icon

Manžel chce, aby som byt prepísala na neho

mufana
4. jún 2020

Ahojte. Rada by som si vypočula názor tých báb, ktoré sú v rovnakej alebo podobnej situácii. Za slobodna som si kúpila byt. Po niekoľkých rokoch som si našla partnera, začali sme spolu v tomto byte bývať a pred svadbou sme si ho zrekonštruovali. Byt je stále na mňa a aj platím úver, manžel mi na tieto výdavky prispieva. Rekonštrukciu zafinancoval aj on. Prepis bytu sme neriešili, keď som sa ho na to pýtala, aj v súvislosti s tým, že keď raz nastúpim na materskú a nebudem mať dostatočný príjem, povedal mi, že to vyriešime a že mi bude dávať peniaze na výdavky, ktoré materská nepokryje. Teraz sme túto tému otvorili, pretože dlhšiu dobu chodil nervózny a ja som nevedela, čo sa deje. Po nátlaku mi povedal, že chce, aby som na neho ten byt prepísala, pretože on nevie, čo bude v budúcnosti a že nechce ostať na ulici. Veľmi ma to trápi, už dva dni som z toho mimo, lebo na jednej strane rozumiem, že chce byť zabezpečený, ale na druhej som smutná, že mi takto vyjadril nedôveru a naštrbil náš vzťah. Brala by som to inak, keby to aj inak podal a už omnoho skôr, napr. v tom zmysle že "poďme znášať všetko spolu, aj radosti aj strasti bývania, budeme splácať rovnako a aj nám rovnako bude ten byt patriť". Do toho bytu som za tie roky, čo som bola sama investovala štyridsaťtisíc eur, a manžel chce polku z toho vyrovnať a založiť novú úverovú zmluvu, aby sme si boli kvit. Čo si myslíte?

panelacikova
4. jún 2020

@mufana ešte premýšľam takto. byt má v súčasnosti hodnotu 170 000, čiže polovica 85000. píšeš, že 20000 už dal tým, že investoval do prerábky. ďalej píšeš, že ostáva splatiť 67000 (hypo?úver?) na daný byt, ak tomu dobre rozumiem. tak počítame.... 20000 prerábka + 67000 zostávajúci úver = 87 000. čo je prakticky polovica súčasnej hodnoty bytu. nech sa páči. nech splatí zo SVOJICH staromládeneckých peňazí tvoj starodievkársky úver za byt a potom mu môžeš prepísať polovicu... ale i tak.... ja by som do toho nešla. to by som mu radšej dala časom tých 20 0000 nazad, nech si ich investuje kde chce.... mimochodom, nepostrehla som, písala si mi, že koľko rokov ste manželia?

zuzana76
4. jún 2020

@missdiva podla mna to nie je divne, mozno cakal cakal co ona a ked ona nic, tak mu dosla trpezlivost, uplne ho chapem, ze chce nieco svoje

mufana
autor
4. jún 2020
zuzana76
4. jún 2020

@ivca88 peniaze by mali byt spolocne ako pises, ale ved ona dava na hypoteku tiez zo spolocneho, ona ukracuje jeho tym padom

marca12
4. jún 2020

Aj ho chapem,ja osobne by som nevedela fungovat v nehnutelnosti,ktora nie je moja. To nie je o dovere,laske a podobne,to su prakticke veci,ktore sa musia vyriesit. Rozumne si to vydiskutujte,dajte na papier vydavky,kto co investoval. Pripadne to vyrieste podielmi,ze teda ty budes mat vacsk podiel,on mensi,ak sa to teda tak da zapisat. Pises,ze planujete kupit pozemok,tak sa s nim neda nejako rozumne porozpravat,ze aj tak budete v buducnosti predavat byt a je zbytocne teraz prepisovat. Potom uz pojdete spolu do uveru a spolu aj na list vlastnictva.

sono2
4. jún 2020

@mufana ja myslím, že má na to muž právo. Akurát máme takú situáciu v rodine, zobrali úver dvaja švagor a šv.na jej časť domu po rodičoch. Jemu to teda nevadí že platí úver nie malý tak jemu veľa vecí nevadí, ale svokra jeho mama ide z kože vyskočiť pre toto čo píšeš, že tvojho muža trápi. Takže ja s ním súhlasím a chápem ho veď si to vezmi na seba.

anita6666
4. jún 2020

Nechcem byť zlým prorokom,ale myslím si,že má niečo v pláne,nemusí mať hneď inú ženu,ale ak takto začal kalkulovať z ničoho nič,tak sa možno schyľuje ku koncu vášho vzťahu. V spokojnom vzťahu by ho to ani nenapadlo už len preto,že muž je sám o sebe jednoduchý tvor a väčšinou kalkulujú ženy aj to väčšinou v prospech svojich detí. ale muž???? Keby aj zrovna mal ostať "na ulici",tak si poradí a nestrati sa.

jvasenka
4. jún 2020

@mufana ked si ho kupovala za slobodna neprepisala by som ho... Je mozno ho dat ako spolumajitela ale kedze byt si uz mala predtym tak by som skor uzavrela nejaku zmluvu overenu notarom ze v pripade rozchodu mu vyplatis nejaku sumu.. Alebo byt predat a kupit si niečo spolocne kde budete obaja vlastnikmi

marseillefan
4. jún 2020

@zuzana76 Konečne objektívny názor.. pri väčšine žien v tejto diskusii mám pocit, že sa na celú vec pozerajú so strašným kalkulom.. keď sa im to hodí, tak je to ich majetok, ich peniaze... ale keď už niečo platí muž, tak to je normálne, lebo jeho sú spoločné.

marseillefan
4. jún 2020

@jvasenka ale veď on nechce, aby na neho prepísala byt... chce tam byť spoluvlastníkom pol na pol

karolinakr
4. jún 2020

@marseillefan prečo si nenechal on svoj byt, ona by mala svoj, z prenajmu platit ja neviem vylety, stravu.Ešte by ušetrili
A že všetko musia dat do rekonstrukcie. Bohužial dnes chcu mať všetci všetko tip- top bez ohladu; či na to maju alebo nemaju, potom sa zadlžuju neviem čo, pritom sa stači trochu uskromniť a opraviť nevyhnutné
Kamoškin syn si svojpomocne rekonštruuje byt čo si kupil, zatial byva u mamy už 2 roky, nikto tam nebyva, najom hypo platit musi aešte ona mi povie, že je naňhohrdá
Tu neni na čo byť hrdy, ked je niekto blbý

sandrika1986
4. jún 2020

Len nic neprepisuj na muza..

betulinka1
4. jún 2020

@marseillefan ano dobry napad ale hodnota prerabky nie je hodnota bytu, chap ako kupna cena. Ak by zratala kupnu cenu, jej prerabky + jeho investiciu, tak realne je jeho podiel minimalny, lebo keby ho prerobili hodnota by sa o vysku sumu za prerabku nezvysila. Nikdy sa suma za prerabku nerovna zvyseniu ceny nehnutelnosti o rovnaku sumu.Cize znalecky posudok, vydelit dvoma a tu sumu nech jej zaplati. Ak to ona vlozi na splatenie uveru za byt, tak to bude jej volba. Neviem ci som to napisala zrozumitelne.

marseillefan
4. jún 2020

@betulinka1 lenže ona do toho bytu neinvestovala celú kúpnu cenu... drvivá väčšina hodnoty bytu je financovaná cez hypotéku, ktorú bude platiť ďalších cca 25 rokov počas manželstva

hellwant
4. jún 2020

@vifonka hovorim o pripade, ze by polovicu na neho previedla a neskor by sa rozviedli,potom by uz bolo pase , lebo jej slubil doplatenie tej sumy co ona uz za neho dala, ak na neho prevedie polovicu.

hellwant
4. jún 2020

@karolinakr uz to tu bolo viackrat vysvetlene s tym prenajmom, treba precitat prispevky.

hipuska
4. jún 2020

Ja som čerstvo rozvedená, a nepripisala by som. Veď stále to bude tvoje rozhodnutie ho vyplatiť ho ak príde na lámanie chleba. Mám pocit, že mu dakto dáva rozumy

aandrea9
4. jún 2020

@mufana no ja neviem. Môj príspevok bude asi od veci ale... On chce polovicu tvojho bytu. Ty si si nárokovala na polovicu peňazí z predaja jeho bytu? Myslím, že ti to ani nenapadlo. Láska nebeská je krásna vec, ale bytu by som sa nevzdávala. Spísala by som asi závet, že ak sa niečo stane má právo doživotného užívania. Veď on peniaze na vlastný byt má tak nechápem prečo rieši čo ak sa rozídeme 🤷‍♀️ jemu zostanú peniaze z jeho bytu a ty ho potom môžeš vyplácať z polovice tvojho??? 🤔 Hm hm...

thoughtfulweirdo
4. jún 2020

Keby tu napísala žena, že zaplatila rekonštrukciu a XY rokov pomáha platiť na nehnuteľnosť, ktorá nie je jej, vynadali by jej do hlupani a hrozili jej, ako zostane bez domova, ak sa rozídu, že láska-nelaska, vždy musí byť istota. Je tu takých tém do aleluja. Keď to je naopak, zrazu nieeeeee, žiadna istota pre druhého, všetko si nechaj pre seba, a on nech platí tvoju hypotéku, kým ty budeš ma RD.

betulinka1
4. jún 2020

@mufana ono sa velmi tazko vyrovnava 50 na 50, ak to nekupujete od zaciatku spolu. Mas tam kupnu cenu na ktoru akosi pri vyrovnani vsetci zabudli, tvoje splatky +urok, prerabka tvoja, plus prerabka spolocna, plus splatky a urok co platite spolu + splatky a urok, ktory by platil sam, ked nebudes mat prijem. Skus si to spocitat takto. Cena prerabky sa nerovna cena nehnutelnosti, trosku na to treba mysliet. Ak by si si dala ocenit byt teraz a porovnala zo znaleckym pri kupe, tak sama uvidis, ze tam tie peniaze neuvidis 😉. Na druhu stranu si myslim, ze tvoj muz premysla dobre a nie preto, ze ti neveri ale proste vsade dookola pocuva o roznych problemoch pri vyrovnani sa po rozchode alebo rozvode. Jeho premyslanie je v poriadku. Teraz treba najst kompromis a riesenie ale je to o cislach. Ja by som si dala spravit novy znalecky posudok, videla rozdiel v cene, spocitala spolocne splatky + zaplatenie uroky, cenu prerabky svoju a jeho, spravila % rozdiel v rozdiele o co sa zvysila hodnota bytu. Nebude to 50%, to je iste. Zaviazala sa zmluvne mna vyrovnani, stav k urcitemu datumu. S tym, ze vyrovnanie v pripade rozvodu. Co sa tyka dalsich splatok pocas materskej alebo rodicovskej, za to by som sa nevyrovnala. Prijem nemas aj kvoli jeho dietatu, takze v tomto sorry to je bezna spotreba alebo by som poziadala banku o docasny odklad. Samozrejme dokazatelne zaplatene splatky uveru nemajitela, sa daju vysudit sudnou cestou, takze to by bolo o jeho charaktere. Ak napriklad pre stavbu domu, budete tento byt predavat, tak v tom pripade sa jeho investicia do bytu, vrati v podsate v BSM na dom.

iviacik
4. jún 2020

Normálne nenachadzam slová, akych vymyslenych scenárov a fantasmagorii sú ženy schopné 😂🤦‍♀️ normálne mi je ľúto toho chlapa. Dúfam, že mu to autorka dá precitat, aby vedel, co má 'doma'.
Keď muž všetko financuje, tak to ženám nevadí a bez problémov by brali polku nehnuteľnosti na seba, vtedy by už zrazu všetky peniaze boli spoločne 😉 ale keď chlap chce LOGICKY byť spolumajiteľom nehnuteľnosti, ktorú bude počas materskej splácať v podstate sám, tak je zrazu kalkulator, špekulant. Autorka sa tu ide urážať, ze on neverí v ich lasku, ked tuto temu vytiahol ale bez problémov natrci ruku, aby všetko platil počas materskej on (samozrejme, peniaze su spoločne), ale nehnuteľnosť už spoločná byť nemôže, to už on kalkuluje 😂🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
Fakt nenachadzam slov... A je mi uprimne toho chlapa luto. Skoda, ze nenatrafil na ferovejsiu zenu.

mufana
autor
4. jún 2020

@iviacik no neviem prečo si takáto, pretože počas materskej by som uver platila sama a on by mi dával na iné výdavky, spojené s dieťaťom atď. celkom razantne si to uzavrela jednostranne, pritom to tak nie je.

andrea101112
4. jún 2020

@mufana Nech si kupi vlastny byt.. Popisem strucne moje skusenosti.. Prve manzelstvo kde sme spolu zacali stavat dom ale neboli sme este zobraty.. vzali sme sa az po postaveni domu.. ale recicky typu cokolvek by sa stalo isli by sme na polovicu..preco by sme mali platit za prepis polovice na mna..(mlada blba) po 3 rokoch rozvod.. Odchadzala som s holou ritou. Velkoryso mi dal ex 3000€ ze viac mi neda.. Mala som 26. nechcela som behat po sudoch a bola som rada ze sa ho konecne zbavim.. casom som si kupila vlastny byt na hypoteku.. Po 2 rokoch som spoznala terajsieho manzela.. Nikdy by som nanho ten byt nenapisala.. Dala som ho do prenajmu a isli sme byvat do spolocneho domu, ktory sme kupili uz ako manzelia.. On sa za to aj hneva ale ako po prvom popaleni uz sa nenecham “oskubat”

iviacik
4. jún 2020

@mufana ano, ty by si si platila počas materskej pekne bytik, ktorý by bol iba tvoj a on by živil všetkých Vás troch, lebo veď jeho peniaze su SPOLOČNÉ a tvoje peniaze su evidentne iba tvoje, ktoré investujes do SVOJHO bytu. Prepáč, je mi z celej tejto témy fyzicky zle a nevoľno.

betulinka1
4. jún 2020

@marseillefan to je otazka na autorku aby si to prepocitala presne. Musela zlozit nejaku akontanciu a par rokov uz splacala splatky a urok sama. Prve roky sa dokonca splacal najprv urok a potom splatky, neviem ako je to teraz v bankach. Prijem sa jej znizi kvoli splocnemu dietatu nie len jej dietatu, takze to nie je uplne fer chciet polocvicu bytu za 20 tis. prerabky a za to, ze ona nebude mat prijem kvoli spolocnemu dietatu. To by sa mi celkom nepacilo. Ale na druhej strane ak by som stavala s muzom dom a predala byt, tak by som v BSM uz neriesila, ci som dala z bytu viac penazi ja alebo on.

777januska777
4. jún 2020

@andrea101112 ale ak si teraz kúpi vlastný byt tak ten byt by bol v spoločnom vlastníctve, tam by to zas bolo treba právne ošetriť a byt vyňať zo spoločného vlastníctva. Plus oni byt do nájmu nechcú dávať, už tu boli vymenované dôvody.

andrea101112
4. jún 2020

@777januska777 necitala som vsetky komentare napisala som len svoju skusenost.. a ano tak som aj myslela nech si kupi svoj, ktory sa vyjme zo spolocneho majetku..

karolinakr
4. jún 2020

@hellwant však v poriadku, cele je to kravina.Ešte nemaju decko, už velkoryso ponukol nech si vsetko plati sama, on dorovna.Prepiše nanho byt neviem čo.Daj prst, zje ti celu ruku.Nemal predavat svoj byt. Oni robia jednu chybu za druhou a uz sato vali jak lavina On si to vytrucuje, ze chce polku bytu, ale peniaze z predaja jeho bytu su len jeho? Neni tricchu vychcany?

sapetka
4. jún 2020

Vobec mi nepride divne ze ako tvoj manzel ta poziadal o prepis polovice bytu na teba. Skor mi pride divne ze ty s tym mas problem? Ty sa citis dotknuta tym o co ta poziadal a ako sa ma citi on? Pretoze to ze to nechces urobit moze vnimat on ako tvoje zadne vratka..

karolinakr
4. jún 2020

@hellwant sak ked jej to doplati, nech prepise a platia spolu.Ty by si čo urobil?? Niektori chlapi prilahnu manželku az so všetkym suhlasí