Materializmus - v škôlke si o nás asi myslia, že sme sociálny prípad
Povedzte mi dámy, ako to máte s oblečením do škôlky pre decká. Koľko toho detičky majú? Čo je zdravá norma? Dnes mi učiteľka podala dve tašky oblečenia, že mám malému povyberať ak nemá. Pritom nemám pocit, že by to dieťa nemalo, ale nemá toho zbytočne veľa. Do škôlky má vyčlené dve pyžamká, dvojo obliečok na perinky. Ktoré cez víkend operiem a v pondelok sa tam vždy môžu vrátiť čisté. Oblečenia má po 5 ks z každého potrebného druhu do škôlky (5 ks tričko, 5 ks tepláky.. Spodného prádla má viac). Ja nemám potrebu nejako škrečkovať veci, chodí vždy čistý, však keď sa to zamaže operiem to. Keď sa zničí alebo z toho vyrastie tak vyradím a kúpim nové. Príde vám to tak, že potrebujeme materiálnu pomoc? Celkom ma to šokovalo. Pritom ani s platbami za škôlku nijak nikdy nemeškám že by mali dôvod si to myslieť 🤷♀️
Ahoj prispejem aj ja ,do témy aj keď ja som iný extrém , moja ma asi 50ks z každého kúsku oblečenia či už do škôlky alebo do mesta, rôzne saticky, legíny..ja nemám rada zase veci zmolkove, viditeľné spraté a obrázky nápisy popraskané, každý je nejaký, tebe stačí toto a ja zas musím mať toho veľa..má 3zimne overali , jednu súpravu , asi 4zimne bundy ,kabátik🤷 a som spokojná ..syn to isté , či marnotratna? Možno ano , materialistka ,možno ano...každý sme nejaký na tom nie je nič zle
Netrápila by som sa tym. Skôr by som sa učiteľke priznala, že mam problém presvedčiť dieťa na rukavice a sal, ci by s tým nevedela pomoct. Pretože na niektoré veci si deti zvyknú v kolektive skôr, idú s davom 🙂
A k tomu počtu kusov oblečenia... Ja to mam podobne ako ty. Chcem naučiť deti obliekať sa čisto, opotrebované veci používame na ihrisko a záhradu, a do škôlky a školy už nepovažujem za potrebne nosiť každý deň iné veci. Zistila som, že kvôli tomu zbytočne veľa periem. Textilný priemysel je jedným z najväčších znecistovatelov životného prostredia, chcem, aby sa moje deti učili, že nemať plný šatník zbytočných veci pomáha chrániť prirodu.
Podla mna mas toho dost, ako deti sme nemali viac, na kazdy den jedno, cez vikend sa opralo a bolo ciste. Moje deti tiez neznesu hrube oblecenie, casto chodia v mikine, ked ini uz nosia zimne bundy😄 z pismeniek sa tazko sudi, treba sa priamo jej spytat, co sa jej nepozdava na tom, ako chodi obleceny.
Fúha... potom sme aj my sociálny prípad. Deti rastú, načo má mať milión tričiek a teplákov?
podľa mňa je to len zle pochopené. Učiteľka tým nič nechcela naznačiť. Zobrala si si to osobne. Možno nejaká mama priniesla veci, ktoré nechcela vyhodiť , že či si náhodou niekto niečo nevyberie. Ja si často takto vyberám. A som rada, že nemusím chodiť po obchodoch, tráviť čas zháňaním, a veľakrát sa mi dostanú kúsky, o ktorých by som netušila, že sú fajn, nebyť takehoto náhodného darovania. Okrem toho je to aj o šetrení prírody. Tvoj šatník pre dieťa je adekvátny, aj tak-každý polrok a rok musíš doplniť nové, lebo dieťa rastie.
@anjelicek26 ako jasne moj ma tiez viac oblecka, tak ze doma, ale ako do skolky na prezlecenie tiez nosí proste 5 teplakov a 5 triciek. To akože je malo? :D sak ma kazdy den nieco ine na sebe, plus este 2ks na prezlecenie v skrinke v pripade nehody a ked sa otepli vystriedame za krátke.
Mne to do skolky napr na chlapca pride az luxus :D. Akoze dievcatka to som videla ze kazdy den v mesiaci ine oblečenie, ale chlapcov mamky vobec tolko neriešili :D. Ved ani doma mo nechodi každý den v druhom oblečení (ak sa nezaspini/nespoti velmi)
Myslím,že toho dávate malému dosť, bežný štandard. Učiteľka len asi chcela od niekoho posunúť veci,lebo jej ich bolo ľúto vyhodiť,asi tam boli aj pekné kúsky.Len sa nezamýšľala nad tým,ako ste to mohli Vy vnímať. Čo už,aj komunikovať sa musí vedieť.
Kočky a davate veci do škôlky aj s fľakom? Moja malá zbožňuje šaty ale zo škôlky ich uz ma flakate a máme ich kopu a nechcem zbytočne kupovať ked všetky nevynosí
@barbora9312 kup si nejaký dobrý odstranovač škvrn, ja hned namáčam doma do mydlovej vody, ked náhodou nejaký fľak sa objaví a veru teda mám 3 synov a veci nemajú fľakaté, malý má asi jedno tričko s fľakom, čo sa mi nepodarilo odstrániť, ale to mu dávam len na doma, do školky nie
@barbora9312 keď je to nejaký malý fliacik napríklad na rukáve na takej drahšej veci, tak jej to nechávam aj do škôlky, ale to ma možno dve veci také, nové mikiny a vôbec to nešlo oprať, nie je to veľmi viditeľne. Ale keď mi zamazala tričko farbami a nešlo oprať, tak som jej ho nechala už na doma.
@abigail88 ono to je väčšinou fľak od jedla
Môj malý tiež neznáša byť naobliekany. Tak mu to zbal do skrinky. Svetrík,rukavice, možno keď uvidí že aj deti si dávajú dá si aj on...ale tiež by sa mi nepáčilo, keby učiteľka toto urobí. Asi by som sa jej na rovinu opýtala čo to má znamenať
Ja by som sa tiez citila urazena.Mohla sa najskor spytat,ci by nepotrebovala.Ze ma po detoch a nevie,co s tym.Nadrzovku jej dat do ruky tasku,ze vyberte si...Tiez som ucitelka a mala som v skolke deti,na ktorych bolo vidno,ze nemaju.Tiez uz som rozmyslala,ze im ponuknem,no mne samej to bolo trapne
@barbora9312 flakate nie.Skuste zamaskovat nazehlovackou,ked ich ma tak rada
Ja mam staršie dievča a teda oblečenia ma dosť veľa a ja som v tom šibnutá 😂 vždy keď sa mi niečo páči tak kúpim, samozrejme ma veci aj z druhej ruky, ale obliekať dievča je iné ako obliecť chlapca, predsa len šaty, sukne, rôzne tuniky atď! Mladšieho mam chlapca a nehovorím, že na ňom šetrím, tiež ma oblečenia podľa mňa tak akurát, ale chalana dáš do teplakov, trička, mikiny a hotovka, tam nieje moc co riešiť 🤷♀️ nehovorím, že aj chlapca nedokážeš krásne zladiť, ale môj je taky, ze sa hocikde hodí, po tráve sa vala atď 🙈 to škoda pekného oblečenia 😂 a zas niesom ten typ mamy, čo dieťa vyoblieka hoci aj na ihrisko a potom chuda nič nemôže, aby sa náhodou neuspinil! Ale keď to tak z hlavy spočítam, tak obaja majú minimálne 10ks z každého, okrem búnd samozrejme
Ale dnes ľudia moc riešia druhých, až to nieje zdravé! Ale zas na druhej strane, áno, keď nosíš stále 5 tričiek dokola a peries, tak tie tričká ako vyzerajú? A tiež neperiem poloprazdnu pracku, vždy nazbieram potrebné množstvo! Takže podľa mňa tak 10ks aspoň by som mala, neviem no
@anjelicek26 nepreháňaj, môj riez chodí bez mikiny a v tenkej čiapke a ajbtak je spotený
Každé dieťa ináč znáša chlad
@luciferkax to bolo ku ktoremu komentu 😂 Kazdopadne mozeme my vela spekulovat, ona si musi otvorit usta a pri najblizsej prilezitosti sa spytat ucitelky ci - a. ponukala to kazdemu b. ponukala len im - a preco?
Podla mna maly nieco povedal v skolke, mohol niekde zapocut, alebo este nemoze byt, ze vyrastol, nie su mu veci male? Podla mna je ten pocet normalny. To bude nejake nedorozumenie. Alebo niektora mamicoa nieco povedala, jaj toho este bude...
Preboha, to fakt mi budú učiteľky v škôlke obzerať dieťa, že v čom chodí oblečené? 😂 Keď má veci vyprané a bez dier, tak nechápem, prečo by si mala myslieť, že ste sociálny prípad. Ja tiež neznášam mať doma kopy oblečenia, malému budem dávať do škôlky tričká a legíny a z každého má asi 10ks, aj to len preto, ak by sa mi nechcelo prať. A také že bude mať 3 zimné bundy a 5 kombinéz nehrozí. Niekto si možno povie, že som socka, lebo moje dieťa má len jednu kombinézu, jednu zimnú bundu a jedny oteplováky, ale nevie, že to oblečko stálo dokopy viac ako 200€ (bývame v Tatrách, tak musím kupovať kvalitné) 🙈
@pomantac z mojej skusenosti, velmi vela hlavne tych baculatejsich a vyssich deti ako je bezny standard nosi veci podla velkosti k svojmu veku a nie k realnemu stavu postavy. Je to tym detom male, zarezane, trcia im cele krize, nevedia si to tym padom obliect atd. A nebyvaju to len socialne slabsi, ale kludne aj majetnejsi. Akoby proste kupili v obchode velkost len podla veku na stitku a nie podla toho, co dietatu realne sedi. Ale tak o obliekani deti do skolky by som tu vedela pisat slohovu pracu, obcas mam chut vydat manual, lebo niektori rodicia proste chudaci asi fakt nevedia, co je vhodne a co nie.
@ava11 Trefa, aj u nas najvacsi problem je, ze najma silnejsie deti maji velmi uzke oblecenie 🤦🏻♀️ A potom,.ze deti su zle oblecene - zbytocne teplo
@cicikmicik to maju parádne šatniky. Ja keď dam za zimny overal 150€, neviem si predstaviť mat tri.. 🤷🏻♀️
Ja si zas potrpim na to, aby mal na zimu natelnik aj spodky z merina, rovnako čapica, aby bola z merino vlny. Ked ma obyc.čiapku, ma velmi spotenu hlavku :(
V konečnom dôsledku každá chceme pre deti najlepšie
@krkavcia_mater áno samozrejme preto som aj napísala že každá ako uzná za vhodné ak to stačí jej tak je to v poriadku..môj Merino síce nepotrebuje ale overali majú z nextu a dcéra má súpravu normálne so Sportisima, tiež investujem dosť do kvality

My nie sme socialny pripad, peniazky mame a aj tak mi nasa pani ucitelka nechavala tasky v skrinke pre syna s oblecenim po jej synovi.. Ze jej to bolo luto vyhodit, ze ci by som si nevzala.. Nemohla to aj takto nejako mysliet? Proste len chcela tie veci darovat a nevyhodit? Nasa pani ucitelka si teda urcite nemyslela, ze mame financne problemy, len nemala komu tie veci posunut a asi sme jej mozno prisli najviac ustretovi?? (aj sme sa myslim o tom rozpravali, ze nemam problem dat detom veci po inych a ona mala rovnaky nazor, casom sme boli aj celkom aj kamaratky). Mozno v tom nebol zly umysel len nepochopenie?