Manžel chodieva na chaty
Zdravím vás, chcela by som sa spýtať aký máte na našu situáciu názor. S manželom sme spolu 13 rokov, z toho 4 roky manželia. Mame 2 deti, mladší syn má 2 roky. Rešpektujem manzela aj to, že sa potrebuje odreagovať. Nemám najmenší problém ak mi povie ze v určitý deň príde z prace neskôr lebo zájdu s kolegami na pivo (stáva sa to tak 2 až 3-krát do mesiaca). Jablkom sváru je však spoločná chata, ktorú si ako kolegovia organizujú 3 ci 4-krát ročne. V piatok po práci vyrazia a vrátia sa v nedeľu večer. Väčšina z nich je bezdetnych, a teda niektorí z nich si tam vodia aj partnerky. Nemôžem povedať, že ma to nestve. Manžel mi vždy oznámi, že jednoducho pôjde aj kebyže mu to zákazem. Ja taktiež chodím aj teraz popri rodičovskej dovolenke do práce, no nikdy sme takéto chatovačky neprevadzkovali. Štve ma jeho prístup, kedy mu nevadí ze o deti sa starám iba ja a som na ne sama celý víkend bez toho aby som si oddýchla (s pomocou starých mám sa nedá rátať). Po nejakom čase som sa s tým do istej miery zmierila no nemôžem povedať ze mi to nevadí. Minule som sa rozprávala s kamarátkami, preberali sme plány a opomenula som ze v apríli je manžel na chate. Kamarátka mi povedala, že ona by toto svojmu partnerovi neakceptovala. Jedine ak by zobral aj ju. máte názor vy? Vadilo by vám
Mne to nevadilo, keď takto chodili. Čo som však riesila bolo, že ja som sa musela vždy prisposobit, ale ak som mala kdesi ísť ja (čo i len večer s kamoskou si sadnut), tak zrazu nemohol strazit deti, bol dlhsie v praci atd. Vykomunikovali sme si to a podarilo sa aj mne aspoň 2-3krat ísť na jeden večer. Ja viem, že je to rozdiel s víkendom, ale mna to neskutočne dobilo. Psychohygiena je dôležitá a potrebuješ ju aj ty. Takze možno nezakazovat, ale riešiť, aby si mala čas aj ty pre seba párkrát do roka s tým, že sa o deti postará on.
@zuzanockamt vyhovuje 🙂 sme najlepší kamaráti a najradšej trávime čas s jeho, alebo mojou rodinou. 🙂
@lucinika nezda sa mi vela ist 3-4 krat do roka na chatu. U nas v robote sa tiez kazdu chvilu organizuje nejaka akcia. Neviem si predstavit neist,lebo ma muz nepusti? To iste,aby som muzovi zakazala niekam chodit? Rok ma 365 dni a ty mu vykrikujes 6-8 dni v roku? Tak sa dohodnite,ze pojdes aj ty s detmi alebo ak mate strazenie pre deti,tak chod aj ty. Vzdy sa da najst riesenie. Riesenie nie je vyvolavanie hadok
No moj priatel je rybar, bud rada, ze nemas rybara, lebo by Ta trafilo. Parkrat v roku ide na vikend na ryby, v sezone je to kazdy mesiac minimalne raz (nepocitam jednodnove rybacky alebo rybacky typu, sadnem si na dve hodky k vode) plus ma aspon dve tri tyzdnove rybacky, zvycajne po celom slovensku. Zatial nemame deti, ale pochybujem, ze sa vzda rybaciek aj ked deti uz budu. Ja mavam tiez svoje vikendy pre seba, ze si idem kam chcem. Obcas idem na vikend s nim, pripadne idem na chvilu/pol dna/den a on je tam dlhsie. Ved ked pojde, nech ide, tiez si neviem predstavit, ze by som ja nesla na chatu s kolegami, lebo by ma muz nepustil... Uzi si vikend s detmi, majte na ten vikend nejaky specialny plan, spravte si tradiciu z vikendu bez tatka, na ktory sa ony aj Ty budete tesit a aby boli rady a vsetci ste sa tesili na nieco, co budete robit len v tie vikendy, ked bude prec. A potom si obcas sprav vikend bez deti, nech si rovnaku tradiciu urobia aj s ockom.
@lopka1313 rybari, to je kapitola sama o sebe.Vidam tu rybarov denne pri vode cely rok od vidim do nevidím
nie nevadilo by mi to... ja som svojho muza dokonca sla vypravit do thajska na 3 tyzdne s kamaratmi... len to zastavila 4 dni pred odletom korona... este letenky a poistenia som pomahala vybavovat... ved ked chcel ist tak preco nie....
Keby chcel ist raz za 3-4 mesiace na vikend na chatu tiez by som neriesila. Ved aj ja ked chcem niekam ist on to toleruje a o deti sa postara...
Nie ,nevadilo by mi to .To je veľmi málo keď ide iba 3-4* do roka .Čoby druhe ženy za to dali .Každý má právo na svoj priestor .No na Tvojom mieste by som aj ja išla ,s kamoškami večer do mesta ,napríklad .Ste rovnocenný partneri predsa .Obmedzovanie slobody vo vzťahu ,keď je niekto spoločensky navyše a potrebuje to ,vedie ku koncu …v tvojom prípade zlý vyber partnera. .Trebalo hľadať puťka domáceho ,čo sedí ti doma za zadkom a nepotrebuje spoločenské vyžitie.
@retatka puťko domáci 🙂
@lucinika podľa mňa problém nieje ze ide 3 x do roka na chatu alebo na nejaké pivo. Problém je ze v tých jeho plánoch akosi nefigurujes ty ci deti. Ono by to bolo úplne iné keby ide na chatu a potom sám od seba zorganizuje nejakú rodinnú chatu kde pôjdete všetci s nejakou ďalšou rodinou, nenavrhne ti sám ze ci nechceš ísť s kamoskami... Proste taka klasika on si ide kam chce keď chce bez debát ako keby ani deti nemáte.
Ja by som mu nič nezakazovala ale dala ochutnať z vlastnej medicíny. Začni nejakým piatkom kedy mu oznámis presne tým istým štýlom ako on tebe "idem na pivo" a chod. Žiadne postrážiť deti chcela by som ísť, proste idem.
Potom hneď ako sa vráti v apríli z chaty chod niekam na welness na celý víkend, aj keby mas ísť sama.
No a po wikende ktorý strávi on sám s deťmi bude vhodný čas na rozhovor, vtedy najskôr pochopí ze príjemné to nieje. Zakazovať ci obmedzovať nemá zmysel, skôr treba nájsť riešenie aby ste boli spokojný obidvaja a hlavne aby si aj ty mohla zažiť nejakú tú chatu, či spolicnost. Ja viem ze 2 ročne je ešte malé, alé aspoň na noc by ho mohol niekto postrážiť nech môžte byt aj spolu na chate
Skús si to prepočítať na počet dní v roku a vyjde ti z toho že mimo domu strávi 6 až 8 dní. Veď to je nič. Možno by som sa len s ním snažila dohodnúť tak, že jeden z tých troch - štyroch razov by som deti dala niekomu na víkend a išla na chatu s ním ak tam jeho kamaráti majú aj partnerky. Lebo ono to kus znie že s tebou vôbec neráta, takže toto by bol menší kompromis.
@lucinika moj to ma podobne, par krat do roka idu na dva dni niekde s kamosmi. Zeny neberu a chapem to. Jeden z nich ma taku stihacku, ze moze ist len na tenis ( tam chodi aj jeho sestra) a potom taketo stretka sem tam. Mne to vobec nevadi. Tiez ja potom ked chcem, tak idem iba ja na urcite stretka s kamoskou. Tiez tam netaham muza a dieta. Pokial to ma nejaku hlavu a patu a neni to kazdy druhy vikend, tak za mna ok.
zažila som pri bývalom, takisto chodili na chatu na celý víkend vždy bez svojich báb, potom som sa dozvedela že iné tam boli vítané😒
Nevadilo, pokiaľ by chodili čiste len kolegovia z práce. Ale keďže si tam ďalší vodia aj partnerky, prečo nevezme aj on teba? Aspoň niekedy?
A nevadilo, ak by si aj ty mohla ísť s babami, kamoškami, kolegami aspoň na drink, niekam sa odreagovať. Takže by som si to svojim spôsobom trošku vykompenzovala, ale zakazovať by som mu nezakázala.
Aj môj tak chodieval. Boli taká partia, raz za rok išli spolu na chatu a chodievali tak roky. Naposledy bol cca pred 5timi rokmi. Veľmi mi to vadilo a tiež bol ako tvoj, proste ide a hotovo. Som rada že dostal rozum, teraz by už bezomna nešiel
@cocolino234 Presne si to vystihla,niektoré by si chlapa najradšej na reťaz priviazali .
@cocolino234 Odkedy máme dieťa, tak mi vadia vyhlásenia typu "idem a basta". Tu nejde o to, priviazať chlapa na reťaz, ale proste o princíp. Kým on si užíva 3, 4 x do roka, tak partnerka ťahá aj za neho: v práci, v starostlivosti o deti atď.
Samozrejme nič nemám proti tomu, ak je to vyvážené: nemyslím to doslova tak, že keď on je na chate, tak aj partnerka bude na chate/wellnese, ale aby tiež mala priestor na seba. Keď je pre ňu relaxom, že chce ísť na masáž, či sa len stiahnuť a v kľude si čítať, tak nech na to má priestor. Hoc aj byť zatvorená v jednej izbe a izolovaná od rodiny 4x ročne a oddýchnuť si. Keď sa chce opiť v kamoškami na chate, tak aj na to.
Čo si však všímam vo svojom okolí, tak chlapi, ktorí idú na tie výjazdy v štýle "žena, ja idem, prídem, čau" nie sú práve tie typy, ktoré sa o deti nejak extra postarajú, keď je žena niekde na záťahu tiež, skôr naopak, postrážia dieťa, kým žena zbehne do obchodu, lekárne, raz za rok ku kaderníčke, či ku gynekológovi, ale nič viac nehrozí. Ženy sú zvyčajne v týchto diskusiách nad vecou, keď si nejaká prečíta skúsenosti iných, tak má pocit, že len ona sa vydala debilne, ona to nemá dobre zariadené, obľúbená veta: ako si zariadiš, tak máš tu vyskakuje denne.. ja verím, že to tak niektoré máte. Ale čo lámem hlavu nad tým, tak v mojom okolí veru nepoznám manželský pár s deťmi, kde je to zariadené tak, že oni dvaja chodia spolu pravidelne na romantické výlety či rande, alebo na chaty, decká zatiaľ postrážia starí rodičia či opatrovateľka, on chodí úplne v pohode na víkendové záťahy či pivko s kamošmi a ona je s tým v pohode, lebo pravidelne má prístup pohodlne bez výčitiek na nechty, vlasy, wellnes, víkendové nákupy sama či s kamoškami a on zatiaľ v pohode bez výčitiek poctivo stráži deti, perie, varí, opatruje, stará sa, žehlí, pratá, a potom samozrejme bez problémov a hundrania idú spolu na výlety a dovolenky ako rodinka - teda tak, ako by to malo vyzerať a je to prezentované v týchto diskusiách. V skutočnosti to vyzerá tak, ako opisuje autorka. A nie je to tak preto, lebo tie ženy nechcú, ale preto, lebo chlapi sa odmietajú vzdať svojich bezdetných zvykov, na druhej strane nie sú ochotní na seba brať zodpovednosť byť sám s deťmi dlhodobo, kým si žena užíva a žije. Poznám, alebo som poznala takých Ľudí, kde to funguje resp. fungovalo v pohode: prvá skupina ešte nemá deti, u druhej to tak fungovalo, kým deti nemali.
3x do roka podla mna nie je vela, je to znesitelne. Preco si aj ty neurobis babske jazdy? Z toho, co pises mi to skor pride, ze mas nejake obavy alebo mu nedoverujes...
Neviem, kolko mate rokov, ale mne tieto chlapske chatovacky celkovo pridu ako stredoskolsky zajazd. Nemam nic proti tomu, ked ide partner na pivo, ale chodit sa blaznit na chaty ako pubertiak, no neviem. Nie je to moj ani muzov styl..
Mne by to nevadilo, môj manžel chodí nie na chaty, ale na viacdnove cyklovýlety a občas aj cyklodovolenku v lete. A keď chcem ísť niekde ja, tak idem. Na noc od mladšieho ešte nie, ale tiež len preto, že ja nechcem, manžel by neprotestoval 🙂 takže na tvojom mieste by som oznámila, že v ten a ten víkend ideš zase ty a pekne sa budete striedať.
Či je veľa 3, 4x do roka závisí od konkrétnej rodiny a voľného času oboch partnerov. Skúsim to premietnuť na našu situáciu: dieťa máme len jedno, má dva roky, chodí do jasličiek, my dvaja s mužom do práce, on ťahá štrnástky, ja klasika osmičky od pondelka do piatku, babky na pomoc či iná rodina nie je, bývajú ďaleko a majú toho tiež dosť. Dieťa je v ideálnom prípade v jasličkách, my sme v práci. V tých neideálnych prípadoch je choré, vtedy sa jeden z nás stará - buď on alebo ja, keď ja, tak ja som aj po večeroch home office, ergo vyfľusnutá. Zvyklo sa to natiahnuť na dva + týždne.. Obaja máme k dispozícii určitý počet dovoleniek, ktoré sa minú aj na klasické vybavovačky, či choroby naše či dieťaťa, či nejakú pomoc rodičom na vidieku.. potom sú tam nejaké spoločné víkendy (nie všetky, muž má nerovnomerne rozvrhnutý pracovný čas), kedy sa do toho musí zmestiť aj návšteva našich rodičov, a pomoc u nich plus môj muž tiež vlastní vinicu, ktorá tiež zaberie dosť času.. Nejaké sviatky.. Teraz ešte aj covid, kedy sa možnosť chodenia po akciách či miestach sa scvrklo na pár mesiacov... Domáce práce, varenie, upratovanie, každodenná rutina a povinnosti, otravné, ale nevyhnutné.. Alebo nejaké prerábky, maľovanie bytu, kto már rodinný dom a záhradu tak práca na dome a v záhrade, proste bežné povinnosti, ktoré nerobíme v pracovnom čase..
Bežný ročný program jednej štandardnej rodiny s jedným malým dieťaťom.
Koľko času z toho roka reálne zostane partnerom, či na rodinu? No nie až tak veľa, aby si každý mohol robiť voľne, čo sa mu zachce.. Keď sa na to takto pozriem, tak nie, nebolo by fér od muža zdrhnúť vypnúť si hlavu z môjho pohľadu AŽ 4 x do roka na celé víkendy. Lebo by to išlo buď na úkor môjho voľného času, alebo nášho horko ťažko zladeného spoločného voľného času, alebo by som síce bola pracovne vyťažená, keďže však sama, tak by aj starostlivosť o dieťa, a domácnosť plus práca by boli len na mne. Keď sa na tom pozriem takto, prakticky, tak áno, dajú sa pochopiť tie ženy, ktoré s tým nie sú až tak stotožnené.. Opakujem, tu nejde o to, že mne sa nechce, ja nemám kamošky, tak nechoď ani ty, alebo lebo som z princípu fúria a nejdeš a hotovo. Treba sa na to pozerať aj prakticky.. a logisticky. Máš rodinu, tak už si nemôžeš dovoliť chodiť toľkokrát do roka na chatu, ako keď si ju nemal. Inými slovami, chcel si rodinu, chcel si deti, tak buď taký láskavý a neprehadzuj na toho druhého vlastné záväzky.

Zober si film S tebou mne bavi svet ale opačnom garde, 3 kamaratku sa vyberiete stanovat a deti vezmete len od 7 rokov 🤣