Mám 30 rokov a zvažujem, či chcem druhé dieťa

19. apr 2020

Ahojte, mam 30r som vydata a s mužom mame skoro 2 a pol ročného syna. Poslednu dobu velmi zvazujem ci chcem druhe dieta. Schvalne pisem, ci chcem ja, lebo muz nie je proti tomu aby bolo aj druhe.
Pred casom sme sa prestahovali, este v nasom okoli vela ludi nepozname, ani syncek nema este takych blizkych kamosov, ved nechodi zatiaľ ani do skolky a teraz v case korona krizy sa snazime skôr ludom vyhybat. A tu je ten problem, toto mi strasne lame srdce - syncek je velmi velmi spolocensky, on doslova tie deti ci uz na ihrisku alebo len ked nejake stretneme pri prechadzke zerie, s kazdym by sa chcel hrat, objimat sa...
Brali sme teraz uver, ja som vlastne nezamestnana, takze po skonceni RD pojdem na urad prace a teraz je taka neista doba, bojim sa ci si vobec pracu najdem, ci nahodou nepride k prepustaniu u muza v praci...
Ďalšia vec je ze muz ma dceru z prveho vztahu, takze este ju beriem ako takeho polovicneho clena rodiny, kedze k nam chodi len z casu na cas, samozrejme vyzivne platime. Momentalne financne vychadzame. Prve tehotenstvo som mala bezproblemov, v podstate vsetko by bolo fajn, ale mam neustale obavy. Mali ste to tiez niektora tak? Jedine kvoli comu by som do toho sla, je aby syn neostal sam a mal ozajstneho surodenca 😟

liz_lemon
19. apr 2020

urcite mat, ja som nikdy nemala tuto dilemu, lebo som jedinacik, a vedela som, ze urcite aspon 2 deti chcem mat

elaela23
19. apr 2020

Teraz by som este pockala,maleho skus prihlasit do skolky od septembra a o par mesiacov uvidis,aka bude situacia s pracov.lebo naozaj mat novorodenca a nahodou byt bez prace,nebude jednoduche vsetko uplatit.

nika3136
19. apr 2020

Ked to tak necitis - nemaj, ked ano - maj. Vsetko ma vyhody, nevyhody, prist o pracu mozete kedykolvek pocas zivota. Obavy z noveho su pochopitelne.

yollanda
19. apr 2020

Ja som vždy hovorila že jedno stačí. Nakoniec ma prehovorili na druhé. Síce sa žerú navzájom, ale som rada.

autor
19. apr 2020

Odradzaju ma take veci ako druhe tehotenstvo, stale hovorim, ze keby to mal kto vynosit asi by som do toho sla...ale hlavny dovod su asi financie a tato doba, proste sa bojim co pride, muz ma 36 rokov, sme na zaciatku splacania uveru, ani na matersku by som znova nemala narok, rodicak mi sice prislucha ten zvyseny, ale aj tak je to take LTT. Nemame sa ani na koho moc spolahnut, muz uz rodicov nema, ti moji uz sami potrebuju nasu pomoc. Ani syna nam nemal kto moc postrazit, mam sice 2 sestry a muz jednu, ale neradi robime druhym starosti.

franceska1985
19. apr 2020

Mala som 2 deticky,bohužial synček nám nečakane odišiel do nebíčka,dcérka je teraz smutná bez neho,tá laska medzi nimi bola krásna,ked som ich videla spolu jako sa hrajú,ako spolu spinkajú,bola som najšťastnejšia matka na svete!Teraz vidím,že dcerka potřebuje súrodenca,zatiaľ sa na to necítim,ale dávam každý mesiac nadej,že to bude..určite 2 deti,je to na nezaplatenie pocit!

luccija
19. apr 2020

Každá sme iná ja by som to spravila tak, že by som nastúpila do práce trocha sa finančne pozviechala a potom plánovala druhé.

lucinika
19. apr 2020

Tiez som mala takéto úvahy, mala som 31, 8 ročného syna, konečne sme sa po 10 rokoch zobrali, kúpili byt, druhé dieťa som neriešila, skôr som si myslela, že už je aj tak neskoro a kebyže nie je nič sa nestane. Dali sme si 2 roky na to, že ak budeme chcieť ďalšie dieťa tak sa rozhodneme do tohto časového horizontu, ale potom uz ho nebudeme chciet vzhľadom na vek. Antikoncepciu som neuzivala od narodenia syna, chránili sme sa kondomami, prerusovanym sexom,8 rokov nám to fungovalo až som jedného dňa zistila, že som neplánovane tehotná,takze náhoda to vyriešila za nás. Momentálne má dcérka 10 mesiacov a sme šťastní, že ju mame.

mishkamishka
19. apr 2020

Ahoj, my sme mali podobnú situáciu. Mm má z prvého manželstva deti, takže polovičné sestry, má hodne rokov, narodila sa nám malá, mali sme úver, nemali sme ani na slanú vodu... Lenže sestry tiež sú o 6 rokov staršie, už sú puberťáčky, už sa o 8 ročné decko vôbec nezaujímajú, len kamarátky riešia. tak keď mala prvá tak 7 rokov, začala plakávať, že je sama, že chce súrodenca, tak som si povedala, tak dobre, skúsime. teraz má malý skoro rok a pol, máme veľký vekový rozdiel, ale dokážu sa spolu zahrať aj sa oňho vie pekne postarať, ako chce. Nič lepšie sa nemohlo stať, som veľmi rada, že sme mali druhé. Nebála by som sa ani nedostatku peňazí, bábätko predsa nepotrebuje veľa, pri druhom to človek už vie. Napr. my sme nemali vôbec kočík s hblokou vaničkou, len šatku a manduku po prvej, potom šporťák za 20 euro z druhej ruky a je super, vecičky sme podostávali, aj porozdávali. Druhé tehotenstvo som mala cca ako prvé, teda ok, na konci cholestáza, ale zvládli sme to. Choď do toho, nie je nič viac, čo môžeš dieťaťu dať, ako je vlastný súrodenec. Ja ľutujem, že nebudú traja, ale už máme dosť rokov obaja a aj malý byt a na väčšie bývanie nie sú peniaze... ale ak by bolo najhoršie, zmestili by sme sa. Skrátka, dieťa je dar, nielen rodičom, ale aj súrodencom.

mishkamishka
19. apr 2020

Druhé dieťa, pohoda, už nie som taká vyplašená, užívam si to o 100 percent viac ako prvé.

franceska1985
19. apr 2020

@mishkamishka krásne a pravdivo napísané.Najkrajší dar čo možeš dať dieťaťu je surodenec.Láska sa nedelí,ale násobí!

janinah
19. apr 2020

Ak chces partaka pre syna.tak necakat na velky vekovy rozdiel...nikdyi nsnapadlo ostat pri jedom dietati.je to malo.

nikaeli
19. apr 2020

je to nieco, co za teba nik nevyriesi - sama musíš vedieť, ako sa cítiš.. ak to chces "nasilu" len preto, aby maly nebol sam.. tak neviem.. nechaj tomu cas.. mozno o mesiac sa uz budes citit uplne inak 🙂

dam ti iny pohlad - ked mala moja mala cca 2 roky, tiez som nad tym rozmyslala asi ako ty teraz.. teda - ja som chcela, muz bol neisty.. no akosi sa nedarilo, nastupila som do prace, zmluva na dobu urcitu, nastala faza, kedy som nechcela hned otehotniet.. zmluva predlzena na rok a po roku uz natrvalo.. no medzi nami to zacalo skripat a rozviedli sme sa.. casom som si nasla noveho partnera, kym prisiel cas na babatko, o dve sme prisli a syn sa nakoniec narodil, ked mala starsia 11.. mam dvoch "jedinacikov" - chvilu som zvazovala dalsie, drobec ma tiez dva roky, no fyzicky to uz nedam.. teda ak by sa postastilo, tak samozrejme ano, urobim vsetko preto, aby som to zvladla 🙂 ale cielene sa uz do toho hnat nebudeme..

kiki68
19. apr 2020

Pockaj co bude po lete a chod do toho. Teda ako sa na to budes citit. Nech maly neni jedinacik. Ja som a ten partak na hranie mi velmi chybal. Neviem niektore veci, bo som nemala toho druheho na delenie sa o nieco a pod. Teraz ma to musi moj muz ucit tie socialne zrucnosti niektore.

panelacikova
19. apr 2020

však má súrodenca, nevlastnú sestru...

lenuliatko84
19. apr 2020

My mame jedneho syna(4 roky) a druhe ani nechceme.takto nam to vyhovuje. I ked maly by chcel bábätko, takto je to super.sme ako traja musketieri

denden77
19. apr 2020

ja som jedinacik a chcem mat len jedno dieta 😎

deti95060810
19. apr 2020

tiež som chcela aby syn nebol jedináčik...rozdiel medzi deťmi 11 r. 😉
strááášne sa tešil na súrodenca...Na tie ďalšie už potom menej...

catherine1989
19. apr 2020

uvazujem uplne rovnako, syn mal vo februari 2roky a uz zaciname s muzom pocitovat tlak okolia, ze kedy druhe, kedy druhe... su chvile,ked si poviem,podme na to, a chvile,ked si hovorim, ze druhe urcite nie.... nasa fin. situacia je ale asi trosku lepsia ako vasa, ja sa mozem pokojne vratit do prace aj zajtra, mm zaraba na nas region nadstandardne, ja sa ale v tejto situacii naozaj obavam urobit si druhe dieta... na jednej strane,to uzasne malilinke babatko, s malinkymi nozickami a prstikmi, maternica sa mi hybe iba ked si to predstavim... na druhej strane zas riesit dojcenie,koliky, zuby, byt nevyspata.... so synom sa uz da aj pokecat, uz povie, co chce jest ( vacsinou nic) co ho boli... je to narocne rozhodovanie, asi ti neporadim, musis si to sama v sebe ujasnit

tinqua
19. apr 2020

Ono casom to uz nebude len o financiach...mame 6 rocnu dceru a 6 tyzdnovu a ten navrat "do plienok" z uz relativneho pohodlia je pre mna asi najhorsi...a druhy pohlad na vec - radsej deti naozaj s mensim rozdielom, budú si viac rozumiet, ja uz teraz vidim, ze aj ked sa starsia tesila na sestru a ma ju rada, babatkovsky rezim, ktorym sa musi teraz riadit cela rodina ju obtazuje...a pochybnost je vzdy, lebo uz vies do coho ides, ja ked som si predstavila druhy cisar bolo mi zle...no a prezila som to, prezijem aj malo spanku a vsetky tie obdobia...stoji to v konecnom dosledku za to 🙂

lucinka1988
19. apr 2020

Cely život som si vždy všetko plánovala, do detailu rozmýšľala, čo a ako bude a hlavne si dávala dlhodobé plány a dopredu som sa tak stresovala, že čo ak to nevyjde. Našťastie mi doposiaľ vyšlo všetko ako z knižky, až na poslednú smutnú udalosť. Syn ma 2 roky a veľmi sme chceli druhé dieťa, tehotenstvo sa skončilo potratom. Píšem to len preto, lebo To chcem povedať svoju skúsenosť a áno, je pravda, že najlepšie je, ak si iste veci neplánuješ, premyslis a dieťa procedúry na svet, keď máš na to podmienky. Prvé sa mi tak aj narodilo, dokončená škola, užili sme si pár rokov manželstvo len vo dvojici, cestovanie, stabilná práca, vlastne bývanie, žiadny finančný problém. Po poslednej udalosti sa na to pozerám trochu inak a teraz by som dala všetko za to, aby som bola stále tehotná hoci by som aj nemala vytvorené podmienky. MD je síce príjemnejšia s jednoduchšia ak máš financie, auto, môžeš si ju lepšie užiť- to je fakt. Ja by som si tetaz priala len jedno- byt opäť tehotná a bolo by mi jedno, či prídem o prácu alebo nie, lebo ani to tehotenstvo nie je samozrejmosť a otehotnenie už vôbec nie. Je síce x žien, kde to ide bez problémov, ale aj veľa takých, kde nie. Ak ty sama cítiš, že chceš druhé dieťa, chod do toho a na nič nečakaj. Ak to tak necítis, tak to zatiaľ nerob. Všetky ostatne rady sú asi zbytočné.

franceska1985
19. apr 2020

@lucinka1988 teraz mam pocit,akoby si to písala aj mne,tiež mám isté problémy a neviem čo dalej,ale tu si mi dala jasnú odpověď..dakujem,napísala si to pravdivo a s laskou ku deťom..

1gabriela13
19. apr 2020

Tiež mám 30 a dcerku 2 ročnú. Je to jedináčik a ešte keď bola menšia TJ ročná tak som veľmi chcela druhé, aj muž, ale nejak extra sme to ani neriešili. Teraz som na tom tak ze ja nechcem a muž to veľakrát spomína. Asi tak na 80% som si istá ze ostane dcérka jedináčik, ale nikdy človek nevie. Možno by ma mala zlomila keby chcela súrodenca, ale takto sama od seba nie 🙂

danieli
19. apr 2020

Rovnako ako prva odpoved, aj ja som jedinacik, preto mam deti 2 a mat trochu guraze isla by som aj na vyssie cislo 🙂 ved mozes rok dva tri pockat ako sa vsetko vyvinie, este je stale dost casu aj na druhe babo