icon

Máme 20 rokov, malé bábo a žijeme v biede

sabrina987
1. jún 2014

Ahojte, píšem sem anonymne pretože na svojom mám veľa známych a hanbím sa trošku ako som dopadla :(
Sme mladá rodina, ja s priateľom máme len po 20 rokov a trojmesačné bábo. Žijeme len z materskej čo ja už nezvládam priateľovi sa nedarí nájsť prácu pritom sa snaží vidím to. Elektrinu a vodu nám platia svokrovci ale z tych 200€ nevyzijeme a nestačim ani na jedlo takú biedu som ešte nezažila u nás doma to vyzerá ako z 80 rokov staré nábytky postele hanbím sa zobrať návštevu dnu. Je to neskutočne ťažké už neviem ako si počať, 200€ mesačne je dosť málo ako každá žena chcela by som sa pekne obliekať mať na kozmetiku :'( už som hotova psychicky. Maly začne onedlho papať a ja netuším čo bude ďalej. Nemám sa Už ani komu vyrozprávať kamarátkam sa vyhováram že nemám čas aby ma nevideli ako to funguje u nás.

janickacrazy
2. jún 2014

@jana_eyre Ved ja jej neradim rozchod, len vravim, ze je aj taka moznost. On je bez prace 2 roky a ma 20 rokov, takze z toho mi vychadza, ze pravdepodobne nikdy ani nepracoval. Nech mi nikto nehovori, ze za 2 roky si v Blave alebo okoli nenajde ziadnu pracu muz, ktory je mlady, zdravy a chce pracovat. Jej svokor podnikat nechcel, potreboval len peniaze na svoje dlhy. No kazdopadne to treba riesit a to cim skor. Mne sa zda, ze ani ten jej priatel to nejako neriesi, do riti ved ked nemam pomaly na chleba tak nieco robim nie?

jana_eyre
2. jún 2014

@sabrina987 tak nech si to vsetko zmeni.. ved je to jeho, nemusi si pytat suhlas otca..

wendy62
2. jún 2014

@sabrina987 tiez sme prezili vselijake casy. Setrili sme kde sa dalo. O nejakej kozmetike ci novom obleceni som ani nesnivala - mala som jedine 4 roky stare topanky, kamosky mi davali svoje stare veci a tie som si presivala, aby som mala oblecenie pre babatko a pre seba. Rukavy odstrihnut, zosit 4 dokopy - a mam latkovu plienku pre dieta, nemusim kupovat jednorazovku, a este mi zo zvysku vyjdu teplaciky...
Manzel prisiel o pracu, ja na MD (teda RD, na matersku som nemala narok) a v tom case to bola este ovela nizsia suma ako dnes. Hypoteka na krku + vsetky poplatky za byt, spolu cze 500E, od statu asi 140, rodina chudobna z oboch stran, nemali nam ako pomoct. Tak som si dohodla brigadu v mcdonalde - tam sa da dobre dohodnut na case, ktory ti vyhovuje. Vzdy sme sa tyzden dopredu dohodli, kedy bude manzel na pohovoroch, na urade, kedy ma prilezitost on na nejake privyrobenie, kedy bude doma - vtedy mozem ist makat ja. Da sa aj pri 2mesacnom babatku, ked treba 😉 A este tam mas zadarmo nespotrebovane hambace, sice nezdrave, ale ked ti nezostava na jedlo, tak lepsie ako nic 🙂 Vyhrabali sme sa z toho nastastie za par mesiacov a teraz mame na vsetko co potrebujeme 🙂 Aj vcera som sa bavila u nas v Tescu s pokladnickou - ma doma 8mesacne dieta, nevychadza im to, tak sla na dohodu do tesca za pokladnu na vikendy a vecerne smeny, ked je manzel doma z prace a postrazi dieta... Tu v BA je prilezitosti dost, len to nie je pohodlna praca, ale otrasna drina. No kto je na tom zle, nemoze si vyberat.
Zivnost nie je vobec prekazkou na to, aby sa manzel zamestnal, subeh zivnosti a prac. pomeru je bezny, takisto sa da pri tom brigadovat, nie je to obmedzene. Takisto ty mozes pracovat, ak si na rodicaku (nemas narok na matersku), tak uplne bez obmedzenia.

anatalia77
2. jún 2014

@jana_eyre ano svokor je rodina. Ale kaslat na taku rodinu,ked zoberie peniaze,aby zaplatil vlastne dlhy.A jej priatelovi to akoze nevadi,ze nemaju z coho existovat? Keby to minuli mlady,tak budiz,za chyby sa plati. Ale dali svokrovi,a ten to dal na dlhy.
Toto by mi stacilo,aby som prehodnotila svoj vztah. Nejedna sa sa o 200 eur.

25daniela
2. jún 2014

Treba sa zamestnat a vydrzat, postupne mozte splatit aj ten dlh, ale nechcite mat naraz vsetko... za komunistov mojej sestry muz nastupil po vojne do prace a zarabal 500 korun... a to mali dve malicke deti a zena na materskej... a prezili... takze vsetko postupne, ked nieje na prezitie, treba obmedzi vsetky vydavky a uskromnit sa a pracovat.... postupne sa to zlepsi, ale oddelit sa od kazdeho a spolu s priatelom dat na papier, kolko dlhujete a kolko dokaze zarobit, naklady na zivot a tak dalej. Necakat od nikoho nic zadara, treba pochopit ze sami si musite poradit....

sabrina987
autor
2. jún 2014

A ešte som chcela napísať o tu Bratislavu píšem anonymne čiže ani Z Bratislavy niesom pochádzam z východného Slovenska

modra
2. jún 2014

@sabrina987 Prepac ale potom nechapem kde mal tvoj 20 rocny priatel rozum ked takto naletel? Neviem teda ake maju vztahy ale ked pises ze si takto napoziciaval a splaca dlhy tak je nanajvys naivne si mysliet ze budete mat peniaze len tak zadarmo. Nemate uz 15 rokov aby ste nerozumeli veciam ktore sa deju okolo vas a pritom poznate situaciu najlepsie. Tu naozaj potom nie je co radit. Peniaze ti len tak z neba nespadnu.. No bohuzial.. je to tak 🙂 🙂 tvrda realita.. Takze treba nabehnut na urad prace a spytat sa co by bolo najlepsie v tomto pripade a opiste im celu situaciu.. to je najlepsie riesenie. Lebo ty zivnost mozes zrusit len musis vratit peniaze. Takze asi vo vasom pripade bude toto najlepsie zrusit tu zivnost a pomaly splacat tych 2000 eur 🙂 inak ti naozaj neviem poradit.

evita123
2. jún 2014

Chudoba nie je hanba,priatielek sa nestran,samej ti bude tazsie.ked pridu na navstevu.pridu pozrite teba a nie nabytok.nemaš sa za co hanbit. situacia na sk je taka,ze podobnych rodin je viac.kamosky ti mozno pomozu s vecickami pre babo.po ich detoch.
@sabrina987

bellss
2. jún 2014

1. Pracovat sa da aj ked mas zivnost.
2. Priatelovho otca by som nakopala do zadku.
3. Nie som si ista, ci by Ti na urade alebo na sude obstal argument, ze niekto iny pracuje na zivnost niekoho ineho a nemate z coho vratit peniaze statu ak by to bolo potrebne. Ich nezaujima, ze to Tvoj priatel pokaslal. Bol to velmi hlupy napad. Ak chcel jeho otec pracovat ako zivnostnik, mal si spravit zivnost on.
4. To kto mal taky genialny napad minut prispevok na podnikanie a nemat blocky? Neviem kto ma menej rozumu. Ci jeho otec ci on.
5. Tvoj priatel pred poskytnutim prispevku od statu musel chodit na kurz alebo pripravu ci ako sa to vola. Tam mu urcite povedali o vsetkych minusoch toho, ze mu stat da peniaze. Tak mal poriadne pocuvat a rozmyslat.
6. Radim Ti ist na urad a spytat sa co sa s tym da robit. Povedat im presne ako na tom ste a nech Vam poradia. Ak Vam pride kontrola a budete musiet vratit ten prispevok, uz si nepamatam, ci je aj nejaka pokuta,
tak budete v takej riti, pardon za vyraz, ze si neviem predstavit co budes pisat potom.

lieska
2. jún 2014

Boze baby, vy ste normalne niektore???? To nemate ani kusok empatie a citu? Miestami mi az zaludok zviera ako moze jedna mama, zena reagovat ako vy?
Na co su dobre reci typu "mali ste najprv rozmyslat, ked ste si robili babo", "tvoj priatel je hlupak a lenivec" atd...? Ved ked nemate pre nu nejaku normalnu radu tak sa radsej zdrzte komentara!!
Nepozname ani jedna do detailov ich situaciu...nepozname jej svokra (mimochodom na zaciatku pisala, ze im priatelovi rodicia platia elektrinu a vodu, tak asi az take strasne hovado to nebude, nie???) ... tak sa troska krotte!

@sabrina987 - je pravda, ze si to napisala dost nezrozumintelne s tou zivnostou na otca, ale predpokladam, ze tak ako 90% prispievateliek do tohto fora tu nema paru o co ide (vratane mna - zivnost som ukoncila pred x rokmi a okrem toho ani nezijem na SK, tak nemam prehlad aktualne) tak sa v tom moc nevyznas ani ty.
Kazdopadne suhlasim s argumentom co tu niekto spominal vyssie...ak mate take problemy ako pises, nemozes veci riesit stylom "ze vraj"! Naozaj si obehaj tie urady a popytaj sa sama na moznosti! A ries to s priatelom a aj svokrovcami!
Je niekolko organizacii, ktore pomahaju mamickam alebo rodinam, ktore su v hmotnej alebo inej nudzi! Skus pobehat internet, ak si nebudes vediet rady, napis mi, ja ti poslem nejake kontakty!
Potom stranky, kde ludia daruju vselico mozne inym ludom, ktori to potrebuju (tiez sa pozriem na tu adresu presne, takto z hlavy si nespomeniem). Urcite sa kopec veci da zohnat aj takymto sposobom, apson v case, ked ozaj ten vas mainky je taky drobcek este, ze ty sa od neho tazko pohnes!
Hlavu hore, musis verit, ze sa veci casom zlepsia a ony sa zlepsia, uvidis!
Len rob naozaj vsetko preto, aby ste sa krok po kroku z tej bryndy vyhrabali!
Neviem ako si zila predtym ako si sa stala maminou, z akych pomerov vychadzas...mozno si mala trosku iny zivot a teraz je to pre teba zrazu dost velky "skok"! Neboj, kozmetika, nabytok a saty este budu...

sashabb
2. jún 2014

@sabrina987 no ja neviem či mám tomu vôbec veriť, ale dobre. Taku sprostosť som ešte nečítala, že si svokor zobral živnosť na syna 😀 ... dobre, vymotali sme sa z toho ... vyplýva mi z toho len, že tvoj priatel je debil. Nič viac. Pokiaľ si niekto vybavuje dotáciu z UP tak robí podnikatelský plán, + je oboznámený o postupe ČO má robiť a AKO má robiť.
Čiže požiada o dotáciu, napíše pp, a po schválení dotácie si vytvára SVOJ účet na podnikanie a pomocou UP si zakladá živnosť.
Pokiaľ tvoj priatel nebol schopný SÁM si toto vybaviť, tak sa nemal trepať do živnosti, ale isť normálne do práce.

Takže teraz by mal pekne napochodovať na ÚP, vyložiť im čo postváral a spýtať sa ako sa dá postupovať. Či ak zruší živnosť a (bude musieť vrátiť tu alikvotnu čiastku) mohol dostať splátkový kalendár.
Inak sa z toho asi vymotať nebude dať.

lehumasova
2. jún 2014

Ja ta sudit nebudem len ti prajem aby jsi to vyresila 🙂 ja mam iny nazor ja osibne mam 33 rokov a 2 rocneho chlapceka...pre mna bola prioruta najskor dom..penaze..zazemie a potom teprva dieta...a do roboty chodi manzel a aj ja..lebo chcem pre syna buducnost...necakaj ze sa stat postara chod ty do roboty!!!! A hlavne hybajte zrusit zivnost..da sa!!!

niki928711
2. jún 2014

...poviem ti len jedno - keď sa chce pracovať, tak sa tá práca nájde a kdekoľvek a aby sa robilo čokoľvek
U nás sme tiež nemali peniažky nazvyš, ALE snúbenec sa jedného dňa zobral a šiel na rok do zahraničia. Tam ukážkovo zarobil. Takže ak sa chce, dá sa všetko.

wendy62
2. jún 2014

@sabrina987 ok, ale napr. za pokladnu sa nehrnu ludia nikde... chlap ma zdrave ruky, moze ist na stavby, alebo na tyzdnovky niekde dalej...
S tym prispevkom - prestudujte si poriadne podmienky, mate k tomu urcite kopu lajstrov, kedy a co zdokladovat. Ak neodkladal blocky - na inzerat sa daju zohnat rozne blocky za material. Tiez pozor na odvody, ktore musi ako zivnostnik platit, za to su vysoke penale. Treba si zratat, ci sa vam oplati vratit dotaciu, alebo radsej pokracovat formalne v zivnosti a pozhanat doklady. Dotacia sa nedava cela naraz, ak nezdokladuje prvu cast, druhu mu ani neposkytnu.

lucikusik
2. jún 2014

Niektorým veciam tiež nerozumiem. Neviem, aké vzťahy sú v rodine Tvojho priateľa, ale svokrovi by som veru nedôverovala. Tak ako Ti tu radia skúsenejšie mamičky, tú živnosť treba zrušiť, zmeniť údaje k priateľomu účtu, aby k nemu nemal svokor prístup - veď to nie je normálene, môže vám v budúcnosti ten účet vybieliť ak začne priateľ pracovať. Tie veci asi vyzerajú neriešiteľne a desivo, asi som optimista, ale zo skúsenosti viem, že vždy je riešenie, len ho treba hľadať. Verím, že sa dá vybaviť nejaký splátkový kalendár a dlh by ste postupne splatili. Priateľ si musí nájsť prácu, jednoducho musí, to určite ide - aj keď nie podľa svojich predstáv, ale potrebujete peniaze. Trojmesačnéé bábätko je naozaj ešte veľmi maličké, nepoznám Tvojho priateľa, ale treba ho určite viac zapájať do starostlivosti, aby bol schopný sa o dieťa postarať a Ty by si si potom mohla nájsť prácu na víkendy, po večeroch - možno pri pokladni, nejaké upratovanie, opatrovanie ... Neviem aké sú u vás možnosti, či žijete v meste alebo na dedine. Nepíšeš o svojich rodičoch - nevedeli by Vám pomôcť so strážením bábätka alebo so stravou? Boli ste na úrade práce? Možno máte nárok na nejaké príspevky - v tom sa absolútne nevyznám. Na nete sa dá toho nájsť naozaj veľa - zákony, poradne, ľudia ochotní pomôcť a poradiť. Kritiku a nepríjemne adresované rady, ktoré znejú ako poúčania radšej prehryzni a zamysli sa nad nimi. Je to veru nepríjemné čeliť kritike a ťažko sa pripúšťa, že je tam veľa pravdy. Ja Ťa neodsudzujem a neposudzujem, lebo v dvadsiatich človek rozmýšla inak a má aj iné skúsenosti ako v 35. Tu Ti dokážu skúsenejšie mamičky naozaj poradiť. Pýtaj sa ako zrušiť tú živnosť, ako postupovať, pýtaj sa na príspevky, kam ísť, čo vybaviť. Skús si to aj sama pohľadať na internete. Nehovor, že takým veciam nerozumieš, najskôr im skús porozumieť, lebo to vyzerá, že len nariekaš, ale nechceš s tým nič robiť. Vaša situácia je fakt veľmi ťažká, lebo bez peňazí sa žiť nedá a máte maličké dieťa, chvalabohu zdravé. Kašli na zariadenie bytu, ešteže máte zatiaľ kde bývať. A nehanbi sa pred kamoškami, neodháňaj ich od seba. Si ešte mladučká tak neviem, či máš práve také kamarátky, ktoré si vedia predstaviť, čo je to starať sa o dieťa a budú vedieť pochopiť Tvoju situáciu... určite si si to takto nepredstavovala, nikto si pre seba takto život nepredstavuje. Držím palce a posielam silu, aby si začala hľadať riešenie, lebo to vždy existuje.

sisaha
2. jún 2014

@sabrina987 rozum sa mi sice zastavujem, ale dobre. Kazda skusenost je skusenost... Tvoj priatel - ako prva vec - ist do banky a zmenit pristupove hesla k uctu, sms-ky na svoj telefon. Druha vec: poziadat o zastavenie zivnosti, alebo zrusit a hladat peniaze, ktore vratite statu. Po 3. odstahovat sa z hladovej doliny a zacat pracovat (da sa to aj ked ma zivnost na uplne iny predmet cinnosti) - bude pracovat v normalnom zam.pomere. Svokra poziadat o vratenie vsetkych penazi (aj ked pochybujem, ze ich vrati, ale skusit to mozte, pripadne mu pohrozit trestnym stihanim za podvod) Ak neda - nechat si prepisat na seba nejaky jeho majetok - podiel na doma, cokolvek v tej hodnote. A uz NIKDY nebrat na seba nieco, z coho chce prospecharcit niekto druhy - hoc je to rodina.

cta
2. jún 2014

ja si nemôžem pomôcť ale ja mám dojem, že na 20 ročne dievča máš velmi málo vedmosti...si naivna ty aj tvoj priateľ a doplacate na to vy a hlavne vaše dieťa. Za prvé zákon dáva živnostnikom možnosť podnikať s príspevkom teda samostatne zarobkovo činná osoba si prejde nejaký kurz ktorý robí úrad práce aby mohla vôbec podnikať. Urad práce tuto živnosť schvaluje a dáva 2000€ do ruky živnostnikovi aby mohol fungovať. Za prvé ja už vidim pruser v tom, že Váš svokor ak aj niečo nakupil nemá doklad o tom, že to kupil čo je pruser pretože mesačne musí vydokladovať do učtovníctva za čo tie peniaze minul. Živnosť má na 2 roky s tým zrušením som si neni istá ale viem, že ak chce zrušiť živnosť musí vrátiť celých 2000€ späť uradu práce. To znamená, že ak je to na tvojho priateľa a svokor narobi problémy peniaze budu vymáhať od neho. Nerozumiem prečo je také ťažke zajsť na urad práce a popýtať sa na to ale s toho ako odpisuješ by som povedala, že tebe to uradnička môže povedať aj 10 krát a ty nie si schopná pochopiť o čom to je a ešte to niekomu odtlmočiť pretože skoro všetky dievčata mali problém pochopiť situáciu ohľadne živnosti. Naskytáva sa ešte možnosť požiadať úrad práce o hmotnu núdzu ale kedže tvoj priatel má živnosť zrejme narok na nu nemaáte kedže sa urad bude odvolavať na SZČO. Na tvojom mieste okamžite zájdem na urad a dám to prepísať na svokra prípadne nejak sa právne pripravím pretože inak budete doplacať na to vy. Ale je to Vaša hlúposť a neskúsenosť že ste sa vôbec na niečo take nahovorili. A ak aj priateľ by chcel tak pôjde pracovať kludne aj na čierno. Zrejme sa mu len nechce. Lebo nikde nepíšeš čo priatel na to vraví.

zuzanka.zuzu
2. jún 2014

1. dieťa do jaslí – zaplatí štát do 3 rokov veku dieťaťa alebo keď pôjdeš robiť, tak štát preplatí opatrovateľku – napr. inej mamičke by to pomohlo, čo je na materskej a mohla by opatrovať svoje aj tvoje
2. ty aj muž choďte do práce – určite je veľa „menej lukratívnych“ prác, ktoré nikto nechce robiť a to je vaša príležitosť ZAČAŤ – nezúfaj, nebude tak navždy
3. máš nábytok? gratulujem, si na ton lepšie ako polovica sveta... máš aj pitnú vodu? elektriku? strechu nad hlavou keď prší? buď rada za takých svokrovcov!
4. ak by náhodou prišli dlhy za tú živnosť, čo si spomínala, nech muž vyhlási osobný bankrot... ďalšia šanca začať od nuly. ľahšie ako z mínusu.
5. kozmetika? návštevy s kamoškami? pekné oblečenie? dievča, ty nevieš, čo je bieda... možno nemáš na to, čo by si chcela, ale máš na to, čo potrebuješ !!!
6. nefňukaj a hýb zadkom, lebo zo všetkých tvojich odpovedí mám pocit, že ste obaja leniví...
7. prečo zobral otec peniaze? nie ste obaja tak trochu rozhadzovační a nie je to iba tvoj pocit krivdy, že si mohla mať 2000 na kozmetiku? lebo platia vám elektrinu a bývate u nich, muž nič nezarobí, máte malé bábo... ja len že či to rodičia neurobili z prezieravosti 🙂

monyccka
2. jún 2014

@zuzanka.zuzu vyhlasit osobny bankrot nie je tak jednoduche ako to znie. Urcite sa to nerobi kvoli 2tisickam.
@sabrina987 aj ked si z vychodu, neexistuje, ze si chlap nevie najst robotu. V kazdom mste su pracovne agentury. Ked do nej zbehne, urcite mu nieco najdu. Sampzrejme nie v meste bydliska, bude musiet odist pravdepodobne na urciu dobu do zahranicia, aby vas dostal z tejto kase. Zajtra zbehni na urad aj s priatelom, opytajte sa na zastavenie zivnosti, na splatkovy kalendar pri jej zruseni, cestou sa zastavte v pracovnej agenture, pripadne zavolajte do automobilky niektorej, na nete je toho kopa a o tyzden uz moze chlap zarezavat v robote. Ty budes z 200e zivit len seba, on zarobi o doooost viac ako doma a o rok budete uplne inde ako dnes.Hlavne to neodkladajte, sedenim a plakanim nad situaciou sa nic nezmeni.

senka111
2. jún 2014

Ak potebuješ nejaké veci pre bábo, ja Ti pošlem, neviem čo máte, čo nepredám vyhadzujem do zberných kontajnerov a Vám by to pomohlo,ak chceš. 🙂 Skor takto by som jej pomohla a nie tu riešila prečo a začo.My tiež sme na tom ako polovica ľudí na tomto Slovensku.Tiež sme sa presťahovali kvôli manželovej práci, dnes je zlá doba ☹

barborusinka
2. jún 2014

Ja ta obdivujem naozaj vážne pretože ja mám 20 rokov taktiez a mám už dve detičky malinka má 4 mesiace a aj keď ju kojim sú tu iné výdavky oblecenie plienocky a síce moj priateľ má robotu dobrú ale nevidím ho niekedy aj tri týždne tiez som naňho tlačila že budeme potrebovať viac peňazí výdavky sa zvýšia no a teraz som na to všetko sama aj keď síce sme si nežili zle začala som vymýšľať s vlastným domom tak si našiel inú robotu a teraz ked pride na ten týždeň domov polovicu volna rieši papiere, svokra, a tu druhú polovicu týždne sa mi venuje...a ešte jedno ti chcem povedať keď som mala prvú dcérku ostala som na všetko sama chodila som do školy aj do roboty na nočné malá bola medzitým u starkej a po pol roku mi povedala teta ....je to smutné ale tento štát úplne kašle na mladé rodiny na jednej strane chcú aby pôrodnosť stúpala ale prácu si tu nájsť je niekedy naozaj ťažké ....teraz som ale už úspešne zmaturovala minulý rok a druhé babo si úplne užívam takže ak aj premyslas nad prácou dobre si to premysli najdôležitejšie je budovať vzťah do 3 rokov zivota.....držím ti všetky plceky aj priateľovi

iza29
2. jún 2014

my sme tiež z východu, obaja sme mali 20 rokov, ked sme sa brali, manžel má prácu tu ( dochádza každý deň 20 km), nerobí na stavbe, našiel si ju sám asi v priebehu 2 týždňov. Nemáme rodičov podnikateľov ani neviem akých, aby nás financovali, všetko si zabezpečujeme sami . Takže si nemyslím, že pokiaľ mladý zdravý chlap chce, je až taký problém s prácou...

veronkarisko
2. jún 2014

prečo tvoj stený priateľ nejde pracovať???? vidím aj na svojich rovesníkoch (21r) že každý len bedáka, že neni robota a peniaze.... lenže každý má tulení nemoc.... robota mu smrdí... každý chce byť manažér za 2000 € mesačne. Lenže crrrrn budíček, treba vziať všetko čo je, aj práca za pásom, u smietiarov, v kuchyni, atd. za žiadnu prácu sa netreba hanbiť a treba makať ak sa chcete mať lepšie.

sisaka
2. jún 2014

@mamulka211 ja citam velmi dobre, pises, ze ine staty sa staraju o rodiny viac (cim vlastne viac-menej obvinujes stat z ich situacie) s cim nesuhlasim a dodavam, ze neviem, preco by sa stat mal starat o 2 mladych, zdravych dvadsatrocnych ludi atd. nejdem pisat dvakrat to iste.

sashabb
2. jún 2014

Ja mam taký pocit, že v tejto diskusii nejde ani tak o rady ako o " ja som chudiatko, nemám, dajte mi zadarmo" 😝

natuska87
2. jún 2014

@7zahrad Tiez si to myslim...zla doba, velmi zla...praca na Slovensku ziadna,kazdy do zahranicia nemoze...neries chudobu, neber to osobne a hlavne sa neizoluj,mozno, prave niektory z priatelov pomoze, poradi....

mirkita
2. jún 2014

@sabrina987 porozpravajte sa so svokrom ako to je s tou zivnostou pokial to cele robil pre seba alebo pre vas aby vam mohli financovat elektrinu a vodu...nech sa dopredu vsetci pripravite na to
1. ako vydokladujte prispevok ked to bude potrebne
2: kedy uplynu 3 roky aby ste zivnost mohli zrusit
3. co sa da robit medzitym - moze si priatel napriklad poziadat o dalsie predmety podnikania /teda rozsirit zivnost/ aby mal viac moznosti pri hladani prace...ake zivnosti su vyzadovane aby mohol pracovat...?

vsetko sa u vas toci okolo prace a na prvom mieste je dietatko...cize vykasli sa na nabytky, kozmetiku, handry...uprimne, ja si mozem kupit vela veci ale poviem si nepotrebujem, naco...chodim do roboty ale kvoli tomu nepotrebujem kozmetiku fimovych hviezd 😀 ani oblecenie z Manga... je mi uplne jedno co si myslia kolegovia ak ma vidia 2x tyzdenne v tom istom obleceni alebo vidia ze nechodim kazdy mesiac ku kadernicke...starame sa o deti a chodime s muzom do prace aby sme zili ako chceme...
cize zacnite sa doma rozpravat, riesit veci ohladne tej zivnosti, citat inzeraty, pytat sa v okoli...mam rodinu na vychode a chodievaju partie chlapov do zahranicia na par tyzdnov, zeny chodia opatrovat seniorov do Rakuska a pod...je to tazke, mne by sa tak nepacilo zit ale nemat na vyber tak sa zatnem a hotovo...mam kamaratku ktora nechala dobru pracu v kancelarii a isla opatrovat dochodcu lebo tak zarobila viac, potrebovala si nasetrit na vybavicku...a to mala vyse 30r, aku-taku karieru,skusenosti, byt a pod...ale kedze potrebovala uspory aby mohla byt na materskej doma, tak sla...nepisem to aby si isla ty od malinkej, len ako inspiraciu...
na tu zivnost ak sa neda pracovat tak ju zmente, chodte sa poradit na urad ci to mozete spravit a zistite si aku zivnost doplnit...dolezite je mat dalsi prijem...z tych 200 eur nieze sa tazko da vyzit ale nemate ziadnu rezervu, ked sa cokolvek stane tak skutocne ste len odkazani na pomoc...ste rodicia, mate zodpovednost, torchu na to sliapnite..

verim ze si z toho unavena, ale aspon si napisala sem, aj to je nieco 😉 ziskas trosku prehlad, vezmes si rady k srdcu, ste mladucki a tolko toho mate pred sebou, raz sa len usmejes 😉 😉 moja svokra napr, nerada spomina na to ako bola mlada, zila so synom u svokra, muz dorabal vysoku skolu, zila len z jej materskej, aj to jej muz bral na stavbu domu, hovorila mi ze casto ukradla svokrovi kusok sucheho chleba aby nestratila mlieko, prala v potoku atd atd, teraz zije v doma, ma co potrebuje, tie casy by nikdy nevratila,ale aha, prezila to a ma 2 super deti a vnucata...

nika1020
2. jún 2014

@sabrina987
necitala som vsetky prispevky, ale jedno ma zaujalo..ze asi neviete obaja kudy kam...
ja som mala svoje prve dieta "kedysi" tiez v 20 tke..pamatam si tie zaciatky a bolo mi rovnako..tak isto na ... "dve veci" MD som prechodila v jednom tricku a rifliach..vlasy som mala po pas, lebo nebolo na kadernicku, naucila som sa varit co chladnicka dala.. no proste, kazdy to pozna..Dnes by som veci risiela inak.
Ale v prvom rade, neviem co je to za trend odcudzovat 20 rocnu mamicku, alebo sa za to hambit...To nebol problem a podla mna ani to nie je problem.. Ja si myslim, ze urcite mate v rodine, v okoli niekoho, nejaky rozumny par, ked uz nie rodicov,( lebo tych som ani ja nepocuvala..) ale nejaku rodinu, ktorí by vas trosku dostali do obrazu hospodarenia, planovania, takeho moralneho postavenia na nohy, skusenosti, podpora, nejake podnety, o com neviete, pretoze mate obaja malo rokov a mozno len nemate motivaciu, informacie. Trosku si nechat poradit odkukať.. co by sa dalo s tym Vasim zivotom a zodpovednostou k nemu robit..lebo ak je chut je aj cesta!!
Aka bieda..dnes mam s odstupom casu rovnaky problem, pretoze mam male dietatko, ale mam uz skusenosti a vyhodnocujem veci inak... Dnes ma nestve, ze nemam kamosky okolo, ze nieco nemam, ze jem zemiakovy privarok tri dni...alebo ze mam nabytok 15-20 rocny. MD pominie..dolezity je teraz otec, manzel, partner...Alebo hladajte nejake poradenstvo, lebo ja neviem... ale treba si prebrat cely zivot, co vas zaskocilo, ako si tie trapenia podelite, kto teraz robi, maka, kedy zacnes prispievat ty, ak vobec, co si chcete kupit, co potrebujete, co je dolezite.. toto sa musite naucit... lebo neskor Vam na tom zakape komunikacia...kazda tu na MD toto riesime..a to sme neprebrali lieky pre dieta... a ine potreby..
- tym som chcela povedat, ze ta chapem, aj ja som bola kedysi 20 rocna mamicka a raz ma zobrala do parady starsia suseda, radila mi, podporovala, pomahala.. ked si to dnes predstavim co som vsetko nevedala, ani narabat s peniazmi..Sama som si sila zavesy, presivala stare veci, sila vankuse.. darceky som vyrabala, hracky a babiky som sila dcerke..sila som patchwork..chodila na Eske bicykli s malou..citila som sa niekedy ako chudobna pribuzna...nic nam nasi nedali a dobre spravili...Ale bolo to tazke...vela som sa z toho obdobia naucila... Drzim ti palce..!!

kaja01
2. jún 2014

@sabrina987 Tvoj priateľ nemusí rušiť živnosť, môže sa normálne zamestnať na pracovný pomer. Ak aj zobral dotáciu z úradu práce, je tam podmienky držať živnosť 2 roky, ale popritom môže mať aj normálny pracovný pomer.

mamulka211
2. jún 2014

@sisaka :jasne sa ze sa ine staty staraju viac o rodiny, lebo napr. malo otcov z rakuskych a anglickych rodin, ci nemeckych, danskych a pod. jazdi za pracou do inych statov, pretoze vo svojom state dostane mzdu 350 eur, ako u nas.Preto sa nase rodiny rozpadaju, deti vidia otca, alebo mamu, podla toho, kto vypadne zarabat z domu, parkrat do roka. To je u teba normalne? Keby u nas nebola priemerna mzda 400 eur, tak tiez by nikto neutekal robit prec.Ale jasne, ze ked im to nevychadza, tak inu moznost nemaju, preto jej radim, nech manzel ide pracovat hoci aj do zahranicia, ked to inac nejde, lebo v nasom state to naopzaj inac nejde, ak chces zit, nie zivorit. Je rozdiel, ci ti stat da 200 eur rodicak, alebo 600 eur, je rozdiel ci beries pridavky vo vyske 20 eur na dieta, alebo 110...Je rozdiel, ci zarobis 400 eur, alebo 1500-2000.