Manželov riskantný biznis plán s nehnuteľnosťou
Už niekoľko dní ma manžel presviedča o kúpe starej budovy v centre mesta. Je v zlom stave, nemá okná, je opustená niekoľko rokov. Je treba kompletnú rekonštrukciu. Chcú za ňu 450 000. Vraj muž nájde stavebnú firmu a prerobí budovu na byty. Potom budeme prenajímať byty. Máme 4 izbový investičný byt, ktorý chce predať kvôli kúpe, zbytok zobrať hypotéku aj na prerábku. Môj muž nie je manuálne zručný, na prerábku bytu sme mali firmu, ktorá ceny stále navyšovala a dosť to odflákli. Ja zarábam do 1500. Máme 2 deti na základnej. Muž bude mať o dva roky 50. Povedala som mu, že s tým nesúhlasím v 50 sa tak veľmi zadĺžiť. Pre nás bola aj prerábka bytu horor, neviem si predstaviť prerábku statej budovy, finančne by nás to zruinovalo. Všetky úspory by išli do prerábky. Keby sa mužovi niečo stalo, nemali by sme ani na chleba. Predať rozostavanú budovu by nebolo ľahké. Vraj ho nepodporujem. Muž sa na mňa urazil a celý deň ma trestá tichom. Čo si o tom myslíte? Poprosím o slušnú debatu.
@rozculena Tak jej manžel sa snaží investovať JEHO peniaze a tvoja odpoveď je, že schmatni manželovi 50% jeho majetku a znič celý vzťah. Kto ti ublížil? Čistá sociopatka.
@anonym_5619b4, ďalši/-a, co nevie čítať. Manžel sa snaží vyhodiť SPOLOCNE peniaze na realizáciu JEHO vzdušného zámku. Rada pre ženu, zachrániť aspoň polovicu majetku, aby muž nesplachol dolu vodou všetko, je viac než dobrá.
@anonym_7cebf7 On by šiel do podnájmu kludne alebo k rodičom. Presviedča ma, že do roka to prerobí. Ja sa nejdem rozčulovať.
@anonym_autor do roka? Fuuu, smelý plán. Ak si chce na všetko riešiť firmy, držím palce a prajem pevné nervy. Dnes je veeeelmi ťažké nájsť seriózne firmy, ktoré robia ad1 poriadne, a ad 2 vás finančne nezruinuju. Prerabame "len" rodinný dom, rozsiahle práce nám robili firmy. Za každým treba chodiť, kontrolovať ako policajt. Rozpočet na prerábku sme už presiahli napriek tomu, že niektoré veci si robíme svojpomocne. Takže ak muž ráta nejakú sumu na prerábku, pokojne nech si ju vynásobí x 2.
Na vašom mieste urobím, čo radili aj ženy predo mnou- ak sa cíti na investovanie, radšej kúpiť hotovy byt/byty do výšky vašich možností a má pasívny príjem z prenájmu...v prípade núdze viete vždy predať. Hotový byt je viac likvidný ako rozostavaná budova, ktorá zhltne kopec penazi. Najmä, ak od toho závisí vaša existencia.
Ale ak si to nenechá vyhovoriť, skús mu navrhnúť, nech dáte urobiť aspoň technickú inšpekciu nehnuteľnosti. Určite vás to bude niečo stáť, ale aspoň zistíte, v akom stave budova technicky je. A s akými vadami a nákladmi na ich odstranenie počítať. Lebo znalecký posudok o tom nepojednava.
Držím palce 😉
@anonym_autor do tohto by som nešla ani ja, aj keby sa ten chlap plazil po kolenách. Tvoj muž chce ísť fakt do veľkého rizika, ktoré vás môže stiahnuť pekne na dno. A ešte v takom veku a plus nie je ani manuálne zručný, čoby sa v takomto prípade aj hodilo. V žiadnom prípade by som toto neriskovala.
@anonym_autor Vzhľadom na to,ze som ovdovela ked mal manžel sotva po 50ke, považujem plány Vášho manžela za veľmi riskantné a nečudujem sa tomu, že ho v tom nepodporujete.Samozrejme, že mu prajem pevné zdravie a veľa rokov ,ale vekom riziko na to, že niečo nestihneme dokončiť, stúpa.Clovek by si mal položiť otázku, že či mu to riziko stojí za tie peniaze
@anonym_autor Myslím si o tom, že máš pravdu. Všetky argumenty si uviedla Ty, prečo to nie je dobrý nápad. A muž nech sa zdúva, keď iné nevie.
@anonym_autor keby zarábate obaja aspoň 3000 tak do toho idem..takto isto nie
Ďakujem veľmi pekne za všetky názory. S manželom sme si sadli a v pokoji to prebrali. Prečítala som mu aj niektoré komenty z diskusie. Nakoniec sám uznal, že ísť do toho by bolo riziko. Povedala som mu, že si vážim na ňom, že chce svoju rodinu zabezpečiť ale toto je nad naše možnosti. Dohodli sme sa, že si kúpime ďaľší investičný byt. Aj vlk je sýty aj ovca je celá. Pekný večer.
Ďakujem veľmi pekne za všetky názory. S manželom sme si sadli a v pokoji to prebrali. Prečítala som mu aj niektoré komenty z diskusie. Nakoniec sám uznal, že ísť do toho by bolo riziko. Povedala som mu, že si vážim na ňom, že chce svoju rodinu zabezpečiť ale toto je nad naše možnosti. Dohodli sme sa, že si kúpime ďaľší investičný byt. Aj vlk je sýty aj ovca je celá. Pekný večer.
@anonym_autor no super to som rada 👍ako ste všetko poriesili spolu a ze ste sa dohodli
@anonym_autor ak ide o starú budovu v centre mesta tak pozor na to ak je to historická budova, tam da prerabka, oprava riadne predraží, keďže to musí spĺňať rôzne kritériá, prerábať historickú budovu nieje sranda a či vôbec tam môžu byť byty je tiež otázne.
Každopádne dať všetky úspory a zadĺžiť sa je risk aj v 30 v bezdetnom manželstve a nie to ešte v 50 keď už sú aj deti aj keď už asi dospelé.
U nás každá prerabka je "oheň na streche", čiže ja by som do toho nešla a už dupľom nie keď sa manžel správa ako dieťa " urazený" tichá domácnosť, neprijíma žiadny iný názor ako ten svoj.
@anonym_autor super,toto je isto mensie riziko a hypo nan Vam daju raz dva,prijem mate na to,aj zalozit,co mate tak uplne bravurne si mu to vysvetlila.Parada,tesim sa s tebou,ze ste si to takto krasne vysvetlili a tebe spadol obrovsky balvanisko zo srdca a hlavy.
@anonym_autor
Super, že sa ti ho podarilo presvedčiť a že ste sa dokázali o všetkom v klude porozprávať.
Aspoň jedna pozitívna správa pri všetkých iných diskusiách.
Prajem vam z celého srdca všetko dobré 🍀❤️
@anonym_autor ja by som si najskôr overila jednu vec. Či je možné v danej lokalite v zmysle územného plánu mesta/obce stavať byty/ubytovacie zariadenia. Pretože viem o jednom pánovi, ktorý tak kúpil budovu a je mu na dve veci, lebo firmu by tam mať mohol, aj kancelárie, ale v zmysle územného plánu obce tam nesmie byť ubytovacie zariadenie.
@anonym_autor no super to som rada 👍ako ste všetko poriesili spolu a ze ste sa dohodli
@sova7 Tak posledné týždne boli kvôli tomu hádky, dva dni sa so mnou nerozprával. Som rada, že od toho odstúpil. Asi si to sám spočítal a dal mi za pravdu.
@anonym_autor super,toto je isto mensie riziko a hypo nan Vam daju raz dva,prijem mate na to,aj zalozit,co mate tak uplne bravurne si mu to vysvetlila.Parada,tesim sa s tebou,ze ste si to takto krasne vysvetlili a tebe spadol obrovsky balvanisko zo srdca a hlavy.
@anonym_7cebf7 Ďakujem pekne
@anonym_autor
Super, že sa ti ho podarilo presvedčiť a že ste sa dokázali o všetkom v klude porozprávať.
Aspoň jedna pozitívna správa pri všetkých iných diskusiách.
Prajem vam z celého srdca všetko dobré 🍀❤️
@katkazuz Ďakujem pekne🩷 Po dvoch dňoch trucovania bol ochotný sa so mnou o tom v kľude porozprávať.
Prerábka na byty bude stáť minimálne milión. Návratnosť bude pre pravnúčatá? 450 000 na prerábku stál susedov dvojdom s dvoma bytmi a nebol v takom stave, ale obývateľnom. Takýto zanedbaný dom treba predovšetkým izolovať zospodu, izolovať základy a ak sú, aj pivnice. Len to bude stáť okolo pol milióna. A potom ak to chceš prenajímať, tak každý byt musí spĺňať kritéria. A tie sú prísne, prerábka veľmi drahá.
@anonym_17af4c ktorú historickú budovu so školou v TN myslíš?
Ak si to dobre premyslí a veríš mu, ty sa do toho nestaraj, nechaj na neho stratégie aj odvážne rozhodnutia, aj mu to povedz.. podľa mňa bez riskovania sa človek ďalej neposunie, ale aj vek aj stav budovy, Vás samozrejme odvádza.. vyjsť to však môže a niekedy je horšie počúvať dôchodcu.. vieš, čo sme mohli mať.. ako zariskovať a nech skúsi svoje šťastie, peniaze na rodinu by ale mali ostať stále v tvojich rukách..
Nečítala som komentáre, ale s osobnej skúsenosti viem že mužom v tom veku "prepína" , chcú si ešte niečo dokazovať ( kupujú si somariny po ktorých túžili - motorky ,auta - vo vašom prípade chce byť veľký podnikateľ ).
Povolila by som takúto možnosť iba v prípade BSM ,aby som ochránila nadobudnuté majetky pre deti.
@anonym_autor Pride mi velmi smiesne ze si mysli ze on jedinny prisiel s tymto napadom.
Tu budovu si uz obhliadli vsetci vlastnici stavebnych firiem v okoli. Neexistuje aby laik dokazal vytrieskat z tej budovy viac ako prifik. Profici sa jej nechytaju, lebo je na to dovod.
Postav sa k tomu ako jeho financny partner. Normalne od neho ziadaj nech ti vypracuje plan. Su to aj tvoje peniaze ktore chce investovat, tak mas pravo sa pozriet detailne na tie cisla.
Sumu co vyrata na rekonstrukciu vynasob 3x aby si dostala skutocnu sumu.
@anonym_autor myslela som, ze muz ma stavebnu firmu, je manualne zrucny a pozna ludi v odbore.
Za uvedenych okolnosti trvam ma svojom NIE. Ak je byt v BSM tak ho bez teba nepreda.
v 50 tke dajú takú vysokú hypotéku? a čo mesačné splátky, fakt ti muži nerozmýšľajú, máte deti, myšlienka by bola krásna ak by to vyšlo, ale u vás to je naozaj riziko, no keď neustúpi, tak sa nejako poistiť, presne ako píšeš, nikdy nevieš, čo sa môže stať, preto si daj podmienky, vyriešiť BSM, byt nepredat a napísať len na teba, alebo ho dať do prenájmu a prenajímať s obnovovanim zmluvy po pol roku, s tym, že bude vysporiadaný len na teba kôli exekúcii, keby nebolo na splátky, najlepšie ti poradí právnik, napr. aj tu na MK je právna poradňa zdarma, lebo neviem, či v prípade tak vysokej hypotéky nebudete musieť ručiť nehnuteľnosťou a mat aj ručiteľa/ ov.Naozaj sa s niekým porad, čo sa v tom vyzná, ja by som do toho ale nešla, nech sa durdi kolko chce, máte svoju strechu nad hlavou, prerobený byt, prácu, teraz už môžete užívať si a dovolenkovať a nie nerváčiť, vašu finančnú situáciu pre a proti viete posúdiť len vy sami, sadnúť si spolu a v kľude si pozrieť plusy a mínusy.
@svetlonos Nie sme za vodou, žijeme v štvorizbáku. Plus máme jeden investičný byt a staršie auto.
@anonym_autor na tvojom mieste fakt riešim oddelenie BSM .. jeden byt tvoj, jeden jeho.. A to čím skôr, aby ste s deťmi neostali na ulici. A on nech sa potom realizuje.
Ono, v podstate to nápad nie je úplne zlý. Čo je však úplná katastrofa je fakt, ako zúfalo on podceňuje financie.
Toto mu finančné zlomí krk.
A ak niečo neurobíš, tak aj tebe.
Zeny ja ked vas niektore citam. Co si myslite, podnikatelia preco mnohi sa maju financne dobre, preco su zabezpeceni? Lebo idu, risknu, skusaju, ucia sa, snazia sa, dru. A velakrat aj spadnu na dno a zase sa vyhrabu. Samozrejme ze nie hr br do vsetkeho, treba si spravit ten biznis plan ako som pisala, ale zase kto nic nerobi nic nema. Este nikto nezbohatol (alebo takmer nikto), len tym ze chodil do prace. Ja toho jej muza chapem, ze chce nieco viac. Kolko takych bolo co ich od vsetkeho odradzali, a napriek tomu si postavili hlavu a nieco vybudovali. Alebo aj skrachovali, to beriem. Preto to treba mat premyslene do detailu. Ale bez toho ze by ste vedeli lokalitu, ceny bytov, ceny prerabky, prenajmu, a milion dalsich okolnosti, tvrdite ze je to blbost. Moze to byt blbost, ale to my nevieme. To by ukazali az cisla. Kazdy podnikatel niekde zacinal…
@liv1 presne tak, sú podnikatelia, ktorí sa majú výborné.
A potom sú takí, čo zostali na ulici. Do slova. A žiaľ, aj tých je dosť.
Riskovať?
Určite áno. Ale iba pokiaľ dokážem zabezpečiť základnú prevádzku rodiny aj ak to celé padne - čiže budem mať min.strechu nad hlavou.
@anonym_autor nesúhlasila by som ani náhodou, možno by som štvorizbový byt predala a kúpila dva, jeden jednoizbový, druhý dvojizbový a tie prenajímajte, myslím, že to bude výhodnejšie, aj keby ste hypo v malej výške zobrali. Rekonštruovať starú budovu v centre mesta nie je ako zrekonštruovať dom na dedine, pamiatkári vás budú buzerovať za každú maličkosť. Veľmi zlý nápad
@anonym_e75996 toto sa mi zdá zaujímavý nápad

@anonym_5619b4 zas mizogýn ako vyšitý,a je jedno,či si žena alebo muž
@rozculena Tak jej manžel sa snaží investovať JEHO peniaze a tvoja odpoveď je, že schmatni manželovi 50% jeho majetku a znič celý vzťah. Kto ti ublížil? Čistá sociopatka.