icon

Máme ostať u svokrovcov, alebo ísť do vlastného?

zuzanasle
15. nov 2014

Uz dlhsie mam velku dilemu. S manzelom sme svoji 2 roky a po svadbe sme zacali bývat u svokrovcov s tym, ze si prerobíme vrchnu cast domu a svokrovci budu bývat na prizemi. Problem je v tom, ze v dome je este mala krcmicka ktoru vedie manzelov brat so svokrom a to nam znemoznuje prerábanie, pretoze svokrovci si nemaju kde spravit spalnu kym funguje krcma a my nemame kde urobit kuchynu, lebo tam kde by mala byt spia svokrovci. Na zaciatku bolo povedané ze ked svokor pojde do dochodku tak sa krcma zavrie, ale uz od maja je na dochodku a nic sa nedeje. chapem, ze v dnesnej dobe je tazko s prácou a nechcu len tak vyhodit syna(ktorý mimochodom ma uz vlastny dom a rodinu) ale na druhej strane by mali brat ohlad aj na nas ked chcu aby sme ostali. svokra sa len stale vyhovara ze nebudu mat z coho zit, lebo este ona nema dochodok, avsak pri pribliznom sucte ich prijmov su to len vyhovorky.svokor ma dochodok 400eur, svokra berie opatrovatelsky na manzelovu babku cca150eur a k tomu im babka dava cely svoj dochodok cca300eur(ano okrem mna, manzela, nasej malej dcerky, svokrovcov, krcmy zije s nami aj babka). spolu je to myslim dost aj bez prijmu z krcmy. aby som presla k podstate mojej dilemy: manzelovi som dala ultimatum, ze ked sa krcma nezavrie do maja buduceho roku(preto, aby sme cez leto mohli prerabat) tak chcem aby sme odisli byvat do domu po mojej babke ktorý je volny ale aj dost stary a vela by bolo treba prerabat. manzel vsak vaha, lebo do domu jeho rodicov sme uz investovali dost penazi(vymenené okna, altanok, kozub.....) a nechce sa mu zase zacinat odznova. svokra nas len prosi aby sme im dali viac casu ale mne sa uz nechce cakat dalsie min. 2 roky. este som nespominala ze svokra sa do vsetkeho stara, do výchovy malej, musi vediet kam chodim.... je to tak trochu teror.mam trvat na svojom, teda cakat len do maja, alebo mam ustupit?

maca_p
16. nov 2014

@janinah ty budes protivna svokra.
pokial dobre citam, tak pred tym sa rodinna rada zhodla na zatvoreni krcmy a @zuzanasle s manzelom si mohli zveladit byvanie. zrazu tato dohoda neplati a to ma byt podla teba @zuzanasle spokojna s tymto stavom??? neraz v nejednej teme prave argumentujes postojom, ze v koho dome byvas, tam mas drzat usta a krok...
nesuhlasim s tvojim nazorom, je akoby z pred 70 rokov, ked nevesta prisla k manzelovi, bola akurat tak za sluzku a rodicku.

radim ti @zuzanasle pokial je to mozne, treba sa odstahovat. ked budes tlacit na pilu, cela manzelova rodina pojde proti tebe. ono sluby sa slubuju... alebo ked vtacka lapaju..... to vzdy platilo a vzdy platit bude.
osobne som proti viacgeneracnym typom byvanie. ale samozrejme proti gustu ziaden disputat.

kofoluska
16. nov 2014

@zuzanasle Jednoznacne chodte do svojho. Nenechaj sa obmakcit. Ak kvoli vam zavru krcmu, budes to mat od svokrovcov na tanieri denne. Navyse pride o robotu Tvoj svagor, budes mat na tanieri denne aj toto, od svokrovcov aj od svagrovcov. A ako tu bolo spomenute - pokial to rodicia neprepisu na vas, brat bude xciet svoj podiel. Dokonca aj ked to prepisu, moze ten podiel xciet a moze to byt podmienka od rodicov, ze az potom to na vas prepisu. Kasli na to, co ste uz investovali a chodte prerobit dom po Tvojej babke. Nenechajte sa citovo vydierat. Nikde nie je napisane, ze najmladsie dieta musi doopatrovat rodicov. To by sa nikdy nikto neosamostatnil.
A len pre ilustraciu. My sme do rodicovskeho domu mojho manzela vrazili 40 000. Nie, nepomylila som sa v nule. Mame to tam prerobene, ciastocne aj zariadene. ALE - byvame 150km od nich, kupili sme byt a zadlzili sa na 20 rokov. Dom sa planuje prepisat este za zivota svokrovcov na nas - za podmienky, ze vyplatime oboch svagrovcov z rozdielu medzi predajnou cenou a tym, co sme do toho vrazili. Jedneho dna sa tam mozno prestahujeme - ked uz bude syn velky a svokrovci nebudu medzi nami (mozno kruto napisane, ale mozes mat neviem aku dobru svokru, VZDY bude mat potrebu sa do vsetkeho starat a na toto som ja priam alergicka). Zatial je to super v tom, ze ked tam s malym pridem, mam do istej miery sukromie a mam tam vsetko, co na fungovanie s dietatom potrebujem.
Ale vlastne byvanie je na nezaplatenie. 🙂

mata95
16. nov 2014

@zuzanasle jednoznačne byvať sami

mircalla
16. nov 2014

ja osobne si vobec neviem predstavit byvanie ani s rodicmi, ani so svokrovcami - nikde na svete toto ani neexistuje, to je typicky slovenske....nech by ste aj dobre vychadzali, to je uplne jedno, treba byvat samostatne

koniarova
16. nov 2014

V živote by som si ako nevesta nedovolila rozhodovať o tom, či majú svokrovci zrušiť podnikanie, alebo nie. A rátať, koľko majú mesačný príjem. 😖 😖 😖 Tak to je už totálna drzosť. Že sa nehanbíš. Ste mladá rodina, tak sa postavte na vlastné nohy.
@maca_p ty teda tiež nebudeš super nevesta. 😉

janinah
16. nov 2014

@maca_p aká budem svokra nechaj láskavo na mňa,čo som si všimla ja je to,že rada reaguješ na mňa a samozrejme s protichodným názorom,takže ťa neriešim.....autorka má iné riešenie a nielen jedno,ak porozmýšľa ,takže ozaj nie je nútená dávať ultimáta v cudzom dome a to také,pri ktorom by niekto mal prísť v dnešnej dobe o príjem...viac to nemám potrebu rozoberať,pekný deň všetkým

gucciok85
16. nov 2014

prec prec prec do vlastneho

bayuska
16. nov 2014

a preco nemozte robit kuchynu? vsak svokrovci spia v noci tak cez den sa moze robit..ci? alebo tam potrebujete zasahovat aj zo spodneho podlazia? My tiez byvame v takom dome, akurat my so svokrou na prizemi a svagrovci hore a vpohode prerabali. kuchynu maju nad nami a obyvackou a spalne naopak nad kuchynou a nebol problem

libka1
16. nov 2014

@zuzanasle nech svokrovcov dochova ten ktory tam ma krcmu...

kofoluska
16. nov 2014

@koniarova Neviem ci si citala vsetko, ale zakladatelka temy sa xcela postavit na vlastne nohy. Ma prazdny dom po babke, do ktoreho mozu ist a prerobit. To svokrovci nastoja na tom, aby ostali v ich dome a zili tam. Takze z tohto uhla pohladu ju celkom chapem, ze nie je spokojna. Pretoze uz davno mohli mat prerobeny dom po babke a byvat v klude vo svojom. Ona ustretovo cakala, kym svokrovci splnia to, co slubili, aby si prerobili cast domu u nich. Ak sa ale svokrovci k nicomu nemaju a stale to len odkladaju, co ma robit? Ci uz len z principu drzat hubu a krok, lebo je v cudzom? Tym skor by som im na ich sluby na jej mieste zvysoka kaslala a nebrala na nich ohlad.

tilly24
16. nov 2014

chodte do vlastneho, my sme u svokry 5 rokov, a keby som vedela pred piatimy rokmi ako to bude, tak by som nikdy nesuhlasila s tym ab ysme tu ostali, takze do vlastneho a pokoj od svokrovcov

berilka
16. nov 2014

@zuzanasle moja, nečítala som všetko len sem-tam. Ja som si pôvodne myslela, že by ste sa sťahovali niekoľko kilometrov do inej obce. ale píšeš že aj keby ste sa odsťahovali, tak zostávate v tej istej dedine. No ale potom je to jasné!!! Tu nie je čo uvažovať!!! Budete v tej istej dedine, len na inej ulici. 😉 Ak sa manžel veľmi chce starať o rodičov, tak v tomto prípade by ste len sadli na bicykel a bárs aj denne sa odbicyklujete rodičov kuknúť 🙂. Ja v tom nevidím problém. Spústa ľudí to tak robí. Veď nemusíte preto žiť pod jednou strechou, ak im chcete pomáhať. Veď to sa nevylučuje. Moja, aj keď budete ZVLÁŠŤ, kedykoľvek keď bude treba, zbehnete ku nim.
Naši si nevedeli predstaviť, že mi budeme preč a aj viacero kilometrov od nich. Uistili sme ich že každý víkend prídeme, porobíme okolo domu. Slovo sme dodržali a dodržiavame dodnes a ver-never je pokoj na oboch stranách a myslím, že nás lúbia viac ako keby sme tam boli všetci spolu nasáčkovaní. 🙂 Len to treba vedieť s láskou vysvetliť a nezabudnúť na to, čo sľúbite a bude obojstranný pokoj a radosť.
ale opakujem, že ak by som mala možnosť mať dom v tej istej obci, ani neuvažujem či odísť. Je to úplne jasné, že áno.

barcelona94901
16. nov 2014

@zuzanasle vlastné bývanie,najlepšie bývanie

nasta55
16. nov 2014

Nemate svoj rozum, hadam viete co chcete. 🙂

stellamaris
16. nov 2014

@zuzanasle jednoznacne odist do vlastneho! stokrat lepsie ako brat stale ohlad na niekoho a vyckavat,co bude 😉
So svokrovcami ani neradim nadalej byvat,nech su akykolvek.Skor ci neskor vam budu riadit zivot a starat sa do vsetkeho,väcsinou. 😖

berilka
16. nov 2014

@zuzanasle moja, a ešte sa niečo dôležité priprav!! Keď už budete ste percentne rozhodnutí odísť a poviete o tom svokrovcom a budete ku tomu robiť patričné kroky - VTEDY bude svokra najláskavejšia, najprívetivejšia, bude to obdobie, kedy dokonca Tebe i manželovi sa bude zdať, že by ste predsa len nemali odísť. ALE! prosím Ťa, vtedy už nezaváhajte!! Hovorila som s veľa ľuďmi - toto je asi šablóna - všade je to tak, že keď už majú ísť, aj keď bolo často ťažko, zrazu je všetko akoby ok a lepšie. Ale to je len prechodné obdobie. Nič nebude iné. Preto držte smer, držte kurz. 😉

adri266
16. nov 2014

@zuzanasle v takejto situacii takisto radim ist do svojho a nechat svokrovcov, nech si dalej robia v krcme. Maju Ti to potom do smrti vycitat, kasli na nich. Manzelovi oznam, ze nechces, aby Tvoji svokrovci museli kvoli tebe zatvarat biznis, proste to zahraj na tu notu, ze im vlastne robis laskavost, ked od nich odchadzas. Ty sa pekne krasne dohodni s manzelom a svokre to len oznam a hotovo.
Inak, brrrr ja si neviem predstavit mat v dome krcmu, fuj, smrad z alkoholu a cigariet a opilci vam nevadia?

maca_p
16. nov 2014

@koniarova ty asi tiez nebyvas u svokry 😠 ...

maca_p
16. nov 2014

@janinah mna nemusis riesit, ja byvam v svojom 😉 , s tymto problem nemam. lentak nejak mi vzdy behne do oci tvoj nazor, ze nevesta ma byt vzdy za nesvojpravnu chuderu, hoc tuto nevestu k byvaniu u svokrusi prehovarali a zrazu zmenili vychodiskovy stav veci...

dejnas
16. nov 2014

@zuzanasle priznám sa, tvoj úvodný príspevok som len prebehla očami a odpoveď na tvoju otázku mi poskytli posledné cca 2 vety... neriešim krčmu, ani nič podobné...
ako sama píšeš:
este som nespominala ze svokra sa do vsetkeho stara, do výchovy malej, musi vediet kam chodim.... je to tak trochu teror.mam trvat na svojom, teda cakat len do maja, alebo mam ustupit?

toto je zásadný problém a ten zrušením krčmy určite nezmizne.... naopak, môže sa - nadbytkom času zo strany svokrovcov - len a len prehĺbiť 😝

čiže - pokiaľ máte možnosť vlastného bývania, čo teda zrejme aj máte ak uvažuješ - osamostatnite sa! dvoj- a viac- generačné spolunažívanie takmer vždy prináša množstvo problémov, konfliktov až rozvrat vzťahov a rodín !
držím palce a prajem správne rozhodnutie 😉

bronia13
17. nov 2014

@mima4 zobrala si mi sloava z jazyka, ja som si len precitala nazov temy a sli mi zimomiravky 😀 😉 😅

mlada rodina alebo skor kazda kenegraci nech si gazduje na svojom podla mna, ale ja som tiez za samostatne byvanie a este ked sa vam montuje do zivota radsej pozicku ako si maz znicit manzelstvo

murona
17. nov 2014

Vy ste dva roky spolu a ešte bývate u svokrovcov? Klobúk dolu a bobríka odvahy k tomu, máte môj obdiv 😀 😀

nataliaslivkova
17. nov 2014

Bex prec od nich kym ta nevrazis este viac ackym sa da utekaj to uz lepsie nebude ver mi

koniarova
17. nov 2014

@maca_p Nebývam. Lebo mám rozum a dostatočné schopnosti, aby som si bývanie zabezpečila sama s manželom. A nie niekoho vyciciavala. 😉

maca_p
17. nov 2014

@koniarova si velmi povrchna, ked spominas vyciciavanie. poriadne precitaj uvodny prispevok, na co vsetko ju nalakali za nevestu 😉
teda mne by mohli slubovat aj palac 😀....

koniarova
17. nov 2014

@maca_p Nalákali za nevestu? 😀 😀 😀 Teda prepáč, ale na toto sa ani nedá reagovať.

maca_p
17. nov 2014

@koniarova obrazne 😀, ale ved myslim, ze chapes 😀
som opät zabudla, ze tu sa chyta za kazde slovko 😠

cacianka
18. nov 2014

dievčatá, ktoré tu trepú o vyciciavaní a držaní huby a pod. - trochu slušnosti k autorke a prečítajte si poriadne jej text. Nežijeme v predminulom storočí, kedy sa v jednej izbe varilo, pralo a žilo 10 ľudí , pod posteľou husi a a v kúte krava. 😠 Celá rodina býva, na dnešnú dobu, v dosť stiesnených podmienkach, 4 dospelí, babka a dieťa a k tomu v dome krčma. To sú 4 generácie a môže to byť dosť veľká záťaž. Ponorka.
A čo si to dovoľuje "nevesta" ?!?!? Svoje súkromie, predstavte si, aby mala kde žiť so SVOJOU rodinkou ! A nie riešiť prevádzku a premávku toľkých ľudí, už dve gazdiné v kuchyni nerobia dobrotu a tu je ešte aj babka. Nechce ani aby zavreli krčmu za každú cenu, pretože by svokor by prišiel o svoje využitie času, keď je ešte relatívne aktívny, švagor by prišiel o prácu, ale kedže chce riešiť rodinné bývanie, navrhla opraviť domček po babke. Súkromie. Aj keby ho predali a investovali do niečoho novšieho, súkromie. A že už vrazili do okien, krbu a altánku? Ked bude aj príjem z krčmy, môžu im svokrovci refundovať náklady, iba z dôchodkov nie. Ale za kľudné nervy by stálo aj to že sa tie peniaze nevrátia... Nechcem sa autorky zastávať za každú cenu, ale z textu je dosť pochopiteľný jej stav , názor a potreba.
PS. ja s mojim partnerom radšej bývame v 1-izbáku na sídlisku, ako u svokrovcov v 5 izbovom dome, s bohatým príslušenstvom. čo si navaríme, to si aj zjeme, či sa pohádame alebo udobrujeme, či sa sprchujem o polnoci a svietim do 3 ráno, je len a len moja vec. Moja mama býva sama v 4iz. dome...
ale oba domy sú pre nás dosť od ruky a druhý dosť ďaleko do práce. Ale máme SÚKROMIE a na návštevy a pomáhanie chodíme ako sa dá.

marcelatje
30. júl 2019

@zuzanasle tak ako ste to vyriešili? Stále u svokry?

zuzanasle
autor
13. aug 2019

@marcelatje áno bývame u svokrovcov máme prerobené poschodie , všetko máme vlastné...ešte vchod dokončujeme osobitný.musim povedať že vzťahy sa tým upravili,spoločny mame dvor niekedy iný názor na jeho úpravu,no nieje to najhoršie....