icon

Manželova pracovná cesta bez môjho súhlasu

morkamirka
20. máj 2025

Ahojte, potrebujem radu alebo len názor.
Manžel mi oznámil, že odchádza na pol roka na služobnú cestu do Číny. Nepýtal sa ma na názor, jednoducho mi to oznámil s tým, že to robí „pre nás“.
Mne sa to celé nepáči, necítim sa s tým komfortne, ale neviem, ako mám reagovať.
Máte niekto skúsenosť s niečím podobným? Ako by ste to riešili? Je normálne robiť takéto rozhodnutia bez názoru druhého partnera alebo to len silno prežívam?
Ďakujem za odpovede

juliacenc
21. máj 2025

@morkamirka je to zivotna prilezitost a myslim, ze to velmi chce. Je to fer? Nie… a ako by si sa zachovala ty, keby si mala taku prilezitost? A dalsia otazka, nechces mu taku prilezitost dopriat?

viera012345
21. máj 2025

@morkamirka ... myslím, že ak dvaja žijú v manželstve,mali by o takýchto vážnych veciach ako je polročna služobná cesta , prv hovoriť,spolu zvážiť všetky pre a proti a až potom sa definitívne vyjadriť u zamestnávateľa .Toto všetko má veľmi jednoduchý dôvod, človek uz nie je sám a jeho rozhodnutie má dopad na partnera/partnerku a ak sú deti,tak aj na ne

margotka17
21. máj 2025

@mantilka starostlivosť majú dobrú v zdravotníctve. Poznám rodinu, mali firmu vedľa nás, rozprávali o Číne, fotky ukazovali, videá. Majú aj slabšie a biednejsie štvrté, ale to okrajovo. Tu jej na kašeľ nevedeli pomôcť, odišla domov a o mesiac prišla zdravá.

mantilka
21. máj 2025

Len tam sú iné baktérie ako u nás. Naše telo nie je zvyknuté.

margotka17
21. máj 2025
@cacianka

@morkamirka fúúú, neviem či by som nešla na pohovor s jeho šéfom, viem že blbý nápad, ale čo iné ako si ozrejmiť pozadie tejto polročnej služobnej cesty.

@cacianka ja by som si tú cestu tiež overila u šéfa.🤔

selena_luna
21. máj 2025
@juliacenc

@morkamirka je to zivotna prilezitost a myslim, ze to velmi chce. Je to fer? Nie… a ako by si sa zachovala ty, keby si mala taku prilezitost? A dalsia otazka, nechces mu taku prilezitost dopriat?

@juliacenc skus to aj otocit . Nie je zivotna prilezitost byt pri prvych chvilach svojho dietata? A nie je prave vtedy dolezite byt oporou svojej zene? Nedopraje jej to? Ja som teda bola uplny workoholik, aj muz, ale odkedy mame rodinu zalezi viac na nej, na tom co sme spolu vytvorili. Pracovne prilezitosti su vzdy a ak si sikovny, nic nezmeskas. Ale deti su zazrak, zmurknes a maturuju.... k peniazom ani ku kariere sa nepritulis a ano, deti nie su vsetko, ale prave v tomto zivotnom obdobi by mali byt.

kaciato
21. máj 2025

@morkamirka toto podla mna v manželstve je cez ciaru my sme diskutovali uz aj o tom ze mal chodit na tyzdnovky a to som ani nebola tehotna keby som to by ani na tyzdnovky nesiel bol asi dva krat a skonstatoval ze to nieje pre neho a to bol v ramci svk slo len o to ze bola zima a ja som nechcela az cestuje po tych zimnych cestach kazdy den unaveny po celodennej robote lebo robi na stavbach a sam usudil ze toto pre neho nie je a nakoniec radsej cestoval lebo mu tam bolo na tej ubytovni otupno ze to radsej odsoferuje ale je vecer s nami takze na pol roka? Prilezitost neprilezitost a este od tehotnej to je aka zodpovednost pre rodinu? Podla mna to prezivas uplne normalne ako kazda manzelka a nic nieje prestrelene pol roka v cine by u nas nepresiel

janozbudy69
21. máj 2025

Ak máte v poslednej dobe manželské nezhody a manžel odíde na pol roka preč, tak sa obávam, že sa tak odcudzite navzájom, že zistíte, že ste to zvládla všetko sama, a že ho vlastne k životu ani nepotrebujete

zuzulienocka75
21. máj 2025
@veselo_neveselo

@morkamirka Tak ono aj zalezi, ako to oznamil a v akom stadiu ste a aky mate vztah.
Tu si to asi baby predstavuju, ze prisiel domov, tresol do stola a usmiaty povedal zena, idem do ciny na pol roka, odchod o tyzden a cau.
Ale ked to bola normalna konverzacia, a vyjadril sa v nej, ze ide do ciny lebo je to super ponuka co sa neodmieta, a bol by rad keby ho v tom podporila, tak to je ina.

Ja byt tehotna (s vidinou, ze po tehotenstve materska a rodicovska), tak idem s nim. Byvat bude aj tak v komplexe pre expatov, a mali by mat v praci aj moznost vziat rodinu so sebou.

Akoze ano, je to sok a ked ste sa o tom vopred nebavili, tak to znie ako scifi, ale moze to byt super zivotny zazitok aj pre teba.

@veselo_neveselo No možno nie každý je taký dobrodružný typ.... Nepozerala som profil, ale ak by som bola prvorodička, určite by som sa netrepala do cudzieho sveta, kde nikomu nerozumiem a nikto nerozumie mne a mám riešiť pravidelné vyšetrenia a nebodaj aj pôrod ( veď človek nikdy nevie, čo sa môže skomplikovať ).... A bohvie ako by tam vyzeral jeho bežný pracovný deň.... Veď určite by tam nešiel len dovolenkovať a obzerať pamiatky.... Možno by bola celé dni sama a v cudzom svete.... Jasné, že nejaká komunita tam byť moze.... Ale čo ja viem 🫤

martinmmartin
21. máj 2025

Autorka za tych 6 mesiacov ked sa vrati tak trvaj na screeningu pohlavnych chorob . Z azie sa momentalne siri neliecitelna kvapavka ( multirezistentna) a mykoplazmy su takmer iste . Tu kvapavku chlapi prenasaju bez priznakov . V Azii mu bude smutno a sex je tam uplne volne dostupny na kazdom rohu za minimalne naklady a hlavne pre expats.

bambieblue
21. máj 2025

@morkamirka To kde pracuje ze ide až do Číny? 😄 Aj ja chcem ísť tak ďaleko 😄 Sa naučí aj po čínsky aspoň ho neobabru v obchodoch 😆

mandarinka555
21. máj 2025

@morkamirka Manžel sa odprace na pol roka kdesi do čerta...Ty medzitým porodíš, vyflusnutá, nevyspatá, frustrovaná a opustená🙈 "Manžel storočia" si bude užívať život slobodného a voľného muža, čo v preklade znamená šlapky, žiadne rumázgajúce dieťa a uštekaná ženská🙈 Toto neskončí dobre ani omylom! Ale ja by som prijala, keby môj starký šiel na pol roka do Tramtárie...to ticho a kľud by bol na nezaplatenie😝

betulinka1
22. máj 2025

@morkamirka je dospely musi sa rozhodnut sam.

evansova
22. máj 2025

Dá sa na to pozerat z dvoch strán. Na jednej strane tehotná manželka, na druhej možnosť zarobiť významnú sumu a zabezpečiť rodinu.
Sestrin manžel dostal ponuku ísť ako expert do Egypta. Mali trojročnú dcéru, splácali družstevný byt, zo svojimi príjmami museli čarovať, aby vyšli vždy do konca mesiaca.
Sestra bola proti, vyžiadala si čas. Nakoniec súhlasila. Švagor tam bol dva roky, potom dostal dovolenku, mesiac bol doma a potom odišiel, už s celou rodinou ešte na rok.
Doteraz o tom hovoria, spomínajú ako na najkrajšie obdobie spoločného života. Švagor zarobil, odložil, ťažké časy boli natrvalo za nimi.
Treba komunikovať, zistiť podrobnosti a až potom rozhodnúť.
Nech už sa rozhodnete akokoľvek, želám vám dobre rozhodnutie, s ktorým budete obaja spokojní.

tomiholjubavi
22. máj 2025

Podla mňa vôbec nereaguješ prehnane. Ja by som nebola nad vecou ani náhodou. Najskôr by som sa rozplakala. Potom to chcela riešiť dlhými rozhovormi... a ak by to nemohlo, asi by som na striedačku nadávala, kričala a zase plakala. 😅
Keby fakt, že musí ísť..a vydiskutujete to... a postupne sa na to spoločne pripravujete. To by bolo iné. Ale z tohoto, ako on koná by som mala pocit, že ma (bezcitne) opúšťa.

darmasiswa
22. máj 2025
@tomiholjubavi

Podla mňa vôbec nereaguješ prehnane. Ja by som nebola nad vecou ani náhodou. Najskôr by som sa rozplakala. Potom to chcela riešiť dlhými rozhovormi... a ak by to nemohlo, asi by som na striedačku nadávala, kričala a zase plakala. 😅
Keby fakt, že musí ísť..a vydiskutujete to... a postupne sa na to spoločne pripravujete. To by bolo iné. Ale z tohoto, ako on koná by som mala pocit, že ma (bezcitne) opúšťa.

@tomiholjubavi 😉 ja by som pri takychto telenovelach 😲😢😔😈🙏😖 , kde mix nalad by bol rychlejsi ako rychlost na dialnici, co najskor utekala preč 😉 samozrejme, komunikacia musi byt, vsetko sa odvija od dalsich okolnosti, napriklad, ako su zabezpeceni, ake maju predstavy o traveni casu, o rodine, o majetkoch atd., ale zda sa, ze u autorky maju ine problemy, a toto je len ceresnickou,

tomiholjubavi
22. máj 2025
@darmasiswa

@tomiholjubavi 😉 ja by som pri takychto telenovelach 😲😢😔😈🙏😖 , kde mix nalad by bol rychlejsi ako rychlost na dialnici, co najskor utekala preč 😉 samozrejme, komunikacia musi byt, vsetko sa odvija od dalsich okolnosti, napriklad, ako su zabezpeceni, ake maju predstavy o traveni casu, o rodine, o majetkoch atd., ale zda sa, ze u autorky maju ine problemy, a toto je len ceresnickou,

@darmasiswa podľa toho čo sa tu píše, to vyzerá, ze tu už ani veľmi neni co komunikovať. On sa už rozhodol, že ide, bez ohľadu na jej reakciu, či diplomatické schopnosti. 😢 A ako píšeš, majú zrejme hlbšie problémy.

Ale ona má právo sa cítiť sklamaná, smutná a pokojne aj dramatická. Veď je tehotná a takýto spôsob jednania, ako má jej muž, je úplne nekorektný.

zuzulienocka75
22. máj 2025
@evansova

Dá sa na to pozerat z dvoch strán. Na jednej strane tehotná manželka, na druhej možnosť zarobiť významnú sumu a zabezpečiť rodinu.
Sestrin manžel dostal ponuku ísť ako expert do Egypta. Mali trojročnú dcéru, splácali družstevný byt, zo svojimi príjmami museli čarovať, aby vyšli vždy do konca mesiaca.
Sestra bola proti, vyžiadala si čas. Nakoniec súhlasila. Švagor tam bol dva roky, potom dostal dovolenku, mesiac bol doma a potom odišiel, už s celou rodinou ešte na rok.
Doteraz o tom hovoria, spomínajú ako na najkrajšie obdobie spoločného života. Švagor zarobil, odložil, ťažké časy boli natrvalo za nimi.
Nech už sa rozhodnete akokoľvek, želám vám dobre rozhodnutie, s ktorým budete obaja spokojní.

@evansova Aj môj muž išiel na pol roka na misiu (ako vojak zdravotník bol vyslaný do zahraničia, takže si nemohol povedať, že nejdem - dostal to rozkazom), keď boli deti malé - deti mali vtedy 6 a 1,5 roka, ale my sme o tom samozrejme diskutovali dopredu a hlavne to bola možnosť si niečo privyrobiť na prerábku bytu.
Absolútne by som ale bola proti tomu, keby že CHCE ísť (nie musí) a môže sa slobodne rozhodnúť, či to zobrať alebo nie, počas môjho tehotenstva a v čase môjho pôrodu a ešte nebodaj prvého dieťaťa. To čo je za ... Ako toto by mi mohol oznámiť takýmto spôsobom možno dáky sused alebo kamarát, s ktorým nemám prakticky nič spoločné a nie partner. Takto sa určite normálny partner nechová, nech by to bola akokoľvek zaujímavá ponuka a príležitosť.

zuzulienocka75
22. máj 2025
@evansova

@evansova Inak, ani to nebolo zrovna ľahké, ale prežili sme. Ale iné som chcela povedať. Dokonca tesne pred tým ako mal prísť manžel z misie, resp. už aj keď prišli na SVK, ale ešte boli v karanténe a robili im rôzne vyšetrenia po príchode, mali povinné aj pohovory so psychológom, kde práve takým, ktorí mali malé deti radili ako s takými malými detičkami komunikovať, keď tak dlho neboli ako otcovia doma. Ani pre tie deti to nie je štandartná a ľahká situácia. Mladšia mala 2 roky, keď sa vrátil.
Jasné, že toto autorka riešiť nebude, lebo to bude ešte len bábätko.

zuzulienocka75
22. máj 2025

Už len si zoberte tie nervy a stresy, keď začnú štandardné kontrakcie ... a nemusí sa diať nič dramatické (myslím tým nebodaj nejaké problémy počas tehotenstva). A hormóny tiež robia svoje. Tehotenstvo (a zvlášť to prvé) by určite žena nemala prežívať sama bez partnera, veď budúcimi rodičmi sú obaja. Jasné, že sme bojovníčky a zvládneme všetko, ale prečo samé?

pomaranc24
22. máj 2025

Môjho bežne posielajú niekam na 2 týždne až mesiac. Niekedy len na týždeň, ale príde domov len prebaliť veci a zas na týždeň inam.
Je ale pravda, že už 2 mesiace nikde nebol.
Nepýta sa ma, ani jeho sa nik nepýta :D len mi oznamuje kedy kam.

simca06022011
22. máj 2025

No.. zatajuje, nebavi sa. bez mihnutia oka sa zbali a ide ide na pol roka prec (to pre koho pracuje??? )... zvazila by som, ci bude ho doma niekto cakat. Skor nie. Aj keby som nebola tehotna a aj ked moj chlap nemusi sa pytat ak dakam ide tak zrazu atd, taketo daco... by som proste nepredychala. A este nebude to riesit a diskutovat dalej. Ja neverim, ze taketo nieco sa vo firme udeje zrazu a hned a proste zamestnanec ide... aby to nevedel doma prebrat.

maya_hi
22. máj 2025

@morkamirka tak nečakala by som, že sa bude pýtať (možno ani jeho sa zamestnavateľ nepýtal) ale že to so mnou preberie ešte predtým ako to bude odklepnuté by som chcela. Je to riadny zásah do rodinného života 🫤

maya_hi
22. máj 2025
@martinmmartin

Autorka za tych 6 mesiacov ked sa vrati tak trvaj na screeningu pohlavnych chorob . Z azie sa momentalne siri neliecitelna kvapavka ( multirezistentna) a mykoplazmy su takmer iste . Tu kvapavku chlapi prenasaju bez priznakov . V Azii mu bude smutno a sex je tam uplne volne dostupny na kazdom rohu za minimalne naklady a hlavne pre expats.

@martinmmartin fíha, ty si nejako informovaný

johanka21
22. máj 2025

@morkamirka Prediskutovať to s Tebou mohol, to je fakt, ale možno sa obávall, že by si mu to zakázala. Ale poslúchnuť Ťa nie je jeho povinnosť. A pravdou je, že takáto možnosť sa neodmieta. A tiež aj to, že práve táto situácia môže preveriť Váš vzťah. Mojej sestry manžel bol na 1 rok v Lýbii, je pravda, že to spolu konzultovali, pretože mali vtedy 5-ročné dvojičky, takže by zostala na ne sama, lenže sestra si uvedomila aj to, že budú za to väčšie peniaze, ako by za ten čas zarobil na Slovensku, čo aj bola pravda. A podotýkam, že vtedy ešte neexistoval ani Skype ani WhatsApp, čo je dnes veľká výhoda. Takže ak Ti môžem poradiť, skús byť k tejto situácii zhovievavá, Tvoj manžel to určite ocení. Povedz mu, že Ti to síce nie je jedno, že Ťa len mrzí, že Ťa postavil pred hotovú vec, ale že ho ľúbiš a veríš, že aj on Teba a tiež že veríš, že to Váš vzťah len upevní. Popremýšľaj o tom, pretože nátlakom nič nedocieliš, práve naopak.

simca06022011
22. máj 2025

daj si otazku ci by bol on taky zhovievavy, si predstav ze o napr rok prides s tym, ze odchadzas na pol roka, on bude doma s rocnym dietatom a teba to nezaujima, nebudes diskutovat, je to prilezitost a ma ta podporit. Stavim sa ze by ho rozdrapilo.

zuzulienocka75
22. máj 2025
@johanka21

@morkamirka Prediskutovať to s Tebou mohol, to je fakt, ale možno sa obávall, že by si mu to zakázala. Ale poslúchnuť Ťa nie je jeho povinnosť. A pravdou je, že takáto možnosť sa neodmieta. A tiež aj to, že práve táto situácia môže preveriť Váš vzťah. Mojej sestry manžel bol na 1 rok v Lýbii, je pravda, že to spolu konzultovali, pretože mali vtedy 5-ročné dvojičky, takže by zostala na ne sama, lenže sestra si uvedomila aj to, že budú za to väčšie peniaze, ako by za ten čas zarobil na Slovensku, čo aj bola pravda. A podotýkam, že vtedy ešte neexistoval ani Skype ani WhatsApp, čo je dnes veľká výhoda. Takže ak Ti môžem poradiť, skús byť k tejto situácii zhovievavá, Tvoj manžel to určite ocení. Povedz mu, že Ti to síce nie je jedno, že Ťa len mrzí, že Ťa postavil pred hotovú vec, ale že ho ľúbiš a veríš, že aj on Teba a tiež že veríš, že to Váš vzťah len upevní. Popremýšľaj o tom, pretože nátlakom nič nedocieliš, práve naopak.

@johanka21 No ja teda s tebou vôbec nesúhlasím, ako som písala vyššie..... A aj dobrá ponuka sa niekedy odmieta, len si treba určiť priority..... Ale v prvom rade je to o diskusii a nie o postavení pred hotovú vec "chcem a hotovo a tvoj názor ma ani nezaujíma" .... Veď preboha má voči ich vzťahu nejaké záväzky....

zuzulienocka75
22. máj 2025
@simca06022011

daj si otazku ci by bol on taky zhovievavy, si predstav ze o napr rok prides s tym, ze odchadzas na pol roka, on bude doma s rocnym dietatom a teba to nezaujima, nebudes diskutovat, je to prilezitost a ma ta podporit. Stavim sa ze by ho rozdrapilo.

@simca06022011 Súhlasím, niekedy si to stačí len otočiť....

juliacenc
23. máj 2025
@selena_luna

@juliacenc skus to aj otocit . Nie je zivotna prilezitost byt pri prvych chvilach svojho dietata? A nie je prave vtedy dolezite byt oporou svojej zene? Nedopraje jej to? Ja som teda bola uplny workoholik, aj muz, ale odkedy mame rodinu zalezi viac na nej, na tom co sme spolu vytvorili. Pracovne prilezitosti su vzdy a ak si sikovny, nic nezmeskas. Ale deti su zazrak, zmurknes a maturuju.... k peniazom ani ku kariere sa nepritulis a ano, deti nie su vsetko, ale prave v tomto zivotnom obdobi by mali byt.

@selena_luna ona je tehotna? Bude v tom case rodit? Ved to tam vobec nespomina alebo mi nieco uslo?

selena_luna
23. máj 2025
@juliacenc

@selena_luna ona je tehotna? Bude v tom case rodit? Ved to tam vobec nespomina alebo mi nieco uslo?

@juliacenc ano, nespominala v uvodom popise, ale ma to v profile, 25 tt.