icon

Manžel váha s dieťaťom kvôli novému autu

12. sep 2024

Ahojte,mam taku dilemu v poslednom case..
Chcela by som druhe babatko (syncek ma 3r),muz vsak vaha, pretoze potrebujeme nove auto,ktore by sme si museli zobrat na leasing,co by nas stalo cca 280-300€/mesiac a bolo by to na 6r.
Mame 2 auta,ale jedno je 20r.a druhe 16r.🙄
Ja som navrhla manzelovi,aby sme s tymi starymi autami vydrzali,a potom ked pojdem po materskej opat do prace,kupime si nove. Predsa len,cakat 6r.kym splatime auto nebudeme,teraz mam 33r. A obidve si dovolit nemozeme😐
Ako by ste sa rozhodli vy?

elis248
12. sep 2024

Dieťa. Auto môžete mať aj jazdené, je plno inzerátov, dá sa v pohode kúpiť aj lacnejšie.

mimi3008
12. sep 2024

Tak bud to dieta chcem alebo nechcem. Ak chcem, nezastavi ma ziadne auto, ani nic podobne. Nepoviem, keby ste nemali z coho zit, alebo by ste mali nekake vazne choroby, to je uz druha vec...

lenkakravcova
12. sep 2024

@autorka nechapem.. to druhé auto by ste to auto potrbovali až po materskej nie? To máš tri roky. Za tie roky sa situacia môže diametrálne zmeniť.

autor
12. sep 2024

@glade22 suhlasim s tebou uplne

autor
12. sep 2024

@lenkakravcova tak skolku mam od domu pesi pol hodky…a s dvomi detmi pesi v zime alebo po dazdi..neviem no..a manzel zacina rano o 5 v praci

michaela789
12. sep 2024

A autobus? My máme len jedno auto a hoci mi ho manžel dokáže nechať keď potrebujem, väčšinou si ho berie do práce. A normálne trasa škola, škôlka prejdeme aj autobusom úplne v pohode.

11bodka11
12. sep 2024

@michaela789 my by sme autobusmi nemali sancu rano vybavit skolku, skolu a pracu. Byvame na dedine. Ine to je v BA a vacsich mestach kde chodi kazdych 5 minut doprava.

michaela789
12. sep 2024

@11bodka11 aha...no, my sme tiež na dedine, ale normálne tu funguje ranná a poobedná špička, ráno medzi 6-8 idú autobusy naozaj veľmi často. Potom to ustane a zas začnú od 2hej do 4tej poobede fičať v poobednej špičke. Myslela som, že to tak je všade, veď ľudia chodia do a z práce, potrebujú sa nejako dostať tam aj nazad.

Ale sem tam potrebujem aj auto, ak je, napríklad, jeden so synov objednaný k lekárke v takom čase, že o pol 10... To už by som u doktorky buď dlho čakala alebo by som prišla neskoro, kebyže ideme busom.

zadda1
12. sep 2024

aj ja súhlasím s glade22. ak máš istotu dobrej materskej, veci po predošlom bábätku, ak sa ti podarí kojiť, neprídu iné komplikácie v prvom roku bábätka by mohli byt príjmy vyššie ak výdavky. mohli by ste sa s mužom dohodnúť že ten rok skúsite na nové auto odkladať, potom sa vám bude ľahšie kupovať. držím palce

osky
12. sep 2024

Ja som si to precitala viackrat...lebo rozum mi nebere-volit medzi dietatom a autom.
Ja rozumiem,ze financie,ale...
Hm.ako toto riesia ludia so 4 a viac detmi.
Mne to rozum nebere
Aby sa ti nestalo ,ze ak o 6 rokov to dieta budes chciet,nakoniec sa nepodari...
Syn ma 3,bolo by nacase pre neho mat surodenca.
Lebo potom uz bude vekovy rozdiel dost velky.

aliziana
12. sep 2024

Ja som za dieťa, aj s novým autom môžeš mať smolu a behať s ním vkuse po servisoch...
My máme 15 ročné a dokonca iba 1, a zatiaľ fičí v pohode...

betulinka1
12. sep 2024

Sadla by som si k tomu čisto matematicky. Rozdelila by som si obdobia, materská a rodičovský. Spočítala by som si náklady na bývanie, úvery, domácnosť, strava, oblečenie, lieky, zubár, benzín, poistky, opravy auta a tak, približne z priemeru predchádzajúceho roka. Spočítala by som si príjmy svoje a mužove, plus príjem domácnosti, ak budem na materskej, príjem domácnosti, ak budem na rodičovskej. Pozrela by som sa cisto na to, koľko mi ostane reálne v €, teraz, počas mateskej, počas rodičovskej, ak odpočítam základné náklady. Ak po odpočítaní nákladov mi ostane 800- 1000€, kludne by som do dieťaťa išla a zobrala aj úver na auto, tých 300€ ale za podmienky, že mám ešte k tomu našetrené na účte aspoň na pol roka života bez akéhokoľvek príjmu, tzv. rezervu, na ktorú siahneme iba v prípade, ak nebudeme mať čo jesť. Druhá možnosť je ako zistiť, či to zvládnete je vyskúšať si to na 3 mesiace. Nechaj si z výplaty iba takú sumu, ktorú by si mala na rodičovskom a muž nech ti dá 300€ ako splátku na auto. Tieto peniaze odložte. Uvidíš, či ti to na konci mesiaca bude vychádzať alebo nie.

twinflame
12. sep 2024

Ak nekupite na leasing ale na iny typ uveru, nemusite ho splatit az o 6 rokov, ale aj skor. Vzdy da daju robit mimoriadne splatky. Urcite ste si pozreli uz vsetky moznosti financovania? Mozno ziadna dilema pri detailnych informaciach o vsetkych moznostiach uz nebude😉

adabise683
12. sep 2024

Ja by som sa priklanala k tomu mat druhe dieta skor ... ak som to dobre pochopila tak uz pracujes ... kym otehotnies a porodis tak este par mesiacov mozete nieco posetrit a potom s druhym nemusis byt doma 3 roky ako bolo viackrat spomenute ... myslim ze aj ty si to pisala takze podla mna by to bola cesta kebyze citite ze ozaj tie peniaze chybaju ... nieco ti snad ostalo aj po malom takze naklady na dieta aspon v tych zaciatkoch by neboli zase take velke ... ak mate teraz priestor na sestrenie a viete si cosi odlozit aspin na cas kym by sa druhe narodilo, riesila by som druhe dieta ale ak vam to len tak tak vychadza asi by som radsej pockala 2-3 roky kym budete na tom lepsie a potom uvidite ... zase taka stara este nie si 😀 aby si nemohla cakat chvilu ale samozrejme ze to potom moze ist tazsie ..drzim palce aby ste sa dobre rozhodli 🍀

lauriik
12. sep 2024

Urcite by som necakala 6r kym splatim auto aby som mala dieta. Ved to uz aj to nove auto bude zase stare 😅 Ked nemate na tak vysoke splatky tak si vezmite ojazdene. Ved jedno auto predate, nejaky zaklad mat budete a doplatite zvysok. 33 a 39 rokov na dieta je diametralny rozdiel.

ninusa221
12. sep 2024

Naši mali celý život hádam do mojej 20 tky staré autá a vždy keď sa už začalo kaziť oco ho rýchlo predal. Potom už keď začali obaja dobre zarabat tak kúpili lepšie auto za 16 tisíc. Ale na to že majú peniaze kľudne aj na nové sám ocino povedal že by naň nedal že radšej nám pomôžu. Takže treba si trošku sadnúť a zistiť čo vám je prednejšie. Lebo dobre auto nájdeš aj za 5-7 tisíc.

lujza123
12. sep 2024

Tie 3 roky je podla mňa ideálny vekový rozdiel, aj si deti budú ešte budú rozumiet, aj rodičia tam majú nejaký priestor na oddych po prvom dieťati, nie ako ked sú deti po roku, to je celkom blazinec .
9 ročný vekový rozdiel je už veľa, to sú v podstate 2 jedinacikovia, prispôsobiť rodinne výlety a dovolenky obidvom bude náročnejšie, jedno bude chciet ist na ihrisko, druhé do múzea. A pre rodičov to znamená ze si všetko odkrútis 2 x , jedno dieťa mas už veľké a s druhým ten kolotoč okolo bábätka začne znova…

Ja by som určite chcela dieťa, ale napríklad s tým ze materská len 2 roky a potom ist do prace. Čiže aj auto by bolo v dohľadnej dobe

vladi4444
12. sep 2024

Neviem, toto nie sú veci, ktoré sa dajú úplne do detailu plánovať. Ja by som sa nebránila dieťatku a uvidí sa, čo potom. Lebo veľa žien ti potvrdí, to nie je len tak, teraz chcem a je vhodný čas na dieťa, tak sa podarí. Budete čakať a potom to dieťatko už nemusí ísť ľahko. Pokiaľ máte bývanie, zázemie naozaj by som autá neriešila.

sandria
12. sep 2024

Nešla by som do 2.dieťaťa, to nieje len o tom, že 1 rok na materskej. Stále treba peniaze na deti, a evidentne potrebujete 2 auta. My tiež potrebujeme 2 auta bez toho sa nedostaneme z lokality mimo mesta kde bývame. A potom keď nebudú peniaze a deti bývajú choré ako zarobíš ? To si treba uvedomiť. Ja keby som v tvojej situácii druhé dieťa neriešim vôbec. Radšej mať jedno a môcť aspoň normálne vyžiť a nie živoriť.

11bodka11
12. sep 2024

@michaela789 no ja si neviem predstavit ako by som o pol 8 rano bola v robote ked autobus chodi 7:20. Predtym chodi 6:50 a tak aj otvaraju skolku cize ten nestiham. Nerealne. A stale autobusy rusia lebo chodia prazdne. Kazdy chodi autami.

glade22
12. sep 2024

@sandria ????? a ľudia s 3 a viac deťmi to ako podľa teba riešia? Živoria všetci?

kristinka92
12. sep 2024

Píšeš že chceš byt na materskej 2roky- za mna je toto doba ktorá preletí ani nevies kedy a pokial tie staršie auta vydržali doteraz je pravdepodobne že aj tie dva roky by ešte potiahli nie? potom si môžete kúpiť nove auto. 6rokov splácať auto je už dost veľa, aby sa nestalo že v 39 budete musieť šetriť na IVF

autor
12. sep 2024

@kristinka92 presne to som aj muzovi povedala

misanthropicdann
12. sep 2024

Sak nemusíte mať auto za 15tisic. Slušne auto zoženiete aj za 8tisic.

pettom19
12. sep 2024

Ja som tiez za dieta, pokial ste obaja rozhodnuti, ze ho chcete. Auto-neauto, treba ratat aj s tym, ze dieta sa nemusi podarit hned. Moze to trvat mesiac, aj dva roky. Takze ja by som sa neviazala na auto, lebo to rovnako moze klaknut o tyzden, aj o pat rokov. Nemyslim si, ze toto je fakt prekazka, preco otalat s druhym dietatom.

valise
12. sep 2024

Auto sa da kupit hocikedy, ale aku mas istotu, ze o 5-6 rokov bez problemov otehotnies?

kathhii
12. sep 2024

Dieťa, po tridsiatke sa zvyšuje riziko genetických porúch.
Po 35 je riziko ešte vyššie...

dankabg
12. sep 2024

@kathhii absolútny súhlas. Nemusíš vôbec hneď a tak ľahko otehotnieť, preto, ak dieťa chces, tak radšej čím skôr. Rozumiem aj tvojmu manželovi, lenže on nemá obmedzené množstvo vajíčok, ktoré každým rokom starnu spolu s ním

mantilka
12. sep 2024

Tak píšeš ako by si si bola istá či to dieťa bude hneď. Máš svoj vek. Ja by som max. 1 rok odložila lebo neskôr môžete mať problémy s počatím. Aj to je otázne či neotehotnes až o dva roky. Dieťa sa nedá dať do plánu. To buď príde alebo nie. Samozrejme ti prajem nech sa podarí v tom najlepšom čase.

evkamotka
15. sep 2024

Jejda veď si kup priblizovatko za tri tisicky a maj babo. Nemusite nove na leasing. Po par rokoch vymenite priblizovatko za nové. Do Chorvátska cez md a s mini dietatom nemusite zatiaľ ist. A dieta v 39 vobec nemusis otehotnieť alebo moze babu uz nieco byt.