icon

Máme 20 rokov, malé bábo a žijeme v biede

sabrina987
1. jún 2014

Ahojte, píšem sem anonymne pretože na svojom mám veľa známych a hanbím sa trošku ako som dopadla :(
Sme mladá rodina, ja s priateľom máme len po 20 rokov a trojmesačné bábo. Žijeme len z materskej čo ja už nezvládam priateľovi sa nedarí nájsť prácu pritom sa snaží vidím to. Elektrinu a vodu nám platia svokrovci ale z tych 200€ nevyzijeme a nestačim ani na jedlo takú biedu som ešte nezažila u nás doma to vyzerá ako z 80 rokov staré nábytky postele hanbím sa zobrať návštevu dnu. Je to neskutočne ťažké už neviem ako si počať, 200€ mesačne je dosť málo ako každá žena chcela by som sa pekne obliekať mať na kozmetiku :'( už som hotova psychicky. Maly začne onedlho papať a ja netuším čo bude ďalej. Nemám sa Už ani komu vyrozprávať kamarátkam sa vyhováram že nemám čas aby ma nevideli ako to funguje u nás.

caoli
25. sep 2014

@maminuska ja s tebou suhlasim, vsetko je to presne tak ako pises.
ja to tiez uz nerobim. a vies preco? lebo UŽ nemusim. tak ako ty. UŽ nemusis.
ale bolo to takto aj na začiatku? prečo si to vtedy videla inak? k tomuto postoju si sa dopracovala v momente, ked sa tvoj biznis zastabilizoval, ked sa tvojimi pioritami stali ine veci, ako ho zabehnut a tym zastabilizovat a zabezpecit seba a rodinu.
Tento postoj si naozaj velmi mnoho ludi nemoze dovolit, ak ma 20 a mesacny prijem 200 eur pre troch (priklad). Mozes zit len tak, ako ta nuti doba a podmienky a tie su tu take, ze ak sa nesnazis az za hranicu moznosti, nemas takmer ziadnu kvalitu zivota. A to aj za tu cenu, o ktorej pises.

maminuska
25. sep 2014

@caoli ja by som mohla kľudne makať ďalej viac a viac, prijímať viac klientov, rozširovať firmu , brať nadnárodné spoločnosti ...ale jednoducho už nechcem . Môj biznis by mohol ísť dopredu ale výstrahou sú moji kolegovia.. strhaní , zničení , závislí na mobile , neschopní normálneho hovoru pretože stále kvákaju len o práci , pričom nevedia kedy ich dieťa má narodeniny..... hlavne že prídu na najnovšom Volve.
Kolegyne sa pre istotu neodhodlali ani na deti lebo by " nestíhali " , to sa však týka tých mladších a tie 40 tničky čo to prehodnotili už majú zväčša problém .
Na začiatku som pracovala vo firme aby som získala prax a pripravovala som sa na skúšky , ked som ich spravila odišla som s holým zadkom a začala od nuly, ťažké to bolo to ano , ale rozbehal som sa. Vtedy som pracovala viac , asi tak dva roky , a asi tak 10 hodín denne.
Len s jedlom rastie chuť, ešte toto treba zobrať, ešte toto je lukratívna zakázka , ešte tuto by sa dalo zarobit, Fábiu som vymenila za drahé Volvo , rozpadlo sa mi manželstvo ( práca nebola však príčinou ) , kúpila som toto , a toto , to treba živiť ...spravovanie nejakého majetku aj niečo stojí .. a začali prichádzat pomaly problémy ... vyhorenie, chuť so všetkým praštiť, vrátiť. licenciu .
Prečo som to videla inak ? No mala som 30 . Dnes mám o 10 rokov viac a zistila som že život nie je len o splácaní hypotéky a rozširovaní biznisu. Druhý manžel pracuje v nadnárodnej spoločnosti a tie tlaky ktoré sú vyvíjané na neho čo sa týka ziskovosti sú neúmerné , nič nikoho vo vedení nezaujíma len čísla a čísla a čísla, polovička vedenia ani nevie čo je to vzťah , normálny vzťah , žije singl, od rána do večera v práci , samé mítingy , nechápu že muž má cez víkend vypnutý telefón , ktorý mimochodom vypínam už aj ja asi 4 roky , nechápu že cez víkendy nie je on line na skype ... a to je u tých ľudí už "prúser."
Ja som svoj život prehodnotila v momente , keď som sa na pohrebe pýtala aký bol jeho otec - " ani neviem , skoro som ho nevidel " .

marionmarion
25. sep 2014

@maminuska a to som si myslela ze hadam som tu jedina, ktora nepovazuje peniaze za absolutnu prioritu a dokaze vyzit aj z mala...nie preto ze musim, ale preto ze chcem. Lebo je pre mna priorita venovat svoj cas a pozornost v prvom rade svojmu dietatu. To sa peniazmi nahradit neda. A nevadi, ze moje dieta nebude mat najnovsi tablet a znackove oblecenie. Lebo to proste nie je moja priorita... Raz som to skusila, nasla som si pracu, v ktorej som mala pekny zarobok a sancu sa vypracovat. Po mesiaci som dala vypoved a isla som robit predavacku...a viete co, bola som spokojna...Nepochopitelne? pre niektore v tejto diskusii nepochybne ano...ale ja si za tym stojim ze nepotrebujem tisice eur a moznost kupit si vsetko co sa mi zapaci na to, aby som dokazala byt spokojna...dokazem si vazit to co mam, nepotrebujem stale viac a viac

maminuska
25. sep 2014

@caoli

Tento postoj si naozaj velmi mnoho ludi nemoze dovolit, ak ma 20 a mesacny prijem 200 eur pre troch (priklad). Mozes zit len tak, ako ta nuti doba a podmienky a tie su tu take, ze ak sa nesnazis az za hranicu moznosti, nemas takmer ziadnu kvalitu zivota. A to aj za tu cenu, o ktorej pises.

Toto čo píšeš je z môjho pohľadu krátkozraké . Kvalita života sa síce odvíja aj od financií ale aj od kvalitných rodinných vzťahov, vzťahov s priateľmi . Snažiť sa za hranicu svojich možností vedie len k rýchlej ceste vyhorenia a skončenia u kvalitného psychiatra a psychoterapeuta, ktorý ti možno dá tabletky , nasmerujte ta ale ak ty si neurobíš poriadok vo svojom živote tak si znova na začiatku.

Zakladateľka témy je skôr v extrémnej situácii , tu treba sa zmobilizovať a pohnúť sa vpred . Ja som skôr narážala na to ako tu píšete o tom ako treba sústavne makať a makať a naháňat sa za niečím až ma fakt drbne. 🙂

caoli
25. sep 2014

@maminuska ano, stale je to o tom, ci je schopny clovek schopny dostat sa a rozpoznat ten moment, ked si moze povedat mozem ist dalej, ale uz nemusim. nestoji mi to za tu dan.
pracujem v biznise, v ktorom su uplne rovnake tlaky, ako u tvojho manzela. cisla, terminy, cisla, terminy, ulohy typu vcera bolo neskoro, home office cez vikendy, po veceroch, 40 hodin nadcasov tyzdenne. hnusni ludia, hnusne vztahy, hnusny svet. v tomto kruhu som sa tocila este pred dvomi rokmi tiez. potom mi zomrel otec z minuty na minutu, zostala mama, tazko telesne postihnuta, do mesiaca po otcovej smrti si lahla do postele a do svojej smrti o dalsi rok z nej uz nevstala. a vtedy sa to stalo mne - najprv som horekovala a bedakala, ako budem fungovat, ved som v tom biznise, v ktorom musim vsetko to, co poznas aj ty, nevedela som co s novou situaciou. jedneho dna prislo to ale ved ja uz nemusim. to dolezite je teraz uplne nieco ine.
Lenze to som mala 48, vybudovany zivot, pracu a naozaj som nemusela.
Naozaj neviem, fakt nie, co by som si pocala, keby som sa v takejto situacii ocitla povedzme v 28, ked som koncila matersku, bez koruny od statu a s manzelom 2 tyzdne pred Vianocami vyhodenym z prace. A to sa mi stalo "len" toto. Zobrala som odstupne, to dala manzelovi na zariadenie kancelarie, lebo ina moznost, ako zacat podnikat, nebola, dieta dala do skolky, nastupila do prace a ucila sa vsetko od zaciatku. Moje dieta bolo viac s babkou a dedkom, ako s nami, mala som to "stastie", ze babka a dedko boli poruke. Hovorim, ze som mala bez koruny viac, ako maju mnohi mladi dnes. Preto musia. Je to smutne ale zial je to fakt.

maminuska
25. sep 2014

@marionmarion ja som v podstate v živote úspešná , ale napriek tomu moje deti nemajú najnovšie tak vychytávky , neplatím im 100 krúžkov , netlačím na ne že musia byt v živote absolútnou jednotkou . Žije sa nám tak lepšie , ľahšie ...

marionmarion
25. sep 2014

@maminuska a co je uspech? tiez som studovany clovek a nic mi nebrani si najst pracu kde by som mala trojnasobny plat ako za pracu predavacky...ale ja nechcem. Proste pre mna je uspech, ze mam pokojny, kludny zivot, mozem sa venovat veciam co ma tesia a nemusim travit v praci desat hodin denne a vikendy...mozno mame odlisny pohlad na to, co je uspech, lebo pre mna to nie je mat vela penazi a prestizne postavenie...

daryba
25. sep 2014

nasim hlavnym uspechom by mala byt spokojnost ludi na ktorych nam zalezi (je jedno ci sa jedna o deti, manzela/ manzelku, partnera, alebo inych rodinnych prislusnikov ako su rodicia a stari rodicia),
aktualny zivotny trend totiz nastrbuje dokonca rozbija vztahy v ramci rodiny, nehovoriac o vztahoch medzi ludmi,
zivot sa stal pre mnohych pretekmi, kto coho ma viac... kto co ziskal, alebo dosiahol...
pricom je velkym stastim pre rodicou uz len fakt ak sa im narodi zdrave dietatko, ked sa im podari vybudovat si strechu nad hlavou a tak pre svoje deti poskytnut hlavny zakladnovy kamen a to domov v ktorom mozu vyrastat v bezpeci a v laske
precitala som si Vase prispevky, s mnohymi Vasimi skusenostami sa viem uplne stotoznit, urobila som dokonca aj mnohe rovnake rozhodnutia a nelutujem,
zelam Vam v zivote vsetko dobre a tolko stastia kolko budete potrebovat 🙂

maminuska
26. sep 2014

@marionmarion pokiaľ si ty spokojná tak je to fajn.
Tak pre mňa je úspech to , že som vo svojej práci vyhľadávaná ale aj to že som dokázala nájsť rovnováhu medzi osobným životom a profesným , včas som precitla a nenechala som sa pohltiť touto konzumnou dobou . Za ďalší úspech vo svojom živote považujem to, že som nedovolila aby moje deti boli pohltené touto dobou , že majú detstvo tak ako som mala ja- behanie po vonku , bicykle , stanovačky , túry a nevláčim ich ako mačence z jedného krúžku na druhý, z jedného jazyka na druhý .
Nielenže dospelý prepadli tejto dobe ale nútia takto žiť aj svoje deti ,pod rúškom urobiť pre nich to "najlepšie " ale je to skutočne tak ? Je skutočne najlepšie vziať 5-6 ročné dieťa zo škôlky a hnať sa na angličtinu , potom balet a prísť večer domov o siedmej ? A takto to zopakovať aj druhý deň , tretí deň len s niečím iným .
Je mi ľúto niektorých mojich kolegov ktorí si to neustrážili , pijú 10 káv denne , fajčia a behaju ako o život aby ten stres vybehali ( niektorí ani to nie ), vozia sa na drahých autách , vlastnia najlepšie počítače .. jediné čo prestali vlastniť je čas na seba a svoju rodinu .
Ja som Volvo predala , veľa žralo , servis neskutočne drahý a nebudem robiť na to aby som plnila jeho nádrž. Kúpila som si praktické auto , stredná vyššia trieda s polovičnou spotrebou , kde v pohode napracem svoje 4 deti, predala som nehnuteľnosti okrem pôdy, vyplatila som úvery ..a žije sa mi podstatne lepšie. 🙂

sashabb
26. sep 2014

@romanovic už jej nepomôže nič, pretože je neaktívna t.j. že nechodí na koňa, alebo si zmenila nick 😀 čiže ZASE to bolo iba o tom daj

radanna11
26. sep 2014

@maminuska ano to je vsetko pravda a je to napisane krasne ale inak ako tvrdou pracou a chodenim do prace tehotna by som sa z tej biedy v ktorej sme boli nevyhrabala 🙂

maminuska
26. sep 2014

@radanna11 vieš ako tehotná som pracovala aj ja, do dvoch dní pred pôrodom .... ale ešte byt raz tehotná tak to nespravím , pretože stať sa mohlo všeličo a tá odtečená voda v aute by bola len najmenším problémom . Treba vediet kedy prestať sa hrať na hrdinu , čo všetko ja dokážem, aj s bruchom zarovno nosom . Pretože následky mohli byť katastrofálne.

katarinka289
26. sep 2014

@maminuska preco bol na golfe a nie s rodinou,ked ho doma pomaly ani nepoznali??? Ked niekto nemaka,tak mu zostava jedine stazovat sa ako tuna 20rocna slecna.Na kozmetiku a oblecenie jej nikto mesacne prispievat nebude.No na golfe tiez porazku nedostane,lebo na taky sport uz jej vonkoncom nezostane.Protirecis si.Nez niekto zacne pracovat,lebo ho to tesi,musi makat,lebo musi a chce nieco mat...

maminuska
26. sep 2014

@katarinka289 v čom si protirečím ? Miešaš jablká s hruškami .
Ja som písala o dvoch extrémoch o zakladateľke témy, ktorá sa skutočne potrebuje pohnúť vpred a potom o takých ľudoch , ktorých jedinou životnou náplňou je len makať a makať a hanobiť majetok , aby sa naplňali predstavy druhého partnera a aby sa mali deti " čo najlepšie".
A prečo bol na golfe ? Neviem , možno mal nenažranú ženu ktorá mu doma pílila uši , možno chcel konečne vypnúť a na nič nemyslieť, možno sa doma cítil ako cudzincom lebo si neustrážil rodinné väzby,

yanni
26. sep 2014

@maminuska
@katarinka289 Golf nie je len zabava. na golfe sa robi aj biznis. Aj moj muz golfoval, aj ja. Aj pre zabavu, ale on robil popritom aj obchody. Takze nie je to len o zabavke a nebyt pri rodine. Ked clovek chce (hlavne ten muz) da sa na taketo akcie chodit aj s celou rodinou.

maminuska
26. sep 2014

@yanni viem ,aj ja mám zelenu kartu len mna to nebaví , môj manžel ho hráva tiež + uzatvára aj biznis .

yanni
26. sep 2014

@maminuska som si aj myslela. Skor to malo byt tej druhej babenke, ked sa pytala, co robil na golfe. No co robia chlapi na golfe? Niekedy sa len "hrajkaju", ale väcsinou pracuju. Mna to bavi ale uz nehravam. Nemam cas a aj ma nervacili tie afektovane panicky. brrrrr

sisi1978
26. sep 2014
Používateľ sisi1978 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od sisi1978.

@959touareg
@caoli
@maminuska
akosi mi tu medzi vašimi pojmami 5000 euro na mesačné živobytie, golfom a Volvom a ešte inými múdrosťami uniká podstata vašich príspevkov...všetky staré škatule idete kopať do 20 r.baby....je to úbohé,trápne....ste bez trošky empatie a súdnosti...rada by som vás videla ako dvadsaťročné....či ste tiež boli také super múdre a mali sa tak strašne dobre....myslím, že vaše príspevky zakladateľke témy náramne pomohli a posunuli ju vpred, že áno...ešte šťastie že je neaktívna....mne je jasné že je možno zaslepená láskou, naivná a neviem ešte aká....ale nebudem ju zhadzovať a ponižovať, nebudem sa tu odbavovať vypisovaním ako sa ja mám dobre... 🤐 🤐 🤐

marionmarion
26. sep 2014

@maminuska mozes si iba gratulovat a klobuk dolu...presne o to ide aj mne...aby som nebola otrokom konzumu a viest k tomu aj svoje dieta...presne ako pises, chcem mu dopriat vsetko co som si uzivala ja, vylety, stanovacku, behanie vonku, realnych kamaratov nie iba virtualnych na facebooku a nie hodinku dve v detskom kutiku nakupneho centra cez vikend, lebo to je jediny cas, ked sa mi podarii oslobodit z prace a konecne mozem ist minut peniaze za ktore driem kazdy den v praci do vecera...

danculik
26. sep 2014

@sabrina987 a neskuasla si nieco take ako odist k svojej mame?..ved manzelia nie ste pokial dobre citam...a ked sa nedokaze postart o rodinu, tak chod k svojim...., ci sa to neda?...

katarinka289
26. sep 2014

@maminuska ked mas deti do niecoho nutit,tak suhlasim,ze ich na kruzky nedam.No su take,ktore tam chodia radi.Su tam s kamaratmi.Moja neter napr.chodila na 4kruzky a ked chcela ist aj na piaty,to uz jej sestra nedovolila... A este k teme.Zakladatelka sa stazuje,ze zije v biede.Povedz ako inak sa z nej dostane a bude mat na novy nabytok,moderne oblecenie a kozmetiku,ak nezacne tvrdo pracovat ?Len to sme sa jej tu snazili vsetky povedat,ze ak my nezijeme v biede,tak je to nasou zasluhou.Nemusi sa nechat pohltit dobou.Alw doba uz je taka.Ak sa chce mat kepsie,musi preto nieco urobit

caoli
26. sep 2014

@sisi1978 precitaj si este raz moje prispevky (aj tie, kde autorku obhajujem, ze je mlada a neskusena, nie neschopna) a hlavne porozumej textu a stiahni si spred oci to cervene sukno.
nikde som nepisala o golfe, 5000 eurovom prijme a volve. pisala som aj o tom, ake to bolo, ked som mala 20-30 a mozem ti to popisat aj podrobnejsie, ak by ta to zaujimalo, asi by si bola prekvapena.
ano, som stara skatula, lebo zakon prirody je taky, aj ty raz budes. a az sa tam v zdravi dopracujes, potom ti mozno uz bude jasne, ze urazanim toho v zivote vela nedosiahnes. a snad aj budes zit tak, aby ta starou skatulou nikdy nikto nemal dovod nazvať. to ti uprimne prajem.

ckatka
26. sep 2014

@romanovic praveze @radanna11 presne popisala ako to bolo u nich, co je na tom chvastacie? to by skor malo byt motivacne pre tych co sedia na zadku a nic nerobia a cakaju ze stat sa o nich postara,...aj my makame ako blazni aby som potom na materskej nemusela plakat ze nemam toto alebo ono...dneska to tak je, nespravim si dieta ked ho nemam z coho uzivit

Nehovorim ze je to pripad slecny z uvodneho prispevku, mne je samej zle ked citam ako tu musi rodinka vyzit zo zivotneho minima. Pripady su rozne a bratislavski bezdomovci by vam vedeli rozpravat. Tiez mnohi z nich boli "za vodou" a ako dopadli.... Drzim vsetkym palce, nech najdete sposob ako zvladnut vsetky zle zivotne situacie.

chikitka
26. sep 2014

@sabrina987 ahoj, viem ze sa musis citit nestastne, lebo sa vam nedari podla predstav. ale hlavu hore! ako tu uz mnohe baby napisali, mate zle obdobie, a neboj, prejde. my sme s muzom boli tiez v peknej brinde alebo aj brynde 🙂 tiez nam pomahala muzova rodina. prislo jedno dieta, druhe dieta a paradoxne nam statne prispevky trocha pomohli, nemuseli nam uz rodicia pomahat. ak ta to potesi, nie si vobec jedina, ktora zivi rodinu z takej malej sumy, aj my sme na tom podobne. po zaplateni bytu a veci okolo, nam tiez tolko zostane. korculujem ako sa da a na nejake handry a kozmetiku som uz zabudla, aj ked mi je niekedy luto, ze na taketo spasy teraz nemam prachy... pri prvom synovi som sa tiez chcela pacit, lakovat si nechty a byt pre seba, muza aj okolie pekna mamina. pri druhom synovi mi je prednejsie aby sme mali kde byvat a co jest, aby boli deti oblecene a nic im nechybalo. na nove handry si nateraz musim nechat zajst chut (som rada, ze som nikdy nebola sialenou obetou mody, a veci ktore mam, uz mozno maju nejaky ten rocik za sebou,ale nemusim sa uplne hanbit, ze som 100 rokov za opicami, kupujem si univerzalne veci). som rada za to, ze muz ma pracu, aj ked statna sfera nie je nic moc, ponuka urcite viac istot ako sukromna firma a to je pre mna dolezite: ze ma dovolenku ako potrebuje, aj ocr sa da vybavit, peniaze ma pravidelne a nikto ho nevyhodi len tak bez priciny... radsej som za taku robotu, akoby mi niekto sluboval 2000e niekde vonku a hned prvu vyplatu mi neda... nam sa to blbe obdobie taha uz dlhsie, ale snazim sa byt muzovi maximalnou oporou, aj ked mam casto nervy totalne, nedam to na sebe znat, pretoze vidim, ako to trapi jeho. keby placeme obaja, asi by sme spolu uz neboli, lebo by sme sa len hadali. verim, ze o nejaku dobu, dufam ze kratku, nam bude opat dobre a toto, co sme si prezili, nas len stmeli a posunie. tak to bude aj u vas. ono je tazko padnut do horsej financnej situacie a musiet sa vzdat nejakych svojich standardov, hlavne to zle prezival moj muz, zvyknuty, ze peniaze nikdy pocitat nemusel... ale ak to budes stale brat takto, bude to len horsie. nateraz je podstatne, aby ste mali z coho varit, kde byvat a babo bolo spokojne. podla mna prave to obdobie prikrmov bolo oslobodzujucejsie. neviem ci kojis, my sme umele mlieko kupovali a v case vrcholenia, tesne pred prikrmami to bolo dost financne narocne (my mame este aj dvoch chalanov s malym vekovym rozdielom, takze sa mlieka kupovali dvojmo) preto som bola rada, ked sme mohli zacat varit krpcom a teraz uz jedia kompletne vsetko s nami, je to lepsie. neboj sa, musite vydrzat, muz musi zobrat akukolvek pracu, ked uz aj v pokladni, vsetko je lepsie ako uplne nic. velmi drzim palce a nezabudni, ak budete v nervoch obaja, bude to zle, musi byt niekto, kto to udrzi v znesitelnej forme, zena vydrzi viac 😉 budte si oporou a vsetko zvladnete!

maminuska
26. sep 2014

@sisi1978 ani neviem čo ti napísať, snáď len čítaj s porozumením a neskáč ako žaba v príspevkoch , lebo potom ti vyjde taká sprostosť voči mne že až.

maminuska
26. sep 2014

@katarinka289 deti sú deti a majú mať detstvo a nie sa zaoberať 4 vecami naraz . Takých detí o akých píšeš je veľmi málo , často sú to deti ktoré sú do toho vlastne navlečené a zmanipulované tak že to vlastne oni chcú , tak chodia na výtvarnú lebo to mamina chce , hoci nemajú talent, chodia na klavír hoci nemajú sluch , rodičia s nimi chodia na tance ..... 90 % ich poobedného času strávia mimo domu , rodičia pri príchode do škôlky ich súria --- obliekaj sa máme nemčinu , potom pálime na plávanie . Na druhý deň opäť , obliekaj sa rýchlo máme angličtinu , potom pália gymnastiku ... pre mňa choré a zvrátené .
Ja som na zakladateľku témy nenapísala že sa nemá pohnúť vpred prácou ale z vlastnej skúsenosti aj práca má určité hranice a keď sa prekročia, dokáže to napáchať rovnaké zlo ako u zakladateľky.

yanni
26. sep 2014

@sisi1978 tak stara skatula je moc, nemyslis? Co znamena 1978 v tvojom nicku? Pravdepodobne tvoj rok narodenia, ci nie? Ak ano, tak aj ty uz patris k tym starym skatulam v 36stich rokoch. Aspon v ociach tej 20tky. Co ty vies ci @maminuska & Co. nie su len o nejake 4-5 rokov starsie. A mozno ani nie su.

Co sa tyka tej 20tky. Ja uz mam sice tiez par rockov viac, ten spominany rocnik 78 😕 , ale bola som sice nie bohata ale mudra uz v 20tke. Mne uz vtedy, a dokonca ovela skor, bolo jasne, ze najskor dostudovat, zamestnat sa, vybudovat si vlastny zivot, nebyt zavisla od rodicov, a az potom deti, rodina. A ano, presne tak to aj bolo. A ked niekto povie, stalo sa, tak je si sam sebe chyba. nam sa nestalo. Nato su rozne sposoby antikoncepcie. A ano, my sa mame tiez dobre, mozme si dopriat ci uz materialne alebo aj dovolenky viac krat do roka. Ale nik nam to nedal, vsetko len vlastnou pracou a trvalo nam to 10 rokov, pokym sme sa dostali tam, kde teraz sme.

Mne sa zda, ze v dnesnej dobe mladez osprostieva. Sorry za vyraz. Myslia si, ze ked maju deti, tak im ma teraz pomahat stat ci nejake zbierky od cudzich ci charita. 😕 😠

deniska96
26. sep 2014

pokial viem, tak je mozne podat ziadost do socialnej poistovne na prispevok na byvanie napriklad...neviem kolko to tam presne vychadza, mozno su to aj nejake smiesne peniaze, ale vzdy je to aspon nieco...a nakolko je priatel nezamestnany a zijete z materskej, tak malo by ti nieco vyst...

sisi1978
26. sep 2014
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od sisi1978.

@caoli
tak zatiaľ čítať viem a aj čítanému slovu rozumiem...kto nerozumie si zrejme ty a tie s ktorými tu vypisuješ tie siahodlhé ódy o tom, ako nepracuješ, lebo nemusíš a podobné kecy....ja by som od takých úspešných žien v biznise a hlavne žien trošku empatických očakávala vetu typu,napíš z akého si mesta, možno tam niekoho poznám, oslovím ho či nevie o niekom kto by ponúkol priateľovi prácu... 😀 .zakladateľka nechcela čítať o tom ako sa majú štyriadsiatničky dobre, ako nemusia pracovať lebo im kšeft fičí....reči typu že treba makať, makať....to je až smiešne....poznám takých čo makali tridsať rokov, makajú ďalej a bývajú v prenajatom jednoizbovom byte...a že je takých kopec to vari nemusím vypisovať...ja viem, boli málo úspešní... 😀 a nevedeli ako na to.... 😀 nie každý má schopnosti dať sa na podnikanie, nie každému to podnikanie vyjde....od prvého príspevku už ubehol nejaký ten čas, možno priateľ tejto baby už pracuje a dostali sa z najhošieho von....
a k tej škatuli, ďakujem za prianie ale pre takú dvadsiatničku som aj ja stará škatuľa, nakoľko mám bližšie k štyridsiatke...ale aj napriek tomu si pamätám, koľko rozumu som mala v dvadsiatich a to som nemala malé dieťa...

sisi1978
26. sep 2014

@maminuska
jasné...no a ten svokor bol vlastne aký človek?....zaujímavé, že to ani ty nevieš a sa na to pýtaš vlastného muža....rodinné vzťahy Nr.1...tieto litánie sú tak k téme, že áž áž áž....