nasackovanu cudziu ženskú a má držať hubu a krok...zaujímavý pohľad. Normálne sa smejem,keď si predstavím niektoré tunajšie hysterky,čo majú synov,ako im to nevesty ukážu. To je tá spomínaná karma.

@maciatkolulu To kde píšem,že ma držať hubu a krok,snáď sa ty píše i normálnych ľuďoch a nie ,že u niekoho sedí rodič čele dni,ja sim písala o návštevách

Strana
z3