Manžel kontroluje, že čo robím s deťmi
Pisem anonymne, chcem sa poradit, resp. vediet ako to mate vy doma. Mame dve male deti a manzel kontroluje, co s nimi robim, ked nie je doma, ci sa im dostatocne venujem, ma blbe poznamky, ci nesedia dlho pri telke, alebo nejedli len sladke. Vie sa nahnevat, ked im dam na ranajky kolacik, ze musia jest zdravo, co sa samozrejme snazim ako kazda mama, tiez, ze ich prilis obliekam von (co nie je vobec pravda).
Ze im necitam, nevenujem sa im, kopec vycitiek, co nie je pravda. Ako sa Vasi muzi spravaju doma, tiez kontroluju a hodnotia ? Je to uz tyranie, ci normalna vec? Trapi ma to.
Keď sa ma muž opýta, kedy dieťa jedlo a čo zjedli, tak mu hneď poviem, že o osemnástej vypil 150ml um. Že na obed zjedol 4 lyžičky vareného pučeného zemiaku, že o 15 hodine zjedol jablkové pyré. Keď sa ma opýta, čo som robila cez deň, okrem zápisu v diari kuchyňa, kúpeľňa vidí poriadok, navarené, upratané, povešané prádlo. Rozprávka z knižky prečítaná, prechádzka v kočíku absolvovaná. Prestal vyrývať a sám tam ešte dopíše, že ho nakŕmil. Vzťah sa tým len vylepšil, preto som to písala ako možnosť urovnania napätia. Papierový diár je prístupnejší pre oboch oproti súkromnému v mobile.
Keď ťa to trápi a vnímaš to ako “buzeraciu”, tak to určite problém je. A ešte väčší, ak sa s nim o tom nemôžeš otvorene porozprávať.
U nás toto neriešime, lebo ja som ten “policajt”. Vôbec nepúšťam 2 ročnému synovi telku, nedávam sladkosti a muž keď príde domov z prace sa len pýta ako sme sa mali a sem tam mi povie, že som na syna príliš prísna, ale vieme si to v pokoji vydiskutovať. Na väčšinu veci mame rovnaký názor a keď ho mame odlišný, vieme sa dohodnúť.
No aby sa manžel vážne pýtal čo a koľko a kedy jedlo dieťa? 🙉 Ako ja som si tiež robila prvých niekoľko mesiacov zápisky, ale skôr kedy som ho kojila a či z pravého, ľavého prsníka, bola som taká vyčerpaná, že niekedy som nevedela kde je sever. Ale to bolo iba kvôli mne, tie poznámky. Manžela by nikdy nenapadlo sa pýtať čo koľko som malému dala jesť, ako som sa s ním hrala, atď. 100% mi dôveruje. Za mňa písať si denník fajn, keď ma niekto potrebu, ale nie kvôli tomu aby si to potom prechádzal môj manžel a schvaľoval môj denný harmonogram 🙉😂 To už mi príde cez....
Ženy, papier veľa znesie a vzhľadom na to mi prídu tie vaše zápisky (pre chlapa) smiešne. Keďže si tam môžem zapísať, čo len chcem.. Ten chlap predsa nie je slepý, vidí, či mám upratané, navarené, vypraté.. A či som dala dieťaťu jesť, o ktorej a koľko.. k tomu sa ani nevyjadrujem 🙄
@katkamatka7 prepacte, ze som sa sem "votrela", ale aj ja uz dlhu dobu rozmyslam nad niecim podobnym. Zatial som nenasla ziadny vhodny diarik, a preto ma to oslovilo, ked som citala, ze si to znacite. Ja mam dvoch aktivnych drobcov a organizacia casu je moc potrebna. Zaujimalo by ma, ci mate na to nejaku tabulku? Srdecna vdaka :-*
@danielllka toto inak napadlo aj mne ako prvé. Že veď na papier napíšem čo len chcem. Môžem dieťa posadiť pred telku a na papier napísať, že sme mali Montessori dielničky 😀 keby som začala manželovi rozprávať koľko toho a o koľkej synovia zjedli, po pár sekundách by prestal počúvať.
Ale samozrejme, ak to v rodinách inde funguje a obaja sú s tým ok, nech to robia. Základ je spokojná rodina.
@simca06022011 dufam, ze Ta idea o druhom dietati uz presla minule som si myslela, ze zle vidim autora prispevku🙂
@drzaopica ze co? kde? samozrejme ja mam mojho chlapa za 5 deti, dalsie dieta nepripada do uvahy :D
@kate_cs 😀 pobavila som sa. Ale áno, súhlasím, čo vyhovuje obom stranám, je v poriadku. Hlavne nech je pohoda.
@katkamatka7 takze predsa len rypal a potrebujes to ako alibi.
Anonymka nie nikdy to nerobil to skor ja jemu🙂)tiez by som nechcela, aby dieta jedlo na ranajky kolac, tiez som vycitala , ze si myslim, ze sa ma viac venovat, citat a pod... Je fajn, ze sa zaujima o deti, ale zase nie despoticky spovedat zenu ci citat si denne zapisky pripadala by som si ako vo vazeni.Co, ak sa rozhodnem 2 hodiny spat s detmi a dat im parene buchty z mraziaku?ziadny extrem nie je dobry pre vela ludi je dieta obrovska zivotna meta po vela rokoch neuspechu a kvoli rodicovstu vela ludi strati zdravy rozum.Ale, ak ma taketo maniere chce Ta kontrolovat, poucovat asi Ti nedoveruje, a mysli si, ze nie si dobra matka sadni s nim a povedz mu to.Aka je jeho predstava?Mne zase muz hovoril presny opak mal pocit, ze sa venujem vela, vela varim, ze mam zvolnit su deti, ktore nechodia na plavanie, nemaju polievku, on bral rodicovstvo volnejsie
@simca06022011 niekde som zahliadla, ze by si chcela pre dceru surodenca.Ano poznam a chapem🙂
Boze mňa by slahlo z takého muža 🙈 nieje to určite normálne. Musíš sa cítiť stále pod tlakom.
Alebo je len perfekcionista v praci a celkovo v zivote a vsetko chce robit dobre a poriadne a to vyzaduje aj od teba.Skus mu to ukazat na priklade, ze aj ty by si mala dovod ho kritizovat mne raz tak muz vykrical, ze pocuje iba kritiku kritiku nic ine.Clovek si to niekedy neuvedomi ako moze druheho ranit obycajna veta ty ju ani okupat nevies este ma vlasy cele mokre🙂)
@katkamatka7 ako prepac tiež som si písala pri prvom dieťati asi mesiac kedy som kojila z ktorého prsníka plus ešte aj či kakala a koľko vážila pred a po nákojeni aby som vedela koľko mlieka vypila🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️ale tak max tri tyzdne ....pri druhej dcérke má to ani nenapadlo resp som pri dvoch deťoch na to nemala čas...teda klamem na zdrap papiere ktorý som mala na chladničke som si sem tam napislaa p koľkej som kojila ale pri dieťati, ktoré už papa prikrmy tak mi to príde už cez čiaru.....ja neviem ale nemáš potom pocit ako keby ta niejaky šéf kontroloval alebo ako keby si musela robiť záznam o činnosti ako krby si v práci bola? Že tam píšeš ,,prechádzka absolvovaná´´ to som sa fakt zasmiala ale neber to v zlom , všetci nech si robíme akomuzname ta vhodne ale ja by som z toho bola v strese riadne
@drzaopica no to bolo, ze som "chcela"... a riesilo sa tam prave to, ze s takym chlapom ani omylom :DD
@katkamatka7 vies, ked to vam vyhovuje, tak je to ok.. ale ja si doma nepridem ako chlapov zamestnanec, co mu ma hlasit co robi, ako to robi a viest si informacie o vykone prac, aby bol pan spokojny ked pride a nerypal... mam co robit aj bez pisania dennickov :D A nepride mi takato kontrola normalna.
A len tak rpe nespokojnych oteckov: Aj keby hned nebol spokojny s naplnou nasho volneho casu, je to len jeho problem. MOzem aj ja prist, zatrhnem futbal, kamosov, zahradu a moze doma surovat podlahy od rana do vecera a citat rozpravky :D lebo nepovazujem to za vhodne straveny cas podla mna. Jest bude iba varenu mrkvu :D Kde je pisane, ze sa veci musia robit podla jeho pravidiel?
@lala123 tiez mam taky nazor :D
Týranie asi nie,skor riadna buzeracia a kontrolovanie a pre teba ponizujuci pocit.A k tebe ako k zene sa chova ako?Ci len ohľadom deti je taky ujetý?Ako s nimi zaobchadza on?Ja by som ho nechala s nimi samého a isla nanho rovnako.Co si im dal jest,o kolkej,ake mnozstvo aj vahu radsej pozaduj,preco to a nie tamto.Ako reagujes ked on s tym zacne?
No môj by dostal panvicou po hlave 😂😂 ved vidí, čo je všetko spravené, že ma vyprate, vyzehlene, kúpeľňa a WC čisté, tie veci sa samé nerobia! A k dieťaťu, mame 6 ročnú a pol ročného! Staršej číta zásadne muž večer, lebo ja vtedy uspavam zasa malého! Keď sa ma spýtal boli ste vonku, bud sme boli alebo som malého dala na balkón, mal čerstvý vzduch mal a tým to hasne, žiadne výčitky! Do jedla sa tiež nestará, hlavne ze sú najedeni a malý sa teda vie rozculit, keď je hladný 😊 ved predsa niesom robot, keď sa mi nechce ísť von alebo mam nejakú prácu, ktorú popri ňom nespravím, tak ho supnem na balkón, spi a ja si porobím, alebo len v kľude vypijem kávu! Aby som si ešte viedla nejake zápisky?? A inak papier znesie všetko, čo všetko by som na neho popísala a zďaleka by to pravda nebola, nevidím v tom ziaden zmysel! A mám sa preukázať, že čo som cez deň robila?? Keby aj celý deň sedela na gauči, čo pri dvoch deťoch nehrozí, ani pol slova by mi na to nepovedal, ešte by bol rad, ze som si oddýchla
Asi mam šťastie na muža
@maja2233 Tabuľku nemám. Používam diár, kde mám priestor písať od 6:00 do 21:00 každý deň. Pri malom bábätku sa režim dna mení, no pri starších deťoch už bude nejaký ten režim zaužívaný. Poobednajsi spanok má zaužívaný, podľa neho si viem rozvrhnúť dlhšiu činnosť. Vymýšľať si, čo nie je pravda, je neproduktivne. Celý záznam má slúžiť aj ako spätný pohľad na vykonanú prácu a zváženie vhodnejšieho využitia času.
A on sa im ako venuje?
@katkamatka7 taketo pisanie denniky mi absolutne nevyhovuje. Kazda sme ina, mna by to vyslovene otravovalo a iritovalo.
@katkamatka7 ty si tiez nejaka planovacka spatny pohlad na vykonanu pracu a zvazenie vhodnejsieho vyuzitia casu?? Aj si date vecer meeting kde to rozoberiete kde mate rezervy?prepac nic v zlom, ale to je strasne este aj na RD a MD planovat denny rezim a ist podla planu ako niekde vo firme
Je to psychicky teror a dava tak najavo jak je dokonaly ked ma vsetko pod kontrolou a ked je vsetko podla jeho gusta....dobre ze detom nemera rovno aj hladinu cukru v krvi...no casom to mozno bude aj horsie takze radsej sa zacni pripravovat na to horsie
@katkamatka7 ale ja som svojpravna silna osobnost a zena, moj muz je svojpravny,silny, rozhoduje sam za seba. Povie mi, co deti jedli, ja poviem jemu, co a ako. aby som ako pocas inkvizicie dokazivala, ze aha.. o tretej zjedol 4 lyzice tlaceneho zemiaku. Poviem o tom a hotovo.
@drzaopica Muž má firmu a bez takého plánovania by bola dávno v r. A ano, rozoberáme to
@mirage tiez rozmyslam, na co by mi bola informacia, ze o tolkej a tolkej zjedol to a to.. alebo muzovi... a denny harmonogram.. a dalsie detaily.. ved sme.obaja svojpravni..
@katkamatka7 no tak tomu hovorim profesionalna deformacia.. 😉 vo firme je to nevyhnutne, v sukr.zivote nechapem, ale to som uz pisala,.ale tak, ved si vsetci zijeme ako vieme/ chceme.. 🙂
Kto chce, nech si založí diskusiu či fórum na tému organizácia času. Tu je to už bezpredmetné.

@thoughtfulweirdo
@katkamatka7 kolko ludi, tolko chuti.. 😀 mna by to obtazovalo.. ale rozumiem, ze niekomu to vyhovuje. Comu uz vsak nerozumiem je, ze to niekto odporuca viest si, aby zena dokazala muzovi, ze nesedi cely den na zadku... to mi pride naozaj divne, lebo kde jeden ma pocitovo navrch v zmysle, ze ma silnu potrebu toho druheho a jeho pracu zhadzovat, tak toho nepresvedci ani opeciatkovany dokument...