Manželove šetrenie
Ahojte chcem sa poradiť lebo neviem už ako reagovať.som vydatá 7 rokov s manželom máme jedno dieťa obaja pracujeme a dieťa navštevuje škôlku..manžel sa pred 2 rokmi rozhodol že ide šetriť peniaze na nové auto..auto máme aktuálne rok výroby 2013 a rozhodol sa že chce kupit časom nové .tak že naň postupne našetri.to v praxi znamená že vždy keď má v práci nejakú väčšiu výplatu ci už odmeny alebo 13 plat všetky tieto financie vyberie z uctu a odkladá bokom na auto..ja som na jednej strane rada ale vadí mi zas že si tým pádom nemôžeme dovoliť nic navyše..zaplatíme účty strava škôlka malej nejaká tá hračka a oblečenie a peniaze sú fuč .keď sa aj teším že bude lepšia výplata a kúpim si konečne niečo či už do bytu alebo vybehnem na kozmetiku manžel na hneď schladí že peniažky síce budú ale idú na auto..zo začiatku som bola.rada že šetrí a viem že naše auto nebude pojazdné vecne ale strašne dlho sme.sa uskromnovali už predtým keď som bola na Materskej a teraz keď už obaja zarábame som sa tešila že si už konečne aj niečo môžme dovoliť..a zase dlho nič
V dnesnej dobe ak mate hypo, pripadne ste v podnajme, plus dieta, je 1700 zalostne malo na pokrytie zakladnych potrieb, nie to este na sestrenie. Bohuzial mate malo penazi, na zabavu nevyjde, jedine zarobit viac.
Takýmto štýlom na nové auto aj tak nikdy nenasetri, treba ho schladiť.Za 15rokov možno...Ak chce nové,tak leasing.Ani nové moc neuznávam,o týždeň už má tretinu hodnoty dole..osobne by som nové auto nikdy nekúpila a v podstate ani nemenila 9rocne auto,pri jednom dieťati za väčšie tiež zbytočne.Ale to už vaša vec.Ty si zo svojho príjmu dopraj,nemusíš predsa rozhadzovať,ale prečo sa škrtiť takto úplne nezmyselne.Moj chlap nedokáže hospodáriť,minie aj to čo nemá,u nás striktne musia fungovať dohody a ja schvalujem jeho šialené nápady/skôr neschvaľujem.Casom sa ale naučil filtrovať potrebujem mať a chcem mať.Setrime akurát tak na jednorazovky ako dane,poplatky,letné výlety,začiatok školského roka.Nechcem byť celý život otrokom šetrenia a odkladania v tejto dobe,keď nevieš čo bude o týždeň a peniaze aj tak časom majú akú hodnotu...A on ti na to čo povie,keď nadhodis,že by si radšej nielen iné alebo použila to na nejaký výlet alebo listy na podlahy
Odpadnem :D kde su tie komenty ze ked ste manzelia tak su to vase spolocne peniaze?? 🤣 zrazu to co zarobis je “len tvoje” 🙈 no tak vsak ked vidis kolko mate vydavky a kolko z toho +- ostane kazdy mesiac tak mu jednoducho len oznam ze si si kupila to a to pre potesenie 🤗 a to ze odklada € co su nad jeho vyplatu, mas moznost tiez ist do lepsej prace a makat tak sup, bud rada ze tak rozmysla 🙏
Treba Vám vôbec to auto, ste len traja? Príde mi to fakt zbytočne. A navyše ak dokopy máte 1700€, výdavky máte aké? Lebo len z odmien nenasetrite. To je fakt.
@sid515 lenze prijem jej manzela nie su 4 litre, ze 700 eur mam len vreckove
@zmrzlinka2021 presne tak, keby chlap zarobí 2500€, ešte chápem, ale 1000€ a už máte dieťa plus ona 700€ , auto majú ešte super, ja na ich mieste odkladám na nepredvídateľne situácie , strata zamestnania, dlhodobá pn atd.
pozri ved odklafa to co dostanw navyse. Ja tie to co dostanem naviac odkladam extra. Keby ich vyhodi do luftu nepoviem ze ta to hneva, alebo zacal skrtit rozpocet .
Auto za prve 3 roky strati 50% na hodnote. Nechapem trocha uvazovanie setrit na kost, kupit nove a nie 3-4 rocne auto, kde je najlepsi pomer cena vykon. A stratit velmi rychlo na hodnote za prve roky pouzivania. Kupte si 3 rocnu vyssiu strednu triedu kvalitnu znacku, kde su kvalitnejsie diely a 7-10rocne auto je prakticky este stale zanovne auto.
@annamalaga ako nechcem byt rypačná, ale v tomto sa stotoznujem s @belllinka - radsej by som investoval do sebarozvoja, zvysenia kvalifikacie
@zmrzlinka2021 na kozmetiku nemusí mať človek príjem "4 litre"
@caroline_ metaforicky povedane.... inak auto bude vyuzite pre celu rodinu a kozmetika je cisto len pre nu :D ona sama musi zvazit ci z tych penazi co maju spolocnych (mimo odmien) vystaci na take zbytocnosti ako nechty..kozmetika, ale 1700 pri 3clennej rodine (aspon z mojho pohladu) je malo penazi a mala by sa zamysliet aby bud na sebe makala aby si mohla dovolit take veci alebo jednoducho zmierila ze tie peniaze musia ist do RODINY 🙂
ano... nechty/kozmetiku ma v dnesnej dobe aj nizka vrstva spravene, ale potom to aj tak v ich domacnosti vyzera 🙂
@annamalaga výdavky su cca 350 eur to rátam hypotéku nájom telefóny a škôlku
A strava?
Ináč a značku auta nevieš , aké máte? Možno Vám ešte roky poslúži.
@annamalaga ford
@belllinka no teraz sa musím trochu krotiť, aby som ti nenapísala, čo naozaj chcem 🙂 my s mužom fungujeme ako rodina, takže nikto nikoho neživí, žijeme z toho čo zarobíme spolu. Spolu platíme účty, spolu šetríme. Nikde som neuviedla plat seba a plat svojho muža, našu situáciu nepoznáš, takže neviem prečo máš potrebu tu niekoho zhadzovať. To, že mi nepríde normálne, že si jedna žena s vlastným príjmom nemôže dopriať kozmetiku je môj pohľad na vec.
@cyberk na jednej strane suhlasim,ale zas ona v prispevku pise ze to nove auto chce muz,nie ona, a maju pritom este celkom dobre auto,aj ked to je uhol pohladu, takze sice to je spolocne, ale zas keby si ona povie ze no, sice mame prerobenu kupelnu ale ja chcem nove obklady,novu vanu,kut vsetko, tak tiez ke to sice spolocne ale chce to nove z rozmahu ona, a teraz si muz napriklad nepojde na golf,lebo zena chce prerabat? To bol prikad hej :D
@belllinka ako sorry ale preco by nechodila? Je to len jej vec, aj keby jej muz zarobi milion alebo 500e, mozno maju male vydavky,alebo si to jednoducho len mozu dovolit,a navyse,aj keby ju zivi tak co,ak to tak maju dohodnute tak preco nie,nevidime do ich situacie , nie kazdy par ma vsetko fifty fifty,niekde robi len muz a zena sa stara o domacnost, a zas to ze nevie zarobit, no niekto mozno radsej bude robit za 700eur nieco coho ho aspon trochu bavi a naplna ,ako zarabat tazke prachy a doma byt frustrovany.
Dvaja pracuju za priemerne platy, jedno dieta. Jeden chce nove auto, druhy kozmeticku, kadernicku, masaze. No jedine zarobit viac, lebo vsetko naraz mat nemozete. Nemyslim, ze nechty a masaze su nevyhnutne kvalitativne predpoklady pre zivot. Nechty si mozes spravit sama a masaz ti moze urobit manzel. 🙂 Plus nez nove auto z nizsej triedy radsej 3-4 rocne vyssia stredna trieda. Nepises, ci mate aj hypo, vytvorenu nejaku zeleznu rezervu v pripade krizy ...

@sid515 zo 700 by som si namiesto masaze a nechtov dopriala radsej nejaky kurz na zvysenie kvalifikacie a nie rozhadzovanie na uplne zbytocnosti 🤦♀️