Mám 37 rokov a nechcem dieťa. Som sebecká?
Mam 37 rokov a nechcem dieta... som menejcenna, alebo sebecka? Mam tazku dg a nechcem aby dedilo. Manzel tvrdi, ze aj 2 su rodina a nevadi mu to. Ja mam vsak vycitky, ze mu dieta nedam, ale strach z choroby je vacsi. Som odpad spolocnosti
Prepáč, nechápem takéto príspevky. Prečo máš potrebu sa pýtať cudzích anonymných ľudí či si sebecká, keď nechceš dieťa? To isté sú aj témy, či mám mať 2,3,5 detí. Ja tiež nechcem deti z ozaj sebeckých dôvodov, ale určite nejdem hľadať rozhrešenie na MK. Ak ti ide o odpoveď..nie si sebecká, je to tvoj život, tak si ho ži ako chceš ty.
Sebecká nie si. Ak s tým nemá manžel problém, tak by som sa tým zbytočne netrápila. Jedine sa s tým treba zmieriť a vyrovnať 🙂
@motylicek07 je to len a len tvoja vec, odpad spolocnosti nie je nikto, neznasam tieto prastare mytu ze zena musi mat deti. Zena ma robit to chce, nie sa riadit nezmyslami ked to tak neciti
@motylicek07 mas racionalny dovod a manzel s tym suhlasi,tak si uzivaj vas vztah a neries co sa mozno ocakava..
Odpad spolocnosti su alkoholici, tyrani, vrahovia atd... nie clovek, ktory spravi pre seba urcite zivotne rozhodnutie a nikomu naokolo tym neublizi...
@motylicek07 Si normálna, zodpovedná žena. Ak by si otehotnela, minimálne jeden lekár by Ťa označil za nezodpovednú. Stačí si prečítať, aké problémy riešia rodičia chorých detí a to sú väčšinou zdraví rodičia pritom. Všetky tie ťahanice po poisťovniach a úradoch a to naše školstvo...naozaj nikto chorému rodičovi pomocnú ruku nepodá. Keď budeš mať jedno dieťa, budú kritizovať, prečo jedináčika...a ľuďom sa to ťažko vysvetľuje, aj tak to nepochopia.
Nie niesi sebecka práve naopak držím palčeky zvládnete všetko☺️ Cestujte, ľúbte sa, chodievajte na výlety a užívajte si život
@motylicek07 čo znamena "dat niekomu dieta".
Vo mne to evokuje tak 18. storocie...
@motylicek07 Vôbec nie si sebecká a ani žiaden odpad. Je to tvoja vec. Ak to považuješ za nebezpečné. Máš na to právo.
Mám známych, kde zena ma tiez diagnozu tykajucu sa zraku. Kvoli diagnoze, ktora je dedicna sa rozhodli nemat vlastne deti. Adoptovali si chlapca, dnes je z nemo uzasny 15 rocny chalan, tanecnik. Su krasna rodina, chalan je talentovany, pomaha rodicom aj vzhladom na maminu diagnozu, maju krasny vztah...takze aj to je cesta
Cize nie, nie si menejcenna ani sebecka a existuje mnoho parov, ktore nemaju deti. Mohli by ale nechcu, je to kazdeho osobna vec
Nie si sebecká, ale zodpovedná a rozumná. Sama vieš, akú diagnózu máš a klobúk dole pred tebou a tvojim manželom. Poznám prípad, kde psychická chorá má dieťa, sama sa o dieťa nepostara a aj dieťa má zdravotné problémy, zdedené po nej.
@motylicek07 mam pocit, ze ty sama si nie si ista svojim rozhodnutim, pretoze potrebujes cudzich ludi, aby ta podporili..
Kazdy zije ako vie/ chce a mat dieta nie je povinnost, ani nas rodicovstvo v ziadnom pripade nijako nedefinuje ako ci kvalitu/ odpad spolocnosti...
@motylicek07 určite nie si sebecká. Ak si si istá svojím rozhodnutím, tak je to v poriadku. Každý sa môže sám rozhodnúť, ako chce žiť...
@motylicek07 Tebe to nevadí, mužovi to nevadí, tak je všetko v poriadku. Výčitky nemáš mať prečo. Nie si povinná mať deti.
Ak máš navyše ťažkú dedičnú diagnózu, tak je to od teba aj zodpovedné.
Toto tu je už taká častá téme že až. Nie nie si sebecká, je to absolútne tvoje rozhodnutie, čo spravíš.
@motylicek07 Žiadny gynekológ, žiadny pôrodník, žiadna pôrodná asistentka, žiadny neonatológ, žiadna neonatologická sestra, učiteľ, ani ten pediater, ani detská sestra, ani úradník nemá vôbec poňatia, aký máš život s takou ťažkou diagnózou a že Tvoje možnosti sú obmedzené a všetci Ťa budú viniť za to, že choré dieťa nemá takú starostlivosť a že si niečo zanedbala....hoci možno by si sa starala rovnako ako zdravý rodič, ale vždy by došlo ku situácii, kedy by zbadali nejakú odlišnosť v starostlivosti, ale Tvoju diagnózu by nevideli.
Nevyjadrím sa zodpovedne,kým tú ťažku dg nepoznám.Pre niekoho je to možno hemofília,s ktorou sa dnes dá celkom dobre žiť,psychické dg sú tiež dobre zvládatelné,Dawnov ani Turnerov sy zjavne nemáš...sú ich stovky tých chorôb a pri niektorých,dovolím si povedať,je nematerstvo sebectvom v istom zmysle.Ak to manželovi nevadí,tak je to ok,žijte si svoj život ako viete.Ale ak tu píšeš,tak celkom nad vecou nie si.Alebo pochybuješ o manželovi,aby mu to raz nezačalo vadiť.Dnes nie sú raritou úplne zdravé,ženy,ktoré deti nechcú mať,ty si chorá,takže ak si sa tak raz rozhodla,tak asi máš dôvod.
PS na dg sa nepýtam,netreba ju tu písať.
Nemať deti je v poriadku, ak to tak človek cíti. Nie je v poriadku mať deti iba preto, lebo by to tak podľa spoločnosti malo byť. Skôr by som riešila na tvojom mieste, prečo ty seba takto vnímaš. Menejcenne, odpad spoločnosti. Partner je s tým uzrozumený a ak by si s tým bola ty vyrovnaná, tak by si nemala takéto reči. Čiže toto by som riešila.
@motylicek07 kde sa tu dnes berie tolko depkou a menejcennostou plnych prispevkov?
nie, nie si sebecka, prave ze si velmi zodpovedna, ked vies ze tvoja choroba je dedicna a tvoje deti by trpeli.
musis si to upratat v hlave, hodnota cloveka nie je v tom ci privedies na svet dieta ale v inych veciach.
Mne nie je nič.Teda netrpim žiadnou diagnozou.Psychickou ani nijakou vážnou teda aspoň o takej neviem a deti nechcem dobrovolne.Ale keby mám vážnu diagnozu telesnu alebo psychiatrickú to sa zvykne dediť ale aj nemusi tak to by som už ozaj nechcela.Je to na tebe
@motylicek07 ak by dvaja ste s tým ok,tak je to vaša vec, vaša rodina, vaše rozhodnutie.Ale asi s tým ešte bojuješ,keď napíšeš takú vec ,že si odpad spoločnosti.Ak sa tak cítiš len kvôli tomu,že nechceš, alebo nemôžeš mať deti,je to smutné, keďže podľa toho by si sa nemala "vážiť"
@motylicek07 prečo by si mala byť odpad spoločnosti??Máš nejaký pokriveny názor na seba.
Je to iba tvoja a muzova vec.
@motylicek07 tak je jedna cesta a to darovane vajicko. Tam sa tomu komplet vyhnes s tou genetikou. Ono je to na vas ako sa rozhodnete, dieta nie je povinnost a nevyhnutnost. My to nemozeme sudit
@motylicek07 Ahoj,nemáš sa prečo cítiť vinná,ak do teba svokra,či rodina dobiedza stačí ak ich odbiješ tým,že im povieš že zo zdravotných dôvodou,nechcete mať vlastné dieťa.
ja mám 35 a mám jedno 5 ročné dieťa a viac nechcem, už mám svoje pohodlie, kľud, prácu, a každý sa pýta kedy druhé, nie stačí mi jedno, a nieže by bolo zlé jednoducho nechcem, mala som dobré dieťa, celú noc prespalo, ale dnes je iná doba
skor by ma trapilo to ako o sebe zmyslas 🤷♀️ to ze nebudes mat dieta je uplne v poriadku ak si s tym ty a manzel stotoznena, nazory cudzich ludi ti mozu byt ukradnute
@motylicek07 nie je dovod citit sa vinnou.. Ze to takto prezivas naznacuje, ze nie si sama so situaciou zmierena. Ze bezdetnost nie je ani tak tvojou volbou, ale skor si k tomu okolnostami prinutena.. to ta moze zozierat dlho....
Ak naozaj existuje vazny dovod preco dieta nie, ja by som zrejme vyhladala pomoc odbornika, s cielom to lepsie zvladat.

Nie si sebecka, chces v podstate svoje "potencionálne deti" len uchrániť od choroby.
Manžel má pravdu, aj 2 sú rodina. Nie je nikde napísané,že deti mať musíte.
Prípadne ak by ste deti chceli, a bála by si sa skrz choroby, existuje aj adopcia.
Ale určite nie si menej cenná