Moja 15 - ročná dcéra je tehotná
Ako ste reagovali na to, keď vaša ešte ani len 18 ročná dcéra oznámila, že je tehotná? Pre mna je to obrovský šok... Vždy som ju viedla k tomu, aby nešla hocikomu, koho poriadne ani len nepozná do postele, a to ešte k tomu takto mladá bez ochrany. Mám pocit, že som zlyhala vo výchove svojej dcéry. Nie sme na tom finančne najlepšie a mám obavy, ako takto dokončí školu. Ja a manžel sme v robote skoro celé dni (od 5 do 4), niekedy máme nočné... Vôbec neviem, že ako to zvládneme.. A ešte nám ani nechce povedať, kto je otec.. dúfam, že to aspoň ona sama vie. :''(
@lienkashcj ale oni sa uz rozhodli! A radsej mat zivot na financnej hranici ako v depresii ze ma donutili zabit svoje dieta! Si necitliva a potrebujes si tu asi len ulavit svoje mindraky. Dieta nemas tak sa nemozes vyjadrovat o tom ake je byt matkou 🤷🏻♀️
@autor Tak to som veľmi rada, že sa našli dobrí ľudia. Ak by ste predsa len potrebovali nejaké konkrétne oblečenie, kľudne sa mi hocikedy ozvite 🙂 Kočík už ja nemám, už mám veľké deti, ale s oblečkom kľudne pomôžem. Držím palce .... viem, že to zvládnete a iba vás to všetkých posilní 🙂
@lejusinka tak ja si nepotrebujem ulaviť tu. nečítala som celú diskusiu. Ale zabudla som ako sú slováci konzervatívni a ako všetko iné hneď zd*bú. Na finančnej hranici iste to povie jedine ten kto tam nie je, ale opýtať sa to o pár rokov dcéry keď bude si chcieť kúpiť rifle alebo pôjde von s kamarátkami a nebudú jej mať rodičia ako dať ani 10€ tak potom taká odpoveď od teba by bola skvelá. Bude chcieť s niečím pomôcť ale rodičia nebudú mať na ňu čas....ona je dieťa sama bude potrebovať pomôcť od rodičov a nie že raz a to príde keď sa napr. pohádajú jej to dieťa budú vyčítať jej povedia že nemala si mať decko a sama si môže povedať že mala som ísť na potrat.....nie som necitlivá ale som realista a to je rozdiel nemám na sebe ružové okuliare a nedívam sa na svet tak že láska vyrieši všetko. Tento svet je krutý to je fakt. A hlavne nezáleží čo chcú rodičia ale čo ona. Zákon nebude chrániť rodičov ale dcéru ako matku. Je to komplikovaná situácia a ty ani ja v nej nie sme ty si tiež dospelá takže je to iné, ale hádať sa s tebou nebudem na to nemám najmenšiu chuť. V každom prípade dcéra to neplánovala len aby to nedopadlo typu čo aj bude nech sa rodičia starajú a ona nič lebo nebude vedieť kade kam. Bude si chcieť život užiť školské časy ale nebude môcť to bude to pravé na jej psychiku. Ale chápem žena bez detí nemá právo sa vyjadrovať k takýmto veciam. A otázka čo otec dieťaťa ostane s dcérou ale kašle na to
@tiinka86 iba otázka, ak by dcéra chcela ísť na potrat, čo by si robila? Nechcem rýpať, naozaj ma to zaujíma.
@nika501 Pretoze ona nie je zodpovedna za to, ze ine zeny chcu dieta a nemozu ho mat. Nikto ju neposiela na potrat, iba to sem davame ako jednu z moznosti, pretoze je to uplne v poriadku. Problem je v tom, ze vacsina komentujucich su mamicky, ktore si problematiku interrupcii strasne internalizuju a maju pocit, ze interrupciou im chce niekto zabit ich narodene dieta. Lenze tehotenstvo nie je nejaka timova praca vsetkych zien sveta, je to rozhodnutie, ktore je len a len na tej zene, ktorej sa to tyka. Ostatnych do toho vobec nic.
@lienkashcj je to komplikovana situacia a preto neposlem niekoho nasilu na potrat 🤷🏻♀️ O totu cely cas ide. Dievca si chce dieta nechat a vsetky strany sa dohodli ze to zvladnu. Tak preco na silu ju posielat zabit si dieta ked teba sa to vobec netyka? Bola som na financnom dne aj psychickom. To psychicke bolo ovela horsie! A ver ze ked nasilu pojde na potrat tak depresii sa nevyhne…
@lejusinka to že ja tu napíšem niečo znamená že ju tam nútim ísť čo ju nebodaj ťahám za ruku a mám v pláne ju dotlačiť tam. NIE. Je to na nej len som názoru že dieťa nechápe ako tento svet funguje ešte a dieťa je zodpovednosť ale mala by to byť jej zodpovednosť a nie že to hodí na rodičov celé. Priamo to nepovie ale s veľkou šancou to tak bude. A práve preto že som dospelá a dívam sa na svet tak ako je reálne tak to viem posúdiť. Čo vlastne otec dieťaťa ten sa k nemu asi hlásiť nebude.....Ja som to napísala ako jednu z možností len by ma zaujímalo rozhodla sa sama alebo rodičia jasne že ak rodičia tak to sem matka nenapíše, ale aj tak.... :( v každom prípade hlavne nech je dieťa zdravé
@zorienka333 pekne napísané
Drzkajte sa všetci. Nech je ako je, myslím, že to malé vám prinesie radosť. Držím päste!
@acrobaleno nedovolila by som to,lebo by to mohla potom ľutovať v dospelosti a za ďalšie,sú prípady,kedy žena/dievča išla na potrat a potom už deti nemohla mať.
Áno je tu už vo viac komentároch napísané,že ženy len strašia s týmto,ale neriskovala by som.
Nie je prvá ani posledná,čo takto skoro otehotnela(myslím teraz autorkinu dcéru).Zvládnu to.
Co sa tyka potrebnych veci pre babatko,existuju aj skupiny na fcb:nevyhadzujte,darujte. Da sa vybrat mesto,do ktoreho mate najblizsie. Skuste popozerat 😉
@tiinka86 takže by si ju dotlačila do nechceného tehotenstva? To je tvoja sebeckosť. Aj pri pôrode môžeš ostať neplodná, zranená, umrieť. Všetci ste tu kvitovali, že sa dievča rozhodlo pre tehotenstvo a dobre že nie nadávali ostatným, čo ponúkli potrat ako možnosť. Že si má vybrať, ale keby si vybralo opačne, tak na ňu tlačíte a citovo vydierate.
Bábätko je dar ja byt tebou vychovala by som ho ako vlastne. Budete triet chvíľu biedu, ale podľa mňa to stojí za to.Boh vám pomôže ak sa naň ho obrátiť s dôverou.O 2 roky dáte babo do jaslí a ona môže ísť už brigádovať ty pracovať. Skôr si toto premyslite ako to urobíte s prácou tvojou ,jej,materskou,tam mate predsa aj príspevok pri narodení,vela detských veci sa dá zohnať už aj na bazaroch ,ktoré mamičky darujú.
@acrobaleno napísala som to v krátkosti,aby som nepísala litánie.Samozrejme v prvom rade by som sa s ňou porozprávala,vydiskutovali by sme si to,snažila sa jej pomôcť hlavne po psychickej stránke ( veď samozrejme by bola v 15tke z toho s prepáčenim v prdely,že je tehotná),a prv by som sa jej pýtala,čo chce ona,a keby mi povedala,že dieťa nechce,tak by som jej to vyhovorila.Poznám svoju dcéru ako rozmýšľa,na svoj vek je až až rozumná a viem,že po rokoch by mi dala za pravdu.A ani roky by nemuseli ubehnúť,stačilo,žeby už držala svoje dieťa v náručí a pochopila by,že dobre spravila,že nešla na potrat.
Deti sú v takom mladom veku ..ehm ..ako to povedať...proste niekedy nerozmýšľajú,ale keď ich rodič navedie na správnu cestu,tak potom za pravdu rodičovi dajú.Aspoň u nás takto je.
Každý rozmýšľa inak,toto je môj názor.
@lienkashcj tiez neni dobre, zit s pocitom, ze kolko rokov by malo zabite dieta, ako by vyzeralo, lebo ten skutok sa z pamate nevymaze, dievca si to uvedomí az neskor, mozno 40, 50 60rocná, lepsie je ho dat na adopciu hned po narodení, alebo rodina by sa na to dala.
@dagmarovita možno a možno nie je to komplikované
@acrobaleno taketo nazory vyplyvaju z toho, ze si ludsky zivot necenime ako taky. Cenime si ho vtedy, ked nam to vyhovuje. Ked nam ma sposobit problemy, snazime sa ho zbavit ako otravnej muchy. Zabit a hotovo. Neriesit. Je to strasne, ako velmi sme ovplyvneni konzumom, chceme radsej "viac mat ako byt" a od toho sa odvijaju aj dalsie nase zivotne problemy, lebo sebectvo vladne svetom. Za zabitie chraneneho zivocicha hrozi vysoka pokuta. Zabitie cloveka sa radi ako normalny postup - ale to fakt normalne nie je. Keby bol ludsky zivot nedotknutelnou a najvyssou hodnotou, vyzeralo by to tu inak.
Úžasná reakcia, klobúk dolu 🙂 musíte byť skvelí rodičia a dcéra je určite tiež fajn dievča keď sa k tomu takto postavila. Držím palce nech sa vám darí a malinké radosť robí 🙂🤍🍀
@lienkashcj prečo by jej to malo zničiť život??? Ako som na začiatku pisala, kamaratka otehotnela ako čerstvo 16 ročná, dieťa porodila a žije stastny a spokojný život. Doštudovala, vydala sa. Ma ďalšie dve deti. Rodičia jej zo začiatku pomohli a všetko to zvládli. Dieťa je dar vždy a nie len keď mi to vyhovuje. A nasilu ju poslať na potrat aj keď nechce? To už jej život nezničí? Keď bude cely život psychická troska, lebo bude premýšľať nad tým, ako by jej dieťa vyzeralo a ako by už bolo staré 🤦🏽♀️
Nechápem načo tu riešite stále to iste dokola, keď autorka a aj jej dcera sa už dávno rozhodli. Asi uhasiť poniektoré svedomie, nech nie ste jedine z okolia, ktoré išli na potrat, lebo čím vás asi bude viac, tak sa to hodí na kokektívnu vinu. Mne príde smiesne, tvrdiť, že potrat je ľahšia voľba. Mám kamaratku, ktorá podstúpila a psychiku má od vtedy v prdeli.
Jednoznačne by som ako rodič bola za to, aby išla na potrat. Ak to chce aj sama, samozrejme, nie ju do toho nútiť. Ale v 15tich rokoch mať dieťa, keď ešte ani nezačala chodiť na strednú školu... Fú, tak to je ozaj prúser. V podstate by ste skončili asi tak, ako keby ste s mužom mali ďalšie dieťa teraz vy. Tá výchova, zabezpečenie, všetko okolo dieťaťa by bolo z veľkej časti na vás. Nerozumiem celkom, načo je to dobré, zobrať si toto na plecia, keď nie ste v situácii, že by ste to hravo zvládli.
@katkami123 Ja zase, čo poznám ženy, tak žiadnu psychiku v prdeli nemajú. Podporujú to aj výskumy.
Potrebuje pomoc, nie zdrbat. Dietatku sa nakoniec budete tesit a vnesie vam do zivota novy dych.
@rybka16
Načo tu riešiš niečo, čo už dávno vyrišene je? Koho to zaujima?
Moja mama v tomto veku cakala mojho brata a o rok neskor mna.v tej dobe zila s mamou, mladsou sestrou a mladsim bratom v 4 izbaku.da sa, len je to na nej ci chce
@rybka16 Toto naozaj nema vyznam. Jednak je problem uz vyrieseny, za druhe neexistuje argument, vedecky alebo fakticky, ktory by presvedcil tuto pro-liferky. Pre nich je oplodnena bunka, embryo, fetus, jednoducho plnohodnotny clovek, ktory ma rovnake alebo vacsie pravomoci, ako osoba, v ktorej tele sa nachadza. Psychologicke nasledky, aj ked boli x-krat vedecky vyvratene v niekolkych studiach, pre nich existuju, pretoze jedna babka povedala, ze kamaratka kamaratky sesternice mala cely zivot traumu po potrate. Ale o vacsej traume sposobenej nechcenym tehotenstvom a zavazkom na cely zivot sa vobec nehovori, lebo to sa nehodi do ich pro-life narativu. Podla mna je tiez scestne, nutit dieta, aby malo dieta, navyse ked je na tom este financne zle a nema ani len vzdelanie, ale ved teda dobre. Naco mrhat energiou.
Moja spolužiačka otehotnela ako 16 ročná, bolo to na konci druháku. Tretí ročník chodila do školy externe, štvrták chodila denne. S dcérkou bola jej mamina doma.
Ja by som bola s tým celkom okej keby prišli chalani, že budú mať bábo, ale to som zas ja😅Držím vám palce, zvládnete to 🙂❤️
Tak to musi byt poriadny preplesk pre vsetkych. Ale aj ked by sa zdalo, ze tu sa vsetko skoncilo, tu mozete pekne zacat odznova, opravit pokazene a budovat nove vztahy,lebo niekde sa chyba stala. Ale ak uz je dieta na ceste,nepozerajt nanho ako na prekazku, ked bude.mat vasa slecna 35 rokov,bude mat este celu karieru pred sebou a dospele dieta,ktoe moze byt vsetkym,cim len bude chciet a vasa dcera tiez.Teraz je dolezite vybudovat vztahy dovery a nastavit pravidlá ako dalej,mie je to ziadna tragedia (aj ked sa to tak zda).Nezabudni,vsetko je pred vami a len na vas zalezi,ako to bude,stastie to je nespadne nikomu do lona,na tom.treba zapracovat... Bude dobre,hlavu hore,zacnite sa.o vsetkom v pokoji rozpravat,tam musite zacat.

@lejusinka nie som bezcitná len proste ja to ešte dieťa. Vyznie to hnusne odo mňa chápem a ešte som si to dovolila tu na koníkovi ale skúste sa na to pozrieť aj z druhej strany. Dcéra je decko rodičia majú evidentne problém s financiami a chcú sa strať o dieťa. Dcéra finančne nepomôže. Naozaj to malinké dostane všetko čo si zaslúži. V dnešnej dobe je mať bábo nákladné naozaj to rodičia zvládnu. Neviem čo robia síce ale ak to finančne zvládajú ako tak teraz tak čo potom. Dieťa ja niečo stojí či budú organizovať zbierky na FB.....a keď pôjde bábo do škôlky a nevezmú ho do štátnej tak budú mať na to platiť súkromnú škôlku. Ak mladá pôjde do školy normálne a matka ostane na materskej vypadne jeden z príjmov v rodine. Bude to komplikované. Treba sa na to pozerať reálne a triezvo