Manžel chce študovať na výške. Mám ho pustiť?
Volám sa Alena a máme 3 ročnú dcérku.
Ja som na rodičovskej dovolenke a môj mužíček sa o nás dobre stará.
Neviem z akých dôvodov však práve zatúžil urobiť si druhú vysokú školu. Vraj rekvalifikácia a neviem ešte aká iná -cia...
Je vyštudovaný stavár a tvrdí, že by mu k zamestnaniu veľmi pomohli aspoň 3 roky strojáriny.
Sme z Košíc, ale on si okrem TU v Košiciach podáva prihlášku aj na STU v Blave.
Túto webstránku mi ukázal a veľmi som sa zabávala: http://goo.gl/z2RTv
A čo si myslíte vy - mala by som ho pustiť študovať trebárs aj do Blavy? (samozrejme externe)
alenka neber to zle ale robis si prdel? ste dospelí dcera dost velka v com mas problem? zavidis mu tuzbu ist do skoly ci sa ho bojis pustit? vsak pracovat bude aj tak. nejde do londyna ci na harward. ano bude vas to stat vikendy stravene spolu. Kolko bab tu studuje popri detoch tak preco by nemohol tvoj muz?
@chceme_hlavu myslim, ze nemas moznost povedat NIE. Jednoducho ak sa dospely clovek rozhodol, ze skusi vysku, musi sam zvazit, ci to potrebuje, ci to bude zvladat casovo, financne, ci mu to budu v praci tolerovat. Ja osobne si myslim, ze nie je nikto, kto by ma mohol NEPUSTIT, keby som sa rozhodla. Mozes si s nim sadnut, pvoedat mu, co si o tom myslis. Vypocut su jeho verziu toho, ako si to predstavuje a spolocne mozete hladat sposob ako to zvladnut. Aspon nebudes do buducna ta, ktorej moze vycitat, ze "kvolitebesomsineurobilskolu". Prinajhorsom skusi a ked nedokonci aspon bude mat dobry pocit, ze mal sancu. A ked dokonci, budes moct byt na neho a seba hrda, ze si mu to umoznila a si pre neho najlepsia manzelka na svete 😀
@chceme_hlavu kam by si ho mala pustat? na externe studium? ved to sa da v pohode zvladnut aj pri zamestnani. hadam bud hrda, ze sa muz chce posuvat dalej, mat vacsie moznosti, lepsi plat aj pre vas.
Nech ide však ak mu to má pomôcť(a myslím že by to tým pádom pomohlo vám obom), len nech si nemyslí že strojárina i na externom je med lízať...viem čo hovorím.Záleži od šikovnosti a aby to naozaj urobil;) Lebo inak by to boli vyhodené peniažky.
A tvoj strach pustiť ho tiež chápem popravde, predsa len každá vieme že je tam kopu študentiek a možností a tak(nestraším vieme to všetky prečo sa asi aj bojíš) takže ide o to, ako si veríte.
Ja osobne sa tiež chystám ešte na VŠ, ale až neskôr trošku, A môj muž s tým nemá problém, snáď len aby sme to finančne utiahli lebo externé niečo stojí( technické školy to majú lacnejšie).
Držím vám obom palce.
@chceme_hlavu keď som si prečítala "mám ho pustiť" - tak som si predstavila debatu o tom, či pustiť prváčika do letného tábora...manžel, partner, priateľ sa predsa nikam nepúšťa 😲 je to dospelý svojprávny jedinec. O tejto veci sa môžte porozprávať, poradiť, ty môžeš povedať svoj názor ale to je tak všetko. Podľa môjho názoru by sa mal učiť každý a stále - až do smrti, takže by som svojho partnera v tomto rozhodnutí určite podporila. Všetko dobré prajem 🙂
moj mm tiez chodi na vysku externe a v pohode.................btw, preco zrovna pustit? on si musi pytat povolenie?
Ved je to skvele, ze toto planuje, isteze to bude pocas skusok narocne, pripudnu naklady na cestovanie a ubytovanie, pokial si tam nenajde mensi prenajom - napr. pocas skuskoveho. Kosice-Bratislava nie je len tak na skok. Skus ho podporit. Ak na to ma, nie je o com.
to je co za otazku? samozrejme, ze ho pusti. bud rada, ze je ochotny studovat a dalej sa vzdelavat a ze volny cas netravi po krcmach s kamaratmi. zvysenie kvalifikacie mu pravdepodobne prinesie aj moznost lepsieho zarobku.
ak by aj dochadzal jeden den v tyzdni do BA, to nie je ziadna tragedia.
akurat jedine hladisko ktore by ti dalo pravo povedat ci ho v dalsom studiu podporit alebo nie je hladisko financii. a to konkretne ze kolko bude skola stat? kolko bude stat dochadzanie? a ci bude mat jeho studium za nasledok, ze bude menej robit a teda vase prijmny poklesnu pod urovne ktora by znamenala nizsiu zivotnu uroven a pod.
myslim si vsak, ze je to velmi dobre, ze chce dalej studovat, vacsina ludi v dospelom veku (a nielen chlapov, ale aj zien) je uz na dalsie vzdelavanie leniva, nechce sa im, pokial vyslovene nemusia. takze vaz si to.
@chceme_hlavu ja študujem diaľkovo...a mm ma v tom podporuje, dokonca on sám s tým prišiel ako prvý v časoch, keď som o tom ani nepremýšľala... v rovnocennom vzťahu plnom dôvery to nie je o "pustím-nepustím"... pusti ho, všetko treba skúsiť...
p.s. manželovi odkáž, že ak mu ide len o tú srandu, čo prezentuje link, tak to tak na externom nefunguje... žiadne intráky plné prsatých báb... žiadne nočné kluby... ráno do práce, rýchly obed o piatej skúška, učiť sa cestou na ňu, po skúške cesta domov a polnočný frťan na zapitie radosti z A-čka, šup do postele za 4 hoďky cingá budík do práce... ale má to svoje čaro...
🙄 boooze zas mudrlantky co chytaju za slovo....no ale odpoved na tvoju otazku - je fajn ked sa chce clovek dalej vzdelavat,aj ked je pravda ze bude mat menej casu na vas ked sa bude musiet ucit,cestovat,robit seminarky atd, ale je to len docasne 😉 ...a s vyskou si clovek rozsiri svoje obzory...
urcite to zvladnete,drzim palce 🙂
@chceme_hlavu preco by si ho nemala pustit??? to co je za otazku?ked ide do roboty, tiez sa ta pyta, ci moze ist? treba sa o tom porozpravat, ale ze ci ho pustit???? ja nemam vysoku skolu, no doma mi je dlho a potrebujem zmenu, tak som sa uz s mm rozpravala, ze by som isla dialkovo do skoly...a ked sme sa o tom debatitli, tak mi povedal, ze preco by mi mal branit, o deti sa moze cez vikend postarat aj on.....a to ich mam dve - mladsi ma pol roka a starsia dva roky.....
ja mam vysku a tiez rozmyslam este nad druhou...a povolenie urcite nepotrebujem od muza..jasne,nech na sebe maka...bud hrda a neklad hlupe otazky,ci ma alebo nema...
@chceme_hlavu ja ho obdivujem, teda aj svojmu mamu /47/ ze sa im este chce studovat:D ja ked som skoncila vysku, tak som si povedala okej ale uz nikdy viac :D ten stres okolo skusok a ucenie blbosti mi k zivotu netreba :D to radsej nejake kurzy a prax ako biflovacky.. ale pust ho, nech si skusi, mozno ho to rychlo prejde:D drzim prsty🙂
Ak tam on chce ísť a pomôže mu to pri hľadaní práce alebo v zamestnaní tak prečo nie??? 😨
Ja študujem na výške, popri malej je to sakra ťažké, občas padám na hubu, najmä počas skúškového. A museli sme mojej škole aj viac vecí prispôsobiť, napr. malá šla do jasličiek, atď.
V dnešnom svete je neskutočne ťažké nájsť si prácu s výškou. Bez výšky už ani nehovorím. Ja by som v tomto prípade nad tým vôbec nerozmýšľala a práve ho ešte v tomto podporovala.
@chceme_hlavu pusti ho v pohode a podporuj ho🙂 po ukončeni školy si polepšíte aj postupovo aj finančne🙂 všetko sá dá v pohode zvládnuť aj externe aj denne. niektorý spolužiaci z výšky študovali denne aj s rodinami a deťmi a v pohode všetko klapalo🙂 je pravda že su to náklady na vyše niečo sa plati za externe študiu internát alebo dáke ubytovanie počas výučby a aj cesta niečo stoji. ak to váš rodinný rozpočet zvládne náklady sa vám vrátia🙂
@chceme_hlavu aj moj manzel studuje externe druhy rok informatiku a veru pri nasej malej opici ma co robit, ved aj praca, v soboty skola, skusky, velmi mi pomaha aj v domacnosti a vsetko zvladame! A som strasne rada, ze aj napriek narodeniu dcerky sa rozhodol pokracovat v skole, kde musi platit nemale poplatky, hlavne teraz, ked sme s prijmom na tom dost biedne. A robi to aj pre nas aby sme sa casom mali lepsie, ved keby sa mu podarila vdaka skole najst lepsie platena praca, urcite si budeme moct dovolit aj druhe babo a casom aj nas vysnivany domcek, kedze teraz sa tlacime v jednoizbovom byte 🙂 . Urcite mu nic nezakazuj ale naopak, tes sa s nim a podporuj ho! 😉
@chceme_hlavu pokiaľ by mu to pomohlo v zamestnaní - tak prečo nie? zvýši si kvalifikáciu, možnosť uplatnenia sa, plat - čo tiež nie je zlé. ako tu už píšu kočky predo mnou, v dnešnej dobe sa človek musí vzdelávať neprestajne, takže ja by som ho na tvojom mieste v štúdiu podporila. uvidíte, ako to budete spolu zvládať - ak to nepôjde, tak jednoducho školu nechá a život sa vám vráti do starých koľají.
ako manželia by ste sa mali vzájomne podporiť v svojich túžbach a snoch, podrž ho teraz, on teba keď podrží keď za niečim zapiští tvoje srdiečko 😉 a buď šťastná že máš muža ktorý túži po takýchto veciach, ako je vzdelávanie, veď z jeho kvalfikácie a možno vyššieho platu budeš mať osoh aj ty a vaše dieťa 🙂 držte sa
ja som manzela podporovala, ked sa rozhodol pre dalsie medzinarodne studium. mal narocnu pracu, po veceroch pracoval, ucit sa mohol len tyzden pred skuskou, vtedy na ten ucel dostal dovolenku. cize volnych dni na beznu dovolenku s rodinou nebolo vela. bolo to narocne, najprv jedno narocne dieta, potom druhe. manzel studoval 6 rokov, potom zmenil pracu, kde mu uz zamestnavatel nepreplacal ani len rocny poplatok, aj skusky sme financovali z nasho rozpoctu. o kurze k skuske uz mohol len snivat, jeden vychadzal vtedy na cca 150 tis. SK.
zvladli sme to, teraz ma manzel konkurencnu vyhodu na pracovnom trhu, kdekolvek na svete moze pracovat, lebo je to medzinarodne uznavane studium. lenze my ostavame doma, Slov. nas domov. ale jeho vzdelanie je velka deviza, aj u nas.
cely ten dlhy cas, cele to narocne obdobie som sa na to pozerala tak, ze sa nam ta investicia (financna a hlavne casova) vrati. ked skoncil, bola som na neho nesmierne hrda. od zaciatku som mala k tomu pozitivny pristup, aj ked obcas bolo toho na mna vela, nevladala som.
Pustit? A to je co za otazku? On potrebuje od teba povolenie, aby niekam mohol ist (nedajboze studovat)? 😲 Je to obdivuhodne, ze dospely clovek popri praci a rodine ma chut studovat na vysokej skole. Mala by si ho podporovat a nie rozmyslat nad blbostami. 😝
Ja by som sa na to pozrela hlavne velmi realisticky.
1.) Je ten odbor a skola skutocne cesta ako ziskat lepsiu pracu a placu?
2.) Unesie to vas financny rozpocet? (knihy, tech. pomocky, skripta, doprava, niekedy mozno aj noclah a pod.)?
3.) Zvladnes domacnost sama? Vies si predstavit fungovat bez manzelovej pomoci?
4.) Rata on s tym, ze ucenie uz nebude v klude, ale popri rodine a praci?...v strese?
No a mozno aj pohlad na to, ci vam to cele za to stoji - mam na mysli stres, cas, ktory nebude straveny v pohode s rodinou, mozno hadky... zalezi od toho, ake ste povahove typy.
A napokon je mozno dobre sa zamysliet aj nad tym, ze sice mnoho mamiciek ti pise, ze studovali popri MD - ale povedzme si pravdu, vacsinou su to humanitarne odbory, prip. nejaka ekonomia, ucitelstvo... a to sa s technikou porovnat neda ani zdaleka.
Sadni si vecer s manzelom k fajnemu vinku a preberte si spolocne taketo otazky. Vo vztahu ste dvaja, tak by mal na to pamatat aj manzel. Drzim vam palce.
Dada velmi pekne si to zhrnula. Tu predsa nejde iba o neho. Ze on chce a basta. Ved maju spolocne dieta, o ktore sa treba starat. Precestuje nenormalne vela hodin, kazdy vikend v skole, ucenie po veceroch. Na rodinu urcite nebude mat cas. Alenka, urcite mas co hovorit do toho, ci ho pustit alebo nepustit! Moj priatel chodil na stavebnu a s platom je na tom biedne a fakt si nemyslism ze 3 roky zo strojariny by ho nejako vytrhli. Ale do tohto radsej nechcem nic hovorit, mozno ma tvoj manzel nieco slubene... Mne to skor pripada, ze potrebuje nejake nove vzrusenie, ze sa kvazi nudi a nenaplna ho terajsi zivot, tak preo si vymyslel skolu. Skus najprv vylucit tuto moznost...
A pytala som sa aj priatela, ci by mu pomohli este 3 roky na strojarine a ze vraj by to bolo nanic lebo lebo prve tri roky su iba vseobecne, az potom si vyberas nejake konretne zamranie, cize mi to cele zavana iba nejakou tuzbou po dobrodruzstve a po zmene... Ja by som ho urcite nepustila.
zeny, trosku sa uvedomte pustit-nepusti, to je ako pustit dieta niekam... manzel/partner nie je ani dieta, ani pes, aby sme ho niekam "pustali, ci nepustali".
Ide skor o to, vydiskutovat si tuto situaciu, mozete mu akurat tak povedat svoj nazor, co si o studiu a dopade na rodinu myslite vy, a ako par to cele zvazit.
moj manžel tiež studuje externe na vysokej skole už štvrtý rok. ja ho práveže obdivujem za to, že sa chce niekam posunúť v živote, pritom vyštudovanie školy mu pravdepodobne ani neprinesie lepšie zamestnanie, ale je to aj o tom, že sa chce vzdelávať a mať rozhľad.
zrovna teraz má skúškové obdobie, ktoré býva z celého roka najťažšie či pre neho alebo pre mna. ked príde z práce až do večera sa učí a cez víkendy máva skúšky, takže si ho teraz moc ani neužijeme, ale podporujem ho, ked vidím, že ho to baví. teraz je síce všetko na mne, ale viem, že po skúškovom mi to vynahradí pomocou v domácnosti alebo nejakými nedelnými výletmi s rodinou 🙂
ja mám tiež vysokú školu, ale je rozdiel študovať "za mladi" a študovať, ked človek má prácu a ešte aj rodinu. Myslím si, že by si mala práveže manžela podporiť a nie rozmýšľať či vôbec pustiť

@chceme_hlavu ak by mu to pomohlo prečo nie?jedno by mi to osobne nebolo ale ani obmedzovanie nie je dobré