Máme 20 rokov, malé bábo a žijeme v biede
Ahojte, píšem sem anonymne pretože na svojom mám veľa známych a hanbím sa trošku ako som dopadla :(
Sme mladá rodina, ja s priateľom máme len po 20 rokov a trojmesačné bábo. Žijeme len z materskej čo ja už nezvládam priateľovi sa nedarí nájsť prácu pritom sa snaží vidím to. Elektrinu a vodu nám platia svokrovci ale z tych 200€ nevyzijeme a nestačim ani na jedlo takú biedu som ešte nezažila u nás doma to vyzerá ako z 80 rokov staré nábytky postele hanbím sa zobrať návštevu dnu. Je to neskutočne ťažké už neviem ako si počať, 200€ mesačne je dosť málo ako každá žena chcela by som sa pekne obliekať mať na kozmetiku :'( už som hotova psychicky. Maly začne onedlho papať a ja netuším čo bude ďalej. Nemám sa Už ani komu vyrozprávať kamarátkam sa vyhováram že nemám čas aby ma nevideli ako to funguje u nás.
@sabrina987 tak si sa prisla len vyzalovat tak potom pardon vsetky zeny ,vy tu pomaly pisete zakony a slecna je urazena ze ona vlastne radu nechce,chce sa len vyplakat ved to je najlepsie na takychto ludoch vyplakavat do sveta a sediet doma na riti a ked pocujem ze "stat mi nic neda" tak by som vrazdila.A co ste mu vy dali ? Este aj dotaciu ste dostali (aj ked ju ma svokor) ja som nedostala nic ale som zdvihla zadok a makala a nie ako tvoj fesak si chudacik raz nemoze najst robotu.Ty chces len lutost ale ta ti chladnicku nenaplni a ani novu sedacku neda tak sa neurazaj a dokazte ze ste rodina a viete sa o seba postarat.
@cesalka a čo sa domna návažaš? Zrobila som ti dačo? Fak milujem také múdre reči od takých čo majú všetko. Ukáž mi kde som napísala že do roboty nepôjdem alebo môj priateľ že mi tak píšeš mi sa snažíme ale ty hovno o tom vieš
@sabrina987 Joj moja, neskoro je plakat nad royliatzm mliekom.
Musite sa vzchopit a postarat sa o svoje dieta. Mrzi ma, ze prave ludia ktorí vas mali podrzat a trosku vam pomoct, ked uz ste sa stali tak mladí rodicmi vam podrazili nohy (myslim priatelovho otca).
Ja osobne by som situaciu riesila asi nasledovne:
1. zajst na zivnostensky urad, vysvetlit situaciu a zivnost okamzite zrusi. To znamena, ze pravdepodobne budete musiet vratit celu sumu 2000 eur, ale aspon sa nebudete musiet obavat ake dlzoby svokor este narobi, kedze neviem ci vies, ale pri zivnosti rucis celym svojim majetkom (majetkom tvojho priatela, kedze je na neho zivnost pisana) a mohlo by sa stat, ze svokor narobi na firmo dajake dlhy, ktore zostanu na krku vam.
Treba sa pokusit dohodnut si nejaky splatkovy kalendar, ono 2000 eur je dost, ale neni to zas az taka katastrofa.
2. zrusit podnikatelsky ucet
3. pisala si ze ste z vychodu - ty ak mas moznost tak popros rodicov aby si aspon na pol roka mohla byvat u nich a priatel pekne sup sup zarabat peniaze niekam do BA. Takto budu peniaze aj na rodinu, aj na dlhy. Su firmy ktore ponukaju k praci aj ubytko napr. volkswagen myslim, a urcite aj ine...
Otazko je len to, ci je tvoj priatel naozaj tak zodpovedny a prevezme za celu situaciu zodpovednost a bude ju riesit, alebo bude len nariekat a cakat kto ho z toho vyseka (ale to mate potom smolu).
Berte to ako zivotnu skusenost, poucte sa z nej a spoliehajte sa len sami na seba. Teraz sa ukaze ako velmi je tvoj priatel zodpovedny a ako sa vie postarat o rodinu.
Drzim ti velmi palce aby ste sa z tohto problemu vyhrabali a mohli fungovat ako normalna rodina.
mozes sem napisat, co ste od vcera s tvojim sucasnym druhom poriesili? ako idete postupovat?
napis sem rovno, ako ste pokrocili...
Podľa mňa su trúúúby iba tie, ktoré ju lutujú 😝
Je tu napísaných niekolko rád a nikde nevidím, že by za ne aspoň poďakovala alebo sa snažila niečo urobiť. 😉
Je to všetko iba o natrčení ruky, nič viac. 🙄
@mima4 dohodli sme sa takto že dám materskú na neho a ja pôjdem do práce zarobím splatim dlh síce zatiaľ budeme živoriť ale nedá sa nič robiť potom už budem normálne pracovať ďalej a zarábať na rodinu síce mi srdce pekne keď pôjdem od svojho pokladika preč ale musim....
že 200eur je málo, inde by si nedostala ani cent a mohla by si sa aj ísť pásť... tých 200eur sa nevolá suma na slušný život, ale príspevok a to je odvodené od slova prispievať, takže je to len suma ktorá vám má trocha pomôcť, ale uživiť sa musíte sami.
takže treba pracovať, ked sa nedarí priateľovi najísť prácu na trvalo, neverím že nie sú aspoň nejaké práce na dohodu pre mladých zdravých ľudí. môžeš pracovať na dohodu aj ty, o príspevok neprídeš, treba sa len snažiť a riešiť to aspoň dohodami s tým že sa budete striedať, raz bude jeden v práci ak ho zavolajú a druhý sa bude starať o dieťatko, potom to bude zase naopak.
a popri tom nech si priateľ stále aktívne hľadá trvalú prácu, aby ste mali istý príjem.
a ešte dodám, sama som z mesta kde je veľmi veľká nezamestnanosť, ale sama viem z vlastnej skúsenosti, pokým chce človek pracovať, aspoň na tú dohodu je vždy niečo voľné.
@sashabb toľko ponúk na oblečenie či kozmetiku pre malého a všetko som odmietla a ani neodpisovala z rád som si zobrala niečo som zato vdačna to hej ale také hnusne reči a podpichovacky som nečakala keď sa chcete vadiť tak idete na modrý koník a poďme sa návazat?
@sabrina987 vieš čo mne je to v podstate jedno ako si žijete. Ale jednoducho mi to z tvojich príspevkov vyznieva.
Silno pochybuje, že mladému pánovi sa nedarí najsť robota. Jemu sa NECHCE!!!
Čiže ty teraz pôjdeš od svojho malého dieťaťa preč do práce a ešte budeš splácať JEHO dlh ... noooo, rozumnééé 🤐
@sashabb keď ti to je jedno tak načo tu píšeš? Tak pôjdem čo mám robiť musím zobrala som si radu a zas som zlá? Kaslem nato majte sa pohovarajte si ešte všetkým čo mi chceli pomôcť a dali rady ďakujem vážim si to
@sabrina987 no ja osobne by som na takého muža nedala rodičák, však sa vôbec nebudeš chrániť a aj tak ho vôbec nedostaneš do roboty, ešte mu aj nahrávaš 🤐
@sabrina987 ... len tak aby diskusia nestála. Veď o to tu predsa na MK ide či nie? 😎
Myslíš si, že týmto niečo vyriešiš?
Presne ako píše @danielahamar mladý pán si len zvykne, že jeho problémy rieši niekto iný. Veď aj takto sa vlastne dostal do svojho prúseru a ty to ideš teraz za neho riešiť.
Načo ti je taky chlap?
je jasnéééé že tá trúúúúúba čo ľutuje mám byť ja....no ja mám takú zásadu, keď neviem pomôcť a podporiť tak tam neleziem...odporúčala by som mnohým z tejto diskusie aby tak učinili a nesnažili sa za každú cenu zhadzovať a priehrievať si polievočku na inom trápení...zabudol vôl že teľaťom bol....ľahko sa radí tridsiatničkam čo nemajú deti a nemajú ani páru čo sú existenčné problémy mladej mamičky...ja ak by som mala opäť dvadsať, takisto by som veľa vecí urobila inak...každý robí v živote chyby, poučí sa a ide ďalej....myslím si že zmyslom modrého koňa je si vymieňať skúsenosti,názory, poradiť si navzájom....a nie toto tu čo predvádzate...
@sabrina987 prepac, si este mladucka a hlupucka... Isto nedavaj rodicak na leniveho a neschopneho chlapa...A neries za neho jeho problemy...Nakoniec skoncí aj Vas rodicak v rukach svokra.. Co ty vies? Ty sa hlavne staraj o seba a o babatko.. Urcite nie o svojho priatela...
@amanda0405 tak si môžeme podať ruky 😎
Inak diskusie niesu o tom že tam neleziem. Na diskusiach sa diskutuje aj keď máš opačný názor ako ostatní, resp. opačný ako očakáva zakladateľka.
Niekomu zrovna pomôže ten opačný názor, takpovediac ho to nakopne, zobudí sa, zhodí ružové okuliare ... možno je to lepšie ako niekoho ofukovať a hovoriť mu no chudiatko .. čo z toho má, že ju ludia budu lutovať??? jedno veľké NIČ
A v neposlednom rade, pri veeeľmi vela diskusiach si jednoducho poviem, že je vymyslená. Žiaľ neverím všetkému čo sa tu popíše, nakoľko ja osobne nežijem modrým koníkom 😉
@sabrina987 ja sa do teba nenavazam len zeny ti radia chcu ti pomoct a ty si zareagovala ze si sa chcela len postazovat,tak napis ze "nechcem radu chcem len polutovat" ja chapem ze sa ti to tu zle cita ale to je realita.Nekazem ti ist pracovat,mal by ist tvoj priatel aj som to tak napisala a ja mam uz svoj vek a mala som aj 20 len som mala inu postupnost lenze to je uz o cloveku ako si to zariadi...
@sabrina987 keď chceš písať na takéto fórum, mala by si byť pripravená aj na iné emócie, nielen ľútosť...veľa dobrých rád si dostala zadarmo, a vyzerá to tak, že si si aj vybrala, gratulujem, nech sa Ti podarí nájsť prácu 🙂...píšem iba preto, aby si sa neurážala na názory, aké ma napr. @cesalka, také názory píšu väčšinou ľudia, ktorí majú nejaké/možno aj podobné skúsenosti a vedia o čom hovoria (napr. česalku osobne poznám a viem, že začala pracovať hoci bola na rodičovskom a nemusela, ale chcela 🙂)
@sashabb
no myslím si, že zakladajúcu nikto neľutoval a ani ona to od nikoho nechcela.....ja konkrétne som jej napísala, čo by som robila na jej mieste a ešte že jej držím palce....neznížila som sa k tomu, aby som si z nej robila prdel a nakladala ešte viac ako toho má....pretože z toho bude mať rovnako veľké NIČ....a neviem ako ostatné ale mňa povzbudenie a pochopenie potešilo v ťažkej situácii viac ako ponižovanie....ale ako som už napísala v prvom príspevku, tu na MK ma neprekvapí už nikto a nič....
@sabrina987, nech ide pomahat na stavbu, tam zivnost ocenia a robotnikov potrebuju. Skusal to?
A neoklamal vas svokor aj s tymi peniazmi? Nemala by byt ta podpora k zalozeniu zivnosti s viazanostou na dva roky na vychode az okolo 4000 eur?
To v ba a okoli je len okolo 2000 eur.
Ak pises ze si tym svokor splacal dlhy a ta podpora je to co myslim, z toho mi vyplyva ze ju nepouzil v sulade so zmluvou ktoru podpisoval tvoj priatel ked to preberal. A teda tie peniaze za dva roky budete musiet vratit az pridu na kontrolu uctovnictva. A asi plnu vysku sumy.
Precitajte si zmluvu, ktorou sa priatel zaviazal.
@sabrina987 Tvoje miesto je pri dieťati! A priateľ nech ide zarábat!!!! Dlhy sú jeho otca a on je chlap, má živiť rodinu!Okrem toho môže zarobiť podľa mňa aj viac ako Ty (to bez urážky, neviem, aká je Tvoja profesia), hlavne ak by mal nejakú prácu ako remeselník - o tých sa ľudia trhajú ...Ak uvažuješ, že ho necháš pri dieťati, vlastne ho podporuješ v jeho liknavosti.
@sabrina987 Toto je realita na Slovensku.Je množstvo rodín,ktoré žijú ako vy.Úbohá materská,nedostatok práce.Cigáni také problémy nemajú.O nich sa štát postaral.Napíšte na ministerstvo práce soc.vecí a rodiny.Napíšte tam všetko,ako žijete,odfoťte ako máte zariadené a všetko im pošlite.Nech pán minister vidí,ako žije mladá slovenská rodina.On sa síce o to nebude zaujímať,ale Vám musia odpovedať.Pošlú Vám papiere,ktoré vyplníte a pošlete im naspäť.Uvidíte čo bude ďalej.
@sabrina987 rodičak neprepisuj na priateľa, môžeš zároveň pracovať a brať rodičak.
@sabrina987 Podla mna by mal ist pracovat tvoj priatel, muzi na SK zarabaju viac ako zeny a tvoje babo je este dost malicke, potrebuje viac mamu ako otca. Podla mojho nazoru je muz, ktory posle pracovat zenu od 3mesacneho babatka a on je s nim doma jednoducho lenivec. Moj muz by to v zivote neurobil, to by sa musel hanbit sam pred sebou.
necitala som celu diskusiu...napisem odpoved len ku prvemu....
"milujem" , ked mlada baba napise, priatel sa snazi najst pracu....v tomto pripade nestaci len snaha, ale treba konat a brat prve,co sa naskytne...ani mojmu nevonala akakolvek praca, rok nerobil....
zena sa musi chytit zodpovednosti uz pocas tehotenstva, u chlapa je to tazsie, a skor o to, o co je mladsi.....ale nie vzdy je to o veku, zalezi aj od toho,ako bol vychovany, aky mal vzor vo vlastnom otcovi....poznam chlapov rovnako mladych, ktori sa vzorne staraju o rodinu.....ale väčšinou poznam chlapov,ktpri su vystraseni a nevedia sa chytit zodpovednosti...svoju zodpovednost prenasaju na zenu, na svojich rodicov, na zeninych rodicov....nech sa ten tvoj nakopne, alebo s budete furt trapit....
a co sa tyka byvania, vsetci nejako zacinali.....niektori mali namiesto sola len krabicu.....ze tak ziejte teraz nezanemana, ze to tak bude aj o 5,10,15 rokov....ja zariadujem 22metrovu garzonku, obzeram inzeraty, pouzity nabytok a spotrebice...... nezalezi na tom, zalezi na tom,akeho "ducha" vlozis do toho ty....ak sa budes ostychat, samozrejme to tak bude posobit.......
@sabrina987 NEDAVAJ RODICAK NIKDE, zena, jedine peniaze co mas das prec?????...
Ty chces ZIVIT CHLAPA CO TI SPRAVIL DIETA??????????
Co ma neaku vadu? Dieta ti spravil a starat sa o neho uz nevie?????????
On moze pracovat VZDY!!!!!
Normalne mi prislo zle, chlap ocakava, ze zena co porodila, pojde do roboty a bude sa STARAT O NEHO...
@sabrina987, ja som ti dala dobru radu a dam ti dalsiu. Nezufaj, viem, ze sa citite strasne, hlavne ty ako mama. Ale ak ste zdravi, ver mi, ze mate velke sance dat vsetko do poriadku. Mozno ste si babo nacasovali nevhod, lebo nie ste zabezpeceni. Na druihej strane, ste mladi, mate vacsie sance uplatnit sa a neskor by sa vam mozno babo nepodarilo. Priatel (manzel) sa pouci a uz peniaze z ruky viac nepusti, ma vas, takze ma kam investovat. Cim skor nech si najde pracu, ak nie je lenivy, takych ako je on, potrebuju. Nikomu sa robit nechce. A ver, ze ked sa zapise ako pracovity, snazivy, ver, ze ho ocenia a ajked mu nedaju vysoku sumu, budu davat fusky radsej jemu a cim ich bude viac, tym viac zarobi. Pre mna je najvyssi stimul na pracu moja dcera. Kolkokrat mam vsetkeho plne zuby, sama by som sa uskromnila, ale takto makam, len aby ma nevyhodili, len aby mi kazdy mesiac nabehla vyplata. Tiez ked som bola na MD to bol boj o prezitie, ale bolo to dobre, pracu si teraz vazim ako nikto. Ak si nenajde pracu tu, tak potom jedine niekde vonku. Neviem co je vyuceny, alebo aku ma skolu, ci by mohol robit casnika alebo pomocneho v kuchyni, ver mi, ze v takychto odvetviach si najde pracu lahsie ako vysokoskolak - pokial prebera. Ma maximalnu motivaciu pracovat, lebo ma rodinu. Viem, ze je dnes problem najst si pracu, tazke je to aj v BA, ale pokial pojde aj cez mrtvoly, tu pracu si urcite najde. Nech da najavo, ze s nim budu spokojni, ze ma male babatko a potrebuje sa postarat o svoju rodinu. Skor ho zamestnaju ako mladeho co ho zivia rodicia a chce si zarobit len na cigarety. Neviem kde byvate, vsade sa otvaraju obchody (Kaufland, Tesco, Lidl.... nejdem robit reklamu...) nepotrebuju pokladnika, dokladaca? Keby zarobil len 300-400 Eur, spocitaj si o kolko budete mat viac? Tak mu to takto povedz alebo mu daj precitat tento prispevok. Alebo aj vsetky. Poznam cloveka, tazky cukrovkar na voziku, uz ma aj nohu odrezanu, lieci sa na maniodepresivne stavy dlhe roky a nedavno bol mesiac v nemocnici, lebo sa zrutil z prepracovania, lebo chcel aby mali viac (ma manzelku a dve dosple dcery, jedno vnuca - uz su osamostatnene). Jemu toto nehrozi, tak v klude nech si rychlo najde pracu a budete sa mat ovela lepsie. Ked to dokaze imobilny tazko chory clovek, dokazete to aj vy.
@sabrina987, nedavaj rodicak nikomu, ja to vnimam ako peniaze pre babo, nie pre teba. A chlap sa ma postarat, ty si mas uzit babo. Ine je, ak sa na tom dvaja dohodnut, ze mate karieru a ty zarobis viac, ale toto je o inom. Ty ho poznas lepsie ako my, ak nie je lenivy, tak si pracu najde a budete zit dalej ako rodina. Ak toho nie je schopny, to by som potom radsej od neho odisla, bud k mojim rodicom, k rodine, alebo keby som nenasla pommoc u rodiny, sla by som do utulku pre zeny alebo nieco take. Mozno dala dieta do jasliciek a isla robit, ale nedala by som mu jediny prijem a nech je doma. Jedine ze by si mala istotu ze je zodpovedny otec a ma len smolu najst si pracu, toto musis vediet sama najlepsie.

@sabrina987 - presne ako pise @amanda0405 ... nevsimaj si tie truby tu!! Par dievcat ti sem dalo aj konkretne rady, ponuklo pomoc,... ;) Reaguj na tie a nestracaj energiu s ludmi, ktori si este s radostou kopnu do niekoho, kto uz je aj tak na zemi!