icon

Manželov riskantný biznis plán s nehnuteľnosťou

Včera o 19:07

Už niekoľko dní ma manžel presviedča o kúpe starej budovy v centre mesta. Je v zlom stave, nemá okná, je opustená niekoľko rokov. Je treba kompletnú rekonštrukciu. Chcú za ňu 450 000. Vraj muž nájde stavebnú firmu a prerobí budovu na byty. Potom budeme prenajímať byty. Máme 4 izbový investičný byt, ktorý chce predať kvôli kúpe, zbytok zobrať hypotéku aj na prerábku. Môj muž nie je manuálne zručný, na prerábku bytu sme mali firmu, ktorá ceny stále navyšovala a dosť to odflákli. Ja zarábam do 1500. Máme 2 deti na základnej. Muž bude mať o dva roky 50. Povedala som mu, že s tým nesúhlasím v 50 sa tak veľmi zadĺžiť. Pre nás bola aj prerábka bytu horor, neviem si predstaviť prerábku statej budovy, finančne by nás to zruinovalo. Všetky úspory by išli do prerábky. Keby sa mužovi niečo stalo, nemali by sme ani na chleba. Predať rozostavanú budovu by nebolo ľahké. Vraj ho nepodporujem. Muž sa na mňa urazil a celý deň ma trestá tichom. Čo si o tom myslíte? Poprosím o slušnú debatu.

Strana
z4
autor
Včera o 21:51

@liv1 Nie ale niečo podobné.

anonym_e561fe
@anonym_autor

@anonym_513d8a Ja som si ho už vypočula. Povedal, že na poschodí môže urobiť nám veľký byt. Zbytok byty. Predáme investičný aj náš byt. Všetky úspory dáme do toho. Nedá si povedať, že je to riskantný plán. Ja zarábam málo, dedičstvo ani u jedného nehrozí, dve nezaopatrené deti. Je k tomu pozemok. Vraj ten môže predať. Ja som mu povedala, že musel by na pozemku vybudovať parkovacie miesta. Nedá si to vysvetliť.

@anonym_autor a ako si inak zijete? Lebo ako pises o 21.41 to na mna posobi, ako kamoskin pripad, pises ze vsetko predat, nezdrhne ti s prachmi, tak ta zblbne s uctami, ze k nim nebudes mat pristup⁉️kamoska z 800 000 sk z bytu nevidela korunu. Chrapun dal na svoj ucet, vratil sa mamicke a jej nechal v najme decka na krku. Bacha na tvojho chlapa, trochu ho sleduj!

belllinka
@anonym_autor

@belllinka Chcel predať byty a požičať si menej. Ale akosi nerátal aj so zariadovaním bytov. No vyspíme sa na to. Snáď do rána mu hlava vychladne.

@anonym_autor pisala si o 6-tich dvojizbovych bytoch. A tie vase dva byty predate za 450? V Trencine?

liv1
Včera o 21:53

Jaj on nechce byty predat, ale prenajat. Tam velmi zalezi, ci je komu, je na Slovensku vela miest kde su velmi potrebne ubytovne/byty/izby a su velmi vyhladavane. Istu dobu sa v Nitrianskom kraji velmi oplatil takyto “biznis”, teraz neviem ako to je. Takze treba dobre poznat okolie, sumy prenajmu. Vxbavenie bytov sa da vyriesit, kopec ludi nabytok daruje aj vo velmi dobrom stave. Atd atd, to je na dlhu debatu 🙂. Ale isto poriesite k spokojnosti oboch. Tvoj manzel nie je taky stary, aby nemohol premyslat a zvysit vas standard… len teda vsetko treba mat velmi velmi dobre preratane

anonym_8ad3f7
Včera o 21:57

🤦‍♀️ úplne s tebou súhlasím, nenechaj sa do toho vtiahnuť. Pud sebazáchovy ti funguje na 100%,len vydržať mužovo presviedčanie. Drž sa žena, všetko dobré Ti prajem!

enmery
Včera o 21:57
@anonym_e561fe

@anonym_autor a ako si inak zijete? Lebo ako pises o 21.41 to na mna posobi, ako kamoskin pripad, pises ze vsetko predat, nezdrhne ti s prachmi, tak ta zblbne s uctami, ze k nim nebudes mat pristup⁉️kamoska z 800 000 sk z bytu nevidela korunu. Chrapun dal na svoj ucet, vratil sa mamicke a jej nechal v najme decka na krku. Bacha na tvojho chlapa, trochu ho sleduj!

@anonym_e561fe @ahhola

bjnr
Včera o 21:59

vy stojíte v realite rizík, zodpovednosti a ochrany rodiny, zatiaľ čo váš manžel stojí v vízii, túžbe po expanzii a možno aj v potrebe dokázať si, že „ešte niečo veľké zvládne“...nejde teda len o budovu....ide o konflikt medzi bezpečím a ambíciou, medzi uzemnením a snom....keď vy hovoríte „bojím sa, že nás to zruinuje“ on zrejme počuje „neverím ti“ a keď on hovorí „podpor ma“ vy počujete „ignoruj realitu“....tiché trestanie potom nie je riešením, ale reguláciou moci ...spôsob, ako vás zatlačiť späť do súhlasu bez dialógu...to je dôležitý moment, ktorý netreba prehliadnuť...zároveň je fér priznať, že manželova túžba nemusí byť iracionálna ..môže ísť o existenčnú otázku zmyslu, hodnoty, stopy, ktorú po sebe zanechá...partnerstvo nie je o podpore každého sna, ale o spoločnom rozhodovaní o riziku....ticho a urážanie nie sú prejavom zranenia ale úniku pred zodpovedným rozhovorom...ak by ste mali urobiť jeden praktický krok, odporúčam presunúť debatu z roviny „kto má pravdu“ do roviny „čo je pre nás ako rodinu ešte únosné riziko a čo už nie“ a trvať na tom, že bez jasného finančného plánu, krízových scenárov a dohody oboch je odpoveď legitímne nie ...nie ako odmietnutie manžela, ale ako ochrana systému, v ktorom žijete vy aj deti....ak by ste sa na chvíľu prestali obhajovať a on presviedčať, čo by ste potrebovali, aby ste mohli zostať v tomto manželstve pokojná, rešpektovaná a nie v permanentnom strachu o prežitie rodiny?

anonym_e561fe
Včera o 21:59
@enmery

@anonym_e561fe @ahhola

@enmery fbi cia mi5 enmery

enmery
Včera o 22:01
@anonym_e561fe

@enmery fbi cia mi5 enmery

@anonym_e561fe Nemusíš písať ako anonym, tvoj rukopis je nezameniteľný...nenapísala si nič strašné @ahhola

anonym_e561fe
Včera o 22:03
@enmery

@anonym_e561fe Nemusíš písať ako anonym, tvoj rukopis je nezameniteľný...nenapísala si nič strašné @ahhola

@enmery nehovorila by som o rukopise, rukopis je to, co pises rukou, hovorme radsej o style? Enmery🎊mosad som zabudla...

liv1
Včera o 22:17
@enmery

@enmery ale ved ju neodtajnuj 😁. teda na neviem ci je to ona, ale asi ma dovod prec chce byt anonymna 🙂

enmery
Včera o 22:23
@liv1

@enmery ale ved ju neodtajnuj 😁. teda na neviem ci je to ona, ale asi ma dovod prec chce byt anonymna 🙂

@liv1 Dobre🤭

anonym_e0dbdf
Včera o 22:43

Pozri nápad to je fajn. Keby tu budovu zdedil, alebo je ťažko za vodou. Lebo pri takejto investícii sa stane presne to že sa rozpočet navýši kľudne aj o 30 percent, že úrady majú kopu času, že firma bude meškať s prácami. Bude to stat kopu času nervov a peňazí.
A to ti hovorím ako človek pracujúci v stavebníctve. Zariadiť taký holobyt (vrátane dverí, podláh, linky, kúpeľne a sanity ) pri všetkej skromnosti vyjde 30 tis ako nič. Zrátaj si že tých bytov bude 6 už si na 200 k. A to nerátam fasádu a okna schodisko, parkovisko, terénne úpravy.
Akože podľa mňa 400 by vrazil do rekonštrukcie a to som malo povedala. Tak nech sa skúsi spýtať v banke či by vám dali na kúpu hypo a z predaja 2 bytov by mohol rekonštruovať. Predpokladám že vám to ale nevydá. A ako tu už bolo spomenuté. Ak by tam nebol nejaký háčik tak by to už bolo predané

sono2
Včera o 23:01

@anonym_autor wow. To ma muž gule. Dúfam že zarobí aspoň 5 tisíc čistého. Aj to je malo.

sevrin
Včera o 23:12

Nešiel by som do toho. Stará barabizňa v dezolátnom stave, tam musí určite aj strašiť. Keď vám odtiaľ začnú utekať ľudia, lebo tam straší, tak až potom si budete búchať hlavy o steny.

misanthropicdann
Včera o 23:25

@anonym_autor myslím ze nápad to je dobrý, ale na papieri.
Mal som podobný, dokonca som mal plán ako nájsť investora ktorý to zafinancuje, dokonca som mal plán B a skupinu známych co by boli ochotný ísť so mnou do hypotéky.
Potom som to niekoľko krát premyslel, prepočítal a zobral so sebou človeka co sa rozumie prerábkam. Zrazu som zistil ze mi to nevychádza.
Môžeš ho pochváliť ze je to super nápad, len nech ti ukáže položkovity rozpočet jednotlivých prác a aspoň 3 reálne nacenenia od rozličných firiem. Možno si to aj sam rozmyslí ako ja.

Ono je to reálne naozaj dobrý nápad do bodu ze si prerabku z väčšiny spravíte sami alebo si nájdete investora ktorý do toho s vami pôjde. Ale žiaden investor nepôjde do prenájmu, každý chce hneď vytiahnuť zisk. Takže jedine kúpa, prerábka, predaj.

misanthropicdann
Včera o 23:31

@anonym_autor skôr mu navrhni nech si nájde byt v pôvodnom stave ktorý prerobi a predá.
Alebo nech nájde veľký pozemok a nechá postaviť dvojdom ktorý následne predá každú časť samostatne. Tam je reálnejšie ze vám to vyjde aj keby nešlo všetko podľa plánu.
Alebo kúpte byt v novostavbe z papiera s očakávanou kolaudáciou o 2-3 roky kde musíte zaplatiť len 10% a zvyšok pri kolaudácii. Taky byt po kolaudačnom rozhodnutí predate hneď so ziskom 30-50%

Strana
z4