Manžel, ktorý nevie kedy má prísť domov
Zienky, prosim vas o názor, postrehy, skúsenosti. Sme manželmi 6rokov a mame 2 deti. Manžel je pracovitý, zodpovedný (iba v jednom nie - vysvetlím), prejavuje mi lásku slovami, pozornosťou, kvetmi, darčekmi, ALE ma jeden problem, ked ide vecer von nevie kedy ma prist domov. Najprv som si myslela, ze je to v spojitosti s alkoholom, alebo partiou okolo, ale nie je to Hlavny dôvod. Proste on sa rad bavi a nechce sa mu ísť domov. Ako riešite podobne situácie, ked napr išiel na firemnú večeru s tym, ze mal prist o 9tej, prišiel o 5rano. Išiel zapijat kamarátovo dieta a miesto o pol noci ako slúbil prišiel rano o 7mej!!! Mali sme za sebou fakt ťažký mesiac, dokonca sme prekonali mimomaternicove tehu. Dokonca sme vyhľadali aj kňaza, nech nam poradí. Povedala som mu veci ako v živote, dusoval sa, ze si bude dávať pozor a potom prvy pokus pride rano o 7mej. To bolo v pondelok a dnes mal firemnú večeru - od po sa s nim nebavím a pisem mu take maily, ze iny chlap by mi uz asi vylepil a dnes mi slúbil, ze urcite bude medzi 1-2 doma. Este som bola aj protivná, ze aky scenár mam vymysliet, ked nepríde. Sľuboval, ze urcite pride. Prišiel 2:30 a aj to az potom co som mu vyvolávala a vypisovala SMS. Neviem ci som iba prehnaná hysterka, ale som z toho nešťastná. Úplne ho to znižuje v mojich očiach. Viem, ze sa to chlapom stava, ale vždy??? Potom mu je to vždy ľúto a ze ako sa hanbi a bĺa, bla. Ja uz neviem co s nim 😫 ps: urobila som si novy nick, hanbím sa to písať pod svojim 😤
@maciatkolulu myslim, ze to ani nie je o tom, ze sme nejak extra tolerantne. Jednoducho si myslime, ze nerobi dobrotu, ak sa zena sprava k manzelovi skor ako matka, nez ako manzelka a ked sa manzel sprava ako jej neposlusny synacik. Vzajomne sa to podmienuje a po case uz tazko zistit, ci sa taki dvaja uz stretli, alebo to jeden z nich odstartoval svojim spravanim k tomu druhemu ☹ ak to obaja nepochopia a nebudu sa to snazit obaja korigovat a spravat sa k sebe s respektom, no holt ona bude mat o jedno dieta naviac. Ma este stastie, ze je to len o tomto.
Tak mozno sa budem zdat divna, ale ja ako mam syna ktory ma 7 rokov som asi bola dva krat von.mna to uz nebavi chodit po krcmach alebo po zabavach.aj ked ma kamaratky ci kolegyne volaju tak idem mozno na hodku na vianocny punc s utekam domov.a muz ten nechodi vobec.mozno tak so synom na hokej.s prace rovno domov.ja by som to nezniesla aby sa mi muz taral ale kazdy to bere inak
Ja chvala Bohu takeho nemam. Uzivat si mal kym bol slobodny. Msl na to 30 rokov. Teraz ma rodinu tak bude s nou. Nehovorim ze je anjel. Ide takmer denne na pivo. To je tak max.pol hodka. Raz sa opil co sme svoji a rano mal odo mna prednasku ze ak sa to stane este raz, podavam o rozvod a on vie ze by som to urobila. Tak si dvakrat rozmysli ci sa niekde zdrzi. Ja sa tiez neflakam. Letim domov z roboty pre decka tak to bude robit aj on. Dnes mali akoze posedenie. Tak siel s kolegom o 12:30 z roboty, dali si pizzi, dva konaky a o 13:35 siel na bus domov a pre malych do skolky.v
Zienky, ked som si rano precitala vase komenty, prve co mi napadlo bolo, som fakt xsantipa, dokonca som sa nad tym pousmiala ako prehanam. a ze proste mu nebudem volat, pytat sa ho, bla, bla.
ale potom pocas dna mi prislo, to co sa mi snazi tento svet nahovorit, dokonca zeny v nom? ze je uplne normalne, ze manzel si bude domov chodit kedy chce, dokonca ani nemam pravo sa ho pytat, nie ze este volat. to akoze vo vsetkom sme manzelia, na vsetkom sa snazime zladit nas zivot, ale zrazu, ked si potrebuje povyrazit mam drzat hubu a krok? vsade sa pise aki mame byt nesebecki a zrazu kvoli jeho zabave ma byt vsetko zabudnute? neberiem a ani vam to nezeriem.
nevyhoda chatu je, ze sa tu neda napisat vsetko. pisala som iba co ma stve. ale to nie je o tom, ze moj muz ide 2x za mesiac von a ja chudera 2 noci a 2 rana nezvladnem sama s 2 detmi. On je velmi vytazeny pracovne, casto je na sluzobkach, mimopracovnych aktivit ma kopec, cestuje po celom svete a na to mu nepoviem ani makke f. mne to pride ako vzajomny prejav ucty, vie co ma stve a preco ma to stve. netvrdim, ze sa to da vzdy dodrzat, ale nie zakazdym. proste ako ja cca viem, ze ked idem s kamaratkami mamickami von kolko bude mi to bude trvat, alebo so slobodnou sestrou tak ocakavam, ze aj on sa tak podobne zariadi. a ked ide napr. oslavovat jednu vec a ta oslava skonci, tak pojde domov a nezavola dalsiemu kamaratovi ci idu zurovat dalej.
a zienky, jasne, ze som si dala ten nick ironicky. a tie, ktore pisete, ze im to nevadi mate moj obdiv, ale skor z komentov citam, ze su to tie, ktorym to bud muzi nerobia, alebo minimalne, alebo maju pomyselny strop o 23!!!!! keby bolo nieco take u nas tak tu predsa nevypisujem. a nema ma trapit, ze je napr. na rodinnej oslave zeleny a sklesnuty? sakra, vsak ho mam rada a chcem s nim zdielat pekne veci a nie sa pozerat na taky ksicht, ktory by isiel najradsej spat.
a nemyslim si, ze som ziadna xsantipa, vytvaram mu krasne domace zazemie, nie som ziadna domaca putka a dovolim si tvrdit, ze ani tak nevyzeram, sama ho posielam nech si ide zacvicit, nech ide na lyzovacku s chalanmi, vid vyssie mnohe jeho aktivity. ale raz, ked sa dohodneme, ze v piatok ide s kamosom na flasu vina tak nech to tak aj je a nie, ze pride rano o 5tej a potom dobre, ked ide napr zapijat kamosovho syna, tak nech si daju s chlapmi do nosa a nech nesleduje cas.
@stihacka31 nazor, postreh, skusenost.....
ked ja ci manzel idemem von....nedohadujeme sa na presnom case ako male deti - budes doma do 10tej, do polnoci.
ja ci on oznamime...dnes asi len tak na chvilocku....( ak sa nieco zmeni normalne ten co je vonku zavola, ostavam dlhsie, lebo som napr. stretol kamarata co som 5r. nevidel, neviem kedy pridem, kluce mam 🙂 ) alebo...dnes to bude asi na dlhsie, necakaj ma, kluce mam.
je to len o vzajomnej tolerancii...tak ako ten co je doma toleruje, ze ten ,,vonku,, sa dnes napr. moze lepsie bavit a dopraje mu volnost pohybu.............tak aj ten co je ,,vonku,, toleruje, to, ze ten doma ho caka a chce mat aspon ako taky prehlad o tom kde ten druhy je, aby sa nebal ze sa nieco stalo, tak z ucty k nemu zavolam ako to casovo asi dnes dopadne 🙂
@stihacka31 mas presne pravdu, uz ste davno manzelia a ste dvaja na vsetko, nie je na tom nic stihacne, ked chces vediet kedy ti pride muz domov, je to uplne prirodzene a normalne, skor si myslim, ze nie je ok, ze vypadnem von a pridem kedy sa mi chce, ved sa predsa dohodnete medzi sebou a basta. Uz nezijete sami za seba, ale spolocne a predpokladam, ze je to len o slusnosti a ucte. Mozno sme divna rodina, ale my nechodime nikam bez seba, je to super a sme spokojni, ked ide muz pracovne mimo, viem kedy pride, ked meska napise mi. A vobec netuzim niekam vypadavat bez rodiny, teda uprimne od starsim pubertalnych si rada oddychnem, ale ked si lahnem bez maleho, tak mi chyba, mozno je to tym, ze uz mam 37 a vychutnavam si vsetko viac. Takze moja rada je riesit to. Nie si vobec stihacka, treba riesit vsetko co vo vztahu nie je ok, pekne v klude a bude fajn. Niektore komenty ktore su tu popisane su fakt komicke. Uz vidim zensku, ktora je uplne ok, ked ma muza prec celu noc a pritom slubil, ze sa dovali o polnoci 😉 ze milacik mas slobodu, rob si od kolkej do kolkej co len chces. Nikoho predsa neobmedzujes ked sa dohodnete o kolkej pride domov, nikde som necitala, zeby si davala prikazom o tej ci tej musis byt doma... zelam pevne nervy
@stihacka31 ja mam s manzelom dohodu, ze ak je vonku a zdrzi sa dlhsie ako do 10 hod, nech mi brnkne alebo posle sms, nech nanho nemusim cakat a mozem ist kludne spat. Ako tak sa to snazi dodrziavat. A aby som to vysvetlila, mne nejde o kontrolu, ale len chcem vediet, ze je ok, ze sa mu nic nestalo. To je vsetko. Ja mu nevyvolavam, ze kedy pride.
Na druhej strane, minule som bola vonku ja s kamoskami, a do hodiny on volal mne, ci som ok, ci som v poriadku dosla na miesto, ci sa bavime 😀 😀 😀
@stihacka31 Čítam tvoj problém spolu s manželom a ten sa skvele baví. Vraj ten tvoj muž je ešte celkom v pohode, môj manžel mal kolegu, ktorý volal žene v piatok večer, že už ide domov z roboty a prišiel v nedeľu večer 🙂 A vraj je lepšie prísť skoro ráno ako neskoro večer 🙂 Ja síce taký problém s tým mojim mužom nemám, ale ak je toto jediné "chyba" tvojho manžela, tak sa na to vykašli a nerieš. Ušetríš si nervy 🙂
@stihacka31 Teraz to napisem tak, ako to ja citim a ako by som reagovala keby som bola ja v jeho kozi: mozno prave preto ostava tak dlho vonku, mimo domu lebo presne ako aj ostatne zeny napisali, tak stihackujes. ja viem, je to neprijemne ked sa toto deje, ale myslim ze aj ten moj by stratil trpezlivost a poslal by ma vyslovene do ...., keby som ho takto spehovala a kontrolovala a hovorila co ma robit a kedy ma prist. ano, je pravda ze mate dve deti, ALE kazdy potrebuje volno, kazdy potrebuje nieco ine ako len domacnost a bezne veci a problemy. Ja keby som nechodila obcas sa totalne resetnut, tak si to doma s dvoma malymi detmi a firmou na krku asi hodim.. to je skratka tak. Uvolni tempo, nechaj ho dychat. Nikto nehovori ze ani ty nemozes ist von a vyblaznit sa a prist na ine myslienky. Pokial ta nepodvazda a nechatuje pol dna s nejakou peknou blondinkou, tak myslim ze niet sa coho bat. Robenie chlapovi matku a pestunku prave v tomto smere to nema vyznam. Chlapi maju radi ked maju vedla seba "matku - pestunku" ale len vo veciach opraneho - ozehleneho pradla alebo navarenej vecere. A tym to konci. Dalej mas byt jeho partnerka - zena - milenka. Mozno toto nie je prave to co si chcela pocut (nielen od mna, ale od vacsiny zien na MK), ale "ukrajovanie slobody a zasahovanie" byva vo vztahoch velmi citlive
no tak neviem či som divná ja alebo táto spoločnosť na modrom koňovi.... ženatý chlap čo chodí ráno domov....to je akože OK....a žena čo volá stíhačka, hysterka a neviem čo ešte....ja by som chcela vidieť reálne každú jednú z vás ako spokojne spinká zatiaľ čo chlap je v noci na firemnej akcii....a čo keď na firemnej akcii je nejaká sexi kolegynka s ktorou si to rozdáva postojačky na pánskom alebo dámskom záchode....dnes je už ten svet taký skazený že to vôbec nie je nič prekvapujúce...môj brat tiež chodí na tekéto "firemné akcie" a že čo sa tam deje, tak to je des....slobodné pipky vyslovene idú po každom čo má gule medzi nohami...je to písané hrubo, ale je to tak....
naštasie ja mám muža, ktorý akonáhle sa oženil pochopil že rodina a deti sú to prvoradé....dôležitejšie ako posedenia s kamarátmi, firemné akcie....jednoducho sme sa vybúrili ako mladí a príchody ráno domov nie sú normálne u normálne fungujúceho manželstva...možno dva krát za rok, prečo nie....ale už ani to nás nebaví...obaja sme si uvedomili, že pre nás je omnoho dôležitejšie byť spolu, byť doma....byť s rodinou, byť s deťmi...život v manželstve nekončí, ani narodením detí nekončí....a práve preto tí uvedomelejší vedia čo je to podstatné v živote....radšej prečíta môj muž synovi rozprávku, radšej sa s ním poláska večer alebo zahrá hru, akoby mal sedieť niekde s kamošmi, alebo na firemnej akcii...
@stihacka31
vôbec si nepripúšťaj rady tých, čo ti píšu cez tento virtuálny svet...ver tomu, že mnohé by urobili presne to isté čo ty a pritom ťa označujú tak ako ťa označujú....mne osobne by toto vadilo a môj muž by mi tiež netoreloval príchody domov o siedmej....jednoducho ako manželia už sme od týchto výjazdov upustili,nechýbajú nám a sme šťastní aj bez nočných žúrok....
Nečítala som síce všetky príspevky, ale pri vašom "probléme" sa cítim ai nenormálna...moj manžel tiež vybehne s kamarátmi do klubu, občas en na pokec, občas si zahrajú karty, ale teda v živote ani raz sme sa nerozlúčili s tým, že príde vtedy a vtedy. A je hlboko pod moju proveň, aby som naňho do noci vyčkávala a nedajbože ho naháňala, aby už prišiel domov... na čo? Aký je rozdiel vtom či príde o 1 alebo pol 3 ráno...? Vobec to neriešte..skrátka chce vypúť s kamarátmi a hotovo. Neustálym bombardovaním tým, že prečo neprišiel vtedy a vtedy, a že vtedy a vtedy má byť doma nič nedosielite, práve NAOPAK! Podľa mň preháňate... neberte to v zlom, ale možno aj Váš manžel si chce oddýchnut od Vás, domácnosti, rodinného živote...to že ste manželia teraz neznamená, že musí byť neustáe len doma pri ženinom zadku... podla mna to skor vzťah utuží ako pokazí. Uplne zbytočne to riešite... ak sa bojíte toho, že Vás podvedie, vedzte, že to chlap dokáže aj keby ste mu dali "vychádzky" len do polnoci... podla toho čo som prečítala sa musíte aj Vy znižovat v jeho očiach tým, že mu ako malému chlapcovi dávate vychádzky, kontrolujete príchody, píšete vyčítavé maily, sms ked nechodí, vyvolávate ked mešká... toto robí matka svojmu 15rčnému synovi, a nie manželka rovnocennému parttnerovi. Proste chce vypnut a oddýchnut si...
@amanda0405 suhlasim s tebou, ja by som mu ale nevyvolavala a neponizovala sa, aby sa potom tam vsetci rehotali, ze stihacka a bavili sa dalej...bud by to musel prestal robit, aby som zo seba nemusela robit "hysterku a stihacku", a ja by som mu to urobila parkrat , aby vedel, ake to je..mozno by sa zbadal...ale nekompromisne by som trvala na tom, ze ked mi raz povies, ze prides vtedy a vtedy, tak prides, alebo mi zavolas, ze meskas...ale nebolo toho,aby som mu furt volala a esemeskovala..a on si z toho este prcu robil...
jasne pravidla...
@amanda0405 Teda po 18 rocnom vztahu mozem povedat, ze ja nevolam, nesmskujem, nepytam sa, kam ide a kedy pride. Jednoducho mi to pride pod uroven.
Kedze je kardipacient, jedine co musi, aspon raz za noc - poslat mi sms, ze je OK. A domov chodi bezne rano. Rovnako ked idem ja s kamoskami, nehlasim vopred kedy pridem a ani kam idem.
Proste dovera bez gestapackeho vypocuvania. Kto chce, ten podvedie, aj keby si sa na hlavu postavila.
@amanda0405 ano, spim. muz ma casovo narocne hobby, castokrat prichadza domov po polnoci a ja idem spat. pred tym som bola doma s detmi, ale vstavala som s nimi a teraz chodim do prace. cakat do 2.00 kym pride a potom vstavat o 6.00 do prace a este o polnoci vypisovat smsky? no nie som chora...
a ked som ja vonku s kamoskou, tak tiez mi chlap nevola, kde som, co robim...
vztah ma byt o dovere a nie o kontrole...lebo ono na tom nieco bude, ze zakazaneho chleba najväcsi krajec 😉
@romanovic
ale veď áno,kto chce podvedie hocikedy....áj ráno, aj cez deň....ale nemyslím si že ten čo funí každý večer vedľa mňa podvedie skôr ako ten čo príde ráno dva krát v mesiaci...skrátka príležitosť robí zlodeja...možno je to tým, že sme z menej moderných rodín, kde sa v manželstve ponocovanie nenosilo...
ja som písala, že našťastie takéto otázky neriešim, lebo noci trávime spoločne....a tiež pomaly toľko rokov vo vzťahu, čo aj ty...
@bubelko
časovo náročné hobby....no neviem čo to znamená, pre môjho je hobby keď môže po práci byť so svojimi deťmi a užívať si voľné chvíle....každý má nejaké priority v živote, ja nepoukazujem na to, že tie moje sú ideálne....ale mne sa páčia....ako som písala, možno som iná ako ostatné, ale u nás nočné ponocovanie a ranné príchody domov neexistujú....každý nech sa zariadi ako to jemu vyhovuje....len toľko k téme, nemusíme predsa všetky pritakávať....
Ked som si otvorila tuto temu, myslela som si,ze autorka temy pise o mojom muzovi 😀 no je to tak....u nas je tato tema cerstva od stredy, ked ten moj bol na firemnom vecierku a akosi sa to natiahlo...uz som si zvykla,ale miestami ma to vsak tiez vytaca, hlavne ked su napr. deti chore, potrebujem daco pomoc a podobne...Ked sme spolu zacali zit, pisala som aj volala ale teraz to uz nerobim, manzel vzdy zavola kde je, hoci ked uz na hlase pocujem ako sa dobre bavi, tak musim velmi vazit slova, lebo zas nechcem robit sceny. Moj muz chodi casto niekam, a mna to mozno aj trosku "škre" ze ja stale doma... nehovorim ,ze sa chcem flakat, ja som radsej s detmi a viem ze su v poriadku, ako ich niekomu dat, ale prijala by som napr. viac moznosti ako sa niekde odreagovat, mozno sa to viac upravi po materskej, ked uz moje deti budu samostatnejsie, ktovie 😉
@amanda0405 muz sa venuje profesionalne sportu popri praci. detom sa a venuje kazdu volnu chvilu a to velmi plnohodnotne, taktiez cez prazdniny sa venuje detom viac ako ja 😉 jeho priority su uplne v poriadku - rodina, praca, hobby. akurat je to casovo inak rozdelene ako u vas.
tu ide skor o tu kontrolu, nie o to, ako to ma kto zariadene 😉
Podľa mňa je jediné riešenie nežiadať od neho sľub, že kedy sa má vrátiť (výnimka je iba v prípade, že sa má vrátiť, lebo ty niekam odchádzaš a niekto musí strážiť deti). Keď ti nebude sľubovať že kedy príde, a ty to nebudeš riešiť, tak
1, problém zanikne, lebo nebude nik, kto by to bral ako problem.
2, možno začne chodiť aj skôr. Veľa ľudí má totiž podvedomú tendenciu neposlúchať. Neriešia to vedome, vôbec o tom neviedia. Deje sa to úplne automaticky. Dnes som zažila na vlastnej koži napr. takúto scénku. Na zastávke sa pýtam syna, či chce čiapku. Bol niečím zaujatý, tak sa ho pýtam druhý raz. Neodpovedal. Tak so vytiahla ciapku, ze mu ju strcim na hlavu tak ci tak. A v tej chvili sa ozval nejaky chlapik, ktory sedel na lavice: "Vsak mu daj tu ciapku. Naco sa ho pytas!" Okamzite som mala chut tu ciapku dat spät do tasky. Lebo hned sa vo mne zobudila myslienka, ze ten clovek utoci na moju schopnost postarat sa o dieta, a jednak akasi tuzba odporovat rozkazom. Maly ciapku dostal okamzite, ale len preto, ze o sebe viem, ze ako reagujem na rozkazy. Takze: viem, ze tento prihovor vyzera byt od veci, ale ma to nieco spolocne. Vysej sa na to, kedy ma prist. Vobec sa ho nepytaj. Neries to, aj tak ho doma az tak netreba. Aj keby prisiel o desiatej, tak by bol asi dost opity na to, aby bol nepouzitelny na cokolvek. Tak nech si pride rano. Ale ziadne zlutovanie, samozrejme. Ak ma nejake povinnosti, tak nech si ich plni. Vyskusaj, uvidis.
Teraz sa mi prave vybavilo, ze kedysi ked som chodila do krcmy, chodila tam kamarat, ktoreho vzdy cakala doma zena. A vzdy chodil neskoro. A presne to bol problem, ze on podvedome chcel chodit neskoro. Vedel ze na neho caka. Vacsinou si sam pred sebou povedal take ospravedlnenie, ze preco nejde domov skôr (s tymto clovekom chcem este pokecat; zena mi nesmie rozkazovat; aj tak sa bude rozculovat, to je jedno kedy pridem; teraz je dobra zabava, skoda je ist domov), ale podla mna to malo hlavne jeden dovod - podvedome sa snazil neposluchat rozkazy. Viem, ze jeho zena mu nerozkazovala. Dost sa tym trapila, ze chodil tak neskoro, a vzdy ho prosila, on jej vzdy sluboval... Ale podvedome to bral ako nejaky prikaz a neustale hladal zamienku, ako ho nesplnint.
Drzim palce, viem, ake je to niekedy na nervy. (Nebudeme si klamat, asi tretina z nas presne vie, ako tento problem vyzera)
treba sa s tym zmierit, vacsina chlapov to nedodrzuje, ani ten moj... a uz to neriesim
Spomenula som si na milú historku s mojím bývalým priateľom. Išiel v piatok večer na pivko s kamarátmi a tak mu hovorím "Keď pôjdeš ráno domov, kúp cestou chlieb". No a on musel byť s kamarátmi až do 6.00 hod, kým otvoria obchod, aby mohol ten chlieb kúpiť. No mohla som sa na neho hnevať? 🙂
S humorom je všetko jednoduchšie. Čím menej budeš vyčítať, tým radšej a rýchlejšie sa bude muž k tebe vracať domov 🙂
@stihacka31 ale no, čo sa tu vzrušuješ, keď iní manželia chodia ráno pod obraz, keď ich ženy sa s hrdosťou označujú, že ich nekontrolujú, je im to jedno, a podobne. je to ich vec. ty žiješ svoj život a keď ti to nepríde normálne, je to zase tvoja vec. 😉
A baby stíhačky - vy keď vyvolávate a vypisujete manželom - vás to nejak uspokojí? Myslíte si, že vaši muži prídu domov skôr? ...alebo tým od nich odoženiete tú potenciálnu milenku? Ukojíte tým svoj pocit, že máte pod kontrolou jeho penis aj keď nie je pri vás? ...alebo čo? (nie je to rýpanie, len sa normálne pýtam...)
Pripadá mi dosť naivné a nechápavé, ak si myslíte, že vyvolávaním chlapa "dotiahnete" domov skôr...a ako znakom toho, že moja domnienka nie je úplne mimo misu je to, že baby, čo tu píšu, že nie sú stíhačky majú chlapov, ktorí chodia domov v ďaleko normálnejšom čase... = proste mám pocit, že vy ich stíhate a oni čakajú, kedy vás to prejde a zachrníte a až vtedy prídu domov 🤐
@maria1989 zvlastne v zivote som nedala muzovi cas prichodu ani limit na vychadzky a doteraz mi nedosiel ani pod obraz bozi ani nadranom ani nechodi kazdu sobotu s kamaratmi do krcmy.
Všetko je o dôvere a zodpovednosti a úcte k druhému. S manželom sa jeden o druhého bojíme a vzájomnom strachu vieme. Obaja máme náročnú a zodpovednosť vyžadujúcu prácu. Nevoláme si kvôli hlúpostiam. Keď jeden je preč, dohodneme sa kedy príde ak vie, že bude meškať, zavolá. Nie preto, aby sa hlásil, ale kvôli tomu, aby ten druhý nemal strach. U nás som častejšie preč z domu ja- do večera v práci, potom škola, cez týždeň to je na manželovi, cez víkend na mne. Spoločné chvíle sú vzácnosťou. Manžela to von neťahá, je radšej z rodinou.
@sue ten tvoj posledny príspevok - preboha, tebe preskocilo? to co mas za otazky?
kazdy normalne zmyslajuci clovek vie, ze telefonavanim nikoho neustrazis. to by si mu musela behat za zadkom.
ale zaroven je to vzajomna slusnost dat o sebe vediet.
dvaja, co sa vezmu samozrejme nie su preto zviazani ako siamske dvojicky. stale su to dve samostatne jednotky.
a zaroven nie su.
preto je tu ista zodpovednost voci tomu druhému samozrejmostou.
blbost jedneho totiz castokrat zasiahne aj toho druhého vo zvazku. ci uz o to ten druhy stoji, ci nie, následky tej blbosti jedneho bude niest. lebo su dvaja a spaja ich casto majetok, deti, zakon a este aj ta spolocnost ich logicky berie ako vzajomne súvisiacich.
takze vediet, kde sa ten druhy aspon priblizne nachadza a aspon priblizne aky ma casovy plan je normalne.
je to podobne ako ked ti ide muz do prace. nepytas sa, lebo tam je to jasne, je to kazdodenna nemenna vec. ale ked zrazu je sest vecer a on nechodi a nechodi a neda o sebe vediet, znepokojis sa. lebo zvycajne prisiel. zavolas, zistujes, lebo to nemusi znamenat, ze prave valcuje kancelarsky stol s kolegynou. moze mu nieco byt. mohol ostat posledny v praci a teraz tam kdesi lezi s infarktom, nikto o nom nevie, nikto mu teda nepomoze. ak ho hladas, mozes mu teoreticky pomoct, a mozno zachranit zivot.
ja viem, ze to ze nepride, moze znamenat nejaky banalny dovod, ale moze to znamenat aj upozornenie, ze sa nieco vazne deje.
podobne ked ide niekam sa bavit na noc je preto normalne dat vediet aspon priblizny plan. a ked ho pocas bujarej zabavy zmeni, tak dat vediet o tej zmene. je to len cista zodpovednost voci tomu druhému.
nie kontrola penisu, odhananie potenciálnych mileniek a pod.
no a niekedy prave to prosebne: "pod uz domov" (ak to niektora robi) tiez moze zabranit hlúpostiam.
napr. bar uz zatvaraju, ale chlapci, ja viem tu nedaleko o dalsom, vsak podme, je to kusok. podpiti sadnu do auta a rano zena riesi manzela na ARe. hypoteka na krku, dve male deti, ona na MD a chlap na pol roka vyradeny z pracovnej cinnosti, ak prezije a neponesie si nejake následky. pritom stacilo, keby zavolala a poprehovarala ho, aby uz kaslal na zabavu a siel domov. bol by mozno siel (aj ked kamosi by mali hrdinske poznamky o podpapucnikovi obecnom), oni by sa pozabijali na aute sami. on by vyspaval opicu doma v bezpeci v perinach. este by bol rad, ze siel domov a neostal s nimi.
niektore baby su fakt stihacky, ze ak nemaju chlapa pod kontrolou, su bez seba od neistoty a ziarlivosti.
ale vacsina, ak zavola, ma na mysli viac rozne scenare (ktore hrozia s pokrocilejsou hodinou a poctom vypitych panakov), nez potrebu mat istotu, ze ked sedi doma, tak nezasuva do inej.
trochu offtopic, ale ciastocne to suvisi s temou:
co obdivujem na niektorých chlapoch je ta ich sebaistota. su si o svojej hodnote tak isti, ze nemaju problem vyjst zene v ustrety.
reci kamosov o tom, ako je pod papucou a podobne neriesia. nemaju potrebu si pred nimi dokazat, ze oni nemaju pravdu. dokazat im, ze on je king a on si teda bude robit, co chce, nech sa zena doma jeduje sama. lebo vie, ze na druhej strane vlastne zas iba robi to, co pre zmenu ti kamosi chcu (k comu ho nevedomky manipuluju). ti, co mu tlacia, ako vraj robi iba to, co iba jeho zena chce.
casto, ked som vonku, vidim presne tento scenar. chlap ma dohodnute, ze o druhej pojde domov. uz sa dviha... ale co by si chodil, co budes doma, ostan, daj si este jeden, co ta zena za gule drzi? a nechajte ho, ten sa tej svojej boji...
a podobne hlupe urazlive narazky viac ci menej priame. a ked sa predsa len dvihne: "chlapci, sorry, idem dom." a naozaj odide, tak este chvilu vedu reci o tom, aky je slaby.
je to smutne. a este smutnejsi mi pride ten, ktori sa tomuto natlaku podrobi a slabossky ostane sediet v bare, len aby vyzeral v ociach kamosov dobrym a spravnym chlapom.
zabuda, ze oni jeho zivot neziju. a cokolvek zle sa mu preto stane (od hubovej polievky od zeny, tichu domacnost, cez nebodaj nejaku nehodu, atd), oni mu akurát vyjadria podporu, ale "vyzrat" si to bude musiet sam.
@moonlight1210 moj muz je dospely a zodpovedny, viem ze sa nespije, aby niekde zamrzol, udusil sa zvratkami, sadol s alkoholom za volant atd. Takze, ked niekam na vecer ide (cez den je to ine, ked harmonizujeme rodinny program, vieme aky mame plan) ma dovolene prist podla vlastneho uvazenia, ja si idem spat ako zvycajne, spokojne. Rovnako to plati opacne. Ak to tak nie je, problem bude na jednej alebo oboch stranach (nezrelost jedneho z partnerov, ziarlivost, manipulacia, nezodpovednost, zavislost, nesamostatnost, nedovera, nevera
atd), v roznom pomere. Je to asi caste, ale nie normalne.

A este jedna vec....my uz budeme manzelia pomaly 15 rokov a ja svojmu muzovi absolutne nevolam, nepisem a nijakoho neotravujem. Je mi to proti srsti. On mi obcas napise spravu, ked hlada nieco pre deti, ale to je vsetko.