Mám strach ako prežijem so synom
Ahojte toto zdražovanie ms dostáva do veľkej paniky . Bojím sa čo bude ďalej ako poplatok všetko plus strava a iné výdavky :( ako to máte vy ?
@nikyball No lebo vsetci sme pred rokom vedeli do akej .... pojde vdaka Putinovi tento svet.🙄 Ty musis mat ozaj genialny zivot,ked takto vies dopredu predvidat a vsetko si zariadit. Ona totiz nikde nepise,ze teraz porodila,ani ze ma dieta par mesiacov,tak neviem teraz,ked ma povedzme 5r.,ma ho dat do domova,ci? 🤔
@liljana Dochodcom sa neda privirobit? A na to si kde prisla? Moja dcera ma dochodkynu ucitelku,prisla ucit z dochodku,takisto poznam dochodcov lekarov,vidim ich v SBSke, potravinach, moj otec mal 70r.kolegu a nechcel zostat doma nic nerobit. Takze moznosti su. Dalsia vec...Dobre,dochodcovia maju vydavky na lieky,ale to maju uz dnes aj mnohi mladi ludia,zivitelia rodin,ktori maju aj potravinove alergie a kupuju specialne drahe potraviny. Dalej,maju dochodcovia hypoteky? Nepoznam takeho,platia si len najom. Rastie im noha a musia kupovat nove topanky kazdu sezonu,tak ako rodicia detom? Potrebuju nove oblecenie kazdu sezonu? Platia poplatky v skolach,skolkach? Tiez nie. Mnohi uz maju umele zuby,tak ani 100-300e za opravu jedneho zuba dat nemusia. Dostavaju 13.dochodok. My co mame deti 13.plat nie. Neviem,ale moja babka ma 86r.a okrem toho,ze si kupi potraviny,zaplati najom a lieky,vsetko ostatne odlozi a vobec sa nestazuje,zeby mala malo.
@nikyball co ju spovedas?je rozvedena tak asi ma dovody preco zatial ziju v podnajme.A netvarme sa, ze je lahke zobrat byt na hypo, lebo nie je.
@oslo1 velmi casto na teba myslim.Velke stastie v nestasti, ze neplatis hypo.
@zmrzlinka2021 to, ze pracuje v zahranici neznamena, ze nevedia co s peniazmi😀
@luccija to nie je spoveď. Ale priznanie si kde urobila chybu, namiesto výhovoriek sa dajú hľadať riešenia. Alebo je lepšie podporovať ľudí v ich chybach? Lebo tu vidím jednu chybu za druhou.
To sme mohli podporiť aj tu mamičku čo si užíva doma na riti z rodicakov a ,,ďakuje" nám pracujúcim.. A ak ju muž nechá ,za dva roky ju tu budeme ľutovať.
@iwesska je urcite menej dôchodcov čo si môžu privyrobit ako tých čo v praci môžu pokračovať a to najmä zo zdravotných dôvodov.. moja svokra si tiež myslela ako bude robiť až kým ju to robenie a nepripúšťanie si limitov nepriputalo na lôžko..
@nikyball tak zrovna v dnešnej dobe môže byť príjem rovnaký,ale všetko ide hore. A myslím,že covid a takýto enormný nárast cien potravín, energií aj samotných hypoték málokto pred napr 10timi rokmi počítal. Vtedy napr mohli mať aj rezervu, mohli si hovoriť,že keď aj bude vyšší úrok,tak to zvládnu. Môžu byť finančne gramotny,no teraz je doba,že by si predtým musela brutálne veľa zarábať a odkladať,aby aj po dvoch rokoch covidu a súčasnom zdražovaní si stále mala dostatočnú rezervu a bola v kľude
@lilinka88 áno a rizika treba eliminovať. Ja by som tiež najradšej bola 10 rokov na rodicakoch, tiež sa mi koľkokrát nechce vstávať do práce, tiež by mi dobre padlo viac peňazí na ruku, užívať si všetko čo zarobím, neplatiť odvody, neplatiť poistky. Ale asi by sa mi dobre nespavalo či už teraz alebo 10 rokov dozadu. Rovnako nevieme čoho sa dožijeme. Ale snažiť sa mať niečo svoje a mať dôchodok vypocitany z platu. Lebo zasa, z nízkeho dôchodku platiť podnájom asi nie je sranda.
Preto jediní koho finančné podporujem nie sú ,,chudobní",ktori zarobiť môžu, ale ti, čo majú zdravotné problémy, choré deti.
@nikyball tak to ti gratulujem,že máš také super možnosti,že môžeš toto všetko platiť, ešte si robiť aj rezervu a bez strachu spávať a byť si istá tým,že sa nikdy do takej zlej situácie nemôžeš dostať a ešte máš aj svoje bývanie. Ale neodsudzuj tu ľudí, ktorí také šťastie nemali. A prajem ti,aby si sa nikdy do tej situácie,že sa budeš báť ako vyzijes,nedostala. Lebo podľa toho,čo tu píšeš,si dokonalý, inteligentný, finančné gramotny človek bez akejkoľvek chyby a všetci čo tu píšu sú podľa teba leniví a hlupáci,lebo si urobili deti a nemajú vlastné bývanie a rezervu minimálne na 10 rokov
Ja som tiez sama ale odmalicka som bola akosi vychovana k setreniu.Nesvietim kde nemusim, potraviny kupujem len take co zjeme a nevyhadzujem, auto vyuzivam len ked ozaj potrebujem a nevyvazam sa len tak.Treba sa pozriet na vas rezim a rozpocet kam idu peniaze a pokusit sa nieco eliminovat.Pokial ti to cas dovoli skusit najst nejaku brigadu.Drzim palce
@stanulienkat veru, aj mne pride, ze to je zas troll. Tato jej/jeho otazka na konci, mate to tak aj vy? To sa tu opakuje stale dookola. A autor ani nereagoval… len rozduchal vasne
@zmrzlinka2021 velku pravdu si napisala.moj ocino ma problem zohnat zamestnanca na strednom Slovensku za 1500€ v cistom🤯 radsej sedia doma a beru davky,lebo z nich exekutor tolko nestrhne ako z vyplaty..rastie nam hnila a nevzdelana mladez
@nikyball Este raz a naposledy. Setrit mozes,ked mas z coho. V preklade: ked niekto zarobi minimalku a zostane mu povedzme po zaplateni vsetkych poplatkov,stravy,atd. 50EUR navyse, tak za rok usetri 600E. Nebodaj sa mu pokazia zuby, pracka,chladnicka a je po usporach a ide zase odznova? Stale nechapes? Nema kazdy 2 vysoke skoly,nie je pravnik,sudca, lekar,politik,ze si necha 2000e bokom a vobec mu k zivotu nechybaju. Co z toho,ze som si setrila hned,ako som zacala pracovat,ked som to vsetko investovala do prerabky kupeneho bytu a znova isla od 0? Potom prislo 1 dieta,dalo sa odkladat,fajn,zas bolo chvilu lepsie,ale prislo 2, velke zdrav.problemy,draha vyziva a isli sme na knap. Potom dieta nevzali do skolky,tak na vyber - alebo 0 prijem s opatrovatelkou,ci sukromnou skolkou,alebo pockat bez prijmu s dietatom doma. A zas nebolo z coho odkladat...a mohla by som pokracovat Tak prosim ta,ked si nic podobne nezazila,bud vdacna neposudzuj zivoty ostatnych,ked o nich nic nevies.
@nikyball tváriš za v tejto diskusii ako najmúdrejšia, ale mne tu prídeš ako najviac obmedzená (tým nemyslím hlúpa, to vôbec nie, len že máš veľmi obmedzený pohľad na svet)
Každý stále hovorí o zvyšovaní kvalifikácie, vzdelávaní, ako si to právnici či lekári odmakali.. odmakali, jasné, to nikto nepopiera...ale ak by sa teraz všetci rozhodli, že idú byť lekári, právnici, manažéri, politici, riaditelia zemegule....kto im bude piecť chleba, kto im ho predá, kto bude drieť za pásom a vyrábať im autá, na ktorých sa chcú vyvážať, kto ich obslúži v reštaurácii, do ktorej chodia, lebo veď na to majú. Samozrejme, že tieto povolania nemôžu byť ohodnotené rovnako, vzdelanie, snahu, dravosť treba oceniť, ale každý kto je ochotný pracovať, by mal zarobiť aspoň na slušný život a nie že sú mnohí nútení len prežívať
@kristiii možno mám obmedzený pohľad skúsenosťami s takými ľuďmi, to máš pravdu. Rovnako ak by si ti lekári a všetci založili rodiny,ktoré nedokážu uživiť, žili z dávok , neinvestovali do vzdelania ale do alkoholu, cigariet a podobne, alebo by sa im len nechcelo, nemal by máš kto liečiť, právne zastupovať a podobne. Pracovať a uvedomiť si načo mám a načo nie. A áno ak niekto pracuje, nemal by prežívať. Ale ak nedokazem zarobiť, nemám zázemie, nespravím si 4 deti a nebudem plakať aký mám nízky rodicak.
@nikyball lenže môžeš si myslieť,že máš zázemie, môžeš mať rozbehnuté podnikanie, postavený dom,lebo veď hypotéku v pohode zvládam, môžeš mať milujúceho manžela a urobiť si aj tie 4 deti a príde covid, podnikanie ti krachne, zrazu nemáš z čoho platiť a si nútený robiť aj za minimálnu mzdu,len aby si niečo zarobil. Lebo na rekvalifikáciu a pod nie je priestor. Škôlky sú buď zatvorené alebo preplnené,čiže možnosť pracovať oboch rodičov výrazne obmedzená. Alevo môže prísť nečakaná dlhodobá PN, naozaj čokoľvek čo ti príjem naruší tak, že to nedáš aj keď si neviem ako finančné gramotny. Ja som ešte pred rokom dokázala odložiť takmer polovicu výplaty a to som samoživiteľka. Teraz je to tak tretina z pôvodnej sumy a to som rada,že ešte stále mám rezervu a dokážem niečo aj odložiť. Našťastie mám istotu roboty, no stačí,aby sa zatvorili škôlka som na polovičnom prijme,ak budem musieť byť doma so synom na očr. Ak by vôbec tá možnosť bola. Ak nie, súkromná opatrovateľka,čo by ma tiež stále minimálne tretinu výplaty a výrazne narušilo rozpočet. A to som v situácii,že neplatim hypotéku.
Samozrejme, v dnešnej dobe je solidárny a sociálny systém štátu bohužiaľ nastavený tak,že podporuje lenivosť ľudí a veľa ľudí to ozaj využíva a pracovať sa im nechce. Ale nie každý je taký a netreba hneď každého odsúdiť a poukazovať,že si v minulosti vybrali zlého partnera alebo urobili podľa teba chyby
@lilinka88 áno ale čo si robila ak sa dalo? Rezervu, stabilnú prácu. Čo keď ťa vyhodia? Máš podporu. Čo ak otehotnieť? Materskú. Ochories? Máš PN-ku. Bývanie? Neplatis hypo. Sama som povedala, že nedá sa všetko ale že tie rizika treba eliminovat. Čiže nemám vôbec nič proti takým ako si ty.
@nikyball áno, lenže kým som sa dostala k stabilnej práci,tiež som tu rezervu nemala,lebo nebolo z čoho. A zase ani tá rezerva nie je extra vysoká,nakoľko som malá nutné výdavky. Ale viem,že min na pol roka-rok rezervu mám, plus možnosť dávky v nezamestnanosti. Ale aj PN,očr,podpora je všetko polovica aktuálneho zárobku a to už mi na náklady nestačí. Áno, mohla by som platiť poistku pre prípad PN, no poviem ti,že robila som v poisťovni,viem ako to funguje árie astronomické mesačne sumy radšej odložím k tej rezerve.
Lenže čo ak bude situácia,že toto vycerpam a budem musieť pracovať aj za minimálnu mzdu a to už by som mala problém vyžiť. Áno,som ten typ, že by som skúšala ešte nejaké privyrobenie,ale tiež nemám dieťa mimo školky kde nechať a nie vždy to je jednoduché. A to sa teda považujem za finančné gramotnu viac než dosť, nemínam extra veľa kde netreba,ale absolútne nevylučujem,že sa môžem v dnešnej dobe dostať do situácie,že nebudem mať z čoho žiť. Aj keď dúfam,že robotu mám stabilnú a je málo pravdepodobné,že by som o ňu prišla
@nikyball ja len chcem poukázať na to,že by som si nikdy nedovolila niekoho posudzovať a tvrdiť,že urobil chyby. alebo že si nemal robiť tri deti. Hlavne to tomu človeku nijak nepomôže a pokiaľ nie som v jeho koži, nedovolím si súdiť.
Iné je, keď sa tu baby pýtajú vyslovene na odrbanie a využitie systému, to štartuje aj vo mne rôzne emócie

@miadi Mne sa lubi, jak muz narieka, ze ta ista skrina pred 10 rokmi stala o 150 euro menej 😃 alebo ze za sociku bolo mlieko za korunu 🤦♀️ jasne, ze teraz ta inflacia nabrala brutalne tempo a platy nam tak rychlo nerastu :( zatial nie sme ako v Rumunsku, Bielorusku ci Taliansku kedysi... inak aj v Slovinsku kedysi stal nanuk 2500... inflacia je spirala a za mna velmi zlozity mechanizmus (na vyske som k ekonomickej teorii len trochu "pricuchla"... nejake veci mi tam stale pridu, ze spadnu z oblakov)